Naturen har gitt oss mange gaver – og en av disse er elefanten. Disse utrolige dyrene er noen av de smarteste og mest omsorgsfulle dyrene i verden.
I Afrika har elefanten vunnet respekt hos menneskene som den deler jorden med, og dyrene har stor betydning for oss alle.
Elefanten er en favoritt hos alle som er på safari, en ekte turistmagnet. Men den er også en av de viktigste artene, og spiller en viktig rolle i økosystemet vårt.
Dette spektakulære, fantastiske og imponerende dyret er desidert min favoritt. Jeg blir aldri lei av å se dem når jeg er på safari. Dagen er ikke komplett om jeg ikke får se elefant.
Her er 15 ting du (kanskje) ikke visste om elefanten:
1. De er verdens største landdyr
Den afrikanske elefanten er verdens største landdyr. Gjennomsnittshøyden på en hannelefant er 3 meter, med en vekt på opptil 6 tonn.
En vill elefant kan bli mellom 60-70 år, men anses først som fullvokst når den er mellom 35 og 40 år.
Selv babyelefanter er store. Når elefanten blir født, kan den veie 120 kg!
2. Hvordan se forskjell på elefantartene?
Det er to arter elefanter: Afrikansk og asiatisk.
Ørene til den afrikanske elefanten er mye større enn på de asiatiske, og ørene ser faktisk ut som det afrikanske kontinentet. Ørene til de asiatiske elefantene er formet som det indiske subkontinentet.
Snabelen er også forskjellige. Den afrikanske elefanten har to «fingre» på tuppen av snabelen, mens den asiatiske kun har en.
3. Snabelen har imponerende egenskaper
Snabelen er viktig for elefanten når det kommer til å puste og spise, samtidig som den fungerer som en overleppe. Men det stopper ikke der. Snabelen har rundt 150 000 muskler, som gjør at elefanten kan løfte opp til 317 kg. Den kan bære en elefantunge – og plukke opp en peanøtt, skrelle den, blåse vekk skallet og spise nøtten.
Snabelen er også god på multi-itasking, og har evnen til å suge opp vann, grave etter vann i baken, sprute vann over hele kroppen og uttrykke følelser ved å kjærtegne babyer og andre elefanter.
Elefanten bruker også snabelen til å suge opp vann for å drikke. Snabelen kan ta opptil åtte liter vann ad gangen.
De bruker også snabelen som snorkel når de svømmer.
4. Støttennene er egentlig tenner
Elefantens støttenner er en av de mest unike kroppsdelene på disse dyrene. Støttennene er egentlig modifiserte fortenner. De er rotløse og vokser i en sabelformet bue som peker ut fra hodet, i retning med snabelen.
Den afrikanske savanneelefantens støttenner blir størst av alle, men støttennene varierer både i størrelse, mykhet og farge.
Asiatiske hunnelefanter har ikke ordentlige støttenner, og hannens er gjerne mindre enn de afrikanske elefantenes.
Når elefanten er rundt to år, begynner støttennene å vises. Støttennene fortsetter å vokse hele livet.
Elefanten bruker støttennene til å spise, rive av bark på trærne og grave opp røtter. De brukes også som forsvar når elefantene slåss.
Støttennene består for det meste av elfenben, et meget attraktivt og kostbart materiale som gjør at elefanten er meget utsatt for krypskyting, på grunn av ulovlig handel med elfenben.
5. Nytt liv i flokken
Elefanter kan få barn helt frem til de er 50 år. Det er sjelden at så gamle elefanter føder, men noen elefanter har blitt mamma i en alder av 60 år.
En elefant går drektig i 22 måneder. Dette er det lengste svangerskapet blant alle dyr.
Elefanter har ikke en spesiell paringstid, men parer seg året rundt. Den afrikanske hunnens brunst varer i cirka 48 timer, mens den asiatiske hunnen er mottagelig i kun 24 timer.
6. Babyelefanter er så søte
Det eneste som er søtere enn en elefant, er en babyelefant.
Elefanter er født blinde, og sutter også på snabelen for trygghet, akkurat som menneskebabyer sutter på tommelen.
Like etter fødselen kan elefantkalven reise seg og følge etter moren. Hele flokken vil beskytte kalven.
Denne overlevelsesteknikken gjør at elefantflokken kan forflytte seg for å finne mat og vann.
Den første fasen varer til elefantungen er rundt ett år gammel, og kalles spedkalvfasen. Kalven kan fortsatt gå under magen til moren.
Tiden fra fødsel og fram til elefantkalven blir rundt fire år gammel kalles kalvefasen. I denne perioden er kalven helt avhengig av morsmelk. Fra kalven er 2-5 år gammel kalles ungdomsfasen, og da kan elefantkalven klare seg uten melk i kortere perioder. Den har også begynt å spise litt selv og lærer seg å håndtere snabelen.
7. Ikke noe behov for maskara
Elefanter har de vakreste øynene – fylt med kunnskap og omsorg.
De trenger ikke maskara heller! Øyelokkene kan bli opptil 12 centimeter lange.
Elefanten har de lengste øyelokkene av alle dyr.
8. Elefanter har følelser
Elefanter er ekstremt intelligente og følsomme skapninger.
De sørger over døde familiemedlemmer, og viser respekt for den døde kroppen. Når en mor mister ungen sin, er hun kjent for å gå inn i en sørgeperiode, og elefantmammaer er til og med observert mens de drar på den døde ungen i dagevis.
Elefanter viser også empati ved å trøste hverandre med snabelen og de feirer når de møter gamle venner.
Disse utrolige skapningene har også en annen egenskap som skiller dem fra de fleste andre dyr: De kan nemlig gjenkjenne sitt eget speilbilde.
Elefantene er også velsignet med en meget god hukommelse. Dette er svært viktig for deres overlevelse ettersom migrerende elefanter i tørketiden er nødt til å huske hvor det finnes kilder til mat og vann.
En elefant glemmer aldri. Dette skyldes at tinningslappen (den delen av hjernen som assosieres med hukommelse) er større den hos mennesket.
Derav uttrykket «en elefant glemmer aldri». Så om du fornærmer en elefant bør du helst holde avstand – for den kommer garantert til å huske deg!
9. De er tykkhudet
Huden til en elefant er 2,5 cm på det tykkeste. Foldene og rynkene i huden kan holde ti ganger så mye vann som flat hud, noe som hjelper til å holde elefanten avkjølt.
Elefanter holder huden ren, og beskytter seg mot solbrenthet, ved å kaste støv på seg eller bade, enten i vann eller gjørme.
10. Elefanter spiser konstant
Elefanter trenger opptil 150 kg mat hver dag. De spiser så mye at de kan bruke mellom 16 til 18 timer hver dag på å spise. Det er nesten 80 prosent av hverdagen.
Elefanter er planteetere, som spiser gress, mindre planter, busker, frukt, pinner, trær, bark og røtter.
Bark er blant favorittmaten til en elefant da den inneholder kalsium og grovfôr, som er bra for fordøyelsen.
For å spe på dietten, vil elefanten ofte grave opp jord som inneholder salt og mineraler. Støttennene brukes til å kjerne bakken. Elefanten putter deretter den løse jorden i munnen for å få i seg næringsstoffer.
11. Elefantene har unike kommunikasjonsevner
Elefanter kommuniserer med kroppsspråk og lyder. De kraftigste lydene støtes ut av snabelen og minner om kraftige trompetstøt. Mange av disse lydene er så lavfrekvente at mennesker ikke oppfatter dem. Slike lyder kan bære over svært store avstander (4-10 km), og gjør at elefantene er i stand til å kommunisere med flokker som befinner seg langt unna.
Elefanter tilhører en eksklusive gruppe som kan imitere lyder, noe som ellers bare er kjent blant fugler, delfiner og mennesker.
Også tramping med beina er en måte å kommunisere over avstand på. Det er påvist at elefanter kan fange opp lave frekvenser (infralyd) som beveger seg gjennom bakken, med føttene, som så leder lyden opp til det indre øret.
Kroppsspråk er også en viktig måte for elefantene å kommunisere på. De benytter ofte snabelen til fysisk berøring.
Elefanter viser dominans gjennom å løfte hodet og snabelen høyt, og spre ut de store ørene. De kan også flikke med ørene, riste på hodet og komme med trompetlyder eller dype, kraftige rumlende lyder.
Underdanighet vises ved å senke hodet og snabel, legge ørene flatt, gni seg i øynene med snabelen eller vagge med kroppen fra side til side.
Tilhørighet og kjærlighet demonstreres gjennom varsom berøring med snabelen.
12. Elefanter har ekstremt sterke familierelasjoner
Elefanter er i høy grad sosiale dyr, og elefantfamilien inkluderer alle – fra baby til kalv og bestemødre. De beskytter og er glad i flokken sin. Elefanter bryr seg om hverandre når en er syk og hjelper hverandre gjennom hele livet.
Flokken ledes av en matriark, som regel den eldste og største hunnelefanten. Matriarken er normalt det klokeste og mest erfarne dyret i flokken, siden visdom og erfaring er viktigere enn størrelse og styrke. Den nye og gamle matriarken var som regel svært nære slektninger.
Hunnelefanter holder sammen i en flokk mens hannene som regel lever et liv som ungkar. Det skjer ofte at hanner også danner flokker, som ledes av en eldre hann.
Selv om hann- og hunnelefanter stort sett lever fra hverandre, er hannene aldri langt unna avkommet sitt. Begge kjønn beskytter flokken med alt de har.
13. Elefanter er redde for bier
Det er faktisk gode nyheter! Bønder i Afrika og Asia bruker nå bikuber for å avskrekke elefanter til å komme inn på jordene. Det er en enorm forskjell på å sette opp bikuber kontra elektriske gjerder.
Med andre ord er dette en vinn-vinn-situasjon for både elefanter og mennesker siden bikubene sørger for at elefanter ikke ødelegger avlingene og det reduserer antall konflikter mellom elefanter og mennesker.
14. Verdens Elefant Dag
Den 22.september er Verdens Elefant Dag, men det betyr ikke at vi ikke kan feire disse milde kjempene hver dag, hele året.
Elefanter er (i alle fall for meg) det mest fantastiske dyret på jord, og jeg blir rett og slett lykkelig hver gang jeg ser dem. Jeg verdsetter hvert eneste møte og hvert sekund – uansett om det er flokken på vandring over savannen eller babyelefanten som klovner.
Husk å merk 22.september i kalenderen – slik at du kan feire verdens største landdyr!
15. Elefantene trenger oss for å overleve
Rundt 90 prosent av den afrikanske elefantbestanden har forsvunnet det siste århundre – noe som i stor grad skyldes elfenbenshandel. Dermed er det ikke flere enn 415 000 ville elefanter igjen på det afrikanske kontinentet.
Asiatiske elefanter er også i fare, med en nedgang på 50 prosent bare de siste tre generasjonene. Det er bare 45 000 ville asiatiske elefanter igjen.
Den største trusselen mot elefantene er krypskyting på grunn av ulovlig handel av elfenben og tap av leveområder.
Du kan bidra til å redde elefantene slik at kommende generasjoner også kan nyte synet av disse majestetiske dyrene i naturen. Det gjøres ved å ikke kjøpe elfenbenprodukter, donere penger til dyrevernsorganisasjoner som kjemper for elefantene og ikke delta å aktiviteter som inkluderer rideturer, bading og mating av disse vakre dyrene.
Ikke la elefantene dø ut på din vakt!