En guide til Giant’s Causeway

Hjem » En guide til Giant’s Causeway

The Giant’s Causeway er gjennomsyret av myter og legender. Storartet. Mystisk. Vakkert. Laget av en kjempe.

Når du står på kanten og titter ned, beundrer du tusenvis av svarte basaltsøyler (de fleste sekskantede), hvor Atlanterhavets bølger slår over dem.

Ingen tvil om at The Giant’s Causeway er et episk syn – skapt av naturens imponerende krefter. Derfor er det heller ikke så rart at Giant’s Causeway har fått en velfortjent plass på UNESCO sin verdensarvliste (1986).

The Giant’s Causeway er uten tvil et must for alle som besøker Northern Ireland!

Reiseblogg, Nord-Irland, Giant's Causeway, Irland, Unike Reiser

Hva er The Giant’s Causeway?

Dette eiendommelige skaperverket består av 40 000 basaltsøyler som danner en molo, 275 meter ut i havet.

Søylene har en diameter på 40-60 centimeter, og de fleste er sekskantede. Fenomenet er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden. Flytende lava trengte opp gjennom krittlaget. Da lavaen kjølnet, trakk den seg sammen omtrent som på samme måte som når leire tørker, og sprakk opp i søyler.

Ja, det finnes flere slike steder rundt om i verden, men Giant’s Causeway er (kanskje) det vakreste og mest spektakulære.

Beliggenheten er heller ikke verst. Kystlinjen hvor Giant’s Causeway ligger, er både robust og dramatisk. Området er innsvøpt i en aura av mystikk og fascinerende skjønnhet.

Reiseblogg, Nord-Irland, Giant's Causeway, Irland, Unike Reiser

Legenden om Giant’s Causeway

Tusenvis av besøkende kommer til Giant’s Causeway hvert år for å beundre de merkelige formasjonene.

Legenden forteller at disse utrolige basaltsøylene er restene etter en gangvei som ble bygd av den irske kjempen Fionn mac Cumhaill (Finn MacCool), en kriger assosiert med klanen Finnian’s.

Finn skulle beskytte Nord-Irlands kyst mot den skotske kjempen Benandonner. En dag ble Fionn utfordret av den skotske kjempen.

Den nordirske kjempen brukte sin enorme styrke til å rive i stykker steiner og kastet dem ut i havet for å bygge en vei slik at han kunne krysse havet og slåss mot sin skotske motstander.

Gangveien ble revet i stykker av Benandonner – og resultatet ble Giant’s Causeway.

Det sies også at Finn MacCool ikke er død, men sover i en grotte inntil hornet til klanen lyder tre ganger. Da vil han returnere og forsvare Irland når moderlandet trenger det som mest.

En annen lokal legende forteller at Finn MacCool ble drept under slaget ved Gabhra, og at han er gravlagt i fjellene mellom Tara og Skryne, sammen med sin elskede Grainne. Da arkeologene gravde ut stedet i 1931, fant de skjelettene til to mennesker, en mann og en kvinne.

Hvilken av historiene du velger å tro på, er helt opp til deg ….

Du kan se fortellingen om de to kjempene Finn MacCool og Benandonner på storskjerm i Giant’s Causeway Visitor Center.

Reiseblogg, Nord-Irland, Giant's Causeway, Irland, Unike Reiser

Hvor er Giant’s Causeway?

Den berømte turistattraksjonen ligger på Antrim-kysten, i den nordlige delen av Nord-Irland.

Giant’s Causeway ligger langs den Causeway Coast.

Nærmeste by er Bushmills, mens Belfast ligger 90 km unna og Derry rundt 70 km unna.

Når bør du besøke Giant’s Causeway?

Dette er en av de mest populære severdighetene i Storbritannia.

Høysesongen er fra mai til september, så forvent for all del ikke å være den eneste som utforsker Giant’s Causeway. Fordelen med denne perioden er at været er på sitt aller beste (forhåpentligvis – det er tross alt Nord-Irland!).

Besøker du Giant’s Causeway i denne perioden, anbefales det å komme tidlig. Jo tidligere ute du er, jo færre besøkende.

Om du ikke er redd for vær og vind, er det langt færre besøkende om vinteren. Da må du kle deg godt, og varmt tøy og regntøy er nødvendig.

The Giant’s Causeway er åpen hele dagen. Besøkssenteret er åpent fra klokken 09:00 til 18:00 om sommeren og fra klokken 09:00 til 17:00 om vinteren.

Reiseblogg, Nord-Irland, Giant's Causeway, Irland, Unike Reiser

Høydepunkter på Giant’s Causeway

Når du har ankommet Giant’s Causeway, er det 5 steder du må få med deg:

Grand Causeway
Dette er den største av de tre steinutspringene som utgjør Giant’s Causeway. Samlingen av merkelige steinformasjoner resulterte i at Giant’s Causeway fikk en velfortjent plass på UNESCO sin verdensarvliste i 1986.

Giant’s Boot
I Port Noffer finner du en smal sti som fører ut mot havet. Stien leder deg til det som er buktens mest berømte kjennetegn – Giant’s Boot (Støvelen).
Det sies at støvelen tilhørte Finn, og at han mistet den da han rømte fra den sinte skotten Benandonner. Støvelen er visstnok i størrelse 93,5.

The Camel
Den mest berømte innbyggeren i Portnaboe er kamelen til Finn McCool. Det en gang så livlige og vakre dyret ble forvandlet til stein og ligger visstnok ved bunnen av klippene.
Legenden forteller at kamelen var den eneste som klarte å frakte Finn over lengre distanser. I virkeligheten består kamelen av basaltisk stein, formet av nedkjølt lava som har trengt gjennom andre lag av stein.

Wishing Chair
Føl deg som en høyhet og sett deg i den berømte Wishing Chair.
Denne tronen, som er formet av naturen selv, er populær blant besøkende. Tidligere var det kun kvinner som fikk sitte på tronen, men i dag er den åpen for alle. Den er så godt brukt at basaltsteinene er skinnende, glatte og ganske så komfortable.

Clifftop Trails
Ta på deg støvlene og begi deg ut på en fottur slik at du får sett Giant’s Causeway i fugleperspektiv fra en av stiene. Underveis får du fantastisk utsikt over den imponerende Giant’s Causeway og kysten.
Det er flere stier å velge mellom: Rød, blå, grønn og gul.
Du kan også velge å bli med på en guidet tur på 8 km (Clifftop Experience).

Reiseblogg, Nord-Irland, Giant's Causeway, Irland, Unike Reiser

Visitor Center

Besøkssenteret åpnet i 2012 og bygningen har vunnet en rekke priser for sitt arkitektoniske design og bærekraft.

Det er her besøket til Giant’s Causeway starter. Du viser billetten og henter ut din audio-guide, som er tilgjengelig på 11 språk.

Her finner du en kafé, toaletter og en stor butikk hvor du kan kjøpe håndlagede suvenirer, tekstiler og kunst. Over 80 prosent av varene er laget av lokale kunstnere.

Annen informasjon

Hunder er velkommen til Giant’s Causeway – så lenge de er i bånd. Din firbeinte venn kan også bli med på en guidet tur, inn i Besøkssenteret og kafeen. Vannskåler finner du ved inn- og utgangen til Besøkssenteret.

For de som har utfordringer med å gå fra Besøkssenteret og ned til Giant’s Causeway, er det bare å hoppe på en av de små bussene som kjører jevnlig tur/retur. Det er også mulig å gå ned og ta bussen tilbake. Betalingen skjer direkte på bussen.

Du kommer deg til Giant’s Causeway med egen bil (det er parkeringsplass ved Besøkssenteret), buss eller sykkel. Om du ønsker å ta toget (fra Belfast eller Londonderry), går du av i Coleraine, og tar buss herfra.

Reiseblogg, Nord-Irland, Giant's Causeway, Irland, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen