Det er herlig å være i Estland om vinteren! Det vakre landskapet er dekket av snø, som lokker både lokale og turister til å komme seg ut i naturen.
I Tallinns sjarmerende Gamleby faller snøen lett på røddekte tak og det er pyntet med lys både i gater og parker. Ikke langt utenfor Tallinn venter vakker natur, med en rekke aktiviteter – og frisk luft.
Vinteren i Estland varer fra sent november til midten av mars. Kvikksølvet i termometeret varierer fra noen plussgrader til minus 30. Det er ikke så altfor mange timer med dagslys, men både Gamlebyen og landskapet er innbydende når mørket har senket seg også.
Ikke bare er det vakkert i Estland om vinteren: Det er også en rekke aktiviteter du kan være med på!
Julemarkedet i Gamlebyen i Tallinn
Når nettene blir lange og kulda setter inn, ja da er det julemarkedet i Tallinn et utmerket sted å være.
Den trivelige Gamlebyen, som står på UNESCO sin verdensarvliste, danner rammen for ett av Europas beste julemarkeder. Nord-Europas best bevarte middelalderby vekkes til live med vakre juledekorasjoner, duften av gløgg og pepperkaker og lyden av vakre julesanger.
En rekke treboder omkranser det flotte juletreet, som står midt på torget. Lokale kjøpmenn tilbyr alt fra lokale retter til varm gløgg, godteri, ullvotter, gensere og juleornamenter. Her kan du knaske nystekte pepperkaker, fylle tallerkenen med pølse, poteter og sauerkraut, som skyldes ned med et glass glögi (med eller uten alkohol).
Hjertet i julemarkedet er det vakre juletreet, som hvert år settes opp på torget. Tradisjonen med juletre på Town Hall Square strekker seg tilbake til 1441, og er et imponerende skue.
Estonian Open Air Museum
Kun 15 minutters biltur fra sentrum av Tallinn ligger et lite eventyrland. Estonian Open Air Museum forteller historien om livet i det landlige Estland, og hvordan hverdagen var noen århundrer tilbake i tid.
Totalt er det 80 bygninger, som gir besøkende et godt overblikk av livet i Estland mellom det 18.- og 20.århundre. Her er det både en landsby, kirke, skole, mølle, brannstasjon, butikk og hus.
Det fine er at friluftsmuseet er åpent også om vinteren!
En blåøyd skapning med striglet man og hale, med bjeller rundt halsen, står klar til å ta deg rundt om på friluftsmuseet i en slede (eller vogn, avhengig av snømengden). Museet er hjem til hestene Amoros og Elbrus, som tar deg med på en avslappende og koselig tur. Hestene stresser ikke, de trasker av sted i behagelig tempo.
Tur med hest og vogn/slede skjer tirsdag til søndag og det anbefales å forhåndsbestille. Er været for kaldt (eller varmt), kanselleres turen av hensyn til hestenes velvære.
Flere av bygningene er åpne for besøkende, og du ønskes velkommen inn av ansatte som er kledd i tradisjonelle drakter fra tidsepoken bygningen tilhører. Hils på lærerinnen, den finere husfruen, kjøpmannen og servitøren.
Blant favorittene er La Village Shop, en butikk fra 1930-tallet, hvor du handler over disk. Utvalget er populært hos store og små, og inkluderer blant annet godteri, øl, vin og pyntesaker.
Når sulten tar over, passer det perfekt med en tur innom Kolu Inn. Dette er et autentisk handelsstopp fra begynnelsen av 1900-tallet, som serverer tradisjonelle estlandske retter.
Stå på skøyter på en innsjø
Snør på deg skøytene og begi deg ut på en frossen innsjø, omgitt av snødekte trær. Knallblå himmel, frisk luft samt fart og spenning er noe alle bør oppleve mens de er i Estland!
Aktiviteten foregår med spesiallagde skøyter, som er sko med en tupp som du spenner fast jernet (skøytene) med. Et par langrennsstaver gjør det enkelt å holde balansen, samt at du virkelig får fart på beina.
Denne artige opplevelsen inkluderer også en piknik (varm drikke og snacks), og varer rundt 4 timer.
Du kan bli med på skøytegåing på innsjøen mellom desember og mars.
Husk for all del varme klær (selv om du blir god og varm mens du er i aktivitet).
En perfekt aktivitet som gir roser i kinnene og gode minner!
Med sparkstøtting i mørket
Sparkstøttingen er et historisk og tradisjonelt fremkomstmiddel i Norge, men den er (heldigvis) også kjær blant estlenderne.
Bli med på en eventyrlig tur i vakre omgivelser, enten på en innsjø eller gjennom skogen – det er nok av muligheter til å få sparket i gang denne kule aktiviteten.
Ønsker du å virkelig gjøre noe helt unik, ta turen om kvelden, når mørket har senket seg over det vakre landskapet. Gasslamper foran på sparken gjør opplevelsen enda mer spesiell.
Bli med på myrvandring
Estland er kjent for sine store myrer (bogs), som også er en av de eldste organiske landskapene i landet. Noen av disse er over 10 000 år gamle, og dukket opp rett etter den siste istiden.
I dag er myrene, et våtområde rikt på flora og fauna, ett av de mest populære utfluktsmålene i Estland. Myrene har en stor plass i hjertet til estlenderne, og har vært en del av kulturen i mange århundrer.
Derfor kan du ikke ha besøkt Estland uten å ha vært en tur i myrområdet! Spesialdesignede sko, eller truger som vi nordmenn kaller det, gir deg sjansen til å traske rundt på myrene, sommer som vinter. Dermed kan du tråkke på og i områder som ellers ikke ville vært mulig, og oppleve naturen på en helt annen måte.
En kunnskapsrik guide forteller om myter, legender, planter og dyreliv underveis.
Ikke glem å ta på deg vannfaste sko for denne opplevelsen!
Når en pepperkakebaker ….
Julen er ikke komplett uten pepperkaker, og det samme gjelder i Estland, men her er det litt mer krydder i deigen enn hva vi er vant med i Norge.
Er du lei av å lage det samme pepperkakehuset (eller pepperkakene) år etter år? En tur til Gingerbread Mania gir deg garantert inspirasjon til ditt neste kunstverk. Her er det kun én regel: Alt må være laget av pepperkaker!
Hvert år stiller rundt 100 kunstnere ut verkene sine, og de er mektig imponerende. Disse pepperkakeverkene er helt unike, og inkluderer alt fra slott til tårn, skip, trapper og kjoler.
Etter å ha beundret kunstverkene, anbefales en workshop i kjelleren. Drevne pepperkakebakere står klare med forkle, deig, former og pynt slik at du selv kan lage et mesterverk – og ta med deg hjem.
Mal din egen marsipanfigur
Marsipan er en av de eldste søtsakene som lages i Estland, en tradisjon som strekker seg tilbake til middelalderen.
Maiasmokk er den eldste, fortsatt operative kafeen i Tallinn. Bak dørene skjuler det seg en ikke-så-godt-bevart hemmelighet: I kjelleren lages marsipanfigurene fortsatt for hånd, med oppskrift, teknologi, teknikk og former fra 1600-tallet. De males også for hånd, med spiselig maling. Hver eneste figur er helt unik og viser hvor mye kjærlighet som marsipankunstneren har lagt i arbeidet.
Det er ikke få kilo med marsipan som selges over disken hos Maiasmokk. Etterspørsel er så stor at butikken ofte er utsolgt når det nærmer seg jul.
Her er det også et eget marsipanrom, hvor du kan delta på en workshop og male din egen marsipanfigur.
Få varmen i en sauna
Når du har trasket rundt på julemarkedet, stått på skøyter eller kjørt hest og slede, er det på tide å varme seg litt.
For en helt unik opplevelse, tar du turen til Iglusauna, som ligger i ett av de livligste områdene i Tallinn. Dette er uten tvil ett av de heteste stedene i byen!
I denne lille landsbyen av igloer, som er bygd på en helt unik måte, vil du oppleve at både kropp og hode slapper av. Et utmerket sted for både vennegjengen og kjærestetid.
Du kan leie en sauna for minimum to timer, og det er plass til opptil ti personer i en sauna. Her er det kjøleskap, dusj og terrasse med utemøbler – og frister det med et isbad, er det bare å hoppe i havet.
Ute etter et spesielt sted å sove? Prøv en Igluhut, som har plass til to personer. Hver hytte har eget bad, morgenkåper, kjøleskap og terrasse.
Varm takk til Visit Estonia som dekket fly, overnatting, opplevelser og mat.
Det er ikke stilt krav om innlegg eller posting på sosiale medier.
Alle meninger og bilder er, som alltid, mine egne.