En guide til Masai Mara nasjonalpark

Hjem » En guide til Masai Mara nasjonalpark

Masai Mara er kronjuvelen blant Kenyas nasjonalparker. Et vernet paradis for et enormt dyreliv, verdenskjent for sitt spektakulære variasjon av dyr. Den er lyden av hundretusenvis av hover som dundrer over savannen. Et sted hvor løvenes brøl, hyenes skrik og bøflenes grynt kan høres gjennom natten.

Masai Mara nasjonalpark er også åsted for verdens mest spektakulære dyreshow: Den store vandringen, med to millioner gnuer og sebraer spiller hovedrollen.

Dette er Afrika – akkurat slik du har sett for deg!

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Hvordan komme seg til Masai Mara nasjonalpark?

Masai Mara ligger sørvest i Kenya, langs den vakre Great Rift Valley, i et området som heter Narok. Parken ligger side om side med berømte Serengeti nasjonalpark (Tanzania).

Masai Mara er kanskje robust og øde, men den er lett å komme seg til. Du kan enten ankomme med bil eller velge den raskere og enklere løsningen med småfly, som lander på en liten stripe ikke langt unna lodgen din.

Med bil
Om du bestemmer deg for å kjøre bil, må regne med en fem timer lang kjøretur. Slapp helt av, for det er slett ikke kjedelig. Turen tar deg gjennom et vakkert landskap, forbi og gjennom landsbyer og byer, og det er alltid en sjanse for at du ser ville dyr i veikanten.

Det er absolutt å anbefale at du bestiller safarituren gjennom en seriøs aktør. I Kenya er det ikke å anbefale å kjøre selv.

Med fly
Ser du etter en raskere måte å komme til Masai Mara, er en fly-in-safari det perfekte valg. Det er daglige flyvninger fra Nairobi (Wilson airport) – og en time senere lander du på en flystripe i parken. Det er flere flystriper så du må velge den som er nærmest lodgen du skal bo på.

På landingsstripen står en sjåfør klar til å kjøre deg til lodgen.

Merk at det er begrenset med bagasje, kun 15 kilo per person, på disse flyvningene.

Du kan også fly til Masai Mara nasjonalpark fra Kilimanjaro flyplass (Tanzania) og fra kysten i Kenya (Mombasa og Diani) samt andre nasjonalparker i Kenya (Amboseli og Samburu).

Om det er direktefly eller med mellomlanding, avhenger av sesongen.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Historien om Masai Mara nasjonalpark

Masai Mara ble etablert i 1961, som et vernet område på kun 520 kvadratkilometer, inkludert Mara Triangle. Senere ble det utvidet østover til å dekke 1821 kvadratkilometer og deretter omgjort til et viltreservat.

Deler av reservatet fikk status som nasjonalpark i 1974, samtidig som et område på 159 kvadratkilometer ble gitt tilbake til lokale samfunn. I 1976 ble 162 kvadratkilometer fjernet fra reservatet.

I dag strekker Masai Mara nasjonalpark seg utover et område på 1510 kvadratkilometer.

Parken er oppkalt etter Masai-folket som bor her.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Safari i Masai Mara nasjonalpark

Scenen er klar for spektakulære safariopplevelser i Masai Mara. Rollebesetningen består av De fem store (elefant, løve, leopard, neshorn og bøffel), samt flodhest, giraff, sebra, gepard, bavian, aper og en overflod av fugler.

For safarientusiaster betyr det et magisk og fantastisk show, hvor du aldri vet hvilke dyr som vi dukke opp – eller hvor.

Når du er på safari i Masai Mara må du gjøre som dyrene: Stå opp tidlig!

De fleste dyrene er morgenfugler og er oppe lenge før solen står opp.

En typisk safaridag i Masai Mara består av to safarietapper: En om morgenen og en om ettermiddagen. Hver etappe varer to til tre timer. Mellom disse kan du slappe av på lodgen.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Regler i Masai Mara nasjonalpark

Du befinner deg i et vernet område, og dyrene har alle rettigheter! Du er her for dyrene – ikke motsatt.

Det er regler du må følge, og de er innført av en grunn (både din skyld og for dyrenes skyld!).

 • Når du er på safari i parken er det strengt forbudt å gå ut av bilen. Unntaket er om du er ifølge med en bevæpnet viltvokter og/eller guide.
  I tilfelle du lurer: Ja, det er en rekke eksempler hvor besøkende har brutt denne reglen og ikke levd lenge nok til å fortelle om opplevelsen.
 • Når du ankommer lodgen blir du ønsket velkommen av en ansatt eller en viltvokter som forteller deg om sikkerhet og forhåndsregler på lodgen. Husk å følg nøye med! Betjeningen vet hva de snakker om og kunnskap om dyrenes tilstedeværelse.
 • Mange av lodgene og campene i Masai Mara er ikke inngjerdet. Du er på dyrenes område og dyrene kan fritt komme inn på området. Tro meg, det gjør de ofte! I stedet for å være redd (eller gjøre noe dumt), se på det som et ekstra element i safarieventyret. Hvor kult er det ikke å komme hjem om fortelle om da du så elefanter mens du spiste frokost?
 • Gå aldri alene rundt på lodgen etter solnedgang så fremt du ikke blir fulgt av en av betjeningen. Om du ønsker å gå fra rommet til hovedbygningen (eller motsatt), ring til resepsjonen som sender noen for å følge deg.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Når er det beste tiden å besøke Masai Mara nasjonalpark?

Den beste tiden å besøke Masai Mara er akkurat nå!

Parken kan besøkes hele året, men det er fordeler og ulemper for hver sesong. Den mest populære perioden er under Den store vandringen (juli til oktober), som er en uforglemmelig opplevelse (se lenger ned for mer informasjon). Vær forberedt på trafikkork, med den ene safaribilen etter den andre, stilt opp for å se showet.

En annen populær periode er når det er babyboom. Når regnsesongen er over, og parken er grønn og frodig – da er det babyboom. Slettene er full av små krabater: Sebra, gnu og andre bedårende, planteetende kalver som danser rundt.

Disse månedene (januar og ut mars) kalles «Løvesesong». Når regnet forsvinner, er det mindre gress, som gjør at det er enklere å se dyrene. Ikke bare for besøkende, men også for løvene. Det er enklere for deg å se løvene, enten alene eller i flokk (ikke garanti).

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Januar – februar
Disse månedene er ganske varme og det er veldig lite regn. Om du besøker Masai Mara, er vannhullene ett av de beste stedene for å se dyr.

Mars – mai
Masai Mara har nå gått inn i det som kalles «den lange regntiden», eller den våteste av parkens to regnperioder. Det er fortsatt varmt, men det regner mye, spesielt i april.
Det positive er at vegetasjonen fryder seg og Masai Mara er et grønt og frodig paradis.

Juni – oktober
En utmerket tid å besøke Masai Mara siden temperaturen er behagelig, det er varmt i været og tørt, med stor mulighet for blå himmel (stort sett). En perfekt tid for et safarieventyr – men også en meget populær tid å besøke Masai Mara (så ikke forvent at du er alene i parken).

November – desember
Masai Mara går nå inn i den perioden som kalles «den korte regntiden». Om du besøker parken i denne perioden, kan du forvente overskyet himmel og regnskyll om ettermiddagen. Temperaturen er fortsatt høy, men kle deg varmt da det kan være kjølig om morgenen.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Om du fortsatt ikke kan bestemme deg for når du skal oppleve Masai Mara nasjonalpark, ta en titt på for og imot. De kan hjelpe deg med å avgjøre når du skal reise.

Hvorfor du bør reise i den tørre perioden (juni og ut oktober):

 • Du kan oppleve Den store vandringen.
 • Siden det er lite regn betyr det mindre vegetasjon som igjen gjør at det er lettere å se dyrene.
 • Dyrene er mer samlet, ofte rundt vannhullene og ved elvene.
 • Temperaturen er behagelig.
 • Ikke noe (eller lite) regn betyr mindre mygg.

Hvorfor du IKKE bør reise i den tørre perioden (juni og ut oktober):

 • Den store vandringen er på toppen av ønskelisten til de aller fleste besøkende. Dermed er denne perioden den mest hektiske – og folkerike. Det kan bli skikkelig store ansamlinger rundt dyrene.
 • Dette er en av dyreste periodene å besøke Masai Mara. Du må være tidlig ute med bestillingen for å sikre overnatting.
 • Vær forberedt på kjølige kvelder og morgener.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Hvorfor du bør reise i regntiden (november og ut mai):

 • Prisene er lavere.
 • Større sjanse for å få rom på overnattingsstedet du ønsker.
 • Det er færre besøkende i parken.
 • Regnet vekker parken til live – Masai Mara er grønn og frodig. Trærne slår ut i blomst, perfekt for fotografering.
 • Regnet bidrar til at støv ikke virvler opp under kjøringen og kjøler ned alt (og alle).
 • Om du er interessert i fuglelivet, vil du elske denne tiden på året.

Hvorfor du IKKE bør reise i regntiden (november og ut mai):  
Spesielt ikke i den lange regntiden (april og mai).

 • Regn fører ofte til dårlige veier (som noen ganger er ufremkommelige).
 • Flere av lodgene er stengt i april og mai på grunn av vedlikehold.
 • Elvene flommer ofte over breddene i april og mai.
 • Regn kan påvirke humøret – hvem vil vel tilbringe ferien med å være klissvåt eller sitte i et telt hele dagen?

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Ting å gjøre i Masai Mara nasjonalpark

Safari er hovedgrunnen til hvorfor besøkende lokkes til Masai Mara. Men det er også en rekke andre fantastiske opplevelser i parken.

Safari med varmluftballong
Hva kan bli mer magisk enn å sveve over savannen mens du speider etter dyr under deg?

Dette er en spennende opplevelse, hvor varmluftballongen forlater bakken ved soloppgang og tilbringer rundt en time i luften. Dyrene ser annerledes ut fra fugleperspektiv!

Eventyret avsluttes med champagnefrokost på savannen.

En helt unik opplevelse, og Masai Mara er den perfekte bakteppe for en utrolig ballongferd.

Vær forberedt: Denne opplevelsen er ikke billig (men vel verdt det).

Bli kjent med masai-folket
Masaiene er uten tvil den mest kjente og ikoniske stammen i Afrika. De er bosatt i enorme områder i den sørlige delen av Kenya, spesielt rundt Masai Mara.

Et landsbybesøk gir et innblikk i deres kultur, tradisjoner og hverdagsliv.

Besøket varer rundt en time.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Den store vandringen
Velkommen til verdens største show – med dyr i hovedrollen!

Om du spør gnuene og sebraene som begir seg ut på denne lange og farefulle ferden, ville de fortalt deg (om de kunne snakke) at gresset faktisk er grønnere på den andre siden.

Hvert år begir to million gnuer, sebraer og andre planteetere ut på en vandring fra sørlige Serengeti (Tanzania) til det frodige gresset i Masai Mara.

Der det er byttedyr, der er det rovdyr! Løver, leoparder og hyener følger de enorme flokkene, i håp om å få seg et måltid.

I tillegg til å måtte unngå kattedyrene må flokkene også overvinne mer enn 3000 krokodiller som lurer i gjørmete vann i Mara-elven under det som er kjent som elvekrysningen. Det er å se flokkene hoppe fra elvebanken og i vannet er et spektakulært syn.

Den store vandringen er kjent som ett av naturens syv underverker – og er en safariopplevelse du ikke vil gå glipp av.

Reiseblogg, Kenya, safari, Masai Mara, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen