Julemarked i Szczecin

Hjem » Julemarked i Szczecin

Hansabyen Szczecin er klar for jul!

Det kan så være at du sliter med å uttale navnet på byen (shtchechin). Men når du først har lært deg uttalelsen, ja da går resten lett som fot i hose.

I Szczecin er sentrum nok en gang pyntet til jul. Små treboder står side om side, med blinkende julelys og masse pynt. Lyden av dombjeller høres over plassen. Den smelter sammen med duften av juletre, pepperkaker og gløgg.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser
Foto: rundtekvator.no

En litt «ukjent» by i Polen

Szczecin er kanskje ikke den første byen i Polen du tenker på når du skal planlegge en tur til et julemarked, men byen er vel verdt et besøk!

På julemarkedet i Szczecin kan du rusle rundt og kjenne julestemningen snike seg inn i kroppen. Bod-selgerne krydrer det hele med julevarer og gode smaker. Når kulden setter inn, kan du varme deg på et av mange bålpannene eller en kopp med rykende varm og krydret julegløgg.

Beliggenhet og historie gjør Szczecin til en utpreget grenseby. Dette er den historiske hovedstaden i Vest-Pommern, flott plassert ved munningen av elven Oder.

Går du noen århundrer tilbake i tid, var denne regionen hertugens territorium, som tilhørte det aristokratiske Griffin-dynastiet. Szczecin var også åsted for en stormfull historie, der byen ble innlemmet i land som Sverige, Preussen og Polen.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Et koselig julemarked

Mørket har senket seg over Szczecin, og vi er på vei mot julemarkedet. Det er ikke Polarstjernen som viser vei, men et pariserhjul pyntet med julelys.

Duften av pepperkaker og varm gløgg omfavner oss når vi nærmer oss de første bodene. Både polakker og turister stimer sammen rundt de mange små trehyttene, som lokker med all slags godsaker og julevarer.

Til tross for at værgudene ikke er på vår side – det regner lett i Szczecin i dag – er stemningen god blant både små og store. Det er tross alt snart jul!

Litt regn gjør ikke skade på humøret – og den koselige stemningen som hviler over julemarkedet gjør at vi forventer en fortryllende opplevelse.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser
Foto: rundtekvator.no

En knasende god tradisjon

Julen er ikke komplett uten pepperkaker – og julemarkedet i Szczecin har nok av søtsakene. I bodene selges alt fra hjerter til bamser til trær og bjeller.

I det som er dagens Polen dukket pepperkakene opp i middelalderen, med tilstrømning av tyske nybyggere. Det polske ordet «piernik» kommer fra ordet «pierny», som betyr «pepperaktig, sterkt krydret».

Den første omtalen av pepperkaker i Polen går tilbake til 1400-tallet, og den eldste polske oppskriften dateres tilbake til 1725. Den ble til og med inkludert i en medisinsk bok da krydderet som ble brukt lettet fordøyelsen. Pepperkaker ble derfor ansett som medisin, og kunne kjøpes på et apotek.

I gamle tider var pepperkaker et symbol på luksus og velstand. På grunn av deres vakre former og dekorasjoner er pepperkakene også en perfekt gave – som også smaker utrolig godt. På julemarkedet i Szczecin er det ikke få pepperkaker som kjøpes med nettopp dette som formål: Perfekte gaver til alle som har sansen for søte og knasende gode smaker!

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Magisk julestemning

Julemarked er en flott polsk tradisjon, og du finner julemarked over hele Polen. De avholdes i landsbyer, småbyer og byer, hvor innbyggerne kan kjøpe julehaver, mat og nippe til varm gløgg.

Den koselige stemningen skaper glede – og det er lett å komme i kontakt med både lokale og bod-selgerne.

Senk skuldrene og la julesangene fylle deg med glede mens du rusler fra bod til bod.

Det er lett å la seg friste av de flotte varene som er til salgs: Et stort utvalg av juledekorasjoner, håndmalte glasskuler, keramikk, broderte duker og treskulpturer i all slags fasonger og størrelser. En perfekt gave, litt utenom det vanlige, til de hjemme.

På polske julemarkeder mangler det heller ikke på mat og drikke. Du må for all del benytte muligheten til å smake på polske tradisjonelle retter.

Hvorfor ikke prøve Szczecin paprikash, også kjent som polsk paprikash? Dette er hermetisk fiskepålegg laget av malt fisk, ris, tomatpure og vegetabilsk olje, som er krydret med løk, salt og krydder. Den har form som en rødbrun pasta med synlig riskorn, og serveres på en skive brød.

Andre populære retter som du finner på julemarkedet inkluderer dumplings (fylte melboller), bigos (kål med kjøtt og sopp), żurek (syrnet rugmelsuppe) og pølser.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Wesołych Świąt = God jul

Du kan absolutt ikke ha vært på julemarkedet i Szczecin uten å ha smakt (minst) et glass med gløgg!

Når nettene blir lange og kulden setter inn, ja da er det godt med en kopp varm gløgg. Den polske gløggen treffer perfekt – og varmer deg opp innenfra og ut.

Polsk gløgg er bedre kjent som grzaniec galicyjski, er en aromatisk blanding av rødvin, sukker og krydder.

Flere av bodene på julemarkedet i Szczecin har også gløgg med ulike smaker: Blåbær og kirsebær ble våre favoritter. De smakte innmari godt – og varmet opp en litt frossen sjel.

Er du på jakt etter julestemning i en trivelig by, er julemarkedet i Szczecin et utmerket valg!

 

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser
Foto: rundtekvator.no

En varm takk til Visit Szczecin, Ibis Styles Hotel, Szczecin Airport og PKS Szczecin Transfer som inviterte meg til Szczecin. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport og aktiviteter. 
Det er ikke lagt noen føringer på hva eller om jeg skal skrive noe. 
Meninger og oppfatninger er, som alltid, mine egne. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen