3 dager i Denver

Hjem » 3 dager i Denver

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

(I samarbeid med Visit Denver)

Denver (Colorado) er først og fremst en port til store opplevelser i Rocky Mountains-området. Men det er absolutt en by du ikke bør overse, for den har en rekke attraksjoner og opplevelser i sentrum.
Kallenavnet The Mile High City, skyldes ikke at byen ligger en engelsk mile (1609 meter) over havets overflate. Står du på 15.trappetrinn ved vestinngangen til regjeringsbygningen State Capitol, befinner du deg nøyaktig én engelsk mil over havets overflate!
Colorados hovedstad ble grunnlagt i 1854, og er oppkalt etter guvernøren i Kansas-territoriet, som het James W. Denver.
Byen er en lett blanding av urbant raffinement og utendørseventyr. Klimaet er tørt og solrikt året rundt, og med den fantastiske naturen rett utenfor døren, er det ikke rart at innbyggerne er kjent for en aktiv livsstil.
Gjør deg klar til å utforske, oppleve, shoppe og smake på Denver med dette 3-dagers programmet!

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Dag 1: Utforsk downtown Denver

Første dagen består av å rusle rundt for å oppleve (og shoppe) i 16 Street Mall, Denvers halvannen kilometer lange gågate i sentrum. De fleste severdigheter befinner seg i gangavstand herfra. Her mangler det ikke på kafeer og restauranter, og du finner garantert noe som passer for din gane. Gratis busser kjører opp og ned gaten, hvert 90 sekund, og stopper på omtrent hvert hjørne.

Start besøket i Denver med en tur innom Denver Tourist Information Center, som ligger på 16th Mall Street og 1575 California Street.

Shoppingglade legger turen til Denver Pavilions, som byr på 40 butikker, restauranter og underholdning, inkludert kino og en bowlinghall.
Senteret er åpent hver dag.

Ikke glem å ta turen til Colorado State Capitol, som har vært delstatens regjeringsbygg siden 1907. Kuppelen er dekket av det reneste gull. Fra toppen (93 trinn) får du flott utsikt til Rocky Mountains. Du må selvfølgelig ta en selfie på det 15.trappetrinn ved vestinngangen – hvor du står nøyaktig en engelsk mil over havets overflate.

Blue Bear, også kjent som The Big Blue Bear, ble laget av Denver-kunstneren Lawrence Argent. Den 12 meter høye blå bjørnen titter nysgjerrige gjennom glassfasaden i Denver Convention Center. Ta et bilde eller to med dette unike ikonet – han ser fra ut fra alle vinkler.

Denver Performing Arts Complex er et flott kultursenter med teater, dans, opera og konserter på åtte scener.

Et av USAs største naturhistoriske museer, Denver Museum of Nature & Science, byr på fremragende utstillinger av dyr fra fire verdensdeler, gullklumper funnet i Colorado og skjeletter av dinosaurer. I tillegg er det planetarium med stjerne- og laserlysshow og en gigantisk IMAX-kino.

Familiens yngste lar seg lett fascinere av Prehistoric Journey, en reise tilbake i tid da dinosaurene regjerte verden. Utstillingen er laget med samme teknikk som Steven Spielberg brukte i Jurassic Park, og gjenskaper dinosaurlyder og bevegelser.

Vil du skjemme deg bort, er The Brown Palace Hotel & Spa et godt sted. Hotellet er et landemerke, og står på listen over National Trust Historic Hotels in America. Ikke så rart; det åpnet 12.august 1892, og har ikke stengt siden.
Du kan bli med på en historisk omvisning.

Når sulten melder seg, er det nok av steder å velge mellom. Buckhorn Exchange er Denvers eldste restaurant, og har sørget for fulle mager siden 1893. Dekorert som i det gode, gamle Vesten med jakttrofeer og utstoppede dyr. Menyen består av saftige steaks, buffalo prime rib, laks og forretter som alligatorhaler og buffalopølser.

Colorados villeste meksikanske restaurant, Casa Bonita, byr på skytedueller, stuping fra en 10 meter høy klippe, mariachi-band og plass til 1000 gjester. En klassiker i Denver med over 40 år på baken.
Egner seg utmerket for barnefamilier.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Dag 2: Lei bil, ta en taxi eller bli med på en sightseeingtur

Du trenger ikke reise langt utenfor Denver for spennende opplevelser. Det er en rekke utleiesteder i byen hvor du kan leie bil for en dag. Alternativet er å ta en taxi eller bli med på en guidet tur.

Bare 32 kilometer utenfor Denver lever en flokk med bøfler, og de kan besøkes på Denver Buffalo Herd. Bøflene lever i naturlige omgivelser, og er etterkommere av den siste ville bøffelflokken i USA.

Liker du Ville Vesten, er Buffalo Bill Museum & Grave stedet for deg. William Fredrick «Buffalo Bill» Cody var en av de mest fargerike personlighetene fra den tiden. Han var blant annet kjent for sitt Wild West Show. I ettertid har det vært spekulert på om han faktisk opplevde alle eventyrene han påberopte seg.

Buffalo Bill døde i Denver i 1917, og museet er til ære for ham. Besøkende får se memorabilia fra livet og showet hans, indianergjenstander, våpen og andre gjenstander fra det gamle vesten.
Dette historiske komplekset på Lookout Mountain inkluderer museum, graven til Buffalo Bill, en suvenirbutikk og en lekeplass.

Red Rocks Amphitheatre er et vakkert friluftsteater omsluttet av dramatiske røde klipper. Hver sommer er det rockekonserter, teater og ballet. På scenen har både Beatles, U2, Igor Stravinskij og Baryshnikov opptrådt. Friluftsteateret har plass til 9000 tilskuere.

Det beste er naturligvis å få med seg en konsert på kvelden. Om dagen kan du ta turen gjennom det særpregede klippelandskapet, og avslutte med en piknik.
Start på besøkssenteret, som har både utstillinger og informasjon. Det er også restauranter.

For historieinteresserte er det verdt å legge turen innom History Colorado Center. Besøkende kan utforske en rekke utstillinger som forteller om Colorado: Fortid, nåtid og fremtid. Det er også en rekke interaktive programmer, hvor du blant annet kan bli med på en virtuell kjøretur i en Model T, skihopp-simulator eller sprenge dynamitt i en mine fra 1880.

Ønsker du å holde deg mer sentralt i Denver, er City Park et utmerket sted. Parken er ideell for de som ønsker å være ute – samtidig som de holder seg i byen. Her er det tennisbaner, hesteskokasting, baseball- og fotballbaner. To innsjøer, historiske monumenter og statuer, to lekeplasser og steder for piknik.
I parken ligger også Denver Museum of Nature & Science og Denver Zoo.

Denver Zoo er alltid en hit hos familiens yngste, og er hjem til rundt 4000 dyr. Her kan du hilse på elefanter, svart neshorn, vampyrflaggermus, orangutanger, leoparder og Komodo-drager.
Dyrehagen er åpen hver dag.

Et annet alternativ for å komme nærmere naturen, er Denver Botanical Gardens. Denne oasen midt i byen har 45 forskjellige hager, over 33 000 planter og en landets topp ti konservatorium. Slapp av i den japanske hagen, gå gjennom Rock Alpine Garden og utforsk Mordecai Children’s Garden.
Parken er åpen hver dag.

Larimer Square er Denvers gamle bydel, også kjent som LoDo (Lower Downtown). Her finner du en blanding av gamle bygninger og gassgatelykter, salooner og hestevogner, kafeer og vinbarer, restauranter og mikrobryggerier.

Wynkoop Brewing Company er det første – og et av de største mikrobryggeriene i Denver. I tillegg til ølsmakemenyer serverer de passende retter som buffalo burger, shepard’s pie, meatloaf og fish & chips.

Et godt alternativ for middag, spesielt for barnefamilier, er The Old Spaghetti Factory. Måltiden inntas i gamle fabrikkbygninger fylt med smakløse lyskroner, gamle sporvogner og morsom stemning. Som navnet tilsier er det spagetti i alle former som står på menyen.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Dag 3: Besøk Rocky Mountains eller en nærliggende by

Denver er nok aller mest kjent som inngangsporten til Rocky Mountains. Du kan ikke ha vært i byen uten en tur til den vakre nasjonalparken, med imponerende 1200 kvadratkilometer. Landskapet er preget av noen av USAs høyeste fjell – 76 topper rager over 3658 meter mot himmelen. Det høyeste fjellet er Long Peak (4345 meter).

Alternativ 1: Rocky Mountains nasjonalpark
Nasjonalparken ligger 110 kilometer nordvest for Denver, og byr på flotte naturopplevelser. Den er hjem til over 60 forskjellige arter av pattedyr og 280 ulike fuglearter. Er du riktig så heldig kan du se svartbjørn, oter, elg, tykkhornsau, murmeldyr, trepinnsvin og wapitihjort.

Vegetasjonen er sart og sped i denne høyden, tundraen har forskjellige farger og engene byr på tallrike ville blomster i juni og juli.

Parken har mer enn 500 kilometer med turstier, så det er ikke noe problem å oppleve nasjonalparken til fots.

Alternativ 2: Golden
Byen Golden ligger ved foten av fjellene, og var hovedstad frem til 1867. Det som er igjen er nå erklært historisk by. En bue som strekker seg over gaten erklærer fortsatt med stolthet: «Where the West Lives!»
The legendariske Coors Brewery kan brygge opptil 22 millioner fat og pakke opptil 16 millioner tønner årlig. Bli med på en guidet tur som tar for seg maltingen, bryggingen og pakkeprosessen. Turen avsluttes naturligvis med smaking av Coors fine produkter – og en tur innom gavebutikken.

Alternativ 3: Mount Evans
Mount Evans har den høyest beliggende asfalterte veien i Nord-Amerika, som snirkler seg opp til toppen (4346 meter). På kjøreturen oppover må du huske å stoppe ved M. Walter Pesman Trail for en fottur blant villblomstene. Disse merkelige blomstene og furutrærne (1500 år gamle) kan ikke ses noe annet sted i verden. Fra toppen kan du se hele den kjente Front Range.
Veien er åpen fra siste uken i mai til første mandagen i oktober. Det hender ofte at det er snø på veien, selv i august. Husk å sjekk åpningstider før avreise!

Alternativ 4: Georgetown
Georgetown er en hyggelig liten by, med 200 restaurerte bygninger fra 1870-tallet. Hovedgaten har butikker og restauranter og mange av de gamle husene er i dag antikvitetsforhandlere.
Georgetown Loop Railroad, som er en smalsporet jernbane, er alltid populært. Et damplokomotiv tar deg med på en 70 minutters tur gjennom et vakkert landskap, og over den 29 meter høye Djevelkløft-broen til Silver Plume. Turen kan kombineres med en timelang guidet gåtur til Lebanon sølvgruve.
Om sommeren er det også turer med middag og om bord, samt vin- og ølsmaking på fredager og lørdager.

Georgetown ligger 68 kilometer vest for Denver. Besøket kan kombineres med Mount Evans eller attraksjoner i Golden-området.

Alternativ 5: Colorado Springs
Området Pikes Peak ligger 97 kilometer sør for Denver, og byr på mer enn 40 attraksjoner, som ligger i nær beliggenhet til Pikes Peak og byen Colorado Springs.
Verdt å få med seg er Air Force Academy (en av tre amerikanske militære universiteter), det berømte Broadmoor Resort (med sine innsjøer og tre golfbaner) og Pro Rodeo Hall of Fame (med utstillinger om den profesjonelle sporten rodeo).

Du må ikke gå glipp av Garden of the Gods, med sine gigantiske røde sandstensmonumenter ved foten av Pikes Peak. Noen av de naturlige formasjonene er 152 meter høye.

Alternativ 6: Fort Collins
Fort Collins ligger ved foten av Rocky Mountains, en drøy times kjøring fra Denver, og byr på en rekke muligheter. Du kan velge (eller kombinere) utendørsaktiviteter, kulturelle attraksjoner, familievennlige opplevelser og et vibrerende natteliv.
Fort Collins har mer enn 50 parker og 450 kilometer med stier, inkludert både asfalterte og ikke asfalterte fot- og sykkelstier).
Her du også bli med på et lite adrenalinkick; rafting på Cache la Poudre. Aktiviteten er åpen fra mai til september.

Sentrum av Fort Collins byr på et stort utvalg restauranter, god shopping og moro ut i de sene nattetimer.

Ikke noe besøk er komplett uten en tur innom New Belgium Brewery – et must for alle ølentusiaster.

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

Reiseblogg, USA, Unike Reiser

VERDT Å VITE

Komme seg hit
Enkleste og raskeste måten å komme fra Oslo til Denver, er med Icelandair. De har én mellomlanding på Island (Reykjavik) og flyr hele året.

Transport i Denver
Du kan ta deg nær sagt hvor som helst i Denver med tog, buss, sykkel eller til fots. Det er også gratis transport med Lightrail.
Fra flyplassen kan du ta Denver Airport Rail til sentrum.
Du kan også leie bil (ikke nødvendig om du kun skal være i sentrum) eller benytte deg av taxi.
Det er også mulighet til å melde seg på organiserte utflukter, hvor transport er inkludert.

Overnatting
Det mangler ikke på overnattingsmuligheter i Denver. Hvor du bor, avhenger av hvorfor du er i byen og hva du ønsker å oppleve. Denver har et overnattingssted – uansett hva du er på jakt etter. Fra koselige Bed & Breakfast, luksushoteller, budsjett, historiske og hjemsøkte hoteller.

Restauranter
Denvers rykte for fine dining har steget enormt de siste årene. Du trenger ikke bekymre deg for å gå sulten under oppholdet i Denver. Her er alt fra prisbelønte restauranter (og kokker), til standard, fast-food, kafeer og vinbarer. Byen har også en rekke restauranter for sjømatelskere.
Denver byr også på en rekke mikrobryggerier, som absolutt er verdt å utforske.

Kulturelle opplevelser
Denver har alt du ønsker deg med tanke på kulturelle opplevelser. Her er det ikke mangel på teater, dans, live musikk, festivaler, komedier, museer og sportsarrangementer.

Foto: Visit Denver

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen