Verdensrommet neste!

Hjem » Verdensrommet neste!

Reiseblogg, USA

”Houston – we have a problem!” 

Denne korte setningen har gått inn i verdenshistorien som et ikonisk uttrykk som brukes overalt. Uttrykket representerer noe som har gått fryktelig galt. Det skal ha blitt sagt da romferjen Apollo 13 hadde en eksplosjon om bord. Det er bare et problem: Ingen av astronautene sa den berømte setningen slik vi kjenner den, men den ble lagt inn manuset til filmen Apollo 13. Astronauten Jack Swigert uttalte i stedet ”Okay Houston, we’ve had a problem here”.

For to jenter fra Norge spiller det ikke så stor rolle hva som egentlig ble sagt. Under bilturen i Houston er utsagnet meget passende. Men vi gjør det om bitte, lite grann, til: ”Houston, you are a problem!”

Normalt sett er det ikke noe problem å kjøre bil i USA: Veien er meget gode, skiltingen utmerket og logikken i veisystemet enkel og forståelig. Slik er det ikke i Houston…

Dermed blir turen fra hotellet til NASA Johnson Space Center en større utfordring enn forventet. Det som skulle blitt en reise fra A til B ble i stedet en reise gjennom de aller fleste bokstavene i alfabetet. Til slutt finner vi endelig et skilt som viser at vi er på rett sted, og jublende hopper vi ut av bilen – klare til å begi oss ut på en reise i verdensrommet.

NASA Johnson Space Center er hjernen i USAs romprogram. De fleste rakettene sendes ut i rommet fra Kennendy Space Center i Florida, men planleggingen og treningen finner sted her i Houston.

Vi betaler og får et NASA Boarding Pass med oss på reisen. På høytaleren informeres det om at trammen kjører om noen minutter så her er det bare å legge på sprang. I siste sekund får vi kastet oss på og rundturen begynner.

– Velkommen om bord! Vær forberedt på å bli kastet ut i et vidunderlig eventyr!

Reiseblogg, USA
Bli med på en utenomjordisk reise på NASA Johnson Space Center.

Bak kulissene og rundt rakettene
Omvisningen varer i 90 minutter og inkluderer det historiske Mission Control, hvor den innledende setningen falt under Apollo 13-misjonen.

Du får også med deg Saturn V Rocket Park, hvor senterets største, tyngste og kraftigste rakett er. NASA brukte primært denne type rakett når de sendte amerikanerne ut i verdensrommet med Apollo-programmet. Den er mektig imponerende. Raketten er 111 meter og har fascinert menneskeheten fra dagen den deltok i Apollo 4-oppdraget i 1967. Nå hviler den her på senteret, og kan fornøyd konstatere at fra 1967 til 1973 har den sendt 27 astronauter ut i rommet, hvorav på seks oppdrag landet den mennesker på månen. Nå ja, ikke hele raketten, men månelandingsfartøyet.

For to jenter fra Norge er hallen med den store raketten et mekka for morsomme bilder. Vi ler så det runger i hallen og er meget godt fornøyd med resultatet av fotograferingen. Man får ikke mer moro enn den man lager selv!

Reiseblogg, USA
Når Saturn V-raketten starter motorene, blir det en hårreisende opplevelse!

Det bor en astronaut i oss alle
Senteret er utrolig bra bygd opp, og tar deg med på en utenomjordisk reise gjennom NASAs historie. En rekke interaktive temapark-aktige attraksjoner og rides setter deg i astronautenes sted. Her er det lov til å røre og prøve, som igjen fører til mange festligheter og sprell fra oss. Hjelmen til en astronaut er forresten blytung, og jeg håper den hviler godt på selve drakten, for ellers medfører den nok en konstant hodepine for den stakkaren som har den på.

Reiseblogg, USA
Hmmm – her var det mange knapper å trykke på!

”FAILURE IS NOT AN OPTION”
NASA

Gå ikke glipp av Astronaut Gallery, hvor du kan se en stor samling av romdrakter. Utstillingen The Gallery Wall viser bilder av hver eneste amerikaner som har tatt steget ut i rommet.

For de som ønsker å komme i snakk med en ekte astronaut kan det arrangeres lunsj, hvor du får høre personlige erfaringer fra en som faktisk har forlatt jordens overflate.

Etter noen timer med omvisning, interaktive aktiviteter og mye moro er vi klare for å lande igjen.

En smilende sikkerhetsvakt holder døren åpen for oss og spør om vi har hatt en fin opplevelse.

Lattermilde ser vi på ham og sier fornøyd: ”Houston, we did NOT have a problem!”

Reiseblogg, USA
Astronaut Wiig har ankommet trygt tilbake til Moder jord!

”HERE MEN FROM THE PLANET EARTH FIRST SET FOOT UPON THE MOON JULY 1969 A.D.
WE CAME IN PEACE FOR ALL MANKIND”

(Ord på en minnetavle etterlatt på månen av Buzz Aldrin og Neil Armstrong)

VERDT Å VITE

👩‍🚀 NASA Johnson Space Center ligger i området Clear Lake, rundt 50 km sørøst for Houston.

👩‍🚀 Senteret er åpent hver dag fra klokken 10:00 – 18:00 (endringer kan forekomme så sjekk på nettet før ankomst).

👩‍🚀 NASA Tram Tour anbefales som en start på besøket. Du får et flott innblikk bak kulissene og en oversikt over området.

👩‍🚀 Senteret passer utmerket for familier og voksne.

👩‍🚀 For en litt spaced out–opplevelse kan du spise lunsj med en ekte astronaut (må forhåndsbestilles).

👩‍🚀 Her er det lov å være barnslig!

Reiseblogg, USA
En replika av skyttelfergen Independence.
Reiseblogg, USA
Alle finner sin indre astronaut på NASA!
Reiseblogg, USA
Space is that way!
Reiseblogg, USA
Bli med ut i verdensrommet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen