12 gode grunner til å besøke Warszawa

Hjem » 12 gode grunner til å besøke Warszawa

Det tok ikke lang tid etter ankomst før Warszawa hadde vunnet en plass i mitt hjerte. Polens hovedstad er desidert én av mine favorittbyer – og med god grunn.

En imponerende Gamleby, gjenoppbygget etter Andre verdenskrig. Tårnhøye forretningsbygg i glass og stål. En spennende og interessant historie. Innbydende restauranter og sjarmerende kafeer med både polske og internasjonale retter på menyen. En grønn storby med massevis av parker og promenader. Midt i det hele troner Kulturpalasset – Stalins gave til det polske folk.

Så ja, det er vanskelig å ikke forelske seg i Warszawa, den europeiske storbyen som har det aller meste!

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

1. Gamlebyen

Warszawa er en moderne storby, men den bærer også preg av sin omtumlete historie. Dette har etterlatt tydelige spor overalt i byen.

De fleste besøkende lokkes til Gamlebyen, juvelen i den polske hovedstaden. Her føles det som du rusler rundt i en vakker bydel fra 1700-tallet. Bymurer, grønne oaser, kongeslott, vakre fargete byhus og små, stemningsfulle brosteinsgater.

Men fasaden lurer deg. Den er ikke 250 år gammel, men snarere rundt 60 år. Området var en av hovedbastionene under Warszawaoppstanden, og derfor bestemte nazistene seg for å bombe hvert eneste hus sønder og sammen.

Polakkene bestemte seg for å bygge opp byen igjen. De lykkes, for i dag er Gamlebyen den fremste klassiske turistattraksjonen i Warszawa.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

2. Så mange museer

Om du er glad i å tilbringe ferien (eller deler av den) med å utforske museer, er Warszawa perfekt for deg.

Se, hør og føl hva innbyggerne gikk gjennom da de slåss mot nazistene i det interaktive Warsaw Rising Museum. I POLIN Museum kan du lære mer om jødenes 1000 år gamle historie. Om du er interessert i vodka (som for øvrig ble oppfunnet i Polen), kommer du ikke utenom en tur til Polish Vodka Museum eller Vodka Museum.

Warszawa er fødested for mange verdensberømte mennesker: Nobelpris-vinner Marie Curie, Pave Johannes II og komponist Fredric Chopin. Alle har sitt eget museum.

Opplev kunsten, inkluderer verker av Rembrandt og Canaletto i Royal Castle. Lær mer om Polens og Warszawas historie i National Museum og Museum of Warsaw.

Gå tilbake i tid og se hvordan det var under kommunismen i Life Under Communism Museum og få en følelse av politiske fanger gikk gjennom i Museum of Cursed Soldiers.

Andre museer som anbefales er Be Happy Museum, Selfie Museum, Magic Mind Museum og Neon Museum.

Warszawa har et museum for de aller fleste!

Les også blogginnlegget 7 museer du må oppleve i Warszawa

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

3. Spis deg god og mett

Uten mat og drikke, duger turisten ikke!

Du trenger ikke bekymre deg for å gå sulten når du besøker Warszawa. Byen er full av restauranter som serverer både polske og internasjonale retter.

Det polske kjøkken er et resultat av mangfold, og det kulinariske mangfoldet er en av Warszawas mange skatter. En rekke kulturer og nasjoner har påvirket det som serveres på tallerkenen. Kokkene følger trenden og bruker lokale produkter og tradisjonelle oppskrifter, men med små endringer som gjør rettene moderne.

Spis på en elegant restaurant den ene dagen, en melkebar den andre og gatemat den tredje.

Warszawa har også en rekke koselige og intime kafeer, som frister med lekre desserter. Du må prøve Wuzetka-kake samt en kopp ekte kakao på E.Wedel.

En annen kul ting er de mange mathallene som har dukket opp i Warszawa. Disse er ofte å finne i gamle industribygninger som er pusset opp, og frister med mat fra alle verdenshjørner.

Andre velsmakende opplevelser inkluderer frokostmarkeder, nattmarkeder og matmarkeder.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

4. Havfruer

Ingen annen by har så mange havfruer som Warszawa. Hun er til og med å finne i byens våpenskjold. Havfruen har riktignok endret seg opp gjennom århundrene, men betydningen er den samme.

Legenden forteller at en havfrue hvilte på bredden nær Gamlebyen. Da en fisker hørte hennes vakre sang, ble han hodestups forelsket. Da en rik handelsmann la en felle og holdt henne fanget, var det den unge fiskeren som hørte hennes rop om hjelp og satte henne fri. Som takk lovet havfruen å hjelpe alle fiskere i nød.

Derfor er havfruen, som kanskje den eneste i verden, utstyrt med et sverd og et skjold.

Hvor mange havfruer det er i Warszawa, er det ingen som vet. I Gamlebyen kan du se dem overalt; bygninger, våpenskjold, gatelamper og i glassvinduer. De mest kjente statuene av havfruene står på torget i Gamlebyen samt ved elven Wisla.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

5. Polens nasjonaldrikk

Polen er vodkaens fødested. Ifølge historiske kilder ble ordet «vodka» skrevet ned allerede i 1405.

På 1600-tallet ble det produsert vodka i store mengder, spesielt i Krakow. To hundre år senere ble vodka produsert over hele Polen.

I Polen er ikke vodka bare vodka. Den kalles også gorzalka, som oversettes til «brennende vann». Når du kjenner at det brenner i halsen eller brystet etter å ha tatt en slurk, ja da vet du at du drikker polsk vodka.

Polsk vodka lages av rug, hvete, rughvete, havre eller bygg. Men den kan også fremstilles av poteter. Alle ingrediensene må være produsert i Polen, men den kan fint tappes andre steder.
ligger i det sjarmerende Praga-distriktet og er en hyllest til Polens rike vodkatradisjon.

Museet er moderne og interaktivt og tar besøkende med på en reise gjennom historien til aqua vitae (det opprinnelige navnet på vodka).

Se produksjonsprosessen, hør mer om historien til den polske vodkaen og kulturen den skapte.

Omvisningen avsluttes (naturligvis) med vodkasmaking. Fire typer serveres og du lærer både å lukte, smake og nyte den polske drikken.

NA ZDROWIE! (SKÅL!)

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

6. Nyt musikken til Frédéric Chopin

En av historiens mest anerkjente pianister er Frédéric Chopin. Han har etterlatt seg et permanent preg på historien og er kjent som «pianoets poet».

Chopin ble født i Polen i 1810 og er en av Warszawas store sønner. I en alder av syv år komponerte han sitt første verk, og året etter hadde han sin første fremførelse i hjembyen.

Til tross for at han tilbrakte mesteparten av sitt liv utenlandsk, glemte Chopin aldri at han var polsk. Det fremkommer tydelig i musikken hans. Inspirasjonen fant han i polsk folkemusikk, spesielt i sine masurkaer og poloneser.

Chopin døde i Paris i 1849, hvor han ble gravlagt. Etter hans ønske ble hjerte hans bisatt i Hjertet hans derimot, det ble lagt i en urne. Denne står nå i en søyle i Holy Cross Church i Warszawa.

Avslutt dagen med å ta turen til Chopin Point (i Gamlebyen) hvor dyktige pianister fremfører noen av Chopin sine verker.
Atmosfæren er avslappet, med et snev av historie i veggene. Her er det bare å lene seg tilbake og la Chopin sine vakre toner fylle deg.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

7. Enkelt å komme seg rundt

Warszawa er en storby – og severdighetene er spredd rundt om i byen. Fortvil ikke, for det er enkelt å komme seg rundt, både til fots og med offentlig transport.

Offentlig transport, som buss, trikk eller metro, fungerer utmerket. Det er ofte raskere enn å ta en drosje, for trafikken i Warszawa kan ofte by på utfordringer, spesielt i rushtiden.

Det koster heller ikke alle verden å benytte seg av offentlig transport. Du kan kjøpe billetter som gjelder for 1 eller 3 dager. Billettautomatene er enkle å finne og de har informasjon på engelsk. Du kan betale med kort.

Husk å validere billetten når du går om bord på bussen, trikken eller metroen første gangen.

Bus nummer 180 tar deg til de fleste av severdighetene langs den kongelige ruten (Royal Route).

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

8. Perfekt for familier

Har du ikke vurdert Warszawa for din neste familieferie, ja da bør du tenke om igjen! Byen egner seg utmerket for familiens yngste medlemmer – som garantert ikke kommer til å kjede seg.

Warszawa er hjem til en rekke tradisjonelle museer (med attraksjoner som passer for barn), men det er også en rekke museer som er laget spesielt for dem. Her går lærdom og interaktive opplevelser hånd i hånd.

Ta turen til Copernicus Science Center hvor barn (og voksne) kan utfolde seg. På Station Museum fascinerer store lokomotiver mens barna kan se hvilke dukker bestemoren lekte med i Dollhouse Museum.

Skjeletter av utdødde pattedyr, krystaller og fossiler på rekke og rad er nok til å holde ungene opptatt i flere timer på Geological Museum. Vil du vise hvordan barn rundt om i verden har det, går turen til Children’s Museum. Her kan dere kle dere i klær fra andre land, fortelle eventyr eller lage din egen leketøyutstilling.

Andre aktiviteter inkluderer et besøk i dyreparken, sykkeltur langs elven, hoppe på trampoliner, lage godteri eller løse gåter for å komme ut av et Escape Room.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

9. Et mekka for historieinteresserte

Det hviler et historisk sus over Warszawa, uansett hvor i byen du befinner deg.

Byen ble grunnlagt på slutten av 1200-tallet, og har vært Polens hovedstad siden 1596. I århundrer var Warszawa sete for polske herskere, noe som tydelig i form av imponerende bygninger, spesielt langs The Royal Route.

Warszawa kan også se tilbake på en lang og traumatisk historie.

Under den andre verdenskrig ble Warszawa bombet så å si sønder og sammen. Hele 80 prosent av byen lå i ruiner da krigen endelig var over.

Du kan høre mer om oppstanden i 1944 og jødeforfølgelsen på museer som Warsaw Rising og POLIN – Museum of the History of Polish Jews.

Etter at krigen var over, var det kommunismen som styrte. For å høre om denne epoken anbefales å bli med på en Kommunisme-tur eller besøke museet Life Under Communism.

Rundt om i byen er det en rekke monumenter og minnesmerker tilegnet historiske hendelser, som gjør besøket enda mer interessant (og lærerikt).

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

10. Færre turister enn andre storbyer i Europa

En rekke byer er undervurdert som reisemål, og dessverre er Warszawa en av disse. Oppfatningen om at Polens hovedstad er grå og kjedelig er så langt fra sannheten som man kan komme.

Byen har nemlig det aller meste og er en livlig og moderne by, i konstant endring.

Fordelen med at Warszawa fortsatt har gått under radaren hos mange, er jo at du ikke må regne med store folkemengder. Men vær obs: Warszawa blir mer og mer ettertraktet!

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

11. Den søte smaken

Polen har en farlig søt tradisjon for sjokolade – og den kommer tydelig frem i Warszawa.

Her kan du la smakssansene boltre seg over et nærmest uendelig utvalg sjokolade, kaker som er både fylt og dekket av mørk, lys eller hvit sjokolade eller nyte en kopp ekte kakao.

Selve moderskipet for sjokoladeentusiaster er E. Wedel Chocolate Lounge. Et mekka for de med sansen for alt som er mørkt, søtt og farlig godt.
Wedel er landets eldste sjokoladeprodusent, og ett av de mest kjente merkene i Polen. Mannen bak dette søte mirakelet er Karol Wedel, som startet opp i 1851.

Livet er jo som en sjokoladeeske – du vet aldri hva du får – bortsett fra i Warszawa!

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

12. Hver sesong er unik

Warszawa er en by som oppleves hele året.

Kom om våren når parkene er i full blomst og delta i påskefeiringen. Sommer egner seg utmerket for utendørskonserter, sykkeltur langs Wisla-elven og avslapning på en utekafé.

Når høsten gjør sin anmarsj, skifter trærne til vakre farger. Vinteren er også en flott reiseperiode for Warszawa lyses opp med juledekorasjoner så og så overalt. Spesielt Gamlebyen er magisk – akkurat det du trenger for å komme i julestemning.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

En varm takk til Polska Statens Turistbyrå som inviterte meg til Warszawa. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport, aktiviteter og måltider. 
Det er ikke lagt noen føringer på hva eller om jeg skal skrive noe. 
Meninger og oppfatninger er som alltid mine egne. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen