Reiseblogg, USA

I Texas elsker de én ting mer enn noe annet. Det er Texas.
Delstaten er USAs nest største og det er nest flest innbyggere. Den har også en rekke spennende byer og et bredt spekter av aktiviteter og opplevelser. Så er det den mytiske cowboyen, det evige symbol på The Lone Star State. Med alle disse kriteriene på plass er det naturlig å legge bilferien hit.

Allerede på grensen fra Louisiana ønskes vi velkommen av enorme skilt, flagg og en stjerne. Det stemmer altså at alt i Texas er stort. Geografisk er det korrekt, for det er 1250 kilometer fra øst til vest og omtrent det samme fra nord til sør. Her handler det om olje, kveg, cowboyer, mat og historie.

Motorveien virker uendelig lang der vi durer av sted blant lastebiler, sportsbiler og campingbiler. Skiltene viser vei mot første stopp, som er Houston. Målet vårt ligger rundt 50 kilometer utenfor byen og skal ta oss med på en reise ut i verdensrommet.

NASA Johnson Space Centre gir oss et artig innblikk i hvordan USAs romprogram fungerer, med en busstur rundt på området. Deretter boltrer vi oss med interaktive og temapark- aktige attraksjoner som setter oss i astronautenes sted.

Etter mye om og men finner vi endelig veien ut av Houston, som viser seg å være en ganske så komplisert by å kjøre i. Noe som er ganske så uvanlig med tanke på at USA er lagd for bilen, og hele veisystemet er meget godt bygd opp og forståelig. Så da ble det altså litt Houston – we have a problem allikevel.

Du kan lese mer om opplevelsene på NASA Johnson Space Centre i blogginnlegget «Verdensrommet neste!»

Reiseblogg, USA
Når Saturn V-raketten starter motorene, blir det en hårreisende opplevelse!

Tanken er full, bilen lastet full av snacks og drikke og humøret er på topp. Radioen dundrer ut litt country-musikk slik at vi kommer i stemning og kilometer etter kilometer tilbakelegges. Skyskraperne i horisonten tilhører Dallas, som alltid vil være byen hvor JFK ble skutt og drept. I kveld venter muntrere underholdning da vi har sikret oss billetter til NHL-kampen mellom Dallas Stars og Vancouver Canucks. Balanserende på drikke, popcorn og løkringer finner vi setene våre blant 18 000 ivrige fans i American Airlines Arena. Stemningen er til å ta og føle på, og det blir en forrykende kamp der ute på isen. Akkurat slik en ishockeykamp skal være: Masse mål, full fart og noen slåsskamper. Fornøyde fans forlater arenaen og trekker mot flere av byens barer for å feire seieren.

Reiseblogg, USA
Det går tøft for seg på isen, og publikum jubler når hanskene kastes.

Dagen starter med en ekte amerikanske frokost, hvor vaflene er formet som Texas. De drukner i sirup, banan og krem og skylles ned med sjokolademelk. Tunge i magen finner vi veien til sentrum av Dallas, og bestemmer oss for at det er helt greit å gå av seg vaflene. Vi parkerer et stykke unna Six Floor Museum og trasker av sted.

Den 22.november 1963 skrev seg inn i historien som en skjebnes dag som la seg sorgfull over USA. President John F. Kennedy var i Dallas og under paraden endte han sine dager her. Han satt i en åpen bil ned Elm Street da Lee Harvey Oswald fyrte av tre skudd som tok livet av presidenten. Eller gjorde han det?

Museet ligger i sjette etasje i selve lagerbygningen og vi får sjansen til å titte gjennom vinduet hvor Oswald avfyrte skuddene fra. Plasseringen av presidentens bil i skuddøyeblikket er markert med et kryss på asfalten. Besøket tar deg gjennom hendelsesforløpet minutt for minutt. Naturligvis er det satt av plass til alle konspirasjonsteoriene.

Vel ute i solen går turen ned til Dealey Plaza og The Grassy Knoll, hvorfra flere av vitnene fra den skjebnesvangre dagen mener det ble avført supplerende skudd.

Reiseblogg, USA
På historisk grunn i Dallas hvor president Kennedy ble skutt og drept i 1963.

Merkelig nok er vi sulten igjen og ser frem til kveldens middag, som er noe utenom det vanlige. Texas er jo kjent for sine BBQ- ribs og steaks, men vi skal innta et måltid fra middelalderen, i et slott, omgitt av riddere og kongelige. Vimplene vaier i vinden og trompetister ønsker oss velkommen.

Vi får utlevert en pappkrone i gult og rødt og en narr viser oss til plassene våre. Setene er plassert i en sirkel rundt en stor bane, hvor de kongelig holder hoff i nedre del. Foran oss skal riddere kjempe en kamp på liv og død, og hver seksjon av salen er tildelt en krone som altså representerer ridderen de skal heie på. Til ellevill jubel for publikum viser ridderne frem sine talenter, med spyd, sverd og på hesteryggen.

Under turneringen serveres det en treretters middag, uten bestikk. Er man i middelalderen så får man spise og drikke slik de gjorde den gang.

Vinneren kåres, og velger naturligvis ut en av kvinnene i salen fra sin seksjon.

Lattermilde og imponerte finner vi veien tilbake til hotellet, helt enige om at Medieval Dinner & Tournament var et mye bedre valg enn BBQ-middag.

Reiseblogg, USA
Tilbake til middelalderen hvor riddere utfordrer hverandre.

Klampen i bånn på motorveien da vi sov litt for lenge og dagens program krever at vi er i Fort Worth til klokken 11:30. Mens Kari holder utkikk etter onkel politi, gasser jeg på og passerer den ene bilen etter den andre. Vi skal ut på landet og til kvegbyen Fort Worth, som absolutt passer til navnet sitt: ”Byen med cowboyer og kveg”.

Parkeringsplassen er full, men heldigvis for oss er det en bil som skal ut på andre eventyr. Jeg smetter bilen inn, foran nesen på en lettere irritert eldre mann. Småløper nedover til Stockyards National Historic Distric, byens store turistmagnet. Her er det blitt solgt kveg siden 1866, og to ganger om dagen leder cowboyer en flokk Longhorn kveg opp Exchange Avenue, som er hovedgaten i byen.

Fort Worth leverer virkelig. Finn cowboyen i deg og kjøp et par lekre cowboystøvler hos M.L. Leddy. Billy Bob’s er verdens største honkey tonk, og fyller en hel lagerhall. Vi tar en titt i Cowboy Hall of Fame før vi finner ut av sulten har innhentet oss. Duften av nystekte løkringer, BBQ og fries leder vei til Riscky’s Bar*B*Q, og det tar ikke lang tid før vi setter innpå store mengder med ostefries, stek og løkringer.

Reiseblogg, USA
Selv kveget viser at de er fra Texas. Spennet mellom hornene er 1,8 meter!

Utenfor restauranten kommer vi i snakk med noen cowboyer som er veldig nysgjerrige på hvor i verden vi kommer fra. Støvlene har sporer, jeansen er slitt og cowboyhatten skjøvet bak i nakken. Vi er ganske sikre på at pistolen er gjemt under skjorten også, bak i bukselinningen, men våger ikke å spørre.

Etter en trivelig prat om både Texas og Norge lurer de på om vi vil bli med på en ridetur. Hvorfor ikke? Er man i Texas så er man i Texas, og en tur på hesteryggen frister etter så mange mil i bilen. Stallen ligger bare noen minutters gange fra restauranten og hestene står på rekke og rad i båsene. Hønene tripper rundt beina på oss og en sjarmerende rakker av en katt vil ha oppmerksomhet. Han gnir seg kjælent mot beina mens vi venter på at hestene skal gjøres klare.

For meg som ikke er så hestevant, blir dette en utfordring. Gampen foran meg er jo flere meter, og ikke i det beste humøret. Han ville nok mye heller spist høy i den lune stallen enn å drasse rundt på en norsk turist. Med litt godsnakk fra meg og litt kjeft fra cowboyen, roer han seg til slutt og innfinner seg med sin skjebne. Etter en times ridetur setter vi kursen tilbake, og da er det slutt på tålmodigheten hans og han setter fart. Det er nok dette som kalles hestekrefter á la Texas!

Tilbake i bilen, litt ømme på steder som ikke skal nevnes, lar vi bilens hestekrefter ta oss videre til neste delstat, Tennessee. Vi håper den er like imponerende som Texas!

VERDT Å FÅ MED SEG

Houston
NASA Johnsen Space Center

Dallas
The Sixth Floor Museum
Medieval Dinner & Tournament

Forth Worth
Fort Worth Stockyards

Finn cowboyen i deg og utforsk mer av Texas

Reiseblogg, USA
Kveget drives gjennom hovedgaten i Fort Worth to ganger om dagen til ære for besøkende.
Reiseblogg, USA
Kose litt før vi begir oss ut på ridetur.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen