Det er vanskelig å ikke la seg imponere når du ankommer Fyvie Castle. Det kan ikke beskrives som annet enn storslått!

Metertykke ringmurer og runde, overhengende tårn med spir åpenbarer seg i det du kommer ut av skogen. Fyvie Castle er omkranset av mystikk, og det tar ikke lang tid før fantasien får fritt spillerom her.

Den 800-år lange historien omfatter legender, folklore og spøkelseshistorie. Skotske store helter, som Vilhelm I og Robert I, har vært blant gjestene.

I dag er Fyvie Castle, som ligger i hjertet av Aberdeenshire, en populær attraksjon for besøkende fra hele verden.

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Historien om Fyvie Castle

Den eldste delen av dette imponerende slottet dateres til det 13.århundre. Noen kilder hevder at det ble påbegynt i 1211, av Vilhelm I av Skottland, også kjent som Vilhelm I Løven og Vilhelm Råskinn.

Etter Slaget ved Otterburn i 1388, falt Fyvie i privat eie, gjennom fem suksessive familier: Preston, Meldrum, Seton, Gordon og Leith. Hver familie har bygd et nytt tårn.

Preston Tower (helt til høyre på hovedfasaden) er det eldste, og dateres fra 1390 og 1433. De imponerende tårnene til Seton-familien danner hovedinngangen, og ble reist i 1599 av Alexander Seton. Han er også mannen bak den store steintrappen inne i slottet. I 1778 ble Gordon-tårnet bygd, etterfulgt av Leith-tårnet i 1890.

Den skotske industrimannen Alexander Leith kjøpte slottet i 1885. Hans etterkommere solgte Fyvie Castle til National Trust for Scotland i 1984.

Besøk Fyvie Castle

I dag kan du oppleve og føle hvorfor Fyvie Castle er så unikt. Besøkende trer inn i en imponerende hall, med store malerier, myke tepper og en rekke rustninger. Over peisen henger et flott gipsreliff som viser Slaget ved Otterburn.

Turen rundt i slottet tar deg tilbake i tid, hvor fortiden vekkes til live i form av møbler, malerier, gjenstander og bøker.

I de store stuene ble gjestene underholdt av vertskapet, og de nøt nok godt med mat og drikke ved det store spisebordet. Soverommene står som de engang gjorde, pyntet med personlige gjenstander. Biblioteket har en fantastisk samling av bøker og lange korridorer tar deg mellom de ulike delene av slottet. Galleriet er nok det mest oppsiktsvekkende, ikke bare på grunn av størrelsen, men orgelet som den øverste delen på den vestre veggen.

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Det spøker på Fyvie Castle

I de fleste gamle slott og borger er det alltid en historie om et spøkelse eller to. Fyvie Castle er intet unntak. Det hviler til og med en forbannelse over stedet!

Den grønne dame
Dame Lilias Drummond, konen til Lord Alexander Seton, som eide Fyvie Castle i begynnelsen av det 17.århundre. Paret hadde fem barn, men kun døtre.

Dette opprørte Alexander, som ønsket seg en sønn. En dag rettet han blikket mot en ung dame, Grizel Leslie, hans kones kusine. Grizel tok imot ham med åpne armer, og paret inngikk en lidenskapelig affære.

Forrådt, og med et knust hjerte, flyttet Lilias til sitt hjem i Fife, hvor hun ble syk og døde kort tid etter (8.mai 1601).

Lilias var ikke en gang kald i graven før Alexander giftet seg med Grizel og tok henne med seg til Fyvie Castle. På bryllupsnatten ble de forstyrret av sukking og tunge stønn utenfor vinduet. Alexander forsikret sin livredde kone om at det bare var vinden.

Neste morgen åpnet Alexander vinduet, og så navnet D LILIAS DRUMMOND skrevet i vinduskarmen. Navnet står der den dag i dag …

Lilias sitt spøkelse kan høres (og føles) i korridorene på slottet, mens hun klager høylytt på at hennes ektemann forrådte henne. Hun etterlater seg en sterk duft av rosekronblader.

Den grønne damen har blitt sett i omkledningsrommet til Gordon Bedroom. Guidene på slottet forteller at de ofte føler seg overvåket når de er her inne. Andre sier de har flyttet seg til siden for å la en dame i grønn kjole passere, bare å oppleve at hun forsvinner foran øynene på dem. Lilias sitt speilbilde kan også sees i speilet på soverommet.

Flere har kommunisert med Lilias og spurt om hun er ute etter å skade noen. Svaret er “nei”, og du kan dermed anta at det er trygt å utforske Fyvie Castle.

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Spøkelset i biblioteket
Om du skulle treffe John Pollock, eller rettere sagt spøkelset hans, ja da er det fare på fare.

Er du tøff nok, kan du ta turen til biblioteket, som er John sitt favorittsted. Her kan du også se den grusomme dødsmasken hans. John ble hengt, og dødsmasken viser merkene rundt halsen etter tauet han ble hengt med.

Årsaken til at John måtte bøte med livet: Drap.

Mange besøkende, spesielt de som er ekstra følsomme for spøkelser, sier de merker voldsomme negative krefter i biblioteket, og de orker ikke gå inn i rommet.

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Den grå damen
Dette sies å være spøkelset til Lady Meldrum, som døde en gang på 1300-tallet. Historien forteller at hun ønsket å bli gravlagt i veggen til det hemmelige rommet i Meldrum Tower.

Levningene hennes ble funnet i 1920, og ble gravlagt på kirkegården. Til den dag i dag har det vært en rekke merkelige og uforklarlige hendelser på Fyvie Castle.

Lady Meldrum (eller mer korrekt, spøkelset hennes) har blitt sett så mange ganger at hun anses som “sjefen” for spøkelsene på dette imponerende slottet.

Trompetspilleren
Om du hører en trompet mens du rusler rundt på slottet, bør du være på vakt! Da er nemlig Andrew Lammie ute på tur. Han døde av et knust hjerte etter å ha fått beskjed om at hans elskede kone Agnes var død.

Mange har også fortalt at de har sett Andrew, kledd i skotskrutet tøy (tartan) i nærheten av slottsveggen. I den tro at Andrew er en av de ansatte, har besøkende tatt kontakt med ham. Da opplever de at han forsvinner foran øynene deres.

Barnet i trappen
Et annet spøkelse som ofte er sett, er lille Annie. Den lille jenta elsker å leke i trappene. Hun skal visstnok også ha blitt fanget på film! En annen figur skal ha tatt henne i hånden og geleidet henne opp trappen.

Det er ingen skriftlige kilder om en liten jente med navn Annie, eller hvor hun kom fra. Men hun har også tatt kontakt med oss levende. Da hun ble spurt om hvorfor hun likte å besøke slottet, svarte hun at “det var fordi hun hadde noen å leke med”.

Husk å si hei til Annie når du går opp eller ned trappen!

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Forbannelsen som hviler over Fyvie Castle

Spøkelsene er en del av hverdagen på Fyvie Castle. Med tanke på alt som har skjedd opp gjennom århundrene, er det nesten en selvfølge at det også hviler en forbannelse over slottet. Forbannelsens illevarslende tilstedeværelse hviler over slottet – og kan merkes den dag i dag …

Vi må 500 år tilbake i tid, og til en profet ved navn Thomas the Rhymer. Han var kjent for sine dystre spådommer og dårlige temperament.

En dag erklærte han at han skulle besøke Fyvie Castle. Under forberedelsene og iveren etter å ønske profeten velkommen, ble dørene stående åpne. Men årene gikk, og Thomas kom aldri. Dørene stod fortsatt åpne. Syv år gikk – og endelig kom Thomas. Han uttalte et ønske om å se slottet. Da han ankom inngangen, ble det plutselig storm, og dørene slo igjen – rett i ansiktet på profeten.

Thomas, selvopptatt som han var, tok dette som en personlig fornærmelse, og kastet en forbannelse over slottet og landområdene rundt.

Fyvie, Fyvie thou’se never thrive,
lang’s there’s in thee stanes three:
There’s ane intill the highest tower,
There’s ane intill the ladye’s bower,
There’s ane aneath the water-yett,
And thir three stanes ye’se never get

Forbannelsen viser til tre steiner som ble brukt for å markere landegrensen til slottet. Inntil de tre steinene er funnet og gjenforent, vil forbannelsen hvile over Fyvie. Alle førstefødte sønner i familier som bor her, vil heller ikke arve slottet.

En stein har blitt gjenvunnet og har vært under beskyttelse siden. De andre steinene er aldri funnet, og forbannelsen hviler fortsatt over Fyvie Castle. Den er sann, og det er vanskelig ikke å tro på den. Siden forbannelsen ble kastet, har slottet kun gått i arv til andrefødte sønn eller datter, da den førstefødte døde i kamp eller på grunn av sykdom.

Steinen har også uforklarlige fysiske egenskaper. Til tross for at den oppbevares i en treskål, og under tørre forhold, blir steinen våt, og skålen fylles med fukt. Derfor er den kjent som “weeping stone” (den gråtende steinen).

Forbannelsen er så sterk at steinen (funnet og oppbevart i slottet) fortsatt anvender sin onde påvirkning.

En kurator som studerte og forberedte steinen til utstilling, fikk en rekke helsemessige utfordringer etter å ha tilbrakt lang tid sammen med steinen. Første gangen forstuet han ankelen. Det samme skjedde med takstmannen som var nær steinen.

Neste gang ødela kuratoren kneet sitt, og den tredje gangen han gjorde klar steinen til utstilling, ble han kjørt til sykehuset i all hast med nyrestein. Siden den gang har han unngått den forbannede steinen.
Forbannelsen vil ikke oppløses før alle tre steinene er samlet. Den ene vises frem til besøkende i Charter Room. Stein nummer to sies å være gravlagt inne i det eldste tårnet og den tredje skal ha forsvunnet i elven Ythan.

Det er med andre ord umulig å oppheve forbannelsen …

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Hva skjuler seg under The Charter Room?

Legenden forteller at det er et hemmelig kammer under Charter Room. Om noen prøver å åpne kammeret, vil en forbannelse slippes løs. Lorden som bor i slottet vil dø, og konen vil bli blind.

To lorder har trosset advarselen og åpnet døren. Begge døde, en av konene ble blind og den andre hadde problemer med synet resten av livet.

I dag er ikke kammeret tilgjengelig – heldigvis!

Reiseblogg, slott, Skottland, castles, Scotland, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen