Langt ute i Stillehavet, bokstavelig talt midt i ingenting, ligger det en gåtefull, legendarisk, mytisk og litt merkelig øy.

Hjem til massive steinstatuer som speider innover land. Isolert fra omverden, med 3 515 km til nærmeste nabo (kontinentale Chile). Det gjør øya til et av verdens mest isolerte steder.

En polynesisk kultur, under chilensk styre. Undringen over hvordan en rik kultur kunne oppstå, uten innflytelse utenifra.

Men dette er ikke de eneste grunnene til at Påskeøya (kjent som Rapa Nui på lokalspråket) bør oppleves minst én gang i livet!

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Moai – steinstatuene

Nesten 900 store steinstatuer er spredt over Påskeøya. Noen er svimlende 13 meter høye og veier 60-70 tonn. Disse imponerende steinstatuene er hovedgrunnen til at besøkende fra hele verden lokkes hit – og bidrar til at du får en en-gang-i-livet opplevelse.

Statuene kalles moai og er hugget ut av stein fra vulkankrateret Rano Raraku. De skal visstnok representere innbyggernes forfedre, men dette er fortsatt oppe til diskusjon. Noen står samlet. Andre alene. Men alle stirrer innover i landet.

Hver moai er unik. De er tykke, tynne, store, små og tatoverte. De minner faktisk litt om karikaturer. Moaiene er et symbol på en innviklet kultur, som også inkluderer helleristninger, tatovering og et skriftspråk (rongorongo), som den dag i dag ikke er blitt tydet.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Fotturer som er verdt å svette for

Påskeøya har et unikt, men scenisk landskap. En rekke oppmerkede stier tar besøkende rundt på øya for å se arkeologiske steder samt nyte utsikten.

For deg som vil ut på en lengre tur, er den dramatiske nordlige kysten et utmerket valg. Du må beregne rundt syv timer på turen, men belønnes med en opplevelse ikke alle får med seg. Området er nemlig kun tilgjengelig til fots.
Fotturen tar deg fra den vestlige kanten av den utdødde vulkanen Maunga Terevaka, og til Anakena Beach. Underveis kan du beundre både moai, grotter og helleristninger.

For en kortere (tre timer) tur, er ruten rundt den østlige kanten av krateret til Rano Kau, et godt valg. Herfra får du utsikt mot holmene utenfor Påskeøyas kyst.

I løpet av fem timer kan du utforske den øde østlige halvøya, hvor du kan se øyas eldste vulkan, Poike. Turen inkluderer også moai og grotten Ana O Keke.
Du kan også bestige Påskeøyas høyeste punkt, Terevaka. Du trenger ikke være redd for høyder – toppen er «bare» 507 meter.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Vulkaner

Påskeøya består i hovedsak av tre utdødde vulkaner: Terevaka, Poike og Rano Kau.

Den yngste, Terevaka, utgjør den største delen av øya. Dens skråning var hjem til Rano Raraku, stedet der moaiene ble hugget ut. I dag titter 400 forsteinede ansikter ut av den gresskledde skråningen. Det ser faktisk ut som om de frøs fast da de forsøkte å klatre ut av fjellsiden.

Poike utgjør Påskeøyas østlige side, mens Rano Kau utgjør sørsiden.

Rano Kau har også et enormt – og imponerende – krater. Det ligger ved siden av den seremonielle landsbyen Orongo, som lokker med 360 graders utsikt og øya og Stillehavet.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Late dager på stranden

Lekre strender er nok ikke det først du tenker på når du hører Påskeøya. Men joda, her er alt lagt til rette for at du også kan jobbe med brunfargen.

Påskeøyas mest populære strand, spesielt i sommerhalvåret, er Anakena. Den ligger vakkert til på nordsiden av øya. Det varme vannet fra Stillehavet skvulper innover hvit korallsand, mens palmetrærne svaier lett i vinden.

Badevaktene, selv om ikke er så dyktige på jobben, er noen moai-statuer. Det alene er verdt turen!

Moaiene står på to arkeologiske steder: Ahu Ature Huki, en steinplattform med en ensom moai, og Ahu Nau Nau, en steinplattform med syv moaier.

Langs kysten er det også en rekke mindre strender, som Pea Beach i Hanga Roa.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Utforsk Rapa Nui nasjonalpark

Påskeøya har ikke bare en imponerende og spennende kultur å vise til. Den magiske øya er også hjem til en rekke naturvidunder. Kombinasjonen av utdødde vulkaner, lavatunneler og grotter formet av vulkanutbrudd samt en robust og bratt kystlinje, har resultert i at store deler av Påskeøya er anerkjent som en nasjonalpark. Ikke nok med det – den har også fått en plass på UNESCO sin verdensarvliste.

Rapa Nui nasjonalpark dekker 43,5 prosent av Påskeøya, og er vel verdt å utforske.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Besøk lavatunneler og grotter

Du vil heller ikke gå glipp av de flotte og unike lavatunnelene og grottene som finnes på Påskeøya.

De mest imponerende grottene er nettverket Te Pahu, som ligger under det arkeologiske stedet Akivi Ahu. Grottenettverket ble til da en lavatunnel størknet etter at vulkanen Mumga Hiva Hiva hadde et utbrudd for mer enn 10 000 år siden.

Du kommer inn i grottene ved å klatre ned gjennom det kollapsede taket, og det er å lett å bevege seg rundt da det er flere åpninger (som også slipper inn sollys).

De mindre grottene i Ana Kai Tangata gir besøkende et historisk innblikk, med sine helleristninger av fuglemenn. Grottene og lavatunnelene i Te Peu er karakterisert av sine helleristninger og lavadryppstein.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Smaken av Påskeøya

Påskeøya er ikke en gourmetdestinasjon. Avskogingen, som foregikk over mange år, har sørget for en mangel på lokale ingredienser. Men siden øya er omgitt av hav, betyr det at sjømaten er meget god!

På menyen står fisk, hummer, reker og tunfisk samt pasta, pizza, bønner og søtpoteter.

Den mest tradisjonelle retten på Påskeøya er Uma Rapa Nui, hvor kjøtt, fisk og grønnsaker pakkes inn i bananblader og stekes på varme steiner i bakken.

Ariki o Te Pana Cafe (som ligger i Hanga Roa Village) frister med velsmakende empanadas, som egner seg for de som ønsker enkel, lokal mat til en fornuftig pris.

Vær forberedt på å betale en del for maten (ofte rundt 200 kroner) for en tallerken med pasta.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Opplev Tapati Festival

Påskeøya er omgitt av mystikk og et snev av magi. Ett av spørsmålene, som fortsatt er oppe til diskusjon, er hvordan øya ble bebodd. De fleste historikere er enige om at polynesiske sjøfarer ankom rundt år 400, men ingen vet helt sikkert. Noen har til og med foreslått en tilknytningen til utenomjordiske vesener!

Det som er helt sikkert er at øyas innbyggere fikk sin første kontakt med utenforstående i 1722. Da ankom en nederlandsk ekspedisjon. Den gang stod moaiene fortsatt stolt og ranke, og øyas befolkning telte rundt 20 000 mennesker.

I dag er antall innbyggere rundt 5000. Det er bare fire ganger så mange mennesker som moaier, og færre enn antall hester som lever på Påskeøya.

Men den unike kulturen lever enda – og holder vedlike gjennom aktiviteter og festivaler, som viser frem gamle kunstner som spydkasting, tobogganing (aking), dans og kroppsmaling.

Det største arrangementet, som foregår i slutten av januar til begynnelsen av februar hvert år, er Tapati Festival.

To lag konkurrerer i en rekke gamle idrettsgrener i området Hanga Roa.

Høydepunktet av festivalen er Haka Pei, hvor de mannlige deltagerne (kun iført et lite lendeklede) aker (toboggan) ned vulkanen Maunga Pui på stammer av banantrær. Det er en humpete tur, mildt sagt. Deltageren som sitter igjen på banantrestammen erklæres som vinner.

Under Tapati Festivalen avholdes det også dansekonkurranser, karnevallignende parader, matutstillinger og det krones en Tapati-dronning.

Reiseblogg. Påskeøya. Chile. Sør-Amerika, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen