Polakkene hevder, med stolthet i stemmen og glasset høyt hevet, at vodka er en polsk oppfinnelse. Om dette stemmer er oppe til diskusjon, men ingen kommer utenom det faktum at vodka ble omtalt i polske skrifter allerede på 1500-tallet.

Det polske ordet wódka er en avledning av det russiske ordet voda, som betyr vann. Men i Polen er det ikke bare wódka. Drikken kalles også gorzalka, som kan oversettes til brennende vann.

Etter at du har tatt en slurk, og du kjenner at det brenner (litt) i halsen eller brystet, vær trygg på at det er slik det skal være.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Opprinnelsen

Polsk vodka har ikke alltid vært kun til forbruk. I middelalderen ble vodka brukt til å behandle sykdom og sår. Den ble også brukt til å fjerne kviser, og ble til og med en ingrediens i kosmetikk.
Dette endret seg på 1500-tallet.

I 1546 ga den polske kongen Jan Olbracht hver byborger rett til å produsere og selge alkohol. Rundt 1560 ble denne tillatelsen fulgt opp med en statlig skatt på både vodkadestillasjon samt kjøp og salg av destillasjonsutstyr.

Produksjonen økte voldsomt, og i 1570 fikk velstående innbyggere eksklusiv rett til å produsere og selge alkohol. Aristokratiet kunne til og med – med loven i hånd – tvinge bøndene til å drikke alkohol på utvalgte kneiper (som de selvfølgelig selv eide). Dermed ble salg av vodka en stor inntektskilde for både landeiere og statskassen.

Vodkaproduksjonen fortsatte å øke. På slutten av 1600-tallet ble det produsert store mengder vodka i Krakow. I det neste århundre var det destillerier også i Poznan, Kalisz, Leczyca og Gdansk.

Industriens utvikling på 1800-tallet medførte at polakkene kunne produsere vodka på en langt større skala. Omtrent hver eneste aristokrat eide et vodkadestilleri. Når de inviterte til fest, fikk hver gjest servert en shot glass med vodka – og de fikk gjerne med seg litt vodka for hjemreisen også.

På 1900-tallet ble det produsert vodka i så store mengder at prisene falt. En rekke bønder kjøpte vodka på kreditt.

I 1925 krevde den polske regjering at de fikk monopol på vodkaproduksjonen. På grunn av en landbruksreform ble alle destillerier som var i privat eie, nasjonalisert.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Råvarene i polsk vodka

Polsk vodka har spesifikke krav som må oppfylles for at den skal defineres som «ekte polsk».

Den må være laget av en av fem kornsorter: Rug, hvete, rughvete, havre eller bygg. Poteter er også godkjent.

MEN – alle råvarene må være produsert i Polen.

Da polakkene startet med vodkaproduksjon i middelalderen var råvaren rug, og det ble som ble brukt som utgangspunkt. Det var ikke mange som hadde råd til en slik produksjon.

På 1800-tallet tok poteter og sukkerroer over da disse var billigere råvarer. De senere årene har kvalitetsprodusentene gått tilbake til originalen, altså rug.

Kvalitetskategorier

I dag deles polsk vodka inn i tre kvalitetskategorier der renheten øker med graderingen:

  1. Zwykly (standard)
  2. Wybrowy (premium)
  3. Luksusowy (deluxe)

Om du er en tilhenger av elementer som smak og lukt, er Premium å anbefale. Ett av de mest kjente produktene i denne kategorien er Wyborowa.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Wódka Wyborowa

Denne polske vodkaen forener gamle tradisjoner med moderne teknologi og kvalitetskontroll. Den er også en av få internasjonale vodkamerker som produseres med rug som utgangspunkt.

En annen ting som skiller Wyborowa fra andre internasjonale merker, er at de har beholdt kvintessensen fra hovedingrediensen i sluttproduktet, som er rug.

Det er en lang produksjonsprosess, med en rekke krav.

Rugen som benyttes til å produsere Wyborowa må komme fra Poznan-distriktet (nordvest i Polen). Wyborowa benytter kun rug som sås om høsten. Før rugen blir brukt i vodkaproduksjonen, blir den renset tre ganger.

Første destillasjon skjer på små gårdsdestillerier hvor det benyttes gamle tradisjonelle destilleriapparater. Disse er løkformet og laget av kopper, og sørger for at smaks- og aromastoffer fra rugsmaken beholdes. Råspriten (surówka) har gjerne en styrke på 60 til 91 prosent.

Deretter transporteres råspriten til mer moderne destillerier i Poznan for en dobbel rektifikasjon (en destillasjonsprosess hvor dampen som strømmer opp blir anriket ved kontakt i motstrøm med væske som er kondensert fra dampen). Denne prosessen skjer i spesielt utviklede apparater. En hemmeligholdt produksjonsresept sørger for at resultatet ender med en ekte Wódka Wyborowa.

Produksjonsprosessen er kjent som tre ganger tre. Det innebærer en trippel rensing av rug, trippel destillasjon og trippel filtrering.

Neste steg er å senke alkoholstyrken til 37,5 prosent.

Siste steg er å filtrere det hele, som gjøres ved å benytte omvendt osmose. Metoden «puster liv» inn i spriten.

Resultatet er en ren og klar vodka der ingredienser fra rugen sitter i smak og lukt.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Hev glasset i en skål

Polske vodka drikkes bar, gjerne i shot glass som kommer rett fra fryseren. Vodkaprodusentene anbefaler avkjøling ned til tre grader (og aldri over ti).

Om du er mer opptatt av lukt og smak, anbefales den romtempererte vodkavarianten. Denne serveres i et tulipanformet glass.

På kalde dager kan du varme deg opp med en varm honningvodka.

På repertoaret til Wyborowa finner du også vodka med en rekke smaker: Sitron, melon, appelsin, pære, ananas, ja til og med pepper.

Så neste gang du får servert polsk vodka – ikke si nei!

I stedet skal du svivel, lukte, ta en slurk og tenke på smaken.

Først da føler du deg som en del av polsk historie og kultur!

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Drinkforslag til festen

Det er alltid gøy å servere drinker til festlige anledninger.

Neste gang bør du prøve en POZNAN COOLER.

5 cl Wódka Wyborova
6 cl frisk eplejuice
2 cl pasjonsfruktsirup

Bruk et høyt glass (highball) med is
Rør godt i glasset
Pynt med en limebåt

Tilberedningen tar rundt fem minutter og holder til 1 glass.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

En varm takk til Polska Statens Turistbyrå som inviterte meg til Warszawa. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport, aktiviteter og måltider. 
Det er ikke lagt noen føringer på hva eller om jeg skal skrive noe. 
Meninger og oppfatninger er som alltid mine egne. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen