En av de eldste søtsakene som lages i Estland er marsipan. Allerede i middelalderen hadde folket fått smaken for godsakene, som da ble laget av mandler og sukker.
De gamle Hansabyene Reval (dagens Tallinn) og Lübeck (Tyskland) er begge overbevist om at marsipanen ble oppfunnet her. Sannheten om marsipanens opprinnelse har tapt gjennom århundrene, men det svekker ikke verdien på verken smaken eller verdsettelsen av marsipan.
I dag lages marsipanen i Estland på samme måte som for mer enn hundre år siden.
Marsipanens historie
Verdens første mandeldeig ble laget i Town Hall Pharmacy i Tallinn, som anses for å være det lengste operative apoteket i Europa. Historiske dokumenter viser at det eksisterte allerede i 1422. Ifølge en lokal (og anerkjent) legende, ble marsipanen oppfunnet av en kjøpmann i nettopp dette apoteket.
I middelalderen ble marsipan ansett for å ha helbredende egenskaper, og ble opprinnelig fremstilt av apotekere. På 1600-tallet ble mandelmasse beskrevet av apotekerne som et middel mot søvnløshet. Vidundermiddelet var kun tillatt å fremstille i små mengder, av kyndige apotekere.
Prislister fra apoteker fra 1695 viser at marsipan ble solgt under navnet Panis Martius (og Marci Panis). En bestilling Town Hall Pharmacy fra det 17.århundre viser at de bestilte marsipanformer fra Netherlands Arent Passer. En av disse formene, som var laget i stein, viser Tallinns våpenskjold, med løvene samt andre våpenskjold. Alle formene passet utmerket når apotekerne skulle lage gaver til adelsmennene.
Under den Hanseatiske perioden ble marsipanlaging overlatt til sukkerbakerne, som fra 1800-tallet ble kjent som konditorer.
En sveitsisk konditor, Gild Lorenz Cavietzel III, skrev seg inn i historiebøkene da han kjøpte en bygning i Pikk Street (Tallinn) og åpnet kafeen Maiasmokk (som betyr Søt Tann). Her ble marsipan en del av bakevarene.
Maiasmokk ble enda mer populær i siste halvdel av det 19.århundre da Georg Stude overtok. Han kjøpte opp, renoverte og utvidet nabolaget, og startet både konfekt- og sjokoladeindustri her.
Marsipanen til Georg Stude var meget anerkjent. Til og med den russiske tsaren i St. Petersburg bestilte søtsakene fra Maiasmokk.
I 1940 ble fabrikken nasjonalisert, men tradisjonen med å lage marsipan gikk ikke i glemmeboken. Nå ble søtsakene laget i den store konfektfabrikken Kalev.
Kremlins store menn falt raskt for marsipanen, som var formet som grønnsaker, fugler og dyr samt kaker av marsipan. Det var ikke sjelden at marsipanskaperne måtte jobbe overtid for å håndtere alle bestillingene som kom fra Moskva.
I dag lages fortsatt marsipanen med den samme teknologi, teknikk og former som ble brukt i Stude sin fabrikk. Marsipanfigurene er laget for hånd, og males for hånd. Her brukes kun pensler og spiselig maling. Derfor er hver eneste figur helt unik og viser hvor mye kjærlighet som marsipankunstneren har lagt i arbeidet.
Mal din egen marsipanfigur
Maiasmokk har et eget marsipanrom hvor du kan lære å male marsipan.
Her velger du hvilken figur du vil male, og under kyndig veiledning av en profesjonell marsipanmaler, setter du i gang.
Opplevelsen tar mellom 30 til 60 minutter og egner seg for grupper på 10 til 25 personer.
Marsipanrommet
Du kan selvfølgelig kjøpe de flotte marsipanfigurene, som også egner seg som gaver.
Maiasmokk har en liten butikk, hvor historien sitter i veggene og som oser av sjarm (og marsipan). Søte damer ønsker deg velkommen inn, og det er meget lett å la seg friste av all marsipanen og andre godsaker i disken.
I det ene hjørnet er det en arbeidsstasjon hvor profesjonelle marsipanmalere jobber. Erfarne hender setter raskt farge på både hjerter, kaniner, nisser og engler mens du ser på.
Ikke glem å ta en titt på utstillingen av marsipanfigurer – de er meget imponerende!
Slå deg ned ved et av bordene (det er ikke mer enn fem bord totalt) og spis deg god og mett på marsipan.
Du kan også lære mer om marsipanens historie ved å lese på historieveggen. En kort film som vises på tv-skjermen, forteller om produksjonen av den populære marsipanen.
Maiasmokk Café
Etter å ha kjøpt og spist marsipan, bør du absolutt ta turen videre inn i Maiasmokk Café. Det er som å trå tilbake i tid, og det er rift om plassene. Disken bugner av fristelser – fra kaker til sandwicher.
Maiasmokk er Tallinns (og muligens Estlands) eldste kafé, som åpnet dørene i 1864.
Alle som besøker kafeen får smake bakevarer som også ble spist av russiske keisere, poeter og kunstner for hundre år siden.
Varm takk til Visit Estonia som dekket fly, overnatting, opplevelser og mat.
Det er ikke stilt krav om innlegg eller posting på sosiale medier.
Alle meninger og bilder er, som alltid, mine egne.