Belfast og Titanic er for alltid knyttet sammen. Det var nettopp her i Belfast at RMS Titanic ble tegnet, bygget, testet og sjøsatt.

I 1912 var Titanic ikke bare det største skipet i verden – det var også blant de mest luksuriøse. Titanic var også kjent som skipet som (angivelig) “ikke kunne synke”. Likevel sank det, på sin første reise, den 15.april 1912.

Til tross for at Titanic forsvant fra havets overflate en stjerneklar natt i 1912, vil forliset alltid følge oss. Titanic – og ikke minst passasjerenes skjebner – har fascinert oss siden.

Titanic er like mye en del av nåtiden som i 1912, da hun kastet loss og la ut på sin jomfrutur – som også ble hennes siste reise.

I dag hviler Titanic på Atlanterhavets mørke bunn, men historien lever videre i Belfast. Her finner du Titanic Belfast, et fantastisk museum som forteller historien om verdens mest berømte skip: Fra tegnebordet til bygging og sjøsetting, til den første (og siste reisen) og skipets plass i historiebøkene.

Titanic Belfast er en prisbelønt attraksjon – og et must-see når du besøker Belfast.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Utformingen av Titanic Belfast

Bygningen som huser museet er mektig imponerende. En vakker, ikonisk bygning som også representerer skipsbyggingen i Belfast.

Titanic Belfast er formet som en stjerne, som representerer symbolet på eierselskapet White Star Line. Kantene minner om en skipsbaug. Bygningen er dekket i rundt 3000 sølvfargede aluminiumsplater, og er 38 meter høy (samme høyde som Titanics skrog).

Foran bygningen står Titanica, en kvinnelig dykker. Bronseskulpturen er laget av Rowan Gillespie, og minner om gallionsfigurer fra eldre skip. Figuren representerer håp og positivitet.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Ditt besøk på Titanic Belfast

The Titanic Experience er verdens mest autentiske gjenfortelling om Titanic, og åpnet i 2012. Besøkende begir seg ut på en reise gjennom historien, fordelt på ni interaktive gallerier. Kombinasjonen av bilder, videoer, lyder, lukter og personlige historier gjør dette til en uforglemmelig (og følelsesmessig) reise.

Belfast var Titanics hjem – og det er det fortsatt.

Naturlig nok starter besøket i galleriet Boomtown Belfast, som gjenskaper scener fra Belfast under byggingen av Titanic (1909-1911). Her får du også se byggeplanene, de originale tegningene og modeller av skipet.

Fortsett så til The Shipyard, hvor en tur med en mini-kabelvogn tar deg med gjennom skipsverftet og byggingen av Titanics imponerende ror.

Galleriet The Launch viser hvordan Titanic ble sjøsatt den 31.mai 1911, med 100 000 besøkende.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Det fjerde galleriet, The Fit-Out, presenterer en stor modell av Titanic, som illustrerer hvordan skipet så ut. Her er det replikaer av lugarene for første, andre og tredje klasse. En 360-grader-film tar deg med gjennom maskinrommet, salongene og kapteinsbrua.

Titanics tragiske jomfrutur fremstilles i galleriet The Maiden Voyage. Bli med på skipets reise fra Belfast til Southampton, og deretter fra Cherbourg til Cobh og så vestover. Besøkende kan spasere på dekket slik passasjerene på førsteklasse gjorde.

Vi kan alle identifisere oss med de som var om bord på Titanic, fattige emigranter på tredje klasse – eller overklassen på første, som var omgitt av mahagoni, krystall, messing og porselen.

The Sinking tar deg med tilbake til den stjerneklare natten 14/15.april 1912. Dette galleriet tar for seg sammenstøtet og hendelsene frem til Titanic synker. I bakgrunnen høres lyden av morsekoden SOS. Digitale videoer viser hendelsesforløpet, og overlevende forteller sine historier.

Mens du går ned trappen til galleri syv, passerer du navnene på alle de 1512 omkomne.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Myths & Legends tar for seg myter, legender og mystikken rundt forliset. Gjennom bøker, filmer, gjenstander og internett har Titanic blitt det mest berømte skipet i historien – og sørger for at passasjerer og mannskap aldri blir glemt.

I 1985 ble vraket av Titanic oppdaget på 3800 meters dyp, 600 nautiske mil sørøst for Newfoundland.

Titanic Beneath forteller om da Dr. Richard Bellard og mannskapet oppdaget vraket. Hans ekspedisjoner vises gjennom video, audio og bilder.

Besøkende må beregne 1,5 til 2,5 time på Titanic Belfast.

Billetter kjøpes online eller ved ankomst.
Du kan betale ekstra for en audio guide (tilgjengelig på flere språk).

Dette moderne museet er tilrettelagt for de aller fleste, inkludert rullestolbrukere.

Titanic Belfast er uforglemmelig – akkurat som Titanic.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Beste tid for å besøke Titanic Belfast

Denne prisbelønte attraksjonen er meget populær, og du må være forberedt på at det kan være mange besøkende.
Juli og august (samt høytider) er høysesong.
Unngå besøk mellom klokken 11:00 og 15:00.

Beste tiden er når museet åpner, eller etter klokken 15:00.

Siste inngang er 1 time og 40 minutter før stengetid.
Sjekk Titanic Belfast sin hjemmeside for åpningstider og mer informasjon.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Fotografering i Titanic Belfast

Det er tillatt med fotografering (ikke-kommersiell). Bruk av blits og videofilming er forbudt.
Ønsker du å bruke tripod, blits eller annet fotoutstyr, må du ha skriftlig tillatelse.

Titanic Slipway

Utenfor Titanic Belfast (baksiden) er Titanic og Olympia slippene. Her kan du se omrisset av begge skipene, som ble bygd nettopp her.

Det er også et minnesmerke, med navnene til alle som omkom på glassvegger.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Historien om Titanic

Titanic var den andre i rekken av tre nær identiske søsterskip, bygget ved verftet Harland and Wolff, for rederiet White Star Line.

Det første, Olympic, ble satt inn i rute i 1911. Titanic var noe større enn Olympic, og ble sjøsatt 31.mai 1911. Det tredje, Gigantic (senere omdøpt til Britannic), ble ferdigstilt og sank som hospitalskip under første verdenskrig.

Den 10.april 1912 seiler Titanic ut på sin jomfrutur. Ruten inkluderer Southampton – Cherbourg – Queenstown (Cobh) – New York.

Om bord er det 2435 passasjerer, fordelt på 735 passasjerer på første klasse, 674 på andre klasse og 1026 på tredje klasse. Rundt 900 besetningsmedlemmer var også med på turen.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Den 14.april klokken 09:00 mottar Titanic den første ismeldingen for dagen. En rekke ismeldinger mottas frem til klokken 22:30.

Kaptein Edward J. Smith hadde valgt den sørligste ruten til New York. Den nordligste ruten var kortere, men hadde mer is. Titanic befant seg også 16 km sør for den sørlige ruten, men mye is hadde kalvet og drevet ut i Nord-Atlanteren. For å legge isfeltet raskt bak seg – og sikre ankomst i New York før tiden – ble skipets fart på 21,5 knop opprettholdt.

Like før midnatt 14.april, klokken 23:40, varsler utkikksmannen Fredrick Fleet broen om et isfjell rett forut på 400-450 meters avstand. Kikkertene utsiktsmennene burde hatt, lå innelåst på land.

1.styrmann, som har kommandoen på broen, beordrer hard styrbord, maskinene stanset og full fart akterover. Skipet vender mot babord (venstre). Med 21,5 knops fart på et flatt, vindstille hav var ikke nok til å til å svinge helt klar. Titanics fremre, styrbord side under vann skrapte inntil isfjellet, 37 sekunder etter at det var oppdaget.

Sammenstøtet ga bare en svak rystelse i skipet. Folk som hadde lagt seg, våknet ikke, eller sovnet igjen. De som var våkne, trodde ikke det var noe alvorlig.

Det er midnatt når Kaptein Smith blir orientert om at de seks fremste vanntette rommene tar inn vann. Han får også beskjed om at Titanic kun kan holde seg flytende i to timer. Kapteinen beordrer livbåtene klargjort, skipets posisjon beregnet og ber telegrafistene sende ut nødmelding.

Den første nødmeldingen sendes ut 00:15 (15.april). Den fanges opp av telegrafstasjonen på Cape Race, Newfoundland samt av andre skip i området.

Klokken 00:25 fanger Cunard Lines Carpathia opp nødmeldingen fra Titanic, og setter kurs mot “det usynkbare skipet”. De er fire timer unna.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Kaptein Smith beordrer livbåtene fylt og låret – kvinner og barn først.

Den første livbåten settes på vannet klokken 00:45, med bare 28 mennesker, selv om det er plass til 65. Første nødrakett skytes opp. En annen livbåt beregnet for 40 personer ble sjøsatt med bare 12 mennesker.

Klokken 01:45 skytes den siste nødraketten opp, og klokken 02:05 settes den siste livbåten på vannet.

Telegrafisten sender den siste nødmeldingen klokken 02:17.

Tre minutter senere, klokken 02:20, forsvinner Titanic i dypet.

Carpathia er det første skipet som ankommer åstedet, klokken 03:30. Tredve minutter senere plukker de opp den første livbåten med overlevende. Klokken 08:30 plukker Carpathia opp den siste livbåten med overlevende.

Klokken 08:50 setter Carpathia kurs mot New York med 705 overlevende (675 kvinner og barn) fra Titanic om bord. Andre skip blir igjen for å søke etter ytterligere overlevende. De finner ingen.

328 omkomne ble funnet, hvorav de fleste ligger gravlagt i Halifax, Nova Scotia.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Titanic – aldri glemt

1512 mennesker mistet livet da Titanic sank den 15.april 1912, inkludert kaptein Smith og skipsbyggeren og ingeniøren Thomas Andrews.

Ulykken fikk betydelig oppmerksomhet og vakte harme på begge sider av Atlanterhavet.

Den 1.september 1985 ble vraket av Titanic funnet på 3797 meters dyp av et fransk-amerikansk team ledet av Robert D. Ballard. Oppdagelsen skapte store overskrifter verden rundt, og bidro til en enda større interesse for Titanic.

Da en miniubåt med kamera tok seg inn i skipet i juli 1986, så man praktfulle søyledekorasjoner langs veggene, lysekroner i krystall og messing. Kobbergjenstander skinte som de akkurat var blitt pusset.

En rekke gjenstander har blitt hentet opp og er fremvist verden rundt.

I dag kommer besøkende fra hele verden for å minnes menneskene som omkom den skjebnesvangre natten i 1912 da Titanic sank.

På Titanic Belfast er det lett å identifisere seg med menneskene om bord. Vi lar oss blende av de rikes velstand og vi sympatiserer med emigrantenes håp om et bedre liv i den nye verden.

Titanic sank for over 100 år siden. Skipet er fortsatt en del av vår verden – og er uten tvil historiens mest berømte skip.

Reiseblogg, Nord-Irland, Belfast, Titanic, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen