Tenk deg tilbake 200 år i tid. Du befinner deg nordøst i Skottland, midt i et spektakulært landskap. Her oppstod et regiment som anses som det beste den britiske hæren noen gang har hatt: The Gordon Highlanders.

Infanteriet besto av bønder og fiskere, gillier og arbeidere, aristokrater og universitetsstudenter. Vanlige menn med en ekstraordinær pliktfølelse – og en spennende historie å fortelle!

Det er nettopp disse historiene som vekkes til live på The Gordon Highlanders Museum i Aberdeen. Museet er en (meget fortjent) femstjerners attraksjon, som uten tvil bør inngå i programmet når du besøker Aberdeen.

The Gordon Highlander Museum holder til i det tidligere hjemmet til kunstneren sir George Reid.

Kunnskapsrike guider tar deg med på en reise gjennom The Gordon Highlanders sin 200 år lange historie.

Foruten en interessant og spennende utstilling, har museet også rekonstruert en skyttergrav fra første verdenskrig samt en vakker og frodig hage. Besøket avsluttes på den trivelige kafeen.

Familiens yngste deltagere kan ta med seg Bydandy Comic and Quiz, slik at hele familien kan utforske den spennende historien til The Gordon Highlanders sammen.

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser

Utstillingen

The Gordon Highlanders blir beskrevet som “det flotteste regimentet i verden”.

Det ble dannet av Alexander, den fjerde jarlen av Gordon, i 1794 under navnet Regiment of Foot.

Regimet tjenestegjorde i nesten alle store slag som den britiske hæren deltok i fram til sammenslåing med The Queen’s Own Highlanders i 1994.

En meget innholdsrik utstilling leder besøkende gjennom regimentets historie, som startet i 1794.

The Grant Room huser hovedutstillingen hvor du kan utforske den 200 år lange historien til regimentet. Monterne viser frem en omfattende samling av historiske gjenstander, uniformer, memorabilia, fotografier, kart, våpen og personlige eiendeler.

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser

Besøkende følger The Gordon Highlanders fra grunnleggelsen og til slagmarker i Belgia, Frankrike, India, Afghanistan og Sør-Afrika. Underveis vil du få et godt innblikk i kampene som regimentet utkjempet under blant annet Napoleonskrigene og to verdenskriger.

The Gordoners var en av de mest berømte regimentene i den britiske hæren, med rykte for å være dristige, modige og disiplinerte. De var også kjent for sin standhaftighet og profesjonalitet.

Museet besitter hele 11 Victoria Cross (Victoriakors), som er den høyeste utmerkelsen for tapperhet som tildeles soldater i Storbritannia.
Medaljen ble innstiftet 29.januar 1856 av dronning Victoria for å hedre soldater som hadde utvist stor tapperhet under Krimkrigen (1853-1856).

I The Armoury kommer du ansikt-til-ansikt med en imponerende samling av sverd, kniver, bajonetter, skytevåpen og medaljer.

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser

Sølv har alltid spilt en viktig rolle for den britiske hæren, og er en del av regimentenes tradisjoner. Offiserer og sersjanter hadde sitt eget sølvtøy, og de var ganske så stolte av dette. Hver gang et regiment flyttet på seg, fulgte sølvtøyet med, og det ble regelmessig brukt i messehallene.

I The Silver Room kan du beundre vakkert sølvtøy av ulike slag, som har fulgt The Gordoners med på reisefot rundt om i verden. Hver eneste del har sin unike historie.

Museet har også en rekke midlertidige utstillinger, som vises frem i The Hamilton Room. Gjenstandene i dette rommet er vanligvis oppbevart på et lagerrom eller er på utlån fra andre museer.
The Hamilton Room har fått sitt navn etter General sir Ian Hamilton, en av de mest dekorerte av alle Gordon Highlanders. Han var oberst i regimentet fra 1914 til 1939.

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser

The Moffat Trench

Intet besøk på museet er komplett uten at du har tatt turen gjennom The Moffat Trench.

Skyttergraver forbindes først og fremst med stillingskrigen på Vestfronten under første verdenskrig, som i hovedsak var en skyttergravskrig. De har blitt brukt i krig helt fra antikken og frem til våre dager.

Hovedformålet er å gi beskyttelse for soldater ved fronten.

Skyttergraver har hatt ulike former og funksjoner, men fremfor alt er de en form for nedgravd beskyttelse (brystvern) hvor soldatene tilbringer alt fra noen timer til år.

En skyttergrav kan bestå av enkel dekning for et fåtall soldater eller komplekse systemer av graver (grøfter) med stillinger, dekningsrom og forbindelseskanaler for mange tusen soldater. De enkleste er grunne, der soldatene må ligger eller være i knestående stilling. Andre tillater at en kan stå og bevege seg oppreist.

I The Moffat Trench får besøkende et innblikk i hvordan soldatene opplevde første verdenskrig fra skyttergraven.

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser

Kjekt å vite

 • Museet er åpent tirsdag til søndag fra klokken 10:00 – 16:30.
  Siste inngang er klokken 15:00.
 • Du kan booke billetter via nettsiden til museet. Husk å ta med deg billetten.
  Billetter kan også kjøpes direkte ved ankomst.
 • Besøket tar rundt 1,5 time om du utforsker museet på egen hånd.
  Ønsker du å bli med en av de frivillige guidene, må du beregne 2 timer.
 • Det er gratis parkering utenfor museet og rett i nærheten ved Johnston Gardens.
 • Kommer du med buss, tar du buss 11 eller X17 fra Aberdeen Union Street.
 • Museet har en liten kafé og suvenirbutikk.

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser


«THE NORTHEAST OF SCOTLAND – FOR TWO HUNDRED YEARS THE SPECTACULAR LANDSCAPE OF THE NORTHEAST GAVE US MEN WHO MADE ONE OF THE MOST FAMOUS REGIMENTS THE BRITISH ARMY HAS EVER SEEN: THE GORDON HIGHLANDERS»

Reiseblogg, Scotland, Skottland, museum, Gordon Highlanders Museum, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen