Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser

– Velkommen til gårds!

Kenneth Ask skyver luen litt lenger opp, smiler bredt og slår ut med armene. Duften av nytraktet kaffe blander seg med lukten fra bålpannen og sprer seg over gårdsplassen mens kakeboksen blir sendt rundt.

Vår ankomst har også vekket hundene, som løper frem og tilbake i innhengningen sin, og voffer ivrig for å gi beskjed om de gjerne vil ha besøk.

Vi befinner oss på Vestre Knolden Gård i Rakkestad (Østfold/Viken). Kenneth kjøpte gården for fem år siden, og har gjort den om til et paradis for barn, voksne og dyr. Her ute på landet tilbyr han Åpen Gård, hesteridning, hundekjøring, barnebursdager, eventer og omvisning etter avtale.

– For meg er det viktig at dyrene har det godt og har masse plass å boltre seg på. Kom igjen, så skal jeg vise dere rundt!

Kenneth legger i vei mot hønsehuset, hvor rundt 600 verpesyke høner sørger for ferske egg hver eneste dag. Hønene får servert frukt og grønnsaker og har masse plass å rusle rundt på. Resultatet er at eggene har mørkegule plommer – og smaker ekstra godt.

Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Mjau på deg! Vakre Minnie ønsker alle besøkende velkommen.

Sånt no hak’ke vi i by’n
Bente, Frida, Leif, Minnie, Natasja og Lukas. Henholdsvis gris, geit, lama, katt, papegøye og hund. Hos Kenneth har alle dyrene navn, som gjør at besøkende også får et mer personlig forhold til dem, uansett om de er firbeinte eller fjærkledde.

Det mangler ikke på beboere her på Vestre Knolden Gård. Under besøket kan du, i tillegg til de overnevnte dyr, hilse på påfugler, kaniner, fasaner, undulater, gjess og hester.

Best av alt: Når det er åpen gård, vandrer dyrene fritt rundt og dørene til innhengningene er åpne. Ikke rart at barn (og voksne) storkoser seg her på gården!

At dyrene går fritt rundt kan også være en utfordring. Bente, et sjarmerende hengebuksvin, er ofte sett på tur nedover veien. Naboen er også godt kjent med den vennlige grisen, som gjerne tar seg en blund i låven deres. Under vårt besøk rusler hun i bedagelig tempo i hælene på oss. Når hun ønsker litt oppmerksomhet (som er titt og ofte) kjører hun snuta i leggen på oss og grynter litt.

De eneste dyrene som ikke går fritt rundt er de ti hundene av typen Siberian Husky. Selv om de ikke får løpe fritt, har de en stor inngjerding å utfolde seg på. Med sine isblå øyne, intelligens og sjarm troner de øverst på favorittlisten min av hunderaser.

Om du ønsker å stifte nærmere bekjentskap med disse fantastiske hundene kan du bli med på hundekjøring, som arrangeres hele året. Om vinteren er det tur med slede mens om sommeren sitter du i vogn eller på en ATV. Turen tar deg gjennom skog og over mark. Alt du trenger å gjøre er å lene deg tilbake og nyte turen mens hundene gjør alt arbeidet.

Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Vilt, vakkert og voff! I hundegården kan du kose med ti flotte Siberian Husky.

Fra kaninkos til sultne geiter
Vi rusler forbi det som skal bli gårdsbutikken og oppover mot stallene. Underveis passerer vi noen ender som slapper av i veikanten. Her på gården lever de det gode liv og viser at de har førsterett på veien.

Hos påfuglene er det ingen som bruser med fjærene. De er mest opptatt av å slappe av og spise frokost. Totalt er det ti stykk som er bosatt på gården. To av disse skiller seg ut da de er hvite – og meget sjeldne. De ankom gården tidligere i år og kan først slippes ut neste år. Inntil da må besøkende beundre dem i det store buret.

La deg ikke lure av fargemangelen på drakten. Hvite påfugler er like imponerende som sine artsfrender med blågrønn fjærprakt. Påfugler er meget sosiale og hannene er ikke aggressive. Dermed kan Kenneth ha alle samlet, uansett farge, og trenger ikke bekymre seg for hanekamper.

I den store stallen, hvor kaninene holder til, er det hektisk dager. Kun noen dager før vårt besøk ble det nemlig ble nye unger født. Så skjønne og sjarmerende at det er vanskelig å sette dem fra seg igjen. En liten pelsdott, som har godt med plass i hånden min, titter opp på oss med nysgjerrige øyne og lurer på hva i all verden vi driver med. Den vil aller helst tilbake til sine søsken og slappe av i det varme høyet.

Men det er flere dyr som skal besøkes, og neste stopp er geitene. Frida er en godmodig jente som gjør alt for å få oppmerksomhet. Når Kenneth kommer med en brødskalk, poserer hun villig på to bein, med forbeina plantet på brystet mitt. Belønningen forsvinner før jeg rekker å si «geit». Hun er lysten på mer godsaker, så da jeg snur meg for å hilse på lamaene, setter Frida to bein i ryggen min og breker høyt. Mer brød takk!

Kenneth forteller at Frida tror hun er en hund, og elsker å ligge på sofaen! Hun har allerede vunnet en plass i våre hjerter, og det er nesten litt trist å gå fra henne.

Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Geitekillingen Frida vet hva som må gjøres for å få enda en brødbit.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Hva er vel bedre enn å kose med lodne kaninunger?

Med hjerte for dyrene – og deres beste
Gårdens største attraksjon er edelgrisen Tove, som med sine 350 kilo er en dame mange er litt skeptisk til. Men det tar ikke lang tid før den store purka vinner alle over med sitt sjarmerende vesen. Da vi ankommer den store båsen hennes, sover hun søtt i høyet mens noen høner tripper rundt. Men hun er glad i Kenneth, og reiser seg når han kommer inn i båsen. På hans «kommando» legger hun seg på rygg og får kos på magen. For henne er dette dagens høydepunkt, og hun smiler fornøyd over oppmerksomheten.

Kenneth har et hjerte som tydelig banker for alle dyrene her på gården. Enten det er kjælne polarhunder, lodne kaninunger, store griser eller prektige påfugler. Hensikten med å åpne dørene for besøkende er naturligvis å gi alle en flott opplevelse. Men det handler også om å lære bort hvordan man skal oppføre seg rundt dyrene samt løfte og stelle dem.

– For meg er det veldig viktig at barn lærer seg godt husdyrhold og blir trygge rundt dyr, sier gårdseieren.

Mange barn er ikke vant til å omgås dyr, og kan være redde ved ankomst. Når besøket er over, må foreldrene nærmest dra dem vekk fra kaniner, hester og hunder.

Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Superpurka Tove er gårdens største attraksjon.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Min store kjærlighet!
Kenneth Ask har et meget spesielt forhold til Tove, som her får dagens dose med kos.

Det er faktisk gøy på landet!
Wenche Myhre sang om hvor gøy det er på landet. Hun har faktisk rett – det ER gøy på landet.

Ryktet om Vestre Knolden Gård har spredd seg langt utenfor Rakkestad. Hit kommer familier og par fra Oslo, Ski og Follo. Mange av dem kommer igjen år etter år. Ikke så rart med tanke på at Kenneth har tilrettelagt det aller meste for besøkende. Her er det kosing med dyr, hesteridning, hundespann og grillmuligheter. Det er også en gapahuk med plass til 18 personer og en grillhytte med plass til 20 voksne.

Dagens siste møte er med papegøyen Natasja. Hun er riktig så fargerik, både i fjærpryd og karakter. Rolig hopper hun fra Kenneth sin arm over på min. Legger hodet litt på skakke og ser på meg før hun løfter venstre fot og vinker med klørne. Natasja kan også prate, men i dag har hun ikke så mye å fortelle. Men vinke, det gjør hun – opptil flere ganger!

Gårdsbesøket er over (for denne gang). For en gangs skyld ønsker jeg meg masse snø slik at jeg kan bli med huskyene ut på tur. Jeg har alltid drømt om å kjøre hundespann, og hva er vel bedre enn å la Kenneth arrangere turen?

På Vestre Knolden Gård er virkelig gøy på landet!

Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Fargerike og høflige Natasja – hun vinner garantert en plass i hjertet ditt!

VERDT Å VITE 

  • Vestre Knolden Gård er virkelig et sted barna (og voksne) elsker.
  • Vestre Knolden Gård ligger i Rakkestad, Østfold/Viken. Det er rundt 1,5 times kjøring fra Oslo.
  • Du kan besøke gården enten på Åpne Gård eller privat omvisning.
  • Her går dyrene fritt rundt og du kan kose med kaniner, geiter, høner og griser.
  • Det arrangeres bursdager og events for grupper, blant annet skoler og barnehager. Du kan velge mellom flere bursdagspakker: Gårdsbursdag, Ridebursdag og Hundebursdag. Pakkene inkluderer besøk hos dyrene på åpne gård samt ønsket aktivitet. Mat og drikke må dere ta med selv, og grillplass er tilgjengelig.
  • Grillhytta er til utleie for de som ønsker det. Her kan dere grille og overnatte. Egner seg utmerket for både familier, par og vennegjengen som ønsker noe utenom det vanlige.
  • Hva med ferske egg til frokost? Eggsalget er åpent døgnet rundt. Bare å hente antall brett du vil ha og vipse.
  • Vestre Knolden Gård har også en Fadderordning. Velg din favoritt blant dyrene og bli fadder. Ordningen inkluderer også eksklusiv tilgang til gården to ganger i året.
  • Du kan også jobbe som frivillig på gården. De tar imot frivillige til å hjelpe med dyrestell samt håndverkere som snekkere.
  • Når man driver gård, kreves det mye utstyr. Har du noen raker, trillebårer, feiekoster, spader osv. til overs, kan du donere dette til Vestre Knolden Gård.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Lamaen Leif er tilgjengelig for de som ønsker å gå tur.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Frida har full oversikt over besøkende, brødboksen og påfuglene.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Der endene møtes!
På Vestre Knolden Gård er det gjerne midt i veien.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Hundene er alltid glad for besøk og kommer gjerne frem for å hilse.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Etter endt besøk anbefales en tur til grillhytta hvor du kan grille pølser og marshellows.
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Ferske egg til salgs!
Reiseblogg, Norge, bobilferie, Unike Reiser
Boergeiten synes det er ganske så trist når vi forlater ham.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen