Reiseblogg, USA, Unike Reiser

(I samarbeid med Kennedy Space Center)

Vi har alle hørt om Neil Armstrong, det første mennesket på månen. Vi har alle sett opp mot universet og beundret månen, galakser og stjernen. Vi har latt oss fascinere av raketter, månelandinger og ser på astronauter som helter.

Kennedy Space Visitor Complex er en av Floridas virkelig store attraksjoner, og byr på utenomjordiske opplevelser. Det er her NASA utvikler, tester og til slutt skyter opp sine romraketter.

Besøkende inviteres inn til en underholdende og lærerik innføring i teknologien bak romalderen. Uansett alder, vil du oppleve at oppholdet henvender seg til den indre astronauten i deg.

Komplekset er imponerende og stort og tar for seg romalderens historie fra den spede begynnelse og frem til i dag. Her får du se, høre og føle på menneskets historie i rommet.

Utvalget av opplevelser er stort, så det lønner seg å planlegge på forhånd.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Kennedy Space Center er en av Floridas mest populære attraksjoner. Besøket tar deg med på en reise gjennom amerikansk romfart – og langt ut i verdensrommet.

En reise ut i verdensrommet – og gjennom historien
Jeg anbefaler at du starter med en guidet busstur, som tar deg med ut i selve senteret. Det er flere turer å velge mellom, og alle innebærer at du får romreisene ordentlig inn under huden. De aller fleste får litt gåsehud når de ser stedet der amerikanerne sender sine astronauter ut i verdensrommet!

Turene tar deg blant annet forbi den imponerende 52 etasjer høye Vehicle Assembly Building, hvor romrakettene klargjøres. Deretter følger utsikt mot en oppskytningsrampe, og så Saturn V-senteret. Eksperter forteller ivrig om hva dere ser, samtidig som du lærer hvordan NASA forbereder seg til fremtidens turer ut i rommet.

Senteret er en todelt opplevelse. Du må for all del ikke gå glipp av Visitor Complex, som inneholder utstillinger, romdrakter og restauranter.

Du føler deg ganske så liten når du rusler rundt i Rocket Garden og ser opp på raketter som har vært en del av NASAs romprogrammer: Mercury, Gemini og Apollo.

Det var her, i disse rakettene, det amerikanske romeventyret startet. Rakettene står her, til minne og ære om alle som har bidratt til at mennesker kan reise ut i verdensrommet. Historien vekkes til live når du ser Mercury-Redstone 3 raketten, som ga håp til en hel nasjon. Det var med denne Alan Shepard utførte den første amerikanske romferden i 1961.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Romfergen Atlantis er utstilt slik bare astronauter ser henne i verdensrommet: rotert 43,21 grader med nyttelastdørene åpne og utvidet Canadarm. Akkurat som når hun er i ferd med å forlate Den internasjonale romstasjonen.

Møt en ekte astronaut – på flere måter
Absolutt verdt å få med seg er Shuttle Launch Experience. For oss som aldri kommer til å bli ekte astronauter, er dette godt som noe annet. Simulatoren har deg med på en 8 minutter lang reise, som gir deg følelsen av å fare av sted ut i verdensrommet.
Opplevelsen starter med en før-utskytningsorientering av kommandøren Charles Bolden. Vel om bord er det bare å feste beltet og bli med på den som erfarne NASA astronauter kaller «det nest beste etter å fly en romferge.

Foruten alle attraksjonene som allerede er inkludert i billetten, kan du naturligvis velge blant en rekke ekstra opplevelser.

Du kan bli med på en guidet tur av senteret, med en astronaut som guide. Kanskje frister det å spise lunsj med en astronaut, som mer enn gjerne deler sine historier om hvordan det er der ute i verdensrommet.

En absolutt favoritt er Astronaut Training Experience. Som du skjønner innebærer opplevelsen at du trener på å bo og overleve på plantene Mars. Bli en del av fremtidens romutforskere du også!

Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Det er ikke alle som kommer hjem fra ferie og forteller at de har håndhilst på en vaskeekte astronaut!

Det er nok å fylle dagen med
På Kennedy Space Center er du garantert en dag med utenomjordiske opplevelser. Utstillinger og s0uvenirbutikker ligger spredt ut under buken på en horisontalt opphengt Saturn V-rakett. I monterne henger romdrakter med visir og Stars and Stripes på ermet.

Du kan gå på månens overflate og se dine egne fotavtrykk og ta på en ekte månestein. Se Alan Shepards romdrakt fra Apollo 14, som er dekket av månestøv. Reflekter over hva menneskeheten har oppnådd mens du rusler mellom raketter og landingsfartøyer. Les mer om astronautene som tok turen ut i verdensrommet – hvorav noen aldri kom hjem igjen. Gjenopplev de intense minuttene rett før de første ordene som ble uttalt fra månen: «… the Eagle has landed.»

Er du riktig så heldig og er i området under en oppskytning av en romrakett, kan du bestille plass på første rad. Billetter må bestilles i god tid i forveien.

Et besøk på Kennedy Space Center er en magisk opplevelse som garantert faller i smak hos både små og store. Florida-ferien blir ikke det samme uten en tur til Cape Canaveral!

Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Måneladningen har naturligvis fått sin egen utstilling på Kennedy Space Center.

Akkurat som en suksessfull utskytning, krever besøket god planlegging. Du vil ikke gå glipp av noe når du først tar turen hit.

Før-utskytning sjekkliste:

  • Velg hvilke opplevelser du vil ha med deg. På hjemmesiden kan du velge hvilke attraksjoner du vil se. Klikk på «Add to My Trip»-knappen (øverst til høyre på hver attraksjon) og bygg ditt eget program for dagen.
  • Kjøp billetter på forhånd. Mange av attraksjonene er inkludert i billetten.
  • Husk å forhåndsbestille attraksjoner som Dine With An Astronaut, Special Interest Tours og Astronaut Training Experience (ATX).
    Det anbefales ikke å kombinere Kennedy Space Center Bus Tour og en Special Interest Tour på samme dag. Sistnevnte er utvidede bussturer med ulike stopp bak NASAs porter.
  • Beregn god tid – besøket kan fort ta hele dagen – eller to dager om du vil ha med deg alt.
  • Ved ankomst lønner det seg å sjekke oversikten over dagens program.
  • Her er det lov å la seg rive med – og være barnslig. Alle, uansett alder, finner sin indre astronaut.
  • Mer informasjon om din reise til verdensrommet finner du på Kennedy Space Center
Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Apollo 14 var den åttende bemannede romferden i Apollo-programmet, og den tredje til å lande på månen.
Her er kommandomodulen Kitty Hawk.

CAPE CANAVERALS HISTORIE

31.januar 1958
Oppskytningen av USAs første satellitt, Explorer 1.

5.mai 1961
Alan Shepard blir første amerikaner i rommet. Ferden med Freedom 7 varte i 15 minutter totalt. Den var en del av det første bemannende romprogrammet, som gikk under navnet Mercury.

1965-66
Romprogrammet Gemini sender av sted ti bemannende romferger.

16.juli 1969
Apollo 11 skytes opp. Fem dager senere setter Neil Armstrong føttene på månen. Han uttaler de berømte ordene «Et lite skritt for mennesket – et stort skritt for menneskeheten».
Apollo-romprogrammet varte fra 1961 til 1975 med månelandinger som mål.

28.januar 1986
Romfergen Challenger eksploderer kort etter oppskytning. De sju astronautene om bord dør.

1.januar 2003
Etter 16 dager i rommet og bare 16 minutter før den planlagte landingen på CC eksploderer romfergen Colombia. Seks amerikanske og én israelsk astronaut dør.

NASA står for øvrig for National Aeronautics and Space Administration.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Vehicle Assembly Building er designet for å sette sammen de store forhåndsproduserte rombilkomponentene, som den massive Saturn V og Space Shuttle. Deretter stables de vertikalt på den mobile lanseringsplattformen og crawler-transporteren.
Reiseblogg, USA, Unike Reiser
I souvenirbutikken er det en rekke spennende og artige gjenstander til salgs. Klart du må ha deg en astronaut-iskrem hjem!
Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Er du i området under oppskytningen av en romrakett, kan du bestille plass på første rad. Det skal mye til å slå den opplevelsen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen