10 gode grunner for å reise til Uganda

Hjem » 10 gode grunner for å reise til Uganda

Jeg er en Afrika-entusiast, og Uganda hadde stått på ønskelisten altfor lenge. Det å reise betyr veldig mye for meg, og jeg ser frem til hver eneste en. Men denne gangen var jeg litt ekstra begeistret. Jeg følte meg hjemme fra det øyeblikk jeg landet i Uganda. Det var alt jeg hadde forestilt meg – og mer.

Hvorfor skal du besøke Uganda? Jeg er fristet til å svare «hvorfor ikke», men det hadde vært for enkelt. Svaret er ganske enkelt: Uganda er noe spesielt, og skiller seg ut. Det er noe unikt med Uganda. Det kommer ikke til å ta lang tid før du skjønner hvorfor Uganda kalles «Afrikas perle».

Her er 11 gode grunner til hvorfor du kommer til å forelske deg i Uganda:

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

1. Møt King Kong

Som du sikkert vet er Ugandas hovedattraksjon gorillaene (og den største grunnen til at folk reiser til hit). Landet er den destinasjonen for de som ønsker å komme tett på de milde kjempene.

Halvparten av verdens gorillabefolkning lever i Uganda. Gorillasafari i Bwindi Impenetrable Forest nasjonalpark (eller Mgahinga Gorilla nasjonalpark) er en opplevelse du aldri vil glemme.

Du har gått gjennom tykk skog i timevis, svetten siler og du puster tungt. Du har besteget bratte stier, trasket gjennom leirete raviner, oppmuntret av en entusiastisk guide.
Belønningen er nærmest overveldende. For plutselig er de der: Gorillaene. En hel familie, med sølvryggen, mammaer og babyer. De spiser, klør seg i hodet, leker og klatrer.

Ønsket om å kunne forbli i øyeblikket er stort – en mytisk opplevelse du bærer med deg for alltid.

Du får kun én time sammen med gorillaene, men dette er den beste timen i ditt liv!

Reiseblogg, Afrika, Uganda, safari, Unike Reiser

2. Apestreker med sjimpansene

Du kan ikke besøke Uganda uten å legge inn noen apestreker på turen!

En vandring gjennom den tropiske regnskogen i Kibale nasjonalpark på jakt etter ville sjimpanser er også en fantastisk opplevelse. Menneskeflokken ledes av en erfaren ranger og er på langt nær så slitsom som gorillatrekking.

Du hører sjimpansene lenge før du ser dem. Skrikene deres gir gjenlyd i skogen. Du speider etter bevegelse i tretoppene, ivrig som aldri før, i håp om at sjimpansene skal dukke opp. Plutselig er du omgitt av troppen – og du er nå en veldig lykkelig besøkende.

Kibale Forest nasjonalpark er det beste stedet for å se sjimpanser, og nærmest en garanti.

Reiseblogg, Uganda, sjimpanser, Unike Reiser

3. Spektakulære møter med ville dyr

Uganda er mer enn bare primater. Landet er hjem til ti nasjonalparker og besøkende kan se frem til uforglemmelige safariopplevelser.

I Murchison Falls nasjonalpark du se flere giraffer enn du kan telle. Elefanter marsjerer på støvete stier i Queen Elizabeth nasjonalpark. Flokker av vannbøfler velter seg i vannet i Kazinga Channel.

Løft blikket og speid etter de treklatrende (!) løvene i Ishasha. Speid etter leoparder som døser i skyggene i Kidepo Valley nasjonalpark. Let etter neshorn til fots i Ziwa Rhino Sanctuary. La deg imponere av de enorme krokodillene som hviler på Nilens bredder.

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

4. Slående vakkert landskap

Uganda er velsignet med et landskap som rett og slett vil ta pusten fra deg.

Det er ikke rart Winston Churchill, en erfaren reisende, skrev: Kongeriket Uganda er som et eventyr. Landskapet er annerledes … fra alt annet du har sett i hele Afrika.

Landet er overfylt med slående vakkert landskap og naturens egne vidundre. Du vil beundre et eviggrønt landskap, terrasserte fjellsider, snødekte fjelltopper, spektakulære fossefall og de mest fantastiske solnedganger.

Du må bare komme å se deg selv.

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

5. Bli kjent med de lokale

Befolkningen i Uganda er utrolig vennlige og åpne. De ønsker besøkende velkommen med et vink og store smil. Du er nesten garantert et hallo og vinking når du kjører forbi barn som rusler langs veien. De lokale er også interessert i å høre mer om deg og hvor du kommer fra.

En annen positiv ting om ugandere: Den yngre generasjonen blir nå opplært i naturforvaltning og forstår viktigheten av å beskytte og bevare dyrene (spesielt gorillaene) for fremtiden.

Ikke vær redd for å starte en samtale, enten det er personalet på lodgen, ungene i gata, damen i butikken eller drosjesjåføren. Belønningen er uvurderlig.

Reiseblogg, reise til Afrika, reise til Uganda; Unike Reiser

6. Et perfekt reisemål for fugleentusiaster

Uganda er en av Afrikas beste land når det kommer til fugletitting. Landet er hjem til mer enn 1060 fuglearter. Fuglene lever i et bredt spekter av habitater; fra skog til myr, innsjøer, savanne og dyrket mark. Noen av fugleartene er endemiske til Uganda mens andre er migrerende fugler.

Selv om du ikke er en fjærentusiast, vil du garantert nyte synet av dem mens du er på safari eller bare kjører fra sted til sted.

Ugandas nasjonalfugl er grå krontrane (som også ses i landets våpenskjold). Du er nærmest garantert å støte på marabustork, som kan ses nesten overalt i Uganda.

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

7. Let etter neshorn til fots

Det er dessverre ikke mulig å se neshorn i noen av Ugandas nasjonalpark. Det eneste stedet du kan møte disse utrolige og unike skapningene er i Ziwa Rhino Sanctuary. Men slapp helt av – det er ikke som å besøke en dyrepark. Dyrene har store områder å bevege seg på, og målet er at neshornene skal slippes ut i parkene.

Du blir med en viltvokter på jakt etter dyrene, til fots. Opplevelsen tar deg ganske så tett på neshornene.

Tidligere var den nordlige delen av Uganda kjent for sitt høye antall neshorn. Frem til begynnelsen av 1970-tallet var Murchison Falls nasjonalpark hjem til det sjeldne nordlig hvitt neshorn. På midten av 1980-tallet var det ikke et eneste neshorn igjen i Uganda, takket være krypskyting og lovløshet.
Åtte neshorn ble gjeninnført i Uganda og seks av disse ble fraktet til Ziwa Rhino Sanctuary. I dag er Ziwa hjem til 32 av disse fascinerende grå kolossene, som har bevæpnet vakthold døgnet rundt.

Ziwa Rhino Sanctuary kan besøkes om du skal til Murchison Falls nasjonalpark eller Kidepo Valley.

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

8. Bli en del av kulturen

Kulturen i Uganda er rik og mangfoldig. Tradisjoner har gått i arv fra generasjon til generasjon. Kunnskap og visdom fra de eldre har blitt delt gjennom historier, fortellinger og ordtak.

Du må absolutt ikke gå glipp av en guidet tur gjennom en landsby slik at du også får se hvordan hverdagen til ugandere er. Underveis får du møte medisinmannen, damene som lager fargerik kunst og kaffe og mannen som produserer bananøl i bakgården. Syng med barna utenfor skolen og lær deg rytmen til ugandisk musikk.

En av mine favorittstunder i Uganda var da jeg da jeg lærte ungene på barnehjemmet å danse Cha Cha Slide. De lærte langt raskere enn meg da de inviterte meg til å bli med på en lokal dans!

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

9. Pittoreske vannveier

Vann er en viktig del av livet i Uganda. Ikke bare for landskapet, men også for mennesker. Nesten overalt i landet er det innsjøer, fossefall og elver. Et frodig, variert og vakkert landskap sørger for at Ugandas mektige og varierte dyreliv også klarer seg.

Det betyr at du kan se frem til en rekke herlige opplevelser på vannet.

Sørg for at du får med deg en båttur på Kazinga Channel (Queen Elizabeth nasjonalpark) mens du beundrer bøfler, elefanter og krokodiller.

Nilen lokker med båtturer og rafting (for de som ønsker et adrenalinkick).

Gå absolutt ikke glipp av et solnedgangscruise på Lake Victoria – jeg trodde jeg hadde dødd og ankommet himmelen.

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

10. Naturforvaltning og ansvarlig turisme

Når du besøker Uganda, bidrar du til å beskytte og bevare en av de mest utrydningstruede artene i verden – gorillaen. Hele 80 prosent av pengene som betales for å delta på gorillatrekking går til forvaltningsprosjekter som sørger for at disse herlige primatene overlever.

Lokalsamfunnene drar også nytte av dette da prosjektene bidrar til arbeidsplasser og bedre økonomi hos befolkningen. Du vil komme i kontakt med både lokale guider, sjåfører og viltvoktere på din eventyrlige reise i Uganda.

Sørg for å stoppe på lokale markeder, butikker og hos organisasjoner – og ikke vær redd for å kjøpe med deg noen suvenirer. De er perfekte gaver til venner og familie hjemme. Ikke minst: Det utgjør en stor forskjell for menneskene som selger varene.

Jeg oppfordrer seg også til å leie en bærer eller guide når du reiser. Når du skal på gorillatrekking ble vi spurt om vi ønsket en bærer, altså en som tar sekken på turen. Selv om vi er i stand til å bære den lille ryggsekken selv, var vi ikke tvil: Vi skulle ha bærer. Det utgjorde en stor økonomisk forskjell for ham og hans familie.

Dessuten, Josef var så søt og omtenksom, med et varmt smil som aldri forsvant. Jeg nøt samtalen underveis, og lærte masse om hans liv og familie – og at han ser på gorillaene som en utvidet del av sin egen familie.

Reiseblogg, Uganda, Afrika, safari, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen