Museet for Warszawa – oppstanden (Warsaw Rising Museum) åpnet den 1.august 2004, nøyaktig 60 år etter at oppstanden startet.

Dette museet er dedikert til oppstanden i 1944, hvor den polske motstandsbevegelsen Armia Krajowa (AK) gjorde sitt for å frigjøre Warszawa fra den tyske okkupasjonen.

Etter 63 dagers kamp (1.august – 2.oktober 1944) og store sivile tap, kapitulerte polakkene. Adolf Hitler beordret at Warszawa ble systematisk rasert og Gamlebyen jevnet med jorden. Rundt 85 prosent av byen ble ødelagt.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, Unike Reiser

Museet er lagt opp slik at besøkende skal oppleve oppstanden i 1944 fremfor å lese om den. Løft av gammeldagse telefonrør og hør fortelleringer fra de som opplevde oppstanden, titt gjennom kikkhull for å se videoer og bilder og kryp gjennom tunnelen som motstandsfolkene.

Museet strekker seg over 3000 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer.

Første del av museet tar for seg hendelser fra krigens utbrudd, oppstanden i 1944 og avsluttes med hvilken skjebne som ventet motstandsfolkene da oppstanden var slått ned.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, Unike Reiser

Reiseblogg, Warszawa, Polen, Unike Reiser

Andre del (Hall B) forteller historien om de Alliertes flyslipp. I taket henger en replika av en Liberator B-24J (bombefly).

Gjennom bilder, personlige gjenstander, flagg og andre gjenstander får du et godt innblikk i hvordan oppstanden foregikk. Mange av faktaopplysningene formidles interaktivt.

Ikke minst gir museet et sterkt inntrykk av resultatet og lidelsene sivilbefolkningen gjennomgikk, både under og etter oppstanden var nedkjempet.

Gå heller ikke glipp av de to filmene som vises flere ganger om dagen:

  • På storskjerm i Hall B kan du se en film om selve oppstanden.
  • I en mindre sal vises 3D-filmen A City in Ruins. Fra fugleperspektiv ser du Warszawa, en by lagt i ruiner.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, Unike Reiser

Reiseblogg, Warszawa, Polen, Unike Reiser

Ta deretter turen ned i kjelleren hvor du kan ta en kort tur gjennom tunnelene, slik at du får en følelse av hvordan motstandsfolkene og sivile forflyttet seg under krigen.

Hjertet i museet er et monument i stål som strekker seg gjennom begge etasjene. Veggene er dekorert med datoer fra hver dag av oppstanden samt kulehull. Lyden av et bankende hjerte symboliserer livet i Warszawa i 1944.

Utenfor museet finner du Freedom Park. Her står Memorial Wall, med nesten 11.000 navn. De tilhører soldater som ble drept under oppstanden.

Warsaw Rising Museum er et unikt sted som ærer den største operasjonen, hvor det meste foregikk under bakken, i Warszawa under andre verdenskrig.

«We wanted to be free and owe this freedom to nobody» 

Jan Stanislaw Jankowski, Delegat Rzadu na Kraj

Reiseblogg, Warszawa, Polen, Unike Reiser

En varm takk til Polska Statens Turistbyrå som inviterte meg til Warszawa. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport, aktiviteter og måltider.
Det er ikke lagt noen føringer på hva eller om jeg skal skrive noe.
Meninger og oppfatninger er som alltid mine egne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen