Reiseblogg, USA, Philadelphia

(I samarbeid med Philadelphia Convention & Visitors Bureau)
Det var her det hele startet. Her møtes man for å diskutere kolonienes løsrivelse fra kolonimakten England. Her ble uavhengighetserklæringen diktert og underskrevet av Kongressen i 1776. Her sydde Betsy Ross det første amerikanske flagget, med 13 stjerner og 13 røde og hvite striper, i 1777. Philadelphia er nasjonens fødested – og lett tilgjengelig fra Norge!

Philadelphia, eller ”Philly” som den kalles på folkemunne, er en magisk blanding av historie, spennende nabolag, kunst, mat, shopping og vennlige beboere.

Til tross for at den er en millionby, og USAs sjette største by, hviler en avslappet stemningen over byen. Grandiose mursteinsbygninger, brosteinsbelagte gater og historiske bygninger side om side med moderne skyskrapere og enorme kjøpesentre. Ganske interessert å se William Penn, grunnlegger av denne flotte byen, stikke opp som en kransekakefigur. Han står på toppen av rådhustårnet og speider utover byen sin – omgitt av skyskrapere.

Kontrastene er store, og det geniale er at avstandene mellom minnesmerkene og millenniumsbygningene er små. I det som anses som sentrum (hvor tilreisende velger å bo under besøket) tar det deg ikke mer enn 40 minutter å gå fra øst til vest. Uansett hvilken bydel du bor i, er det ikke mer enn 15 minutters spasertur til alle attraksjonene. De er det mange av!

Besøket bør starte i Independence Hall, en bygning som lever opp til navnet. I det du trer inn i den røde mursteinsbygningen fra 1753 går du langt tilbake i tid. Det er lett se for deg Thomas Jefferson forfatte den amerikanske uavhengighetserklæringen, som ble underskrevet her 4.juli 1776. De første spede skritt for å bli en nasjon var tatt. I denne bygningen møttes USAs kongress i årene 1776-1800 før hovedstaden ble flyttet til Washington D.C. I 1787 ble stormaktens forfatning underskrevet her, og presidenter som George Washington og John Adams ble offisielt innsatt. Historien sitter i veggene og bygningen er et godt sted å starte oppholdet i byen.

Reiseblogg, USA, Philadelphia
Independence Hall – hvor USA som nasjon ble født.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Philadelphias symbol og landemerke er den elskede Liberty Bell. Den nesten et tonn tunge klokken anses som et av amerikanernes frihetsikoner. Museet forteller historien om klokken, som kimte den 8.juli 1776 for å samle innbyggerne slik at de skulle få høre uavhengighetserklæringen bli lest høyt. Informasjonen om klokken formidles via illustrasjoner og små tv-klipp.

Solen skinner på Philadelphia og gatene er fulle av folk som nyter sommervarmen. Byen bobler av livsglede og både beboere og besøkende koser seg. I det fine været er det nesten synd å trekke inn, men det er flere museer som vekker besøkendes interesse. Turen bør derfor gå til The National Constitution Center, et interaktivt museum hvor du kan se, lese, ta på og lytte til historien om verdens eldste gjeldende grunnlov. Museet er lagt opp slik at besøkende i alle aldre skal ha utbytte av besøket, så her er det bare å brette opp ermene. Du kan avlegge ed som USAs president, stemme på din yndlingspresident, avlegge prøven for å se om du kvalifiserer deg til amerikansk statsborger, leke jurymedlem eller stå ansikt til ansikt med de 30 delegatene (i bronse) som underskrev grunnloven i 1787.

Etter å ha bestått prøven for amerikansk statsborgerskap, sittet i juryen og avlagt eden som president, skriker magen etter påfyll. Er man i Philly, må du selvfølgelig sette tennene i en ekte Philly Cheese Steak (baguette med tynne skiver med oksekjøtt og smeltet ost). På Pat’s King of Steaks har de servert denne lokale spesialiteten siden 1930, og restauranten er døgnåpen. Ifølge de fastboende er dette the place å spise lunsj!

Vi har alle sett filmen om Rocky. Filmens legendariske scene, hvor Rocky løper opp en mengde trapper og jublende løfter hendene over hodet på toppen, gjentas hundre ganger om dagen i Philly. ”Alle” besøkende legger turen til Philadelphia Museum of Art slik at de kan gjøre som Rocky! Boksehelten har naturligvis også fått dedikert en statue, som også er et populært fotomotiv.

Reiseblogg, USA, Philadelphia
Foran Philadelphia Museum of Art kan du løfte armene og juble som Rocky – etter å ha løpt opp trappene. Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Selv om du ikke er spesielt interessert i kunst bør du ta turen inn i museet (etter at du har løpt opp trappene og jublet på toppen). Hit kommer kunstelskere fra hele verden for å beundre verker av Van Gogh, Cézanne, Monet og Renoir – alle impresjonister. Museet huser også en mer moderne samling som blant annet inkluderer malerier av Picasso og Matisse.

Elfreth’s Alley regnes for å være USAs eldste bebodde gate og er sirlig anlagt med røde mursteinshus med hvite og grønne skodder, gasslykter og eføy som kryper oppover husveggene. Du kan fortsatt se pålene hvor herrer fra svunne tider bandt fast hestene sine. I Chestnut Street beundrer du grandiose mursteinsbygninger og greskinspirerte marmorpalasser med mektige søyler. Begge gatene har skilt utenfor de mange mursteinshusene fra 1700-tallet hvor du kan lese om livets gang i den gamle verdensbyen.

Philadelphia er et mekka for shoppingglade, med enorme kjøpesentre og kjente merkevarer til meget gode priser. Fordelen her er at det ikke er skatt på klær og sko (slik det er i New York City). Med andre ord får du mye mer for pengene. Overvekt på flyet må du altså regne med, men det får gå!

Reiseblogg, USA, Philadelphia
Bli med på en historisk vandring gjennom Elfreth’s Alley, USAs eldste bebodde gate.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau

Philadelphia har mer enn 2500 restauranter i alle spekter. Fra koselige, lokale puber til restauranter hvor anerkjente kokker disker frem lekre måltider. Vil du ha noe utenom det vanlige, legger du turen til City Tavern. Servitøren minner om en sjørøver med sin svarte hatt, og med et bredt smil viser han deg til bordet. Han er kledd ut som en av de fine herrene i 1700-tallets Philadelphia, med manerer deretter. Kvinner føler seg som om de tilhører det øvre klasseskillet idet han galant trekker ut stolen. Menyen overleveres elegant, og med et lite bukk informerer han om at han straks er tilbake for å ta bestillingen.

På denne gamle kroen kan man spise amerikanskinspirerte retter slik de ble laget på 1700-tallet. Det var nettopp her, på Tavern City, at datidens politikere møttes da det trakk opp til krig mellom England og de 13 nordamerikanske koloniene i 1770-årene.

En stor tallerken finner sin plass på bordet og du får stilnet sulten. Ganske merkelig å sitte her og vite at restauranten har hatt prominente gjester som George Washington og Thomas Jefferson. Her satt de og diskuterte politikk som skulle endre verden. For datidens gjester går diskusjonen på hva de skal finne på i kveld: Konsert, sport, en pub eller shopping?

Valgene er mange, og tiden strekker ikke til!

Mett, fornøyd og like sliten i beina som Rocky etter en runde i bokseringen finner du veien tilbake til hotellet. Philadelphia har levert godt over all forventning. En herlig blanding av gammelt og nytt, og sluttresultatet er veldig lett å like.

Byen er USAs første by; hvor gammelt og nytt blandes sammen i en herlig miks. Du kommer garantert til å reise tilbake!

VERDT Å VITE

Reisen hit
Du kan fly til Philadelphia fra Oslo med Iceland Air, British Airways, United Airlines og Lufthansa. Alle har en mellomlanding.
Du kan også fly til New York og ta toget (Amtrack) til Philadelphia. Togturen tar 1 time og 15 minutter.

Overnatting
Philadelphia har et hav av muligheter. I Gamlebyen finnes et stort utvalg av koselige og ærverdige overnattingssteder. Du finner overnattingssteder i alle prisklasser.

Reise rundt
Philadelphia har blitt kåret til USAs mest «gåvennlige» by flere ganger. I det som anses som sentrum, kan du gå fra øst til vest på 40 minutter.
De forskjellige «nabolagene» ligger forholdsvis spredt, men byen har velfungerende kollektivtransport (metro, tog og buss), så det er enkelt å ta seg rundt. Sykkel fungerer også utmerket.

5 fine nabolag
Fairmont
Også kjent som «Art Museum Area», takket være sin nære beliggenhet til blant annet Philadelphia Museum of Art og Franklin Institute. Området ligger litt utenfor bykjernen. Her finner du grønne omgivelser og en blomstrende matkultur.

Fishtown
Det tidligere fiskeindustriområdet gir en blanding av kunstneriske og kulinariske opplevelser. Området har et stadig voksende tilbud av barer og gallerier. Gatene er smale og fylt med sjarmerende boliger og forretninger.

Northern Liberties
Også kjent som NoLibs. På begynnelsen av 90-tallet begynte det tidligere industriområdet å lokke til seg kreative musikkspirer på jakt etter billig studioplass. Gatene prydes i dag av barer, butikker og fargerike hipstere.

Queen Village 
Hjem til noen av Philadelphias eldste boliger, men med en ung og moderne atmosfære. Området kjennetegnes av de mange smale og fargerike murbygningene. Egner seg for de som er interessert i mat, mote og moro.

Universal City
Ligger i vest-Philadelphia. Området har en ungdommelig og innovativ energi, et av byens mest urbane nabolag. Her er det en rekke kafeer og barer.

Reiseblogg, USA, Philadelphia
Møt Rocky utenfor Philadelphia Museum of Art.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau.
Reiseblogg, USA, Philadelphia
Liberty Bell er et av amerikanernes frihetsikoner.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau.
Reiseblogg, USA, Philadelphia
JFK Plaza, også kjent som Love Park, er en populær bakgrunn for brudebilder og forelskede par.
Foto: Philadelphia Convention & Visitors Bureau.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen