I mer enn 350 år har Fredriksten festning tronet majestetisk over Halden. Herfra er det fantastisk utsikt over byen, fjorden – og langt inn over det som en gang var fiendeland (Sverige).
Festningen har gått fra å være en av Norges viktigste forsvarsbygg til en av landets mest spektakulære kulturarenaer. I dag er den et yndet utfluktsmål for både lokale, nordmenn og utenlandske turister.
Den vakre festningen er nok mest kjent som stedet der kong Karl XII endte sine dager foran murene i 1718. Den dag i dag går diskusjonen om han ble skutt av en nordmann, eller en av sine egne.
MEN – det var ikke bare soldater som holdt til på Fredriksten…
Det spøker nemlig på Fredriksten festning!
Dermed er festningen et utmerket sted å besøke med barn. Sammen kan dere begi dere ut på jakt etter spøkelsene.
Spøkelseskartet kjøpes i Fredriksten Infosenter, og så er det bare å begi seg av sted. Dere må beregne god tid, for her er det mange kriker og kroker å lete i.
Første stopp er rett utenfor infosenteret hvor det er obligatorisk med et bilde av hele familien i gapestokken.
Deretter er det bare å følge kartet, som totalt har 11 stopp. Hvert sted er merket med et skilt med spøkelse samt et spørsmål. Her er det tre svaralternativer merket med bokstaver. Når du har funnet svaret på gåten, skriver du ned bokstaven på kartet. Når du er ferdig med turen har du funnet løsningsordet.
Spøkelsesløypen er flott lagt opp, og tar dere opp og ned og rundt store deler av festningen.
Dere må finne både Underdragen, Lille Kruttårn, bakeriet og Enveloppen før dere er ferdig.
Å ja, husk at det er lagt inn noen skikkelig skremmende overraskelser underveis så vær forberedt på både hjertestans og skrekkslagne hyl underveis.
Kan dere forvente noe annet? Dere er jo tross alt på spøkelsesjakt!
Etter stopp 4 må dere ta en pause ved Klokketårnet. Da er dere på festningens høyeste punkt. Slå dere ned på benken og hold utkikk etter Den hvite dame. Hun har blitt sett svevende i trappa opp til Klokketårnet ganske så mange ganger.
Hun skal visstnok ha vært tjenestepike for kommandant Johan Hubner von Holst og svært forelsket i en av soldatene hans. Siden hun ikke kunne få sitt hjertes utvalgte, valgte den ulykkelige damen å hoppe utenfor fjellet oppe ved Klokketårnet.
Den hvite dame er som oftest å se ved midnatt når det er fullmåne. Kanskje viser hun seg under besøket deres også? Spøkelser er jo kjent for å gjøre som de vil.
Under jakten vil dere se at Den hvite dame ikke er det eneste spøkelse på festningen – bare så det er sagt!
Etter stopp 7 er det på tide med en liten pause og Den gamle kommandant er et utmerket sted for å hvile beina og fylle på med energi. Alle spøkelsesjegere fortjener en nystekt vaffel, iskrem og noe å drikke.
Det spøker forresten på kafeen også (naturlig nok). Flere av de som jobber her har fortalt om duker som blir revet av bordene og lyder fra kjøkkenet i andre etasje. Spøkelset som bor her trives godt på kjøkkenet, for han eller hun skrangler og bråker. Kanskje det er Den hvite dame som er sulten og vil lage litt mat?
Med fylte mager fortsetter dere jakten på spøkelsene og turen tar dere til Nordre Kurtine.
Spøkelsesløypa har nå fire stopp igjen – og den siste, Enveloppen 2, byr på en skikkelig overraskelse.
Lykke til!
Legenden om den hvite dame
Man vet veldig lite om Den hvite dame, annet enn at hun går igjen på Fredriksten. Myten sier at hun levde på 1800-tallet og at hun tjente hos kommandant Johan Hubner von Holst.
Ingen har noen gang klart å finne ut hvem hun er, men hun skal visstnok ha blitt dårlig behandlet av kommandanten. Hun skal ha forelsket seg i en av soldatene som var stasjonert på festningen, uten at kjærligheten ble gjengjeldt. Ulykkelig som hun var, kastet hun seg utenfor fjellet ved Klokketårnet.
Opp gjennom århundrene er det mange som har sett Den hvite dame sveve i trappa opp til klokketårnet. Den mest kjente historien omhandler to soldater som fikk et skjebnesvangert møte med spøkelset i 1820.
Soldaten Tobias stod vakt ved Klokketårnet. Avløseren reagerte på Tobias’ merkelig oppførsel. Den stakkars soldaten var blek og fjern. Han vinglet ned trappene og klarte ikke å fortelle noe.
I vakthuset satt en løytnant og da avløseren kom inn var han også likblek, livredd og stum. Løytnanten ville sjekke hva som hadde skjedd, grep pistolen sin og gikk opp til Klokketårnet.
Det gikk ikke lang tid før de andre soldatene hørte et pistolskudd. Hele vaktholdet rykket ut, men ingen fant løytnanten. Han var sporløst forsvunnet.
Siden har ingen sett ham.
Tobias forble stum etter opplevelsen. Avløseren ble gal. Dermed var det ingen som kunne fortelle hva som skjedde den gang ved Klokketårnet i 1820.
I 1926 ble det funnet et lik under Klokketårnet. Flere hevder at det er den forsvunne løytnanten.
Mange har sett Den hvite dame der hun svever av sted over festningen – både barn og voksne.
VERDT Å VITE
- Fredriksten festning ligger i Halden og er åpen året rundt.
- Spøkelseskartet kan kjøpes i Fredriksten Infosenter (sommermånedene) og koster 50,-
- Spøkelsesløypa har 11 stopp og det er noen bratte stigninger underveis.
- Spøkelsesløypa byr på en rekke overraskelser – så vær forberedt!
- Husk at spøkelser er redd for fargen rød (uten av vi har fått noen forklaring på hvorfor!)
- Inngang til Fredriksten festning er gratis – det samme er parkering.
- Det er flere restauranter i og utenfor festningen.
- I sommermånedene kan du også bli med på en guidet omvisning hver søndag. Guiden har på seg en flott festningsuniform og forteller om alt fra forsvarsverk til kulturarena.
- Du kan også leie en audioguide hos Fredrikstens Infosenter.
- Fredriksten Museum gir et godt innblikk i Fredrikstens og Haldens dramatiske historie. Inngang betales direkte ved museet.
- Etter spøkelsesjakten kan dere spille minigolf eller la barna kose seg på lekeplassen (ligger ved Fredriksten kro).
- Det er mulighet for piknik på gressplenen rett ved parkeringsplassen.
- Foruten Spøkelsesløypa er det lagt opp 3 historiske stier og veier. Alle turene starter ved Informasjonssenteret i Hovedfestningen.
- Skal du besøke Halden og ønsker overnatting, er det både hoteller og campingplasser i nærheten.
HUSK:
- Fredriksten Festning er ett av Norges 14 nasjonale festningsverk og et nasjonalt kulturminne.
- Ha respekt for bygningene, murene og uteområdet.
- Vis varsomhet når du beveger deg rundt.
- Det er mange høye murer som står usikret. Pass godt på barna.
- Det for forbudt å grille (gjelder også engangsgriller) – hele året. På rasteplassen ved Gyldenløve er grilling tillatt.
- Hunder er velkommen, men det er båndtvang hele året.