Reiseblogg, Cuba

På Cuba er det meste vakkert, men ingenting overgår den herlige byen Trinidad. En fargerik klatt med velbeholdt arkitektur fra 1700- og 1800-tallet og labyrintiske gater ligger den også flott til mellom hav og fjell.

I den nesten bilfrie bykjernen kan du spasere rundt i ro og mak og beundre husenes søylekorridorer, romantiske trebalkonger samt dekorativ keramikk og smijernsgitter.

Men det som fascinerer aller mest er byens befolkning!

En gammel mann med rosa caps og to forskjellige sko lener seg mot en lyktestolpe og nyter dagens første havanneser. Den eldre damen rusler i samme tempo som en skilpadde har over den brosteinsbelagte gaten. Ansiktet er rynkete og vitner om en tusen år gammel historie. Hester trekker noen kjerrer fullastet med varer. Ungene leker i fontenen mens løshundene ligger slått ut i skyggen av de store trærne. Musikken strømmer ut fra innbydende bakgårder og duften av sigarer blander seg med nystekt pizza. Bedre enn dette kan det rett og slett ikke bli!

Fra den lokale busstasjonen finner jeg veien til min casa particular, som innebærer at du bor hjemme hos en cubansk familie. Jeg ønskes velkommen og blir vist til rommet. Underveis passerer vi noen griser i hagen og en leken katt som mer enn gjerne vil hilse på. Rommet er enkelt, men rent og pent og har eget bad. Dusjen viser seg å være en liten utfordring, men noen dager uten altfor varmt vann går nok bra.

Jeg føler meg som en del av familien, som gjerne slår av en prat på gebrokkent engelsk. Frokosten er velsmakende, der den inntas ute på balkongen.

Reiseblogg, Cuba
Bor man hjemme hos en cubansk familie må man regne med at det er griser og en leken katt i bakgården.

Autentisk, sjarmerende og avslappende
Den gamle bykjernen er hjertet av kolonitidens Trinidad. Museer, gallerier og restauranter ligger tett i tett, som perler på en snor. Plaza Mayor ligger vakkert til, med palmer, hvite benker og bronseskulpturer. Dette er det perfekte utgangspunkt for å gå på oppdagelsesferd i den gamle bydelen. Kirken Iglesia de La Santísma Trinidad danner en flott bakgrunn. Den er forresten hjem til en meget bereist Jesus-skulptur. Kirken er også hjemsted til byens mest ettertraktede mannebein. Knærne på statuen er nemlig blitt kysset så ofte at de begynner å bli litt slitt. I tre århundrer har cubanere strømmet til hver påske for å kysse Trinidads skytshelgen, Jesús de Veracruz.

Trinidad er Cubas tredje eldste by, etter Baracoa og Bayamo. Den ble grunnlagt i 1514 av Diego Velázquez, som bygde et fort og et halvt dusin hus få kilometer fra kysten. Spanjolene hadde et godt øye til gullet som taíno-indianerne vasket ut i elvene, men gullgruvene gikk fort tomme, og conquistadorene vendte i stedet blikket mot Nord- og Sør-Amerika. I 1518 samlet Hernán Cortés tropper og forsyninger i Trinidad før han la ut med elleve skip fra havnen Casilda for å erobre Mexico. Men britenes okkupasjon av Cuba i 1762 og påbudet om frihandel satte fart i økonomien. Et stort antall franskmenn på flukt fra slaveopprøret på Haiti i 1791 slo seg ned her og bidro til å stimulere økonomien ytterligere. Boomen innen sukkerindustrien fra midt på 1700-tallet og cirka hundre år fram i tid gjorde plantasjeeierne velstående. Med den ene hånden bygde de prektige palasser, kirker og skoler. Med den andre hånden lot de slavene arbeide til de stupte på plantasjene i den nærliggende Sukkermøllenes dal (Valle de los Ingenios).

Reiseblogg, Cuba
Plaza Mayor er det perfekte utgangspunkt for en oppdagelsesferd i den gamle bydelen.

Museer og santería
Takket være sin rike historie mangler det ikke på museer rundt om i den lille byen. Museo de La Lucha contra Bandidos er et interessant museum som tar for seg styrets krig mot ”terroristene”. Besøkende kan se en mengde bilder av langskjeggete krigshelter fra revolusjonen samt mange våpen med en blodig historie. Her er også en bit av et amerikansk U2- spionfly skutt ned under Cuba-krisen i 1962 samt en hengekøye og en lommekniv som har tilhørt Che Guevara.

Besøket avsluttes med en tur opp i klokketårnet, som gir deg flott utsikt over byen.

Casa Templo de Santería Yemayá er noe litt utenom det vanlige, og gir deg et lite innblikk i den afrocubanske religionen santería. Statuen av gudinnene Yemayá er svart som natten og bærer Jesubarnet i favnen. Yemayá representerer havet og moderligheten, og det festlige er at hun er nabo med en hønsegård. Dette illustrerer fint at santaría-religionen har dype røtter i den folkelige kulturen.

Trinidads bymuseum (Museo Histórico) gir et godt inntrykk av den overdådige luksusen som 1800-tallets overklasse omga seg med samtidig som de mishandlet slavene på sukkerplantasjene.

Hvor tiden står stille
Museene er spennende nok, men aller mest lar jeg meg fascinere av menneskene, bygningene og stemningen i Trinidad. Byen er som en pose non-stop: Du vet aldri hva du får når du åpner den. Derfor liker jeg meg best i det cubanske Trinidad. Kjøp med en is eller pizza fra en av de små butikkene og legg turen til Parque Céspedes. På en av benkene kan du slappe av og bare nyte livet. I det nordvestlige hjørnet står et gult hus fra 1914. Det er rådhuspalasset. Cubanerne er meget stolte av landet sitt, og dette kommer tydelig frem her. Fasaden er utsmykket med Cubas og Trinidads våpenskjold. Førstnevnte er symbolisert med en soloppgang over havet og nasjonaltreet kongepalmen, mens Trinidads symboler er et kors, et tårn og et skip. I parkens fire hjørner finner du en martyrbyste av Cubas helter, Manuel Céspedes, Muñoz Maceo, José Martí og Lino Pérez y Muñoz. Hver av heltene fra Cubas uavhengighetskriger æres med et vakkert eksemplar av en kongepalme.

Blir varmen for intens og du lenger etter strand og hav er det bare å praie en drosje til Playa Ancón. Den blendende hvite, kilometer lange stranden er en av de beste på sørkysten av Cuba. Hit kommer både turister og lokale. En liten restaurant tilbyr en enkel meny samt drikke. Ellers er det nok av selgere som rusler blant strandløvene og selger fersk frukt, kokosnøtter og ikke minst pizza.

Reiseblogg, Cuba
Når varmen inne i byen blir for mye, er Playa Ancón et utmerket valg.

Dans deg gjennom natten
Når solen går ned og byens pastellfargede hus gløder i kveldsolen bør du ta turen til La Canchanchara og prøv den lokale drinken med samme navn. Den smaker fortreffelig og er et godt ”avbrekk” fra Cubas berømte mojito.

Mørket har ankommet og både turister og besøkende samler seg i trappene ved Casa de la Música. Salsagutter og latinojenter danser tett til musikken som bandet spiller opp til, og de er ikke redd for å invitere deg med på leken. Eggende rytmer, høy stemning, servering og dans under den tropiske stjernehimmelen er slett ikke å forakte. Når klokken slår midnatt er det slett ikke på tide å rusle hjem, men inn i diskoteket hvor du kan danse videre til frekk og intim reggaetón.

Ønsker du en helt unik musikkopplevelse går turen til Disco Ayala, hvor du finner ditt indre steinaldermenneske. I den spektakulære dryppsteingrotten danser du deg svett til reggaetón, salsa, tekno og verdensmusikk. De rå klippeveggene bades i et lekkert farget lys.

Det kan rett og slett ikke bli bedre enn Trinidad. Byen er vakker, sjarmerende, autentisk, fargerik og avslappende. Den lokker og forfører deg. Trinidad sniker seg inn i ditt hjerte – og blir der!

VERDT Å FÅ MED SEG

 • Den gamle bykjernen er hjertet av kolonitidens Trinidad. Her er det tett mellom museene, galleriene og restaurantene.
 • Det cubanske Trinidad er et must. Spis pizza eller drikk rom med cubanerne for noen få pesos.
 • Du kan også oppleve regnskogens hjerte i naturparken Topes de Collantes eller en nedlagt sukkerplantasje i ”Sukkermøllenes dal”.
 • Når varmen blir for intens er det bare å ta turen til den kritthvite stranden Ancón, noen kilometer fra byen.
 • Bo i en casa particular (hjemme hos en cubansk familie). MYE bedre enn hotell for dette er autentisk!

Reiseblogg, Cuba

Den gamle kirkeruinen tar seg vakkert ut i solnedgangen.

Reiseblogg, Cuba
Fargerikt og sjarmerende. Trinidad er stedet du ikke vil forlate.
Reiseblogg, Cuba
Marked er alltid populært, og du finner garantert noe flott å ta med hjem.
Reiseblogg, Cuba
På La Canchanchara MÅ du prøve den lokale drinken med samme navn.

2 hendelser på “Trinidad – Cubas skjønnhet”

 1. Flott artikkel, men Cuba ligger vel i Nord-Amerika? Den ligger under Sør-Amerika på bloggen din. Ikke at det plager meg nevneverdig, men tenkte bare å si ifra. Flott blogg uansett.

  1. Hyggelig at du liker både blogg og artikkel 🙂
   Takk for tilbakemelding. Du har rett, Cuba skal ligge under Nord-Amerika. Tok litt tid å finne feil i systemet, men nå er ligger Cuba riktig plassert geografisk 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen