Reiseblogg, Kenya

Kenya er et magisk land, hvor eventyret starter ved havoverflaten i Det indiske hav og slutter i mer enn 5000 meters høyde på toppen av Mount Kenya. Mellom disse ligger noen av verdens mest spektakulære nasjonalparker. Kenya er fortsatt selve definisjonen på safari.

Som destinasjon er Kenya nærmest komplett. Dette storslåtte og vakre landet ligger på begge sider av ekvator. Mer enn 40 stammer gir Kenya en rik og variert kultur. Tvers gjennom landet skjærer Rift Valley, med sine ulmende vulkaner og dype kløfter. Begi deg ut på båttur på en av Kenyas mange innsjøer, og la deg fascinere av flodhester og vakre fugler.

Du kommer heller ikke utenom menneskene – gjestfrie, blide, hjelpsomme og imøtekommende.

Støvet fra safarien skyller du av i Det indiske hav. Mombasa, Lamu og Malindi har noen av verdens beste strender.

Her får du 10 gode grunner til hvorfor Kenya bør bli ditt neste reisemål.

1. Elefantbarnehjemmet
Enkelte steder sniker seg inn i hjertet ditt – og forblir der. Elefantbarnehjemmet (Sheldrick Wildlife Trust) utenfor Nairobi er nettopp et slik sted. Krypskytteri og konflikt med mennesker er hovedårsaken til at elefantungene ender opp her. Siden 1977 har senteret påtatt seg oppgaven med å redde, lære opp og frigi elefantene.
Her kan du se de grå elefantungene tumle rundt med hverandre i rød jord, ligge på kne ved vannhullet mens de bruker snabelen som sugerør eller drikker melk fra store tåteflasker.

Du innser hvor viktig det er å ta opp kampen for å bevare disse spektakulære skapningene slik at de kan vandre på savannen i mange tusen år til – slik det er født til.

Finn din elefantunge her og bli elefantfadder!

I blogginnlegget Hils på Dumbo kan du lese om besøket mitt på Elefantbarnehjemmet

Reiseblogg, Kenya
Reisen i Kenya bør absolutt inkludere et besøk på Elefantbarnehjemmet!

2. Safari med De fem store
Kenya er desidert blant Afrikas beste land for safari, og er hjem til De fem store (elefant, løve, bøffel, neshorn og leopard). Med en rekke nasjonalparker som frister, er det egentlig bare et spørsmål om hvilke (og hvor mange) parker du skal velge. Øverst på listen troner verdensberømte Masai Mara, men like gode valg er Amboseli (kjent for sine store flokker med elefanter) og Samburu.

Kenya egner seg også utmerket for førstegangs-safarireisende. Du kan ankomme fra Europa om morgenen og sette deg på fly videre ut i bushen hvor du ankommer til lunsj.

I blogginnlegget Safari i Masai Mara nasjonalpark kan du bli med meg på safari

Reiseblogg, Kenya
Sjefen på savannen speider utover riket sitt.

3. Sov godt
Kenya byr på et bredt spekter av overnattingsmuligheter; fra budsjett til luksus.
Velg en lodge som ligger inne i nasjonalparken. På den måten får du mulighet til å se dyrene hele døgnet. Mange av lodgene ligger ved elven eller et vannhull. Hva er vel bedre enn å sitte under den afrikanske stjernehimmelen og se dyrene slukke tørsten?

Et opphold på en safarilodge inkluderer alle måltider (frokost, lunsj og middag) samt safari.

Mange av lodgene er også barnevennlige, med basseng og aktiviteter for barna.

Reiseblogg, Kenya
Det er ikke hver dag du våkner til en elefant ikke langt fra teltet.

4. Late dager på stranden
Mange velger å vaske av seg støvet fra safarien i Det indiske hav. Mombasa byr på kritthvite strender, klart blått hav, kokospalmer og en eksplosjon av farger under havoverflaten.

Badeferien legges ofte til Diani Beach, som oppfyller ideen om en tropisk badeferie.

Byen Mombasa lokker med en 2000 år gammel historie, avslappet atmosfære og arkitektoniske detaljer. Utforsk de trange smugene enten til fots eller med tuk-tuk.

Overnattingsteder varier fra budsjett til luksus.

The Sands at Chale Island anbefales på sterkeste til bryllupsreisen eller for opplevelsens skyld.

Reiseblogg, Kenya
Mombasa er late dager på stranden om dagen – og romantisk solnedgangscruise om kvelden.

5. Bestig en sovende vulkan
Mount Longonot sover – og forhåpentligvis våkner den ikke med det første! Vulkanen stikker skarpt opp over landskapet og Rift Valley, hele 2276 meter mot himmelen. Den dominerer landskapet i mils omkrets. Navnet kommer fra masai-ordet Olo Nong’ot, som betyr «fjellet som spruter».

Vandreturen opp og ned tar 2,5 time. Fra toppen er det storslått utsikt over Lake Naivasha og omegn. Ønsker du å ta turen rundt krateret, må du beregne ytterlige 3-4 timer.

Turen kan gjøres uten guide. Det er meget enkle toalettfasiliteter halvveis opp og på toppen.
Husk fjellstøvler, vann og niste.

Reiseblogg, Kenya
Håper ikke vulkanen våkner!
Vandreturen opp Mount Longonot belønnes med spektakulær utsikt.

6. Smaken av Kenya
La deg friste av alle godbiten som serveres. Du kommer garantert ikke til å gå sulten under oppholdet. Nairobi har et stort utvalg restauranter, med menyer fra hele verden.
Maten på lodgene er utmerket og variert.
Får du sjansen til å innta et måltid hjemme hos en kenyansk familie, bør du absolutt takke ja!

Reiseblogg, Kenya
Velsmakende og typisk kenyansk middag.

7. Befolkningen
Menneskene i Kenya er særdeles hyggelig og gjestfrie. Her møtes du med et smil og en service som står over all forventning. Det er ikke uvanlig at fremmede slår av en prat – bare fordi de er interessert i å lære mer om deg.

Kenya har mer enn 40 stammer, som bidrar til en rik og variert kultur. I sør hersker de fargerike og kjente Masaiene, som stolt bærer sine drakter og spyd. I nord bor folkeslagene Samburu og Turkana. Kenyas stammefolk lever et tradisjonelt liv hvor mesteparten av dagen tilbringes under et tre for å overvåke kveget. Men de har også moderne teknologi, så bli ikke forbauset om de drar frem mobilen fra den fargerike kledningen.

Reiseblogg, Kenya
I nord kan du hilse på Samburu-folket.
Denne karen holder apene unna slik at vi kan innta frokosten i fred.

8. Great Rift Valley
Masai-gjetere, flokker med elefanter, enorme flater og dramatiske kløfter og høye fjell. Alt er med å definere Great Rift Valley, som skjærer gjennom Kenya som et 6000 kilometer langt arr.

Den majestetiske dalen ble dannet da tre kontinentalplater trakk seg fra hverandre for rundt 25 millioner år siden, og strekker seg fra Syria i nord til Sør-Afrika i sør.

Kjører du fra Nairobi til Lake Naivasha, er det flere flotte utsiktspunkter underveis.

Reiseblogg, Kenya
The Great Rift Valley lever opp til navnet sitt.

9. Opp, opp på Mount Kenya
Mount Kenya ligner ikke på noe annet sted på jorden. Det føles som du befinner deg i Ringenes Herre. Eller som du har landet på mars. Du står midt i en mektig dal hvor et gigantisk teppe av gresstuer brer seg utover. Kjempekaktuser og løkformede topper av planter stikker opp med noen meters mellomrom.

Faktisk er det en utbredt oppfatning at Mount Kenya overgår Kilimanjaro (Tanzania) takket være sin helt enestående og mer varierte natur. Dermed blir turen opp til toppen ikke en konkurranse eller et kappløp, men heller en magisk vandring gjennom et fascinerende landskap.

Den tredje høyeste toppen, Lenana (4985 meter) kan klatres ved hjelp av vandrestøvler, superundertøy og en stor porsjon utholdenhet.

Det er mange vandremuligheter på Mount Kenya, og i varierende vanskelighetsgrad, så fjellet egner seg for folk i de fleste aldre og kondisjon.
Det anbefales 5 til 7 dager for turen.

Det er best å bestige Mount Kenya i den tørre perioden; fra slutten av desember til tidlig mars eller juli til begynnelsen av oktober. Det er mulig i regntiden, men det anbefales ikke.

Reiseblogg, Kenya
Mount Kenya ruver over landskapet.
Er du klar for utfordringen?

10. Shop ’til you drop
Det produseres spennende og flott kunsthåndverk over hele Kenya. Listen over gjenstander er nesten uendelig: krukker, fat, armbånd, smykker, spyd, treskjærerarbeid, musikkinstrumenter, dyrefigurer og bomullsstoffer.

En av de mest ettertraktede varene hos turister er flettede kurver. Kurvene brukes av afrikanerne selv, så er de som oftest av fremragende kvalitet og meget slitesterke.

Det er straffbart å kjøpe og frakte varer av elfenben, dyreskinn, armbånd av elefanthår, skilpaddeskall og halskjeder med løvetenner og andre deler fra ville dyr.

Det morsomste (og beste) er å handle på lokale markeder. Da vet du at pengene går til lokalbefolkningen. Husk å prute – det er en del av gamet.

Reiseblogg, Kenya
Trefigurer selges overalt i Kenya. Jeg falt for denne elefanten, og kalte ham Naruk. Her er han avbildet med Lake Nakuru i bakgrunnen.

I Kenya føler du at du er på akkurat rett sted, til akkurat rett tid og gjør akkurat det rette!

VERDT Å VITE

Reisen hit
Det går daglige flyavganger fra Oslo til både Nairobi og Mombasa med KLM, Kenya Airways, Ethiopian Airways og Turkish Airlines. Alle har en mellomlanding til Nairobi.

Reisetidspunkt
Kenya er en helårsdestinasjon.

Nesten alt regner faller i de to regntidene: den lange regntiden i mars til mai, og den korte regntiden i november og desember. Under den lange regntiden kan det i enkelte nasjonalparker og viltreservater være problemer med å komme rundt med bil, men ellers faller regnet mest om natten og som forfriskende ettermiddagsbyger.

Januar til mars er normalt den varmeste og mest solrike tiden.

Ved kysten er klimaet påvirket av monsunvindene. Årets første måneder er varme og meget fuktige med dagtemperaturer over 30 grader, og kan være litt overveldende. En del hoteller holder stengt i den kraftigste regntiden i april, mai og juni. Mange foretrekker å reise i de friskere månedene august til og med oktober, hvor vinden også er sterkere.

Masai Mara nasjonalpark kan besøkes hele året. Høysesongen er fra juli til oktober, hvor dyrene (og turistene) er flest, veiene er tørre og vegetasjonen nokså frodig. I april og mai faller det mest regn, så deler av parken kan være vanskelig å kjøre i, men den er til gjengjeld frisk og grønn og har forholdsvis få turister. Noen lodger holder stengt i denne perioden. Juni og juli er de kjøligste månedene, vegetasjonen er stadig frisk, men det er færre dyr enn når Den store vandringen har begynt. Merk at Den store vandringen kan variere, avhengig av regnsesongen. Det er regnet som styrer dyrenes vandring.

Over jul og nyttår topper temperaturen og turiststrømmen seg, når været ofte er klart og solrikt.

Mount Kenya er best å bestige i den tørre tiden; sent i desember til tidlig mars, samt i juli til tidlig oktober. Det er mulig i regntiden, men ikke anbefalt, i perioden mars til mai og november.

Visum
Norske statsborgere må ha visum til Kenya. Visum fås ved ankomst og koster USD 50,- per person. Barn under 16 år er fritatt.
Visum utstedes for 3 måneder, og passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise.

Reiseblogg, Kenya
Ta spranget og bestill turen til Kenya i dag!

2 hendelser på “10 gode grunner til å velge Kenya”

  1. Her var det mange fine tips. Jeg har så vidt vært i Mombasa men kunne godt tenkt meg å utforske litt mer av dette fine landet. Fin og innholdsrik artikkel og flotte bilder. Elsker det siste bildet av sebraen 🙂

    1. Kenya er ett av mine favorittland, og jeg blir aldri lei av å reise hit. Herlige og gjestfrie mennesker, vakker natur og ikke minst spektakulære safariopplevelser. Sebraen har akkurat brukt sidespeilet på bilen som kløpinne, før han ble ble ropt på av flokken 🙂
      Jeg har ikke vært i Mombasa – hvor var du og hva synes du?
      Vi får bytte – så drar du på safari og jeg til Mombasas hvite strender 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen