Tupelo – hvor Elvis ble født

Hjem » Tupelo – hvor Elvis ble født

Tupelo er absolutt ikke den største byen i Mississippi, men musikkfans over hele verden kjenner navnet. Byens mest berømte sønn, Elvis Presley, ble nemlig født her – og det er grunn nok til å komme hit!

Elvis Presley Birthplace & Museum er et landemerke i Tupelo. Hvert år kommer 100.000 besøkende for å se hvor Elvis la grunnlag for sin reise mot berømmelse og rikdom. Hans fødested er så viktig at det ble utnevnt som et historisk landemerke av delstaten Mississippi.

Det er en rekke andre steder i Tupelo som er verdt å få med seg også – alle relatert til Kongen av rock ’n’ roll.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Elvis Presley Birthplace & Museum – hvor det hele begynte

I 1934 lånte Vernon Presley 180 dollar for å kjøpe materialer slik at han kunne bygge et toroms-hus i den østlige delen av Tupelo. Den 8.januar 1935 ble Elvis Aaron Presley født i det lille huset.
Familien Presley slet økonomisk, og Vernon greide ikke å betale tilbake til lånet. Etter tre år ble huset overtatt av banken. Vernon og Gladys påtok seg forskjellige jobber, og flyttet rundt i Tupelo. Da Elvis var 13 år, flyttet familien til Memphis.

Siden familien var medlem av Assembly of God Church, var gospelmusikk en stor del av hverdagen for Elvis. Gospel skulle senere prege hans musikalske stil gjennom hele karrieren. Mens de bodde i Tupelo, ble Elvis også eksponert for blues via Shake Rag-samfunnet, hvor familien bodde en periode. Familien hørte også mye på country, som også inspirerte Elvis.

Huset (og eiendommen) ble kjøpt av byen Tupelo i 1957. Det står der det stod den gang Elvis og familien bodde der, og har blitt restaurert til original form. Det er innredet med møbler fra den perioden.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Walk of Life

Familien Presley sin bolig er omkranset av en sirkel med granittsteiner. Steinene representerer hvert år i livet til Elvis, fra fødsel til død (1935 til 1977).

Elvis – 13 år

Ett av de mest populære stedene å ta en selfie, er med statuen av Elvis, hvor han er 13 år. Den kommende Kongen av rock ‘n’ roll har på seg litt en litt for stor kjeledress, åpen skjorte og enkle sko, for å understreke fattigdom og ydmykhet.

Bronsestatuen har samme høyde som Elvis var da han var 13 år, og står på bakkenivå. Det gir fansen mulighet til å relatere til Elvis som en person.
Skulptøren brukte gamle fotografier for å finne Elvis sine ansiktstrekk, hårfeste og kroppsstørrelse. For å få riktig høyde, kalkulerte skulptøren høyden til Elvis ved å sammenligne ham med en klassekamerat fra et bilde som ble tatt i sjette klasse.

Elvis er fremstilt mens han går til Tupelo Overlook, hvor han brukte å sitte og spille gitar.

Til høyre for statuen er det et kapell, og et museum til venstre. Kapellet symboliserer de sterke spirituelle verdiene Elvis lærte i Tupelo, og de materialistiske utfordringene han senere møtte i Memphis.

Statuen ble avdekket i 2002 og er dedikert til fans over hele verden. Ideen om å sette opp en statue, kom fra en irsk Elvis fan.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Barndomskirken til Elvis

Neste stopp er den opprinnelige bygningen hvor Elvis-familien deltok på gudstjenester. Den ble flyttet hit slik at Elvis fans kan oppleve den.

Det var nettopp her, i den lille kirken, at Elvis ble eksponert for gospel, en musikksjangre som skulle følge ham gjennom hele karrieren.

Ifølge Brother Frank Smith, ministeren i Assembly of God, var Elvis meget fascinert av musikk og tanken på å lære å spille gitar. Det var Brother Frank som lærte Elvis akkordene D, A og E, som var alt han trengte for å spille Ole Shep.

Besøkende kan oppleve en gudstjeneste med Assembly of God slik den foregikk på 1940-tallet gjennom en multimedia-presentasjon.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Fountain of Life

Tretten vannspruter, som peker opp, symboliserer årene Elvis bodde i Tupelo. De 29 nedre vannsprutene, representerer Elvis sitt liv i Memphis.

Elvis Presley Museum

Utstillingen i det lille museet forteller om livet til Elvis som gutt. En rekke gjenstander, fotografier og multimedia-presentasjoner gir et godt innblikk i Elvis sin tid i Tupelo.

Memphis Bound

Ved inngangen til Elvis Presley Birthplace & Museum står en grønn 1939 Plymouth Sedan. Dette er en replika av bilen som familien Presley kjørte da de forlot Tupelo i 1948.

Neste stopp: Memphis!

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Becoming

Avslutt besøket ved Overlook Pavilion og se de to statuene, som er kjent under ett navn.

Kanskje det var nettopp her, som en ung gutt, at Elvis satt og klimpret på gitaren mens han drømte om et bedre liv for seg og sin familie.

Det er to statuer, som symboliserer forvandlingen fra gutten Elvis, til underholderen Elvis. Begge statuene representerer en del av livet til et menneske som ble født på samme sted.

Selv om Elvis ble en superstjerne, en legende, en konge, glemte han aldri hvor han kom fra. Gjennom hele sitt liv forble Elvis lojal til røttene sine – og til Tupelo.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Johnnie’s Drive-In

Ta turen innom Jonhnnie’s Drive-inn for en hamburger og en milkshake – akkurat slik Elvis gjorde!

Denne vaskeekte amerikanske dineren serverer frokost, lunsj og middag, og du kan spise samme mat som Elvis gjorde, ja til og med sitte i samme sete som ham.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Elvis Presley Homecoming Statue

På Tupelo Fairgrounds står en stor statue av Elvis, fra hans Homecoming konsert i 1956. Statuen er basert på det berømte bildet som heter The Hands, tatt av Roger Marshutz. Den er laget av skulptøren Bill Beckwith og ble avduket i 2012.

Statuen ble satt opp av Tupelo Elvis Fan Club og Tupelo Convention and Visitor Bureau for å hedre og ære Tupelo sin mest berømte sønn.

Elvis er vendt østover, mot barndomshjemmet. Over den høyre skulderen kan du se rådhuset mens Tupelo Hardware er synlig over den venstre skulderen.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Tupelo Hardware Company

Dette er stedet hvor Gladys (Elvis sin mor) kjøpte hans første gitar. Hun la, bokstavelig talt, musikken i hendene til gutten som skulle vokse opp og bli en av verdens største musikklegender.

Da Elvis fylte 11 år, ønsket han seg en hagle, og ble ganske opprørt da Gladys nektet å kjøpe den. En butikkansatt forsøkte å roe ned Elvis ved å gi ham en gitar. Elvis begynte å stramme på gitaren, og bestemte seg for at den var grei som gave.

Gitaren koster 7,95 dollar – en investering som virkelige lønte seg.

Om du besøker Tupelo Hardware store i åpningstiden, kan du stå på akkurat samme plass hvor Elvis tok den skjebnesvangre beslutningen.

Reiseblogg, USA, Tupelo, Elvis, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen