Polske byer som er verdt å oppleve

Hjem » Polske byer som er verdt å oppleve

For mange er Polen fortsatt uoppdaget. Det er synd, for landet har utrolig mye å by på.

Det er mange år siden jeg besøkte Polen for første gang, men jeg falt pladask. Siden den gang har jeg reist tilbake mange ganger (og fortsetter å komme tilbake).

Er det én ting som er sikkert, så er det at Polen kommer til å overraske deg. Planlegg god tid slik at du virkelig kan gå i dybden på byen du besøker. Eller enda bedre: Kombiner minst to byer på samme tur!

Her er noen av Polens byer du ikke vil gå glipp av. 

Reiseblogg, Poznan, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Krakow

Polens tidligere hovedstad er preget av forfallen storhet og en stor dose sjarm. De gamle gatene er slik de var for flere hundre år siden. Det gamle jødiske kvarteret har funnet tilbake til røttene sine, og en uhyggelig historie står fortsatt nær i områdets konsentrasjonsleirer.

Krakow holder fast på sitt sindige tempo, og en sterk katolsk tro hviler over byen. Den er uten tvil Polens kulturelle og intellektuelle hovedstad – og ett av de mest interessante turiststedene i Europa.

Den gamle kongehovedstaden er stedet der legender og historie flettes sammen med modernitet og nåtid. Her flommer det over av historie, kunst, kultur, teatre, klubber, ølkjellere, restauranter og kafeer.

Start besøket på torget Rynek Glówny, anlagt på 1200-tallet som ett av Europas største markeder. Det vakre torget er like livlig i dag, med kafeer, severdigheter og shoppingmuligheter.

På en høyde litt sør for byen troner slottet Wavel. Med legenden om en ildsprutende drage i bakhodet, er slottet som hentet ut fra en fargerik historie fra middelalderen.

I mer enn 450 år var bydelen Kazimierz hjem til Krakow sin jødiske befolkning. Under den andre verdenskrig ble jødene deportert til en getto og siden til konsentrasjonsleirer. I dag har bydelen våknet til live igjen og besøkende nyter de mange kafeene og galleriene.

Legg så til monumenter, bygninger med ulike arkitektoniske stiler, en rekke grønne områder og eksepsjonell mat, ja da har du Krakow.

Konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau er selve symbolet på Holocaust. Den ligger rundt en times kjøretur fra Krakow, og her kommer du ansikt til ansikt med nazistenes grusomheter. Husk å forberede deg mentalt – dette er et besøk som gjør inntrykk.

Reiseblogg, Krakow, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Warszawa

Grå og kjedelig er det mange som sier om Polens hovedstad. Det er to ord som absolutt ikke beskriver Warszawa!

Byen er moderne, levende, vibrerende, spennende, historisk og interessant. Det er nesten ikke nok adjektiver til å beskrive Warszawa. Denne pulserende metropolen er det nok best å utforske selv.

Mangfold er en perfekt metafor for å beskrive Warszawa. Dette er en by med kontraster: Skyskrapere og gamle bygninger, brede avenyer og grønne områder og bohemer side om side med forretningsfolk.

Historiens sus merkes best i Gamlebyen. Arkitekturen har bevart den gamle Warszawa-atmosfæren. For Warszawa er den historiske storbyen, hvor historien fortelles tydeligere i enn andre europeiske storbyer. Hvilken annen storby kan fortelle om århundrer med invasjon, andre verdenskrig og kommunismen?

I Warszawa finner du gamle kongeslott, museer, katedraler, grønne parker, minnesmerker, shoppingsentre, restauranter, markeder og palasser.

I Warszawa er det nok opplevelser til å fylle en hel ukeplan. Men det er også tilfredsstillende nok å bare rusle gatelangs i byen ….

Trenger du mer inspirasjon for å besøke Warszawa?
12 gode grunner til å besøke Warszawa
7 museer du må oppleve i Warszawa
Museum: Warsaw Rising Museum
Historie: Den jødiske ghettoen i Warszawa
Andre verdenskrig i Warszawa

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Gdansk

I dag er det vanskelig å forestille seg at lille Gdansk har stått i sentrum for flere av verdenshistoriens store hendelser: Starten på andre verdenskrig og kommunismens fall. Byen kan ikke klandres for den første, men den er meget stolt av den siste. Det var nemlig her, på skipsverftene, at fagforeningen Solidaritet oppstod.

I Gdansk er det ikke snakk om store avstander. Severdighetene ligger som perler på en snor, alt i gangavstand.

Den røde hær for hardt frem mot det gamle senteret i Gdansk da andre verdenskrig gikk mot slutten. Da krigen var over, lå store deler av byen i ruiner. Gamlebyen ble gjenoppbygd i 1600-tallsstil og er i dag en vakker, historisk kulisse med en bred hovedgate og høye, smale fasader i mange farger.

Med restauranter, kafeer, butikker, museer, en flott havnefront og gamle kirker, er det ikke rart turistene flokker til Gdansk.

Den mest fotograferte severdigheten er fontenen hvor Neptun svinger treforken sin – en påminnelse om Gdansk sin tilknytning til havet.

Om historiske hendelser lokker deg til Gdansk, er det obligatorisk med et besøk på European Solidarity Centre, Museum of the Second World War og Westerplatte.

Gdansk er en del av Trippelbyen, som den utgjør sammen med badebyen Sopot og Gdynia.

Trenger du mer inspirasjon for å besøke Gdansk? 
14 ting du ikke må gå glipp av i Gdansk
Løvejakt i Gdansk
En guide til Museum of the Second World War

Reiseblogg, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Wroclaw

Denne polske byen lever i skyggen av både Krakow, Gdansk og Warszawa. Noe som er synd, for Wroclaw har en fascinerende historie og imponerende arkitektur.

Mange anser Wroclaw som en av de vakreste byene i Polen. Oder-elven bryter av i separate sideelver som renner gjennom hele byen. Dermed har Wroclaw fått kallenavnet «Polens Venezia».

Som de fleste andre polske byer ble Wroclaw bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Akkurat som de andre byene, reiste Wroclaw seg igjen.

Da Gamlebyen skulle bygges opp, hentet arkitektene inspirasjon fra eldre, polske byggeskikker og uvanlig mye fra barokken. Resultatet ble et slående vakkert sentrum.

Markedsplassen Rynek er et syn for guder, og selve hjertet i byen. Ta turen innom Markedshallen hvor du lar ganen smake på lokale spesialiteter.

I tillegg lokker Wroclaw med over hundre broer, små øyer, et fascinerende torg, grønne områder og restauranter.

Det er som å rusle rundt i en eventyrbok. Denne følelsen forsterkes av de mange små, knudrete og grå mennene i metall som er spredt over hele byen. Det er bare å begi seg ut på jakt etter de over 800 dvergene, som alle har sin personlighet og egen historie.

Wroclaw er virkelig magisk!

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Poznan

Denne byen ligger vest i Polen og er en av de eldste byene i landet. Poznan er kjent for sin historie, deilige croissanter og en flott Gamleby.

Ved første øyekast fremstår Poznan som en forretningsby, omgitt av kommunismens betongbygninger, gigantiske kjøpesentre og IKEA. Men heldigvis er ikke byen så fisefin som den først ser ut som. Du må bare komme deg inn i sentrum.

Poznans opprinnelse er forankret i historien, og det er flere severdigheter som forteller om byens historie, lenge før den ble til en moderne storby.

Byens midtpunkt er torget Stary Rynek. Kulissen består blant annet av det vakre rådhuset fra 1500-tallet, gamle hus og kirker. Serveringsstedene er stappfulle om sommeren, men finner du ikke ledig bord, er det ikke verre enn å rusle inn i de mange sidegatene. Her åpenbarer det seg moderne kafeer og nostalgiske tesalonger som serverer hjemmebakst.

Poznan har mange historier å fortelle, hvorav 1956-Museet dekker arbeidernes kamp mot det kommunistiske styret.

Et mer velsmakende museum er Croissant Museum, en hyllest til de berømte St. Martin-croissantene. Her får du høre mer om opphavet til bakverket, lære om ingrediensene og oppskriften – og smake – selvfølgelig.

Gå heller ikke glipp av Rådhuset, kjent for de to mekaniske geitene som stanger hoder hver dag ved middagstid.

Ute etter en helt spesiell middagsopplevelse?
Da går turen til Dark Restaurant. Som navnet sier spiser du middag i totalt mørke. Smaksopplevelsen er garantert bedre enn du normalt opplever!

Reiseblogg, Poznan, Polen, storbyferie, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen