Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Med mer enn 400 nasjonal- og statsparker, sier det seg selv at her er det duket for en rekke eventyrlige opplevelser. USA har så mange enestående naturskatter at det er vanskelig å velge.

Parkene varierer mellom frodig natur, vakre innsjøer, høye fossefall, ørken, sumper, isbreer, geologiske fenomener og snøkledde fjell. Uansett hvilken park, eller parker, du bestemmer deg for, kan du utforske dem til fots, på sykkel eller hesteryggen. Du kan bli med på en organisert jeep-tur, ATV, båt, rafting eller fra helikopter.

Sjansen for å se ville dyr er langt større i USA enn i Europa. I den vestlige delen av landet kan du se prærieulv, wapitihjort, vaskebjørn, ekorn og jordekorn. Bjørn, bison, prærieantilope og tykkhornsau er vanlig i bare noen få stater. Rocky Mountain og særlig Yellowstone nasjonalpark byr på flest dyreopplevelser. Velger du kysten lands California og Oregon, kan du bli belønnet med sjøløver, sjøelefanter, seler, delfiner, havotere, pelikaner og forskjellige hvalarter. I Florida kan du møte alligatorer og et rikt fugleliv. Alaska er noe helt for seg selv: Svartbjørn, grizzlybjørn, villrein, elg, ulv, hvaler, delfiner, snøgeit, gaupe og ørn.

Her kommer en presentasjon av noen av USAs mest populære parker. Jeg har rangert dem etter hvilken stat de ligger i slik at det blir enklere å planlegge ferien.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser
Det er duket for mange fantastiske naturopplevelser i USA.

ALASKA

Denali nasjonalpark – Villmarken kaller!
Forestill deg selv, midt i villmarken. Du sitter der og beundrer den store og kompakte grizzlybjørnen som rolig og majestetisk vandrer over sletten. Han rister litt på det store hodet, og virker litt oppgitt over at det fortsatt er noen meter til elven hvor han skal fange dagens frokost.

Alaskas hovedattraksjon er Denali nasjonalpark, som brer seg utover landskapet med imponerende 24 585 kvadratkilometer. Høydepunktet er Mount McKinley (6194 meter), som ruver over skogsområder, elver og isbreer. Fjellet er det høyeste i Nord-Amerika, og en attraksjon i seg selv.

Parken ble etablert i 1917 og er verdenskjent for sitt rike dyreliv. Besøkende kan forvente å se en stor variasjon av dyr.

Denali er hjem til det som kalles Alaskas fire store: Grizzlybjørn (brunbjørn), elg, rein (karibu) og tynnhornsau.

Er du riktig så heldig, og befinner deg på rett sted til rett tid, kan du se tømmerulv. Det lever mellom 7000-10 000 av disse vakre skapningene i Alaska, men kun rundt 100, fordelt på 12 flokker, er bosatt i Denali.

Ser du alle fem, kan du returnere til sivilisasjonen og erklære at du har fått full pott: Denali Slam!

Denalis store område er oppdelt av en eneste vei (Denali Park Road). Som besøkende vil du kjøre gjennom parken, og utsikten endrer seg fra skog til tundra til snødekte fjelltopper. Ville dyr, både små og store, vandrer fritt rundt.

Du kan oppleve parken på flere ulike måter, og det er et bredt spekter aktiviteter å velge mellom. Du kan sykle eller gå langs Denali Park Road, fotturer, camping, rafting, fiske eller fly over parken.

Om vinteren kan du gå på ski, kjøre snøscooter og se Nordlysets spektakulære lysshow.

Parken er åpne året rundt.
Høysesongen er fra 20.mai til midten av september. Med et stort antall besøkende hver dag i høysesongen, anbefales det å bestille alt på forhånd; overnatting og aktiviteter.

Planlegg eventyret i Denali nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Katmai nasjonalpark – Møt selveste bamsefar!
Drømmer du om å se grizzlybjørn (brunbjørn) som boltrer seg i vannet, spiser laks på størrelse med armen din og vakker natur? Da er Katmai et utmerket valg.

Parken ligger i den sørlige delen av Alaska, dekker et område på 19 000 kvadratkilometer og lever opp til definisjonen av ekte villmark.

Katmai ble erklært nasjonalpark i 1980 og er i dag hjem til verdens største bjørnestamme innenfor et vernet område. Rundt om i parken trasker og hersker rundt 2000 brunbjørner. Besøkende samles ved Brooks Camp hvor det er satt opp en plattform for å observere bamsefar og hans pelsdekte familie mens de koser seg i vannet. Det er få forunt å komme så tett innpå bjørnene, og en opplevelse du ikke glemmer med det første. Bjørnene lar seg heller ikke påvirke av at de har fått «gjester», men forsetter med sine daglige gjøremål, som om du ikke en gang var til stede.

Besøkende lar seg også imponere av den vakre og spektakulære naturen. I Valley of Ten Thousand Smokes kan du se vulkanske revner (fumaroler). Ellers byr Katmai på iskalde innsjøer, dype daler, vulkansk landskap og en vill og vakker kystlinje.  Innsjøene og våtlandsområdene er hjem til et stort antall fugler og i elvene leker boltrer laksen seg. Noe som igjen trekker bjørner, siden elvene er som forlokkende buffer for de store og lubne skapningene.

Navnet kommer fra parkens høyeste fjell, Mount Katmai, som strekker seg 2047 meter mot himmelen. Mount Katmai er en stor og imponerende stratovulkan, som skiller seg ut i landskapet. Nasjonalparken er hjem til 14 aktive vulkaner, og det siste utbruddet kom i 2006 da Fourpeaked Mountain hadde sitt første utbrudd på 10 000 år.

For å komme til Katmai må du fly til King Salomon og deretter propellfly videre til parken.

Parken er åpen hele året.
Merk at det er en øde park, med få muligheter til å handle. Her er det viktig å planlegge godt på forhånd. Det anbefales å bestille en komplett pakke fra en godkjent turoperatør.

Planlegg eventyret i Katmai nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

ARIZONA

Grand Canyon nasjonalpark – det store og mektige underverket!
Denne nasjonalparken anses som en av verdens naturlige underverker. Vidunderet er skapt av Colorado-elven, som på sin 2700 kilometer lange ferd, har skåret seg gjennom landskapet.

Det er ikke et lite underverk det er snakk om! Grand Canyon er 446 kilometer lang, opptil 29 kilometer bred og 1,6 kilometer dyp. Nede i dypet bukter den mudderrøde Colorado-elven seg. For besøkende som tar turen ned i kløften, åpenbarer klippemastodontene seg i en eksplosjon av former og farger. Noe som kommer tydelig frem når solen leker med skyggene og får klippelagene til å gløde i utallige nyanser i rødt.

Besøkende starter opplevelsen ved å se Grand Canyon fra klippekanten, som er imponerende nok. Vil du virkelig oppleve vidunderet, er det kun en vei som gjelder: Ned.
For å sette prikken over i’en, legger du inn en overnatting på Phantom Ranch i bunnen av Grand Canyon.

Fotturer i Grand Canyon er en fantastisk opplevelse. Men de passer best for folk med god fysikk. To stier fører helt ned i Grand Canyon til Phantom Ranch. Beregn 3-5 timer til å gå ned, og 5-7 timer til turen opp. Gå om morgenen og ettermiddagen, når fargene er finest og varmen utholdelig. Vær obs på at temperaturene i bunnen av Grand Canyon er 10 grader høyere enn ved kanten.

Vakre soloppganger og solnedganger opplever du ved å gå tur langs kanten mellom Hopi Point og Yavapai Point.

Følger du stien Trail of Time langs klippekanten, kan du ved hjelp av skilt og forskjellige klippearter, lære mer om Grand Canyons geologi.

Besøket bør starte med å be filmen The Hidden Secret i Grand Canyon IMAX Theater.

Vil du ha en mer actionfylt opplevelse, blir du med på en padletur nedover Colorado-elven. Opplevelsen skjer i store gummibåter, og krever ingen spesielle forutsetninger fra deltagerne. Det er meget populært. Du slår leir ved bredden hver kveld og overnatter i telt. Ekspedisjoner på 3-20 dager, men de fleste varer en uke.

Nasjonalparken er kjent for sine spektakulære naturopplevelser, som kan oppleves til fots, i helikopter, varmluftsballong, i propellfly eller fra en gummibåt. Det går selvfølgelig også fint an å beundre den fra de mange utsiktsstedene langs kanten. Uansett hvilket alternativ du velger så vil du oppleve at Grand Canyon er like spektakulær som på bilder!

En mer moderne attraksjon er Grand Canyon Skywalk hvor du går på en bro som slår en sirkel over Grand Canyon og Colorado-elven. Du må reise til indianerterritoriet Hualapai i den vestlige delen av nasjonalparken. Vil du ut på broen, må du kjøpe en Gold Legacy-turpakke.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Det er høysesong vår, sommer og høst. Det anbefales å være tidlig med å bestille overnatting og aktiviteter.

Planlegg eventyret i Grand Canyon nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Monument Valley – Indianere og totempæler i stein!
Landskapet som åpenbarer seg allerede før du ankommer parken, gir uten vanskeligheter assosiasjoner til cowboyer og indianere. Det er ikke noe problem å se for seg John Wayne komme ridende.

Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opptil 300 meter loddrett i været i det flate ørkenlandskapet. Det er lett å forstå at disse fantastiske klippene har blitt brukt som kulisser i utallige cowboy-filmer.

Store områder i Arizona er indianerreservater, og det er ikke noe problem å kjøre inn i disse. Navajo Indian Reserve dekker det nordøstlige Arizona, og med sine 66 670 kvadratkilometer er dette det største i USA. Området er hjem til rundt 175 000 navajoindianere. De er kjent for sine vevde tepper av ull og bomull, sandmalerier og smykker, spesielt turkisinnlagte sølvsmykker.

Deres navn på området er Tsé Bii’ Ndzisgail, som betyr «steinenes dal».

Jeg anbefaler å bli med på en jeeptur sammen med en ekte indianer som guide. Rundturen, samt all informasjonen, er magisk. Turen tar deg med gjennom og rundt disse mytiske formasjonene som Moder Jord har skapt.

Hvorfor ikke gjøre som John Wayne og bli med på en ridetur? Du kommer garantert til å bli hensatt tilbake i tid, til da cowboyer og indianere fartet rundt i området.

Alternativet er å kjøre selv på en nesten 30 kilometer lang rundtur på grusvei. Men for å få best mulig utnytte av turen, anbefales det å bli med de lokale på tur.

Monument Valley ser omtrent ut som den gjorde for 3000 år siden. Den er øde, vill og solstekt, med sine enorme totempælelignende formasjoner og en knallblå himmel. Den røde jorden ligger som et teppe rundt. Naturen er den beste skaper – og her har den skapt et mesterverk uten sidestykke.

Navajoindianerne slo rot i området i 1581, og deres etterkommere er bosatt i reservatet den dag i dag. Besøket er et vindu inn i deres kultur. Du kan utforske historien, matvaner, hverdagsliv og kunst.

Parken kan besøkes hele året, men den kan være stengt enkelte helligdager.

Planlegg eventyret i Monument Valley

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

CALIFORNIA

Yosemite nasjonalpark – Naturen på sitt aller vakreste!
Har du noen gang sett for deg et paradis, så er det Yosemite! Besøkende ønskes velkommen av en eksplosjon av natures gaver. De kommer i form av spektakulære fossefall, monumentale klippevegger, virvlende bekker, speilblanke innsjøer, myke enger og enorme kjempetrær.

I denne parken er alt tilrettelagt for at mennesket kan finne seg selv – og gjenvinne respekten for naturen.

Yosemite ble etablert allerede i 1890. I 1984 fikk den 3080 kvadratkilometer store parken æren av å komme på UNESCOs liste over natur arv. De vel 4 millioner årlige turistene kan ikke annet enn å si seg enig.

Foruten den spektakulære naturen, er parken hjem til bjørn, puma, prærieulv, ulike hjortearter og et stort antall fuglearter. Alt er en komplett pakke, levert av naturen selv.

De aller fleste besøkende holder seg i Yosemite-dalen, som strekker seg utover drøye 20 kvadratkilometer. Den skyter som en kile inn i Sierra Nevadas fjellmasse, og skaper flere flotte fossefall og imponerende monumentale klipper. Alle har mektige navn: North Dome, Half Dome og Glacier Point.

De store fossene Bridalveil Fall og Yosemite Falls kaster seg ned i dalen, der ville dyr kan ses i skog og på eng langs Merced-elven.

Det er fantastiske muligheter for fotturer i Yosemite. Lengden på turene varierer, men alle byr på flotte naturopplevelser underveis.
Bli gjerne med på en gratis guidet fotturer sammen med en ranger (skogvokter) eller profesjonelle fotografer.

For virkelig å forstå Yosemites skjønnhet må du opp i høyden. Nærmere bestemt 2200 meters høyde. Fra Glacier Point kan du skue utover dalen, som kun ligger noen skritt og tusen meter fritt fall under utsiktspunktet. Merced-elven skinner som en sølvtråd. Dette er i sannhet et syn for guder.

Gå ikke glipp av Pioneer Yosemite History Center, hvor tiden skrus tilbake til Yosemites barndom. Den gang var hestevogner fremkomstmiddelet. Noen av områdets eldste hus er flyttet hit. Du må gjennom en overbygget bro fra 1857 for å komme til friluftsmuseet, og turen er en opplevelse i seg selv. Museet huser et Wells Fargo-kontor, pionerbygninger og selvfølgelig, et fengsel.

En av de mest imponerende skogene av gigantiske sequoia-trær er å finne i Mariposa Grove. Over 200 av trærne har en diameter på over tre meter. Det eldste treet er Grizzly Giant, med en høyde på 64 meter, ni meter i diameter og en livvidde på nesten 30 meter. Ved siden av står California Tunnel Tree, et tre man i turismens barndom har bygget en vei gjennom beregnet på hest og kjerre.

I Yosemite kan du være med på rideturer, sykkelturer, fjellturer for både nybegynnere og vante turgåere samt kunstskole med undervisning i tegning, oljemaling eller akvarell.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Våren er den fineste årstiden. Sommeren er behagelig når det ikke er ulidelige varmt i den californiske dalen. Høsten byr på de mest fantastiske fargene. Vinteren er lang og vakker.

Fra november til mai er hovedveien normalt stengt på grunn av snø. Yosemite-dalen er åpen året rundt.

Planlegg eventyret i Yosemite nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

COLORADO

Rocky Mountain nasjonalpark – Noen av USAs høyeste fjelltopper!
For de som er glade i fjell, er Rocky Mountain nasjonalparken for deg. 76 tinder rager over 3658 meter mot himmelen, og det høyeste fjellet, Long Peak, er 4345 meter høyt. Dermed er parken, som strekker seg nesten 1200 kvadratkilometer, hjem til noen av USAs høyeste fjell.

Det lever mer enn 60 forskjellige arter av pattedyr her, og det er registrert 280 ulike fuglearter. Vegetasjonen er sart og sped i denne høyden, tundraen har nydelige farger og engene byr på tallrike ville blomster i juni og juli.

Estes Park er inngangsporten til Rocky Mountain, og er, til tross for navnet, en by. Den ligger ved foten av fjellmassivet og har hoteller, campingplasser, restauranter og butikker.
Ta taubanen til toppen av Prospect Mountan (2652 meter), eller bli med på en av de mange aktivitetene i området; golf, fiske, ridning eller rafting.

Det er en rekke muligheter for fotturer. Flere av de beste starter ved Bear Lake. En av favorittene er turen til Emerald Lake (6 km). Turen tar deg forbi små elver og bekker og de idylliske sjøene Nymph Lake og Dream Lake. Underveis kan du være heldig å se bjørn, jordekorn og den blå furuskrika (Steller’s Jay), med svart hode.

To spektakulære veier fører over noen av de høyeste fjellene i Rocky Mountain og byr på utsikt til Longs Peak.

Trail Ridge Road fører over tregrensen, med snø, tundra og noen forrevne klippefjell. Passet Milner (3279 meter) marker at du kjører over Continental Divide, høydedraget som går midt gjennom nasjonalparken. Når snøen smelter, vil den nedbøren som har falt øst for Continental Divide, ende i Atlanterhavet. Nedbøren som falt vest for dette vannskillet, vil ende i Stillehavet.

Avslutt gjerne turen i den lille turistbyen Grand Lake, hvor det anbefales å leie hest og ri over Continental Divide.

Old Fall River Road er en enveiskjørt grusvei som går fra øst til vest og ender ved Alpine Visitor Center. De 17 kilometerne går gjennom en kløft ved fossen Chasm Falls. Det er stor sjanse for å se ville dyr som wapiti, tykkhornsau, elg og kanskje bjørn.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Det går bare én vei tvers gjennom parken, og den er normalt bare åpen fra slutten av mai til midten av oktober – avhengig av snømengden.
Selv om sommeren bør du ha på deg klær som tåler noen kuldegrader.

Planlegg eventyret til Rocky Mountain nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

FLORIDA

Everglades nasjonalpark – Hvor alligatorene hersker!
Høyt strittende siv som bøyer seg i vinden. Alligatorer ligger som forsteinet i solen. Små øyne stikker opp i det stille, brune vannet. Det lukter råttent tre. Skilpaddens skjold stikker frem som små tuer. En hegre spankulerer på tynne bein. Ikke en lyd å høre. Med unntak av et lite plask når alligatoren sklir ut i vannet.

Velkommen til Everglades nasjonalpark – naturens egen fornøyelsespark.

Parken er ganske så unik og byr på en rekke opplevelser for den eventyrlystne. Fotturer, sykling, fiske, kanoturer, camping og tur med sumpbåt.

Sistnevnte er en klassisk naturopplevelse i Everglades, eller rettere sagt: Utenfor parken. Sumpbåter er ikke tillatt i selve nasjonalparken, men i parkens ytterkant er det mange operatører som tilbyr turer.

Propellen virvler og visler. Vinden rusker i håret og alligatorene ligger på lur i det brune vannet. Med flat bunn og stor propell som drivkraft, trenger sumpbåtene seg fram i det grunne vannet, hvor vanlige båter ikke har en sjanse.

Også verdt å få med seg er Shark Valley. En 24 kilometer lang, asfaltert vei inn i gresslandskapet, som er beleilig utstyrt med utsiktstårn, sørger for tilkomsten. Hvem vil vel ikke leie sykkel og tråkke forbi alligatorer, som ligger enten i veien eller i veikanten?
Du kan også bli med på guidet tur i åpen buss. Det er ikke lov å kjøre selv.

Anhinga Trail er nasjonalparkens mest berømte og mest besøkte tursti. Ikke mer enn én kilometer lang, men forsynt med et rikt, vilt og variert dyreliv.

Den 160 kilometer lange turstien Wilderness Waterway løper langs hele nasjonalparkens vestlige kyst. Erfarne kano- og kajakkpadlere tilbakelegger turen på rundt åtte dager. Er du bare nysgjerrige, kan du nøye deg med å overnatte bare en natt.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Det er verdt å merke seg at det er to sesonger: Tørr (november til mars) og våt (april til november).
Den tørre sesongen er høysesong, takket være de varme vinteren som tiltrekker seg et stort antall vadefugler. Merk at en rekke aktiviteter og programmer kan være stengt i den våte sesongen.

Planlegg eventyret til Everglades nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

NORTH DAKOTA

Theodor Roosevelt nasjonalpark – Til ære for en president!
I 1883 kom en mann fra New York, og gikk av toget i Dakota Territory. Hans navn var Theodor Roosevelt (USAs 26.president). Han skulle jakte bøfler i Badlands. På dette tidspunktet visste ingen at han senere skulle bli kjent for å forme USAs bevaringspolitikk av landets naturområder. Roosevelt ble en forkjemper for naturvern og fikk en nasjonalpark oppkalt etter seg: Theodor Roosevelt nasjonalpark, grunnlagt i 1978.

Reiser du til North Dakota, kan du ikke unnvære et besøk her. Nasjonalparken strekker seg over 285 kvadratkilometer, og er rett og slett spektakulær.

Her finner du nemlig de berømte badlands, et tørt og leirholdig erosjonslandskap, formet av Missouri-elven.

I tillegg har parken et rikt dyreliv, hvor du kan se både bøfler, elg, prærieulv, villhester, tykkhornsau og ørner, i det som kan virke som et nesten uendelige landskap.

Parken består av tre deler; nord og sør byr på sceniske kjøreturer, ville dyr, fotturer, besøkssentre og spennende programmer med viltvoktere.

Det litt mer uutviklede Elkhorn Ranch Unit har bevart Roosevelts «ranch», og ligger i et øde område ved elven Little Missouri.

Dette er desidert parken for den som er på jakt etter eventyr i vill natur!

Her er det bare å begi seg ut på tur til fots; parken er hjem til både kort og lange stier. Hopp i salen og bli med på ridetur gjennom det vakre landskapet. Det skal mye til for å slå den opplevelsen!

For de som er glad i vinteren, er nasjonalparken er gave når det kommer til å gå på ski eller truger.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Om vinteren kan enkelte, eller alle, veier være stengt på grunn av snø.

Planlegg eventyret i Theodor Roosevelt nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

OREGON

Crater Lake – Dypt vann og en sovende vulkan!
Vakre Crater Lake er et fascinerende eksempel på hvor farlig vulkanene i Cascade-fjellene kan være. For omkring 7700 år siden eksploderte den over 3500 meter høye vulkanen Mazama. Utbruddet skapte en gigantisk askesky. Da magmakammeret var forsvunnet, kollapset fjellveggene og etterlot det store, sirkelrunde krateret som kan ses i dag.

Midt i innsjøen ligger den kjegleformede trollmannøya, Wizard Island, som har blitt til etter det store utbruddet, og nå har et 90 meter bredt krater. Det er fortsatt en levende vulkan. Om sommeren (juni og august) går det båtturer ut til øya.

Helt fra begynnelsen har mennesker latt seg imponere av Crater Lake, USAs dypeste innsjø. Indianere så vulkanutbruddet som skapte denne skjønnheten. Forskere lar seg forundre over den renhet. Besøkende stirrer med beundring på det knallblå vannet og den vakre bakgrunnen som dannes av Cascade Mountain Range.

Du kan kjøre rundt krateret (53 kilometer), som reiser seg 300 meter fra vannkanten. Mest interessant er turen langs vestsiden, der det er mange flotte utsiktspunkter mot Wizard Island og mulighet for korte fotturer. Er du riktig så heldig får du se hvithodet havørn.

To ganger i året stenges East Rim Drive for trafikk, kjent som Ride the Rim. Da er det kun syklende og gående som har tilgang. Dermed er det mulig å nyte den 39 kilometer lange sceniske veien uten bråk fra biler.

Overnatting skjer på Crater Lake Lodge, et flott gammelt hotell fra 1915. Lodgen ligger på kanten av krateret, så det er ingenting å si på utsikten.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Sommer/høst er fra juli til oktober. Vinter/vår er fra november til april.
Det kan bli mye snø i området, og enkelte veier, stier og fasiliteter kan være stengt på grunn av snø. Vinteren er en flott tid å oppleve Crater Lake på – med en rekke aktiviteter for store og små.

Planlegg eventyret i Crater Lake nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

SOUTH DAKOTA

Badlands – Vilt, vakkert og historisk!
Et merkelig, dramatisk landskap brer seg ut i den sørvestre delen av South Dakota. En erodert steinørken med underlige formasjoner, omgitt av grønn prærie. De fargerike klippeformasjonene er vakrest ved soloppgang og solnedgang.

Ikke bare er Badlands fascinerende på grunn av den unike naturen. Du går også på historisk grunn. Her stod mange slag mellom den amerikanske hæren og urbefolkningen (indianere). En av de mest kjente er massakren på 300 indianere ved Wounded Knee.

På prærien er det heller ikke uvanlig å se bison, prærieulv, tykkhornsau, jordekorn, prærieantiloper og villhester.

Kombinasjonen av erodert steinørken med underlige formasjon, vekker fantasien til live. Du hensettes lett tilbake i tid. Ikke så merkelig siden parkens historie strekker seg tilbake mange tusen år. Det oppdages stadig nye fossiler av skapninger som ikke lenger eksisterer.

Området egner seg utmerket for turer til fots og på sykkel.

Også verdt et stopp er The Fossil Preparation Lab (åpent fra andre uken i juni til den tredje uken i september). Her kan du se paleontologene i arbeid og høre mer om de vitenskapelige oppdagelsene i parken.

Landskapet i Badlands er befriende og besynderlig. Det eroderer med en hastighet på 2,5 centimeter i året. Om en halv million år vil det være flat prærie her – så skynd deg!

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Været i parken kan være uforutsigbart. Sommermånedene er varme og tørre, med tilfeldig og kraftig tordenvær.

Planlegg eventyret i The Badlands nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Mount Rushmore – Fire berømte presidenter i stein!
Her kommer du ansikt til ansikt med George Washington (som kjempet for og vant USAs uavhengighet fra England), Thomas Jefferson (idémakeren bak et demokratisk USA, og utvidelsen mot vest), Theodore Roosevelt (som stod for en mer miljø- og forbrukervennlig politikk og gjorde USA til en ny stormakt) og Abraham Lincoln (som vant borgerkrigen og sikret et forent USA uten slaveri).

Ansiktene til de fire berømte presidentene er hugd ut i fjellsiden, og imponerer alle besøkende. Hvert ansikt er cirka 18 meter høyt, nesene er 6 meter høye og munnene 5,5 meter brede. De er ekstremt uttrykksfulle og ganske detaljerte. Til og med Roosevelts briller er på plass.

Mount Rushmore er et symbol på det amerikanske demokratiet, og lokker tusenvis av besøkende hvert år.

Mannen bak steinansiktene er Gutzon Borglum, og det var ingen lett oppgave han satte i gang med. Ni ganger måtte han endre designet på grunn av uforutsette sprekker i fjellet. Arbeidet ble påbegynt i 1927 og stoppet i 1941 på grunn av pengemangel – og fordi Borglum døde.

Fra parkeringsplassen følger du Avenue of Flags, med 56 flagg fra USAs stater og territorier, til en terrasse med god utsikt mot presidentene.

I Lincoln Borlum Museum vises en film og utstillinger om mannen og prosjektet.

Følg Presidential Walk forbi foten av skulpturen til Sculpture’s Studio, der Borglum arbeidet. Her kan du også se kunstneres originale modell i størrelsen 1:12.

Parken er åpen hele året.
Informasjonssenteret og besøkssenteret er stengt 25.desember.

Om kvelden (klokken 21:00 fra midten av mai til midten av august og klokken 20:00 fra midten av august til midten av september) er det en 30 minutter lang ranger-presentasjon av de fire presidentene. Showet avsluttes med nasjonalsang og lysshow.

Det imponerende kunstverket tar seg best ut i morgenlyset.

Husk å sjekke været – er det tett tåke, er det vanskelig å se presidentene.

Planlegg eventyret til Mount Rushmore

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

UTAH

Bryce nasjonalpark – Guds gave til menneskeheten!
Da Gud skapte Bryce nasjonalpark, gjorde han det i gotisk stil. Et eventyrlig vakkert landskap av røde, eroderte kalksteinsklipper, som danner de utroligste figurer, åpenbarer seg for besøkende.

«Røde klipper står som menn i en pipehodeformet canyon.» Slik beskrev paiute-indianerne stedet. De første mormonske bøndene i området var litt mer jordnære: «Et helvetes sted å miste en ku.»

De eroderte klippene kalles hoodoos. Ordet har også en annen betydning: Å kaste en forbannelse. Ifølge paiute-indianerne er søylene i virkeligheten The Legend People, som ble forsteinet av prærieulven som straff for dårlig oppførsel.

Bryce nasjonalpark er magisk, fascinerende og imponerende. Langs den 30 kilometer lange veien gjennom parken, er det utsiktspunkter med unike navn, som setter fart i fantasien. Hvem vil vel ikke besøke Fairyland Point, Natural Bridge og Rainbow Point?

Det mest ikoniske stedet i parken er Bryce Amphitheater, fylt med eroderte spir som strekker seg mot himmelen. Fargeblandingen er ganske så imponerende, og det er umulig å ikke føle ydmykhet når du går mellom søylene.

Parken frister også med en rekke spennende turstier langs kanten og ned i canyonen.

Et absolutt must er en ridetur sammen med en erfaren cowboy. Turen varer normalt i to eller tre timer, og tar deg inn i Bryce Amphitheater, langs en ridesti og Peek-a-boo Loop Trail.

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
De mest populære månedene er mai og ut september.
Merk at veiene kan være midlertidig stengt under og rett etter vinterstormer.
Rideturer arrangeres vanligvis fra april og ut oktober.

Planlegg eventyret i Bryce Canyon nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Zion nasjonalpark – En av de vakreste parkene i USA!
Når du kjører gjennom den dype Zion Canyon er det vanskelig ikke å la seg imponere av de høye, røde og loddrette klippeveggene. Særlig inngangen fra øst er et syn for guder. Først snor veien seg gjennom et landskap av furede fjellvegger og glatte klipper – der seiglivede planter har sett lyset og funnet veien opp. Deretter stuper veien gjennom en nesten to kilometer lang tunnel. Så venter tallrike hårnålssvinger, før du ankommer Zions dype canyon.

For å komme inn i hjertet av nasjonalparken, må du følge en 11 kilometer lang blindvei langs vannløpet North Fork Virgin.

Navnet kommer fra mormonerne og metodistene som oppdaget området. De synes det var så guddommelig vakkert at de døpte fjellene i Zion (himmelen for mormonene) med religiøse navn som Angel’s Landing, Cathedral Mountain og Isaac.

Zion er et mekka for fotturer, og det er en rekke stier å velge mellom.

Fra nasjonalparkens eneste hotell, Zion Lodge, er det en flott fottur på Lower Emerald Pool Trail (2 km tur/retur). Den fører over vannløpet Virgin River og opp til et vakkert fossefall ved en liten innsjø. Du kan fortsette oppover på en mindre sti, Upper Emerald Pool Trail (2 km tur/retur), som går opp til enda en liten innsjø. Herfra er det flott utsikt over Zion Canyon.
På returen kan du følge Kayenta Trail til busstoppet The Grotto, hvor du kan kjøre eller gå tilbake til Zion Lodge.

Også verdt å få med seg er Zion Canyon Giant Screen Theater. Her kan du oppleve en flashflooding i The Narrows, i en 37 minutters IMAX-film: Zion Canyon – Treasure of the Gods. Den forteller om indianere, fjellklatrere, myter og årstidenes forandringer i Zion på et 18 meter høyt og 25 meter bredt lerret.

Har du mulighet til å bli med på en midnight-walk i Zion – grip den!

Parken er åpen hele året – døgnet rundt.
Hver sesong har sin sjarm – det kommer an på hva du er på jakt etter.
April til oktober må alle biler parkere ved Visitor Center (eller Springdale) og benytte gratis busser inn i Zion Canyon.

Planlegg eventyret i Zion nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

WYOMING

Devils Tower – Et mytisk og hellig sted!
Det hviler en mystikk og mytisk aura rundt Devils Tower. «Djevelens tårn» er et mystisk utseende fjell. Det rager 264 meter opp over det bølgende prærielandskapet, er flatt på toppen og har nesten loddrette klippevegger. Ved foten ligger noen kjempestore klippeblokker, hulter i bulter. Som en kjempe har kastet dem fra seg.

Kanskje ikke så rart at Steven Spielberg brukte Devils Tower som kulisser i filmen Nærkontakt av tredje grad?

Ifølge geologer er dette kjernen i en vulkan, et størknet magmakammer, som er blitt synlig etter 60 millioner års erosjon i landskapet rundt vulkanen.

For indianerne er fjellet hellig, og har sin egen myte knyttet til dette fjellet. Det er ikke uvanlig å se fargete bånd og små drømmefangere i trærne.

Skulpturen Circle of Sacred Smoke er designet for å vise hvor viktig Devils Tower er for de 20 indianerstammene. Den representerer røyk fra en pipe, og står du på sted, rammer den inn tårnet.

Mens du beundrer en av de mest unike geologiske formasjonene i verden, kan du begi deg ut på en kort fottur. Tower Trail Walk (2 km) tar deg med rundt Devils Tower. Den har en ganske bratt start, og noen oppoverbakker, men er generelt enkel å gå.

Det tilbys rideturer, som er en magisk opplevelse.

Området er populært blant fjellklatrere, men husk at du må ha tillatelse.

Den ultimate måten å oppleve Devils Tower, er om natten. Stjernehimmelen er vakker, og det arrangeres ofte egne Night Sky Programs. Opplevelsen er væravhengig.

Parken er åpen hele året, døgnet rundt.
Merk at stien Tower Trail Walk er vanligvis dekket av snø og is fra desember til april.

Planlegg eventyret til Devils Tower

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Yellowstone nasjonalpark – Naturens krefter i full oppvisning!
Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine.

Dyrelivet kan boltre seg på over 9000 kvadratkilometer, og inkluderer over 200 fuglearter og 60 arter av pattedyr. Her er det grizzlybjørn (brunbjørn), svartbjørn, puma, ulv, bever, bison, elg, hjort, prærieantiloper og tykkhornsau.

Her har dyrene alle rettigheter! Om en bison har bestemt seg for at det er hviletid, så hviler den. Selv om den velger å gjøre det midt i veien. Da er det bare å slå av motoren, lene seg tilbake og nyte synet.

Yellowstone er en oppdagelsesreise på hva naturen kan by på. Den er verdens mest aktive geysirområde, hvorav 200-500 fortsatt er aktive. Du kan se rundt 10 000 varme kilder, boblende mudderhull og fumaroler (revner i jordskorpen som spyr ut vanndamp og gass). Her er fosser som har blitt dannet av tusenvis av små terrasser formet av kalkstein. Varme kilder i alle regnbuens farger avtegnes på bunnen. Glitrende elver og innsjøer, trær og fjelltopper.

I 1872 ble det besluttet at denne skatten skulle gå i arv til kommende generasjoner. Yellowstone ble verdens første nasjonalpark – beskyttet mot menneskenes rovdrift.

Veien (227 km) gjennom parken er formet som et stort 8-tall. Alle større severdigheter kan oppleves ved å følge denne.

Du har størst sjanse for å se ville dyr ved daggry og ved solnedgang. Det er rundt 80 ulv i parken, og er du heldig å se dem, er det et utrolig syn.

Old Faithful-området er døgnåpent, og leverer Yellowstones største show. Trofaste Old Faithful Geyser, er nasjonalparkens mest folkekjære symbol. Det går gjennomsnittlig 92 minutter mellom hvert utbrudd. Utbruddene varer mellom 1-5 minutter, og 14 000 – 32 000 kokende vann spruter 30-55 meter opp i været. En tavle ved geysiren angir når neste utbrudd ventes.

Deretter bør du rusle videre på plankestien langs Firehole River, gjennom det besynderlige månelandskapet som koker, bobler og syder.

Geyser Hill har mange geysirer, som holder det gående hele tiden, eller som kommer med overraskende større utbrudd.

Fountain Paint Pot er en av Yellowstones største mudderdammer, der damp og gasser fra undergrunnen holder muddergryta i kok.

Mammoth Hot Springs skjuler et av parkens mest besynderlige naturfenomener. Det er ikke mange av disse rundt om i verden. Her har varme kilder med kildekalk dannet terrasser i alle tenkelige former og farger. Tusenvis av bittesmå fossefall pipler langsomt opp fra de varme kildene.

Yellowstone Lake (353 kvadratkilometer) er den største fjellsjøen i USA. Det er mulig å leie fiskebåt, robåt og kano.

Parken er åpen hele året, døgnet rundt.
Yellowstone tar imot over fire millioner besøkende hvert år; halvparten kommer i juni, juli og august. For best utbytte av turen, ankom tidlig, eller på ettermiddagen. Om sommeren blir det ikke mørkt før rundt 21.

Biler er kun tillatt fra cirka. 15.april til 15.november. Mange veier stenges allerede fra 15.oktober.
Skal du overnatte, må du bestille tidlig. De billigste hyttene er ofte utsolgt et år i forveien. Standarden tilsvarer vanlig motellrom på de fleste hotellene. Mer luksuriøs overnatting på Lake Yellowstone Hotel og Old Faithful Inn.
Alternativet er å bo i West Yellowstone rett utenfor parken.

Ønsker du å campe og overnatte i villmarken, er det nødvendig med en backcountry permit. Det får gratis på en av de mange Ranger Stations opp til 48 timer før. Vil du garantere plass, kan du reservere mot et gebyr.

Planlegge eventyret til Yellowstone nasjonalpark

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

VERDT Å VITE

Nasjonalparkene i USA vedlikeholdes av The National Park Service (NPS). Med det som heter State Park System (SP) er det også historiske bygninger, minnesmerker, slagmarker, pionerruter vestover og lignende, også innlemmet i parksystemet. I tillegg kommer bevaringsverdige kyststrekninger, innsjøer og elver. De har også både National Preserves og National Reserves til å beskytte naturressursene sine.

Hjemmesiden til The National Park Service er en gullgruve av informasjon.

Gjest i nasjonalparkene
I de fleste nasjonalparkene er det hoteller, campingplasser, restauranter, butikker og bensinstasjon. Det kan også være utleie av sykler, kanoer, båter, fiskeutstyr og hester. Mange steder arrangeres det utflukter med en dyktig lokalguide.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Visitor Centers har utstillinger om geologi, historie, flora, fauna og kanskje en filmvisning eller to. Ved ankomst til parken, bør du absolutt stoppe her først. De gir informasjon om aktiviteter, som for eksempel et foredrag av en ranger (viltvokter), oppdagelsesreisende rundt et leirbål eller film, musikk og sang.

Du kan også melde deg på en fottur med en ranger som forteller om planteliv, fugler, stjerner og forsteininger. Det arrangeres ofte spesialturer, som fotosafari eller en tur på elven sammen med en gruppe. Turene er enten gratis eller til en rimelig pris.

I enkelte parker tilbyr de et Junior Ranger Program for familiens yngste medlemmer. Barna får snakke med en ranger og får utlevert sin egen aktivitetsbok. Når oppgavene er utført, får de sitt eget junior ranger merke.

Overnatting er mulig i mange av parkene, hvor det er enten hytter eller telthytter og hotellrom. Det er nødvendig å reservere i god tid, gjerne et halvt år før.
Campingplasser kan også reserveres. Noen steder er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Hver park har inngangspenger, og det betales per bil. For de fleste vil det lønne seg å kjøpe et America the Beautiful Annual Pass, som gir adgang til alle nasjonalparkene i ett år. Kortet gir adgang til alle som er i bilen, og kan kjøpe her.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen