7 gode grunner til å besøke Riga

Hjem » 7 gode grunner til å besøke Riga

Riga er en herlig by med vakker arkitektur, avslappet atmosfære og grønne plasser. En moderne by med et historisk hjerte som byr på en rekke smakfulle og kulturelle opplevelser.

Siden 1997 har Riga, som er den største byen i Baltikum, hatt en velfortjent plass på UNESCO sin verdensarvliste.

Latvias hovedstad er som en liten godtepose, med trange middelaldergater, hvor herlige kafeer ligger på gatehjørnene, side om side med små nisjebutikker.

Riga deles av elven Daugava, med den gamle bydelen til øst. Denne pulserende storbyen er både livlig og pulserende, hvor det meste er markert av kontraster mellom nytt og gammelt.

Frihetsmonumentet, som ruver over byens sentrum, har – og vil alltid – representere latviernes nasjonalfølelse.

Fortsatt ikke overbevist?

Her får du 7 gode grunner til å sette Riga på destinasjonslisten:

1. Gamlebyen – hjertet i Riga

Gamle Riga, eller Vecriga som den heter på latvisk, er hovedattraksjonen i Riga. Det er ikke uten grunn den står på UNESCO sin verdensarvliste.

Når du spaserer rundt i bydelen, hensettes du tilbake til middelalderen, med brosteinsbelagte gater, vakre bygninger og trange smug med kafeer og nisjebutikker.

Besøkende kan nyte synet av en rekke arkitektoniske stiler, flettet inn blant smale gater, imponerende kirker og berømte torg og monumenter.

Gamlebyen er også hjem til en rekke restauranter, kafeer og puber, som frister med alt fra latviske til internasjonale retter.

Ekstra spesielt er det å besøke Gamlebyen i desember, når innbyggere og besøkende finner julestemning på det koselige julemarkedet.

Det å utforske dette historiske sentrum er grunn nok alene til å besøke Riga.

Reiseblogg, Riga, Latvia, storbyferie, Unike Reiser

2. Kos deg med maten

Riga er et mekka for matentusiaster. Her finner du alt fra bakevarer laget på gamle oppskrifter til gatemat, tradisjonell latvisk mat og eksklusiv dining.

Du har også mulighet til å ta turen innom et mikrobryggeri, vinbarer eller puber – for smaken av alt fra lokalt til øl til fantasifulle drinker.

For de som virkelig vil finne smaken av Latvia anbefales en tur til en av kjellerrestaurantene. Fra menyen velger du en rett med poteter og sopp, som skyldes ned med den berømte sorte Riga Balsam.

Rigas mange kafeer faller også i smak. Nyt en kopp kaffe, te eller varm sjokolade, supplert med all verdens søte bakevarer. Du kan for all del ikke telle kalorier mens du sitter her!

Reiseblogg, Riga, Latvia, storbyferie, Unike Reiser

3. Flotte bygninger i jugendstil

Rigas arkitektur i jugendstil (Art Nouveau) er desidert et av byens mest unike aspekter – og en av de mest populære grunnene til at folk besøker byen.

Jugendstil hadde sin storhetstid på 1800-tallet, og i Riga fikk arkitektene utfolde seg. Det er vanskelig å ikke la seg imponere av de mange pastellfargede bygningene med unike detaljer. Bygningene har alt fra blomstermønster til uttrykksfulle ansiktsformer og utsmykkede bølgende former og linjer.

I sentrum av Riga finner du det som regnes som Europas beste samling av Art Nouveau-bygninger. Disse har også en velfortjent plass på UNESCO sin verdensarvliste.

Ta turen innom Art Noveau Museum for å se den vakre trappen eller spaser gjennom Albert-gaten. Her er ingen av bygningene like. Noen er rikere på detaljer enn andre, og hver bygning har sin historie.

Reiseblogg, Riga, Latvia, storbyferie, Unike Reiser

4. Kort vei til havet

Riga er bare 30 minutters kjøring fra det baltiske hav, hvor myke sandstrender lokker både fastboende og tilreisende.

Du kan ta en taxi eller tog fra sentralstasjonen i Riga, til byen Jurmala. Dette er en sjarmerende by med trebygninger, en koselig gågate med nisjebutikker, restauranter og kafeer, furutrær og sjøluft gir deg et utmerket avbrekk fra bylivet.

Du kan besøke Jurmala på en dagstur eller en eller flere netter.

Selv om det baltiske hav forblir småkjølig hele året, er det veldig koselig å rusle langs stranden eller sole seg om sommeren.

Reiseblogg, Riga, Latvia, storbyferie, Unike Reiser

5. Riga er en grønn by

Latvias hovedstad er full av grønne og velstelte områder – perfekt for avslapning.

Spesielt i sommermånedene er parkene populære, og egner seg utmerket for litt hvile. Slå deg ned på en benk (eller gresset), trekk pusten og nyt at du er i Riga.

Fontener, monumenter og blomster gjør at hver park har sitt særpreg.

Du kan også bli med på en båttur på kanalen (rundt 50 minutter) eller leie robåt.

Reiseblogg, Latvia, Riga, storbyferie, Unike Reiser

6. Opplev Europas største matmarked

Sulten på nye smaker?

Da bør du ta turen til Rigas mest populære marked, Central Market, som regnes som det største markedet i Europa.

I 1930 ble fem tidligere Zeppelin-hangarer gjort om til markedshaller. Her inne finner du hektiske markedsboder fylt med alle typer grønnsaker, frukt, sjømat og kjøtt.

Matentusiaster kan lett tilbringe hele dagen her inne, og en smaksrunde er absolutt å anbefale. Ja, du kan smake produktene før du handler. Ikke glem å smake på ost og brød fra regionen!

Fiskeavdelingen er mest luktbar (naturlig nok), og det er ingen tvil om at i Riga er man gode på sjømat!

Markedet har noe for alle – enten du er kjøttspiser eller vegetarianer.

Om sommeren flyttes grønnsaks- og fruktmarkedet utendørs.

Reiseblogg, Riga, Latvia, storbyferie, Unike Reiser

7. En herlig miks av kulturer og atmosfære

Riga består av en rekke distrikter, som alle har sin personlighet og sjarm.

I Gamlebyen hensettes du til middelalderen, med trange brosteinsbelagte gater og smug, og er rik på historie.

Spikeri Quarter, hvor gamle lagerbygninger har blitt forvandlet til konsertsteder og kunstgallerier, som lokker både latviske designere, artister og kunstnere.

For deg som er på jakt etter trivelige kafeer, moderne restauranter og nisjebutikker, er Rigas Quiet Center det perfekte stedet.

Kalnciems Quarter, med sine historiske trebygninger, frister med markeder og en rekke kulturelle aktiviteter.

Riga er en by i stadig utvikling, og det er langt mer å oppleve enn de “typiske” turiststedene. Dette er en by du må tilbringe et par dager i, slik at du virkelig kommer under huden på den.

Reiseblogg, Riga, Latvia, storbyferie, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen