Polens maritime hovedstad, Gdansk, er en gammel havneby. En by bygd på frihet og solidaritet.
Gdansk er riktig så sjarmerende, og det er ikke rart den lokker besøkende fra hele verden. De kommer for byens tusen år gamle historie. For restaurantene og pubene. For den avslappede atmosfæren og for den livlige stemningen.
Det er ikke så rart at flere og flere setter Gdansk på ønskelisten. Byen har nemlig masse å tilby. Som turistdestinasjon er det ingen tvil: Gdansk er kommet for å bli!
Her er 14 ting du ikke vil gå glipp av i Gdansk:
1. Gamlebyen
Gdansk sin Gamleby er ikke som andre gamlebyer i Europa. Den beskriver området der du finner de fleste historiske severdighetene. Det offisielle navnet er Śródmieście, som betyr «sentrum».
Følg Kongeveien, hvor fortidens konger kjørte i prosesjon da de besøkte byen. Vel gjennom den vakre porten Zlota Brama (Den gylne porten), fortsetter Kongeveien videre på gågaten Ul Dhuga og Dlugi Targ. Sistnevnte er den mest kjente i Gdansk, og vel verdt å se om kvelden. Når mørket senker seg og gatelysene tennes, fylles det opp på restauranter og barer.
2. Havnekranen
Den svarte, tårnlignende trebygningen fra 1400-tallet er kjennetegnet på Gdansk. Den ligner ikke det du ser for deg når du tenker på en kran, men inne i bygningen skjuler det seg et heisverk av tau og enorme tredemøller. En gang i tiden trakk både menn og hester tonnetungt gods opp og ned fra skipene i havnen.
Du kan følge den enkle, men likevel innviklete mekanismen kan følger fra etasje til etasje opp til toppen. Herfra kan du skue ut over havnen.
3. Neptuns fontene
Siden Gdansk er en kystby, er det ingen overraskelse at du vil møte på den romerske havguden Neptun under besøket.
Han står der så stolt, med treforken høyt hevet, en sann representasjon av Gdansk sin tilknytning til havet. Dette er ett av de mest fotograferte monumentene i byen.
Legenden forteller at da statuen ble satt opp, samlet en jublende folkemengde seg rundt fontenen, og kastet gulldukater i vannet. Dette vekte forfengeligheten til guddommen, og Neptun demonstrerte sin makt og styrke ved å stikke treforken sin i vannet. Gullet løste seg opp til små flak, som er å finne i likøren Goldwasser (som Gdansk er så kjent for).
Hvert hundrede år, når klokken kimer ved midnatt, returnerer Neptun, rører i vannet slik at gullflakene flyter i fontenen.
4. Museum of the Second World War
Museet forteller historien om den største konflikten i menneskehetens historie. Dørene åpnet i 2017 og museet kan beskrives med ord som unikt, monumentalt, spennende – og ikke minst – lærerikt.
Den 1.september 1939 brøt helvete løs på Westerplatte, bare noen kilometer unna museet. Verden ville aldri bli den samme …
Over 2000 utstillinger og 250 multimediastasjoner tar besøkende med på en reise gjennom andre verdenskrig. Du vil lære mer om hendelser som ledet til krig, den polske motstandsbevegelsen, krigen i Øst-Asia, atombombingen av Hiroshima og Nagasaki og Holocaust. Seks år med krig er fremstilt gjennom opplevelser til både soldater og sivile, som alle ofret altfor mye under krigen.
Hovedutstillingen er blant de største i verden, og dekker 5000 kvadratmeter. Den ligger i kjelleren på museet, rundt 14 meter under bakken.
Den er delt inn i tre seksjoner:
- The Road to the War
- The Horror of War
- The War’s Long Shadow
Disse er delt inn i 18 seksjoner, basert på tema.
Det er også en avdeling som dekker hverdagen til sivilbefolkningen under andre verdenskrig.
Utstillingen Time Travel er laget for barn.
Les blogginnlegget En guide til Museum of the Second World War for mer inspirasjon
5. European Solidarity Center
Ordet Solidaritet er synonymt med Gdansk. Fagbevegelsen Solidaritet oppstod nettopp her, på skipsverftet i Gdansk.
I 1980 gikk arbeiderne på Lenin Shipyard til streik, og Solidaritet spredde seg raskt til andre polske byer. Mannen bak Solidaritet var elektrikeren Lech Walesa, som vant Nobels Fredspris (1983) og senere ble Polens president (1990 – 1995).
Historien om Solidaritet er langt mer kompleks enn de fleste tror. For å lære mer, må du ta turen til European Solidarity Center, som holder til i en imponerende bygning, som minner om et skipsskrog.
Museet er dedikert til historien om Polens frihet og Solidaritet-bevegelsen. Det fungerer også som et senter for kommunikasjon.
Utstillingene er fordelt på 3000 kvadratmeter, som viser frem gjenstander, bilder, videoer, dokumenter, manuskripter, kart, ulovlige undergrunnsaviser og personlige eiendeler.
Du kan blant annet se jakken som 20-år gamle skipsverftarbeider Ludwick Piernicki hadde på seg da han ble skutt, skiltet med de 21 postulerer og skrivebordet til Jacek Kuron.
Many generations to come will remember the extraordinary thing that happened in Poland, there appeared a social force able to control those in power.
Culture Magazine, Paris 1980
6. Monument to the Fallen Shipyard Workers of 1970
Rett ved siden av European Solidarity Center, og utenfor den berømte Gate #2 til Gdansk Shipyard, står et imponerende og massivt monument. Det ble avduket i 1980, til minne om de dramatiske hendelsene som fant sted her i 1970.
Arbeiderne på Lenin Shipyard fylte gatene, i protest mot levestandarden, arbeidsforholdene og det kommunistiske regimet. Hæren ble kalt inn for å stoppe arbeiderne. Blodige sammenstøtt medførte at 44 døde, som igjen resulterte i at kommunistleder Władysław Gomułka mistet makten.
Monumentet strekker seg 42 meter opp mot himmelen og står på stedet der tre av ofrene ble drept i 1970. Korsene representerer lidelsene og oppofrelsen under alle protestene. På toppen er det tre ankere, som symboliserer mennenes yrker. Den nedre delen skildrer kameratene som sliter.
På monumentet står en gripende tekst av Czesław Miłosz: ‘You who have harmed simple man, mocking him with your laughter, you kill him, someone else will be born, and your deeds and words will be written down.’
Området er kjent som Solidarity Square, med en rekke minnesmerker og plaketter dedikert til ofre av totalitarisme. I veggen er det en enkel rød murstein, som representerer blodet som ble spilt.
Bare noen meter unna står en kopi av plakaten med de 21 postulerer som hang på samme sted da streiken startet i august 1980.
7. St. Mary’s Basilica
Du kan ikke unngå å se St. Mary’s Basilica, som antas å være den største mursteinkirken i verden.
Den enorme, tunge og mørke middelalderkirken er utrolig lys og romslig innvendig. Her er det 37 vinduer, over 300 gravsteiner og 31 kapeller. Ett av disse er viet sjøens folk.
I perioden 1981 til 1983 søkte medlemmer av fagbevegelsens Solidaritet tilflukt her. Det er også minnetavler over de medlemmene som drept under urolighetene i 1980-1981.
Det 12 meter høye astronomiske uret (1464), med disiplene utskåret i tre på toppen, viser timer, dager, måneder samt solens og jordens posisjon.
Legenden forteller at urmakerens øyne ble skåret ut da han var ferdig slik at han aldri kunne lage en klokke så vakker igjen.
St. Mary’s Basilica er en av de mest populære attraksjonene i Gdansk. Du kan klatre de 405 trinnene i det 78 meter høye tårnet, som tar deg til en utsiktsplattform med flott utsikt over byen.
8. Museum of Amber
I det 15.århundre, Gdansk sin gullalder, blomstret den internasjonale sjøfartshandelen. En av de viktigste handelsvarene var rav, som fortsatt er byens stolthet.
Rav er stor business i Gdansk, som også er kjent som verdens ravhovedstad. Når du rusler rundt i gatene, er det umulig å unngå å se alle butikkene og galleriene som viser frem ulike ravkreasjoner.
For å lære mer om dette baltiske gullet, legg turen til Museum of Amber, som åpnet i 2021. Museet holder til i historiske omgivelser – The Grand Mill of Gdansk.
På en reise gjennom dette moderne museet, med multimedia utstillinger i dunkel belysning, vil du oppdage den uvanlige historien om rav. Utstillingene viser frem imponerende kunstverk, fra rav med insekter og planter inni, til gitarer og smykker laget av rav.
Museet streker seg over to etasjer, samt en butikk hvor du kan kjøpe kvalitetsvarer av rav.
9. Arkitektoniske bygninger
Den røde hær for hardt frem mot Gdansk da andre verdenskrig nærmet seg slutten. Etter krigen lå store deler av byen i ruiner. Polakkene fattet mot som vanlig og iverksatte en gjenoppbygning som imponerer tilreisende.
Gamlebyen er en tro kopi av bygninger i 1600-tallstil, og fremstår i dag som en vakker, historisk kulisse. Husene har høye og smale fasader i mange farger, og i ekte hansabymanér.
Du kan heller ikke unngå å ta turen til Mariacki Street, med sine fine smijernsarbeider, gatelykter og nedløpsrør som ender i vakre dragehoder.
Denne lilleputtgaten er hjem til en rekke små rav- og sølvbutikker, som opptar flertallet av bygningene.
10. Smaken av Gdansk
Kulinarisk mangfold er en av Gdansk sine mange skatter. Byen bugner over av restauranter, kafeer og puber som serverer en velsmakende kombinasjon av polske og internasjonale retter – for alle budsjetter.
Typisk polsk mat som du absolutt må prøve er bigos og pierogi. Den første er kål med kjøtt, sopp og krydder mens pierogi er tradisjonelle polske melboller med ulikt fyll.
Når solen skinner og du trenger en pause, slå deg ned på en av de mange serveringsstedene ved elven og unn deg en belgisk vaffel med krem og frukter.
11. Noe godt i glasset
Hvis bigos er nasjonalretten, er vodka å anse som nasjonaldrikken. I Polen drikkes vodka til alle festlige anledninger, og det produseres en lang rekke vodkamerker. Polsk vodka har et godt rykte på seg, og kjennetegnes av høy kvalitet.
Gdansk er også kjent for Goldwasser, en likør med urter og krydder – og små flak med 23 karat gull. Når du løfter shot-glasset, er det faktisk gull som glitrer!
Mikrobryggerier har dukket opp i Gdansk, og det skummer igjen i byens ølglass. Brovarnia er nok det mest kjente, og du kan også bli med på en omvisning i det lille bryggeriet.
Når mørket senker seg over Gdansk, kan du ta turen til takbaren Ink Above (PURO Hotel). Slå deg ned på terrassen og finn din favoritt på menyen mens du nyter utsikten over Gdansk.
12. Gå på løvejakt
Når du utforsker Gdansk er det umulig å ikke legge merke til en liten løve som heter Hewelion.
Bronsestatuene er rundt en halv meter høye og er strategisk plassert på 14 lokasjoner rundt om i byen. Hans positur og antrekk er tilpasset stedet hvor han står.
Hewelion har fått sin velfortjente plass på blant annet turistkontoret, dyreparken, flyplassen, havnefronten og utenfor Grand Mill.
Les blogginnlegget Løvejakt i Gdansk for mer inspirasjon
13. Westerplatte
Westerplatte er et unikt sted som for all tid vil stå i historiebøkene. Det var her verden ble kastet inn i en ny krig.
Det tyske krigsskipet Schleswig Holstein ankom Gdansk med tilsynelatende fredelige hensikter. Men det hadde andre intensjoner. Klokken 04:08 den 1.september 1939 avfyrte de skudd mot den polske vaktstyrken på Westerplatte.
I dag er Westerplatte en av de mest populære attraksjonene i Gdansk (og Polen), og et viktig sted for alle som er historieinteresserte.
Den skjebnesvangre dagen i 1939 var det 189 polske soldater stasjonert på Westerplatte. De ble beordret til å holde ut i 24 timer slik at bakke- og luftstyrker kunne bistå dem.
I syv dager holdt de polske soldatene stand mot tyske bombeangrep fra både sjøsiden og luften, samt 3500 soldater på bakken. Håpet deres lå i at franske og britiske soldater, som hadde ankommet 3.september, skulle komme til unnsetning. Det skjedde aldri.
Den 7.september bestemte major Henryk Sucharski at det var på tide å overgi seg. Troppene hans hadde verken vann, ammunisjon eller medisinsk utstyr.
Westerplatte er nå en historisk park og minneplass. Besøkende kan se ødelagte bunkere, utbrente ruiner og et lite museum (sesongåpent) i det tidligere Guardhouse Number 1.
Mest imponerende er det 25 meter høye monumentet til minne om de som forsvarte Westerplatte.
14. Stutthof konsentrasjonsleir
For de som reiser til Gdansk for å lære mer om andre verdenskrig, er det obligatorisk å ta turen til Stutthof konsentrasjonsleir. Den ligger rundt en times kjøring fra byen, med daglige bussavganger.
Holocaust er absolutt ikke et hyggelig tema, men det er viktig at vi (og generasjoner som kommer) aldri glemmer grusomhetene som nazistene utførte.
Stutthof var den første konsentrasjonsleiren som ble etablert utenfor Tyskland, og den siste som ble frigjort.
Leiren lå tilbaketrukket og var en godt skjult hemmelighet (i motsetning til Auschwitz). Stutthof ble frigjort av russerne den 9.mai 1945, en dag etter at tyskerne hadde overgitt seg.
Stutthof var en av de mest mangfoldige konsentrasjonsleirene. Dokumenter viser at statsborgere fra 28 nasjoner ble holdt fanget her. Dette inkluderer polakker, nordmenn, dansker, finner og nederlendere – for å nevne noen.
Blant de 111 000 fangene var jøder fra hele Europa, polske sivile fra Warszawa, medlemmer av den polske motstandsbevegelsen og russiske krigsfanger.
Leiren kan fint utforskes på egen hånd, men vær oppmerksom på at ikke alle informasjonsskiltene er på engelsk. Uansett vil du få en god forståelse av hvorfor nazistene bygde Stutthof og hva som foregikk her.
En varm takk til Polska Statens Turistbyrå som inviterte meg til Gdansk. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport, aktiviteter og måltider.
Det er ikke lagt noen føringer på hva eller om jeg skal skrive noe.
Meninger og oppfatninger er, som alltid, mine egne.