6 gode grunner til å besøke Aberdeen

Hjem » 6 gode grunner til å besøke Aberdeen

Aberdeen, Skottlands tredje største by, er tilbakelent, kultivert og kosmopolitisk. Bygninger i sølvgrå granitt fra viktoriatiden har gitt byen kallenavnet «Granite City». I parkene vokser tulipaner, roser, liljer og andre blomster i overflod. Det har resultert i at Aberdeen har vunnet det ettertraktede «Britain in Bloom»-trofeet en rekke ganger.

En lang sandstrand (med mulighet for å se delfiner), en sjarmerende gammel bydel, en rik og spennende historie og et mangfold av restauranter og barer, gjør Aberdeen til en by som er vel verdt å besøke.

Her får du 6 gode grunner til å ta turen til Aberdeen:

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

1. En spennende historie

Aberdeens ideelle beliggenhet ved munningen av elven Dee resulterte i at selv steinaldermenneskene falt for stedet.
Siden den gang har både keltere og piktere slått seg ned her. Romerne sendte en hær på titusener av menn for å slåss i nærliggende områder. I år 580 ankom Saint Machar, fikk pikterne til å konvertere til kristendommen og bygde en kirke, som bærer hans navn den dag i dag.

Når det er snakk om Aberdeen, nevnes ofte fisk og olje i samme åndedrag. Fiskehavnen er den største i Skottland, og håndterer titusenvis av personer som jobber på oljeplattformene i Nordsjøen.

Aberdeen er også hjem til en rekke flotte museer, som forteller om fortid og nåtid, som også er verdt å få med seg.

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

2. Absolutt ikke grå og kjedelig

Det tar ikke lang tid før du forstår hvorfor Aberdeen kalles «Granite City». Mange tenker nok at grå granittbygninger er kjedelige og gir inntrykk av en trist og depressiv by – men det er helt feil!

Siden granitten inneholder en høy konsentrasjon av silikatmineraler, fremstår bygningen mer sølvaktige enn grå. Legg så til krukker og bed fulle av fargerike blomster og en rekke grønne parker, skjønner du hvorfor Aberdeen er ganske så attraktiv.

Byens ikoniske granittbygninger ble reist fra midten av 1800-tallet til midten av det 20.århundre, og sørger for at Aberdeen skiller seg ut.

Marischal College, som ble åpnet av kong Edvard VII i 1906, er en av verdens største granittbygninger.

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

3. Spis godt

Det skotske kjøkken har røtter helt tilbake til vikingene, som lærte skottene å røyke fisk, og dronning Maria Stuart innførte deler av fransk gastronomi.

Aberdeen har et bredt spekter av restauranter, puber og kafeer, som alle disker opp med velsmakende og varierte retter, i alle prisklasser. Mange av spisestedene vektlegger bærekraftige produkter, og bruker (så fremt det er mulig) lokale råvarer.

Det skotske kjøkken er dyktige på å trylle frem spennende retter fra elver, hav og marker. Menyen inkluderer både supper, fisk, vilt, kjøttretter og desserter (heldigvis).

Nasjonalretten haggis fortjener et bedre rykte enn ikke-skotter har gitt den. Vil du være som de lokale, er det bare å smake …

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

4. En kunstelskers paradis

Det sies at Aberdeen har så mye kunst at det ikke lar seg å gjøre å plassere alt innendørs.

Øverst på listen til kunstinteresserte står Aberdeen Art Gallery, som åpnet i 1885. Museet huser en av de flotteste kunstsamlingene i Storbritannia, og inkluderer alt fra billedkunst til håndverk.

Også på bygninger og i gatene vises kunst i all slags form og farge. Når du rusler gatelangs må du for all del være på utkikk etter de mange veggmaleriene og de malte dørene. Lokale kunstnere har virkelig satt farge på gatene i Aberdeen.

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

5. Skål for Aberdeen

Whisky og puben er en viktig del av skottenes hverdag, hvor puben ofte fungerer som stamkundens utvidede stue. Puben er et fristed hvor man glemmer sorgene og stenger verdens ondskap ute.

Da kommer det ikke som en overraskelse at Aberdeen har flust med barer, med et godt utvalg av skottenes nasjonaldrikk – whisky.

Om du ikke er en fan av whisky kan du trøste deg med at de fleste barene har et godt utvalg av andre drinker. Cocktail barer har blitt meget populært, og lokale gin destillerier har gjort et comeback.

Skottene er også stolte av sitt øl, og landets lager og ale drikkes over hele landet.

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

6. Kom deg ut av byen

Det høres kanskje merkelig ut å anbefale en tur til Aberdeen, for deretter å be deg om å komme deg ut av den.

Aberdeenshire, hvor Aberdeen ligger, byr på så mange spennende opplevelser at du lett kan fylle en uke. Ikoniske borger til vakre fjell, strender, dyreliv, golfbaner og friluftsaktiviteter gjør at Aberdeenshire er en fornøyelsespark for alle og enhver.

Reiseblogg, Skottland, Aberdeen, Unike Reiser

En varm takk til Visit Aberdeenshire som dekket overnatting, mat, opplevelser og transport. En varm takk til Loganair som dekket flyreisen. 
Det er ikke stilt krav om blogginnlegg eller deling på sosiale medier. Alle meninger og bilder er, som alltid, mine egne. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen