Snart tennes tusen julelys i Polen, og det skal ikke mye til for å komme i julestemning på et av de mange vakre julemarkedene.

Julen står høyt i kurs hos nordmenn, og representerer en tid med hygge, sosialt samvær, tradisjoner og god mat.

Dette er også en utmerket tid å reise bort – og oppleve et (eller flere) av Polens hyggelige julemarked.

I Polen er det nemlig ikke vanskelig å finne julestemningen.

Gatelysene er tent, julegrana pyntet og snøen ligger hvit på hustakene og i gatene. Varehusene blinker i julens farger og vinduene er fulle av nisser og varer. Små og store boder er satt opp og tilbyr alt mulig som kan pakkes inn og gis bort. Duften av bakevarer fyller nesen og ørene fryder seg når de hører de tradisjonelle julesangene vi alle har vokst opp med.

La Polarstjernen vise vei til noen av Polens trivelige julemarkeder!

Reiseblogg, Polen, Warszawa, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Warszawa

Polens hovedstad, Warszawa, er et utmerket valg i jakten på julestemningen. Foruten å være en pulserende metropol med masse kultur og gode restauranter, har byen et herlig julemarked.

Det sjarmerende julemarkedet finner du langs den gamle bymuren, og omtales som ett av de beste i Polen.

Fargerike boder, lysende dekorasjoner, duften av pepperkaker og varm gløgg gjør det enkelt å finne veien.

Årets julebilde tar du foran det enorme juletreet på Castle Square før du snører på deg skøytene og tar noen runder på banen på Old Town Square.

Langs Krakowskie Przedmieście og Nowy Świat kan du beundre juledekorasjonen før du nyter en kopp kakao på den legendariske Wedel Chocolate Lounge. Avslutt kvelden med varm gløgg på en koselig bar i Aska Kępa.

Reiseblogg, Polen, Warszawa, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Krakow

Hver desember forvandles sentrum av Krakow til et eget «nisseland». Markedet sprer julestemning over hele byen, som glitrer av lys i de snøhvite gatene. Krakow er et utmerket sted å tilbringe tid sammen med venner og familie – og fullføre julehandelen.

Julemarkedet finner du på Markedsplassen (Rynek Glówny), med boder overfylt av all slags rariteter og suvenirer som minner om jul.

Handelsbodene selger naturligvis også mat og drikke, og duften av polske juletradisjoner henger i luften og vibrerer i nesen. Prøv et glass Galicyjski grzaniec, Polens egen form for gløgg, som varmer godt en kjølig desemberdag.

Julekrybbene i Krakow er verdenskjente, og forener elementer fra barokkens malerkunst og folkelegender. De er ofte miniatyrer av kjente historiske bygninger i Krakow. Tradisjonen med å lage krybber kommer fra juleevangeliespill som Frans av Assisi skal være opphavsmann til.

Reiseblogg, Polen, Krakow, julemarked, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Polish Tourism Organization

Gdansk

Hansabyen, som ligger lengst nord i Polen, er en storbyfavoritt hele året. Også her ringes julen inn i med et storstilt julemarked.

I begynnelsen av desember forandres den brosteinsbelagte markedsplassen Targ Węglowy til et koselig marked. Du vandrer på historisk grunn – den gamle bydelen dateres helt tilbake til år 997.

Julemarkedet i Gdansk beskrives ofte som et av Europas hyggeligste og mest romantiske. Ikke så rart, med tanke på alle de glitrende lysene, venetianske karuseller, dekorerte juletrær, frukt dekket av sjokolade, gløgg og varm (!) polsk øl.

Enda et pluss: Rundt om i Gdansk er det hengt opp mistelteiner – og besøkende oppfordres til å vise sin kjærlighet til hverandre med et kyss. Mer romantisk enn dette kan det ikke bli.

Gdansk er i sannhet et magisk juleeventyr!

Reiseblogg, Polen, Gdansk, julemarked, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Polish Tourism Organization

Poznan

I den vestlige delen av Polen finner du Poznan, en av de eldste byene i landet. Poznan har en lang og rik historie, som vekkes til live når du rusler rundt i det trivelige sentrum.

Det skjer mye i Poznan gjennom hele året, men julemarkedet, kjent som Poznan Bethlehem, er en av årets største begivenheter.

Markedet avholdes primært på Plac Wolnosci, men sprer seg ut i flere områder. Julestemningen summer over hele byen, og duften av gløgg og pepperkaker ligger som en myk dyne rundt deg.

Poznan Bethlehem skiller seg ut fra andre julemarkeder takket være sin fantastiske isskulptur-festival. Du vil ikke gå glipp av å se dyktige skulptører forvandle isblokker til fabelaktige dyr og vakre statuer. Skulpturene får lov til å stå til de smelter.

Reiseblogg, Polen, Poznan, julemarked, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Polish Tourism Organization

Wroclaw

Byen er kanskje aller mest kjent for sine mange dverger, vakre arkitektur og lange historie. I desember tennes lysene og besøkende strømmer til den store markedsplassen, som er en av Europas største.

Under høytiden er plassen prydet av glitrende lys, juletrær, matboder og fylte julestrømper.

Når du rusler rundt blant bodene, må du prøve Oscypek, en spesiell røkt ost fra de polske fjellene – og som du ikke finner noe annet sted i Polen. Osten serveres med tranebær og smaker fortreffelig.

Når du pakker kofferten og reiser av sted til et av Polens fantastiske julemarkeder, må du huske varme klær. Husk at det også skal være plass til både julegaver, polsk julegodt og pepperkaker på hjemreisen!

Reiseblogg, Polen, Wroclaw, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Szczecin

Hansabyen Szczecin er klar for jul!

I Szczecin er sentrum nok en gang pyntet til jul. Små treboder står side om side, med blinkende julelys og masse pynt. Lyden av dombjeller høres over plassen. Den smelter sammen med duften av juletre, pepperkaker og gløgg.

På julemarkedet i Szczecin kan du rusle rundt og kjenne julestemningen snike seg inn i kroppen. Bod-selgerne krydrer det hele med julevarer og gode smaker. Når kulden setter inn, kan du varme deg på et av mange bålpannene eller en kopp med rykende varm og krydret julegløgg.

Julen er ikke komplett uten pepperkaker – og julemarkedet i Szczecin har nok av søtsakene. I bodene selges alt fra hjerter til bamser til trær og bjeller. Perfekte gaver til alle som har sansen for søte og knasende gode smaker!

Wesołych Świąt – som betyr God Jul på polsk!

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen