Galapagosøyene forble en godt bevart hemmelighet i hundrevis av år. Denne ikoniske destinasjonen er også kjent som Den fortryllende øygruppen – og med god grunn. Øyriket er hjem til et helt unikt dyreliv, hvor flere av artene er endemiske.
En reise til Galapagosøyene vil bli din livs reise. Før jeg satte meg på flyet hadde jeg høye forventninger. Gjett hva – øyene, dyrene og opplevelsene overskred dem alle!
Galapagosøyene er et sted der iguaner, fugler, sjøløver og skilpadder har hovedrollen. Menneskene er bare publikum, i et show som byr på så mange hakeslepp at du lurer på om kjeven vil bli bra igjen.

Her er alt du trenger å vite før du begir deg ut på ditt livs eventyr. 

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Hvor er Galapagosøyene?

Galapagosøyene ligger i Stillehavet, 972 kilometer vest for Ecuador i Sør-Amerika. Dette lille paradiset består av 19 øyer, 13 store og seks små, samt flere holmer og skjær som dekker et område på rundt 8.000 kvadratkilometer.

Ved Galapagosøyene møtes tre havstrømmer, som Galapagos til en «smeltedigel» for marinearter. En evigvarende seismisk og vulkansk aktivitet gjør at øyene er i stadig endring. Denne prosessen, kombinert med ekstrem isolasjon, resulterte i utviklingen av et helt unikt dyreliv – som haviguaner, enorme skilpadder og en rekke finkarter.

I 1835 ankom Charles Darwin øyriket. Det var finkene som var inspirasjonen til hans evolusjonsteori. I 1859 ga han ut boken Artenes Opprinnelse (Origins of the Species) som introduserte verden til han teori – og til Galapagosøyene.

Galapagosøyene fikk en velfortjent plass på UNESCO sin verdensarvliste i 1978.

Ikke noe annet sted i verden kan du oppleve et så rikt mangfold av dyr, som er så uredd mennesker at de faktisk oppsøker deg.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Hvordan komme seg til Galapagosøyene?

Enten du reiser fra Europa, USA eller andre steder, må du bestille flybillett til enten Quito eller Guayaquil på fastlands-Ecuador. Det er internasjonale flyvninger daglig til begge byene.

Jeg anbefaler at du ankommer minst en dag før flyet ditt til Galapagos, i tilfelle det er en forsinkelse eller kansellering.

Fra Quito eller Guayaquil kan du bestille fly videre til Galapagosøyene, som har daglige avganger. Du kan lande enten på Baltra Island eller i Puerto Baquerizo Moreno på San Cristobal Island.
Flyturen fra Quito til Galapagos tar rundt 2,5 time. De fleste av flyvningene innebærer en stopp i Guayaquil.

Om du skal på cruise i Galapagos, anbefaler jeg at du bestiller cruise og fly sammen da cruiseskipene ofte opererer basert på spesifikke flyvninger.

Quito er en mye større by, med et bedre utvalg av hoteller og opplevelser. Byen er absolutt verdt et besøk, så tilbring gjerne noen dager her først slik at du kan utforske Quito. Den historiske bydelen fra kolonitiden er meget godt bevart, og står på UNESCO sin verdensarvliste. I tillegg er det en rekke museer, restauranter og butikker, og du kan lett fylle et par dager i Ecuador sin hovedstad.

Siden Quito ligger 2850 meter over havet, kan høyden være et problem den første dagen.
Guayaquil er den største byen i Ecuador, men utvalget av hoteller og restauranter er langt mindre. Byen ligger på havnivå så høyden er ikke noe problem.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Hvordan oppleve Galapagosøyene?

Når du har bestemt deg for at Galapagosøyene er ditt neste reisemål, må du først bestemme om du skal bo på et hotell og ta dagsturer med båt eller om du skal bo på båt. Sistnevnte inkluderer overnatting, måltider og transport fra øy til øy. Det gir også mulighet til å komme ut til de mer fjerntliggende øyene.

Husk at om du bestemmer deg for et landbasert opphold, må du regne med å bruke masse tid på å komme deg til/fra hotellet og dagens destinasjon.

Et opphold på båt innebærer å seile om natten, som gjør at passasjene våkner opp utenfor en øy – klar for nye eventyr.

Om det er lommeboken som bestemmer, er det enklere å sette sammen en rimeligere løsning om du bor på land. Det er hoteller og restauranter i flere prisklasser på Santa Cruz Island og San Cristóbal Island.

Båtturen med overnatting tilbys også i flere prisklasser.

Med et begrenset antall mennesker som får tilgang til både øyer samt et begrenset antall overnattingssteder, anbefales det å være tidlig ute med å bestille reisen.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Om bord på båten
De fleste båtselskapene tilbyr turer fra fem til åtte dager, med faste avganger og ruter. Rutene bestemmes av tjenestemenn i Galapagos National Park for å minske antall besøkende og påvirkningen på det sårbare miljøet.

Programmet/seilruten er enten nord eller sør (noen ganger kalt øst og vest), som veksler ukentlig.

Turene inkluderer utrolig landutflukter til land, masse tid i vannet og muligheter til å se flora og fauna.

Alle måltider serveres om bord (noen ganger inntas lunsjen på land) og det er ingen manko på drinker.

Båtene har begrenset kapasitet, med maks 100 passasjerer. Jeg anbefaler på det sterkeste at du velger en båt med langt færre passasjerer. Det gir deg en mer intim og personlig opplevelse samt raskere transitt mellom båten og gummibåten (som brukes for å ta passasjerene på land).

De mindre båtene har også mer karakter og historie samt at du blir godt kjent med de ansatte (og de blir kjent med deg).

Fordelen med å velge en større båt er at de har flere fasiliteter om bord, som blant annet foredrag og medisinske fasiliteter.

Alle båtene har en kunnskapsrik guide om bord, og de kan fortelle deg alt du lurer på om øyene, dyrelivet, flora og fauna.

MEN – om du er ikke er glad i å seile, lider av sjøsyke eller blir uvel av tanken på å tilbringe flere dager på en båt, anbefales det å bo på land. Jeg blir sjøsyk bare av å tenke på havet, men angerer absolutt ikke på at jeg valgte en fem-dagers tur med båt. Tiden du tilbringer på øye er forfriskende og hjelper på sjøsyken.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Bo på land
Mange av øyene I Galapagos er ubebodd. Det er flere hotellvalg på Santa Cruz Island og San Cristóbal Island. Flere båtoperatører tilbyr turer fra begge havnene så velg et hotell i nærheten av hvor båtene seiler for dagsturer.

Når du ikke er på utflukt kan du rusle rundt og se sjøløvene som flokker seg på den lille stranden eller nyte synet av fuglene.

En annen mulighet er å bestille overnatting på et hotell som har egne båter. På den måten er sikret et mer praktisk og beleilig program.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Når bør du besøke Galapagosøyene?

Det er ikke noe “feil» tidspunkt å besøke øyene siden Galapagos kan utforskes hele året. Ulike sesonger har forskjellige opplevelser. Det utrolige dyrelivet er alltid der, og venter på at du skal komme for å se dem.

Galapagosøyene ligger ved ekvator, så temperaturforskjellen gjennom året er minimal. Regn forekommer fra juli til november, men ikke nok til at det ødelegger utfluktene.

Øyriket lever hele året og tilbyr et variert miljø for dyrene gjennom paringstid og hekking samt fuglemigrasjoner.

Om du drømmer om å se ett spesielt dyr mens du er på Galapagos, må du sjekke hvilken måned (og organisert tur) som gir deg best sjanse for å se akkurat det dyret. Noen arter er her kun i noen måneder mens andre eksisterer kun på utvalgte øyer.

Ta galapagospingvinen for eksempel. I august migrer de til de sentrale øyene på grunn av kjøligere vann. Galapagosalbatrossen dukker bare for paring på vår og sommer.

Les blogginnlegget Galapagosøyene: Måned for måned

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Inngangsavgift for å besøke Galapagosøyene

Alle som skal besøke Galapagosøyene må betale for et transittkort. Dette koster 20 amerikanske dollar per person og betales kontant på flyplassen i enten Quito eller Guayaquil.

Når du lander på Galapagos, må du betale en parkavgift på 100 amerikanske dollar (også i kontanter).

Dette høres kanskje dyrt ut, men avgiftene bidrar til å bevare disse spektakulære øyene og dyrelivet.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Hva kan du gjøre på Galapagosøyene?

Når du har ankommet de fortryllende øyene, er det en rekke aktiviteter du kan være med på. Hver eneste en gir deg mulighet til å oppleve det beste av både dyreliv og natur.

Snorkeling
Dette er den enkleste og mest praktiske måten å oppleve livet under havoverflaten på Galapagos. Det er overveldende å se sjøløver, pingviner, hai, skilpadder og fargerike fisk så tett på.

Snorkeling var min favorittaktivitet, sammen med det å sitte på stranden rett ved sjøløvene og bare slappe av.

De fleste båtene har våtdrakter og snorkelutstyr tilgjengelig. Husk å sjekke når du booker turen.

Fotturer
Dette er den mest populære aktiviteten på Galapagos og gir besøkende mulighet til å ta noen fantastiske bilder av både dyreliv og landskap.

Siden det er forbudt å utforske øyene på egen hånd, vil du (eller gruppen din) bli fulgt av en kunnskapsrik guide, sertifisert av Galapagos National Park.

Padling med kajakk
Se for deg at du padler langs kysten på en av øyene mens du beundrer fuglene i trærne, rokkene som danser lett under deg og haien som svømmer side om side med deg.

Kajakk er en utmerket måte å utforske de skjulte lagunene på, som ofte er omgitt av mangroveskog.

Dykking
Dykking er den beste undervannsopplevelsen, og tar deg veldig nær mange arter. Ikke bli overrasket om sjøløver vil leke litt med deg!

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen