Neshornets kamp for å overleve

Hjem » Neshornets kamp for å overleve

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Allerede på min første tur til Afrika falt jeg pladask for dette fantastiske kontinentet. År senere (og nærmere 40 gjennomførte safarier), har jeg blitt mer og mer opptatt av krypskytteri. En kriminell akt som er en direkte trussel mot Afrikas spektakulære dyreliv. Jeg innså viktigheten av å bidra til å vekke oppmerksomhet rundt krypskyting 

Spesielt utsatt er neshornet, og dette vakre panserlignende dyret lever i konstant fare i alle afrikanske land. I gjennomsnitt drepes det et neshorn hver 15.time – kun for hornets skyld.
Heldigvis kan det se ut som statistikken er i ferd med å synke. I 2019 ble 175 neshorn drept av krypskyttere, mot 769 i 2017.

Alle som reiser til Afrika ønsker å krysse av De fem store (neshorn, elefant, løve, leopard og bøffel) når de er på safari. Vi vil se dyrene i det fri, vandre rundt på savannen hvor de hører hjemme.

I Uganda kan du kun se fire av de fem når du besøker nasjonalparkene. Neshorn får du ikke krysset av.

Både sort og hvitt neshorn er innfødte til Uganda. Men på grunn av en langvarig konflikt (med forfølgelse og massakre av etniske grupper), krypskyting og dårlig jobb for å bevare natur og dyreliv, var begge neshornartene utryddet i 1983.

Men fortvil ikke – du kan fortsatt se neshorn når du besøker Uganda. På en litt annen måte. Du bidrar også til at dette vakre dyret overlever. For som så mange andre land i Afrika, har Uganda innsett hvor viktig det er å bevare dyrene.

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

På vei tilbake
I 2005 besluttet Uganda Wildlife Authority og Rhino Fund Uganda at det var på tide å reintrodusere det hvite neshornet til Uganda. Resultatet ble Ziwa Rhino Sanctuary. Målet er å bygge opp et anstendig antall og slippe dem fri slik at de nok en gang kan ses i landets mange nasjonalparker.

Besøkende som legger turen til Ziwa trenger ikke bekymre seg for at de skal få se neshorn i bur eller små inngjerdinger. Nei da, dyrene boltrer seg på et 70 kvadratkilometer stort område. Riktignok omgitt av et to meter høyt elektriske gjerde, som holder dyrene inne og krypskytterne ute. I tillegg har dyrene døgnvakt – 78 viltvoktere og sikkerhetsvakter passer på, noe som gjør dette til det mest beskyttede naturområdet i Uganda.

Da prosjektet ble iverksatt, ble det hentet fire hvite neshorn fra Kenya og to fra Disneyland. I dag rusler 22 neshorn rundt i parken, godt bevoktet av mennesker som har dedikert livet sitt for å bevare dem for fremtidige generasjoner. Forhåpentligvis kommer antallet til å fortsette å øke, slik at de en dag kan slippes løs.

Besøket i Ziwa starter på besøkssenteret, hvor du må registrere seg. En kunnskapsrik guide tar deg med på en kort kjøretur, før dere begir dere til fots for å se etter neshorn.

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Ikke ett, men to! 
Det er ikke vanskelig å la seg fascinere av den vakre naturen. Reservatet er også hjem til apekatter, antiloper og et imponerende antall fugler. Men det er neshorn vi vil se!

Guiden peker, forklarer og forteller. Plutselig stopper han opp og viser oss et stort avtrykk i sanden. Det er ikke lenge siden neshornet passerte her. Avtrykket er godt større enn hånden min, men vi snakker tross alt om et dyr på mellom 1700 – 2300 kilo (avhengig av om det er hunn eller hann).

Vi trasker etter guiden, speider til høyre og venstre og håper på å få et neshorn. Ti minutter senere finner vi en mor og sønn, som bekymringsløst døser i skyggen av noen store trær.

Neshornet er aktivt om natten og sover vanligvis om dagen. Vi føler oss likevel meget heldige som får se dem. Delvis skjult av busker og tett vegetasjon, men allikevel.

Mens vi står der og beundrer dem, bestemmer mamma seg for at det er på tide å spise. Hun stabler seg møysommelig opp på de relativt korte beina, gjesper litt og inntar frokosten. Sønnen gjør som mamma – og plutselig er begge fullt synlig i åpent landskap.

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Kampen fortsetter
Tjue minutter senere forteller guiden at det er på tide å dra. Lysten til å forlate mor og barn er fraværende, men som besøkende har vi begrenset med tid hos neshornene.

Det store spørsmålet er om neshornet vil overleve den grusomme nedslaktingen, bestilt av internasjonale hornjegere. Men takket være steder som Ziwa Rhino Sanctuary, er det håp. De er et av mange steder som gjør alt de kan for å forhindre at neshornet forsvinner for godt. Ditt besøk bidrar til å bevare disse majestetiske dyrene i Uganda.

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Reiseblogg, Uganda, reise til Uganda, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen