Etter år med beleiring og krig, er Sarajevo nå blitt en av Europas mest hyggelige hovedsteder. Den mørke fortiden er et tilbakelagt kapitel, og byen er nå et ettertraktet reisemål.

Sarajevo er omgitt av vakker natur, og frister med en miks av orientalsk og vestlig kultur, som krydder besøket.

Mens du utforsker Sarajevo, hovedstaden i Bosnia-Hercegovina, vil du oppdage at byen har en merkelig og unik skjønnhet.

Sarajevo er et sted hvor øst møter vest, hvor fjell møter by og hvor tradisjoner møter modernitet. De mørke og tragiske hendelsene fra fortiden er fortsatt synlig, men Sarajevo ser fremover, og har en livlig atmosfære.

Her er 7 grunner til hvorfor Sarajevo bør stå på listen din: 

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

1. Et sted gjennomsyret av historie

Sarajevo ble grunnlagt på 1200-tallet og var underlagt tyrkerne (Det osmanske riket), som ankom i 1462 – og ble i 415 år.
Under deres styre utviklet Sarajevo seg til å bli en av de største, vakreste og rikeste byene i Det osmanske riket. Den historiske delen av byen har et tydelig orientalsk preg.

Hovedstaden i Bosnia-Hercegovina skrev seg inn i historiebøkene med drapet på erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie Hohenberg den 28.juni 1914. Hendelsen utløste den første verdenskrig, som varte frem til 1918.

I 1984 var Sarajevo vertskap til vinter-OL, som ble beskrevet som en ekstraordinær hendelse. Besøkende kan se fasilitetene som ble brukt under de olympiske leker, selv om de aller fleste er ganske nedslitt.

Verden vendte nok en gang blikket mot Sarajevo i 1992. I 1425 dager var byen under beleiring, som er den lengste beleiringen i moderne krigshistorie. Sarajevo stod på sitt, men betalte en ekstremt høy pris. Byen steg fra asken, og rundt om i byen er det en rekke monumenter og minnesmerker fra beleiringen.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

2. Den gamle basaren

Baščaršija er hjertet I Sarajevo, og slik har det vært siden livet begynte i basarområdet på slutten av 1400-tallet.

Dette er også det kulturelle og historiske området i byen, og du kommer helt sikkert til å vende tilbake til basarområdet flere ganger under besøket.

Trange gater og smug, hvor små butikker og kafeer ligger tett i tett, tar deg frem til severdigheter som Gazi Husrev-beg’s Mosque og Sebilj Brunnen Fountain, som er laget av tre.

Under glansdagene var gatene dedikert til ett spesielt yrke – alt fra skomaker til gullsmeder, pottemakere og låssmeder.
Copper Street er overfylt med redskaper laget av kobber, og er et populært sted for besøkende å kjøpe suvenirer fra Sarajevo.

Når du trenger en pust i bakken, er Pigeon Square et utmerket sted. Sett deg ned og nyt en kopp med bosanska kahva (bosnisk kaffe) og lokale snacks mens du ser barn (og voksne) mate duene.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

3. Ikke for liten, ikke for stor

Sarajevo sin størrelse gjør at den egner seg utmerket for en langhelg borte. Byen har masse å oppleve, men er liten og kompakt nok til at du kan komme deg rundt til fots.

Å oppleve Sarajevo til fots gir deg også mulighet til å inhalere atmosfæren og severdighetene. En rusletur gjennom byen tar deg gjennom trange bakgater og smug, forbi vakre bygninger, som ofte er dekorert med fascinerende relieffer.

De mange severdighetene og attraksjonene ligger bare noen kilometer fra hverandre, og du vil ikke være utslitt etter en byvandring i Sarajevo.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

4. Ut i naturen

Sarajevo ligger i en dal, omgitt av fjell og åser. For å virkelig kunne nyte de vakre omgivelsene – og få flott utsikt over byen – må du komme deg opp i høyden.

Den beste utsikten av Sarajevo får du fra Mount Trebević. Det er en utfordrende vei opp, men du blir belønnet med spektakulær utsikt. Vandringen tar deg også gjennom deler av den gamle bydelen. Underveis får du blant annet se forlatte hus med kulehull.

Om du ikke er så glad i fotturer, er den beste (og raskeste) måten å ta kabelbanen. Turen opp til toppen tar rundt syv minutter og får se Sarajevo fra fugleperspektiv.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

5. Gå for en olympisk medalje

På toppen av Mount Trebević ligger den forlatte bobsledebanen. Den ble brukt under vinter-OL i 1984, og er en av Sarajevos høydepunkter. De sies at militæret på den bosnisk-serbiske siden brukte bobbanen til å fyre raketter mot byen under krigen (1992-1995).

Selv om du ikke kan kjøre bobslede lenger, kan du gå ned (eller opp) hele banen. Dette er også et populært sted for kunstnere å vise frem sitt talent. Fargerik graffiti kan ses fra topp og til bunn av banen.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

6. Nyt god mat

Start dagen med en tradisjonell bosnisk kaffe, som er tykk, sort og sterk. Etter som dagen utspiller seg, blir du garantert sulten.

Maten i Sarajevo er påvirket av 400 år med osmansk styre. Det har resultert i kraftig og mektige retter, hvor lam og storfekjøtt er de foretrukne hovedingrediensene. De fleste rettene serveres med lokale (og vanligvis økologiske) grønnsaker.

Menyen har nok av retter du må smake mens du er i Sarajevo. Cevapi, en avlang kebab, grilles mens du ser på. De serveres med rå løk, pitabrød og rømme. En annen populær rett er burek, en slags deigete kake som er fylt med kjøtt, ost og spinat.

Det er ikke noe problem å fylle magen med bakverk heller. Baklava og smultringen esque ustipci smaker fortreffelig. Så er det tufahije, en bolle med et eple kokt i sukker og fylt med valnøtter. På toppen er det sirup og krem.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

7. En trygg by

Sarajevo har en mørk fortid, med to verdenskriger og en beleiring, som etterlot mer enn halvparten av bygningene i ruiner og rundt 5000 døde sivile. Byen viser fortsatt frem arrene sine, men Sarajevo anses som en av tryggeste hovedstedene i Europa.

Det er ikke noen områder du anbefales å unngå, men det betyr ikke at du ikke skal ta forhåndsregler. Hold deg til godt opplyste gater om kvelden og se opp for lommetyver.

Så lenge du bruker sunn fornuft, er alt lagt til rette for et flott opphold i Sarajevo.

Reiseblogg, Sarajevo, storbyferie, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen