7 museer du må oppleve i Warszawa

Hjem » 7 museer du må oppleve i Warszawa

Warszawa er moderne, vibrerende og levende.

Polens hovedstad er også rik på historie. Det gjør at Warszawa er en gullgruve for de som ønsker å tilbringe (noe av) ferien sin med museumsbesøk.

I Warszawa er det nok å museer å velge mellom: Her kan du utforske alt fra kunst til krigshistorie, neonlys, kultur og vodka.

Her er 7 museer du ikke vil gå glipp av i Warszawa!

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Warsaw Rising Musum

Dette museet er dedikert til oppstanden i 1944, hvor den polske motstandsbevegelsen Armia Krajowa (AK) gjorde sitt for å frigjøre Warszawa fra den tyske okkupasjonen.

Etter 63 dagers kamp (1.august – 2.oktober 1944) og store sivile tap, kapitulerte polakkene. Etter ordre fra Adolf Hitler ble Warszawa systematisk rasert og Gamlebyen jevnet med jorden.

Den 1.august 2004, på 60-årsdagen for innledningen av Warszawa-oppstanden, åpnet Warsaw Rising Museum.

Museet er lagt opp slik at besøkende skal oppleve oppstanden i 1944 fremfor å lese om den. Du kan løfte av gammeldagse telefonrør og høre fortellinger om oppstanden, titte gjennom kikkhull i veggen for å se videoer og bilder og krype gjennom tunneler.

Gjennom bilder, personlige gjenstander, flagg og andre gjenstander får du et godt innblikk i hvordan oppstanden foregikk. Ikke minst gir museet et sterkt inntrykk av resultatet og lidelsene sivilbefolkningen gikk gjennom, både under og etter opprøret var nedkjempet.

Gå ikke glipp av filmen om oppstanden samt 3D-filmen City of Ruins. Fra fugleperspektiv ser du en by lagt i ruiner.

Hjertet i museet er et monument i stål som strekker seg gjennom begge etasjene. Veggene er dekorert med datoer fra hver dag av oppstanden samt kulehull. Lyden av et bankende hjerte symboliserer livet i Warszawa i 1944.

Utenfor museet finner du Freedom Park. Her står Memorial Wall, med nesten 11.000 navn. De tilhører soldater som ble drept under oppstanden.

Warsaw Rising Museum er et unikt sted som ærer den største operasjonen, hvor det meste foregikk under bakken, i Warszawa under Andre verdenskrig.

Blogginnlegget Andre verdenskrig i Warszawa gir deg en oversikt over de viktigste monumentene og museene fra krigen

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Pawiak Prison Museum

Det store almetreet rett utenfor Pawiak-fengselet har i flere årtier vært et symbol for fengselet – og noe av det eneste de innsatte hadde å feste sin lit til. I 1984 måtte treet hugges, til stor sorg for både familiene til de tidligere innsatte og de overlevende fangene.

Fengselet er hjemsøkt av minner om henrettelse og transport videre til leire. Treet ble derfor nennsomt felt, og det ble laget en nøyaktig kopi i kobber, som i dag strekker greinene sine mot himmelen under den tunge vekten av minneplater. Akkurat på det stedet hvor de innsatte kunne se det.

Pawiak fungerte som fengsel fra 1835 til 1944. Her satt polske patrioter som kjempet mot russisk autoritet, medlemmer av motstandsbevegelsen samt kvinner og barn.

Fengselet var vitne til massemord som sjokkerte det okkuperte Warszawa. Det antas at rundt 100.000 mennesker satt fengslet her under Andre verdenskrig. Av disse ble 37.000 skutt og rundt 60.000 ble sendt til konsentrasjonsleirer.
Den 21.august 1944 sprengte tyskerne det meste av fengselet.

Museet er i den delen av fengselet som ikke ble ødelagt, fengselsavdelingene VII og VIII. Karantene- og dødscellene er rekonstruert etter tegninger og beskrivelser fra tidligere fanger. Utstillingen inkluderer utstyr, dikt, kalendere, små gjenstander som fangene laget og hemmelige beskjeder. 

Den mørke og uhyggelige fengselskorridoren, samt cellene, gjør det lett å forestille seg livet – og døden – her inne.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

POLIN – Museum of the History of Polish Jews

Et uvanlig museum på en uvanlig plass. Det ligger nemlig i et område hvor flertallet av jødene bodde, før Andre verdenskrig. Da tyskerne okkuperte Warszawa ble området forvandlet til en jødisk getto. Museet er dedikert til deres minne – og ære.

Start ved Ghetto Heroes Monument, som står på stedet der kampene mellom jøder og nazister brøt ut i april 1943.

Ta deretter en nærmere kikk på selve bygningen, som er full av symboler. Hovedhallen «deler» museet fra bakken og til toppen. Dette representerer sprekken i jødenes historie, forårsaket av Holocaust.

POLIN åpnet den 28.oktober 2014 og tar besøkende med på en tusen år lang reise gjennom jødenes historie. Det er totalt åtte gallerier, fylt med gjenstander, malerier, antikviteter og interaktive utstillinger.

Underveis vil du lære mer om de første jødiske bosetningene i Polen, se rekonstruksjonen av taket i den unike synagogen i Gwoździec, gjennom jødenes lidelser under krigen før du ender opp i etterkrigstiden.

På baksiden av museet er et det minnesmerke over det historiske besøket til den tyske kansleren Willy Brandt. Minnesplanketen viser Brandt som kneler, en hendelse som anses som en symbolsk unnskyldning fra Tyskland for de grusomme hendelsene under Holocaust.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Museum of Maria Skłodowska-Curie

I Gamlebyen ligger et lite museum som er lett å overse. Det er fødestedet til Marie Curie (7.november 1867), den eneste kvinnen som har vunnet Nobel-prisen to ganger og den eneste som har vunnet to kategorier: fysikk og kjemi.

Utstillingen er dedikert til hennes liv og arbeid, og du kan se gjenstander og utstyr som ble brukt av Nobel-prisvinneren. Her er det bilder, brev fra familie og venner, dokumenter, medaljer, møbler og utstyr fra laboratoriet.

Verdt å legge merke til er elefanten hun fikk av den amerikanske presidenten Herbert Hoover samt lærvesken som inneholdt pengene hun brukte til å grunnlegge Radium Institute.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Life Under Communism Museum

Reis tilbake i tid og se hvordan livet var i Warszawa under kommunismen.

Dette lille museet er meget innholdsrikt og gir et godt innblikk av hverdagen for polakken da de var under Sovjetunionen.

Utstillingen inkluderer alt fra matvarer til husholdningsartikler, et soverom, butikk, kafe og en telefonkiosk. Den lille gule bilen imponerer, og det er nesten uvirkelig at polske familier fikk fire mennesker (og bagasje) med seg på tur.

Ikke glem å kjøp en brus (sukkerbombe deluxe) og ta en pause i kafeen!

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Polish Vodka Museum

Polsk vodka har et godt rykte på seg og kjennetegnes av høy kvalitet. Den drikkes ofte bar, ofte avkjølt – og i rikelige mengder.

Men visste du at Polen er vodkaens fødested? Ifølge historiske kilder ble begrepet «vodka» registrert aller først i nettopp Polen.

Vodkamuseet ligger i det sjarmerende Praga-distriktet og er en hyllest til Polens rike vodkatradisjon.

Museet er moderne og interaktivt og tar besøkende med på en reise gjennom historien til aqua vitae (det opprinnelige navnet på vodka).
Se produksjonsprosessen, hør mer om historien til den polske vodkaen og kulturen den skapte.

Vodkaproduksjonen startet på 1900-tallet, nettopp her i denne bygningen. På 1920- og 1930-tallet hadde destilleriet sine glansdager. Da ble vodkaklassikere som Wyborowa og Luksusowa utviklet nettopp her.

Omvisningen avsluttes (naturligvis) med vodkasmaking. Fire typer serveres og du lærer både å lukte, smake og nyte den polske drikken.

NA ZDROWIE! (SKÅL!)

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Neon Museum

Lyst til å lyse opp hverdagen litt?

Ta turen til dette litt-utenom-det-vanlige museet som ligger i Soho Factory, og er det eneste av sitt slag i Europa.

Museet holder til i en tidligere fabrikk og er ikke stort. Men de har klart å klemme inn over 200 neonskilt, ikoniske inskripsjoner og unike historier i det lille lokalet.
Nå skal det sies at flere av skiltene har sett bedre dager, men det er ikke hovedgrunnen til å besøke museet. Det er historien bak hvert skilt som gir inntrykk. Neonskiltene, som hadde sine glansdager under kommunismen, hadde gått i glemselen hos de fleste polakkene.

Ideen om et museum ble vekket til live da grunnleggeren Ilona Karwinska kjørte hjem fra jobb og så et stort neonskilt ble demontert. Hun spurte hva som ville skje med det og fikk beskjed om at det skulle kastes. Dermed endte det store skiltet hjemme hos Ilona.

Flere og flere skilt ble samlet inn fra rundt om i Warszawa, og vises nå frem for både lokale og internasjonale besøkende. Hit kommer den eldre generasjonen for å valse i nostalgi mens den yngre generasjonen lar seg fascinere av skiltene som en gang lyste opp Warszawa.

I det sosialistiske Polen hadde skiltene en helt annen funksjon enn i de kapitalistiske landene. I Vesten var de reklameskilt. I Polen, hvor alt var strengt regulert og konkurransemarkedet var nærmest ikke-eksisterende, representerte neonskiltene informasjon og prestisje. De var plassert på strategiske plasser rundt om i byen og henviste til kino, bibliotek, skobutikken osv. Alle skiltene skulle matche hverandre i størrelse og farge, og ingen kunne blokkere for et annet.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

En varm takk til Polska Statens Turistbyrå som inviterte meg til Warszawa. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport, aktiviteter og måltider. 
Det er ikke lagt noen føringer på hva eller om jeg skal skrive noe. 
Meninger og oppfatninger er som alltid mine egne. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen