Reiseblogg, Norge, Afternoon tea, reisetips

I jakten på julestemningen reiste vi litt ut på landet. Puddermyk snø, røde gårdsbygninger, duften av granbar og gode venner. Afternoon Tea i vakre omgivelser er en utmerket måte å komme i julestemning på!

Førjulskosen finner vi på Østgaard, en familiedrevet gård rett utenfor Halden. Rusler over plassen, åpner døren og trer inn i den lune entreen.

Når kvikksølvet i termometeret viser minus to grader, er det herlig å komme inn i varmen. Det er som å gå tilbake i tid. I Herrestyresalen er det en rolig atmosfære, med minner fra svunnen tid, med en stor dose bonderomantikk og herlig gjestfrihet.

Hele huset oser av historie. Om disse veggene kunne snakke, hadde de hatt mye spennende å fortelle. Selv den mest fantasifulle forfatteren hadde blitt imponert.

Gårdshistorien strekker seg tilbake flere hundre år, fra middelalderen og frem til dagens servering av Afternoon Tea. Slekt skal følge slekters gang sies det i en ganske så kjent julesang. Det stemmer også for Østgaard. I 1835 kjøpe familien Garder gården, og nå er det syvende (!) generasjon som driver dette herlige stedet.

Dagens vertskap er gårdseiere Nina og Lars, som har godt selskap av datter og dyktige servitører. De vet virkelig hvordan de skal sette gjestene sine i julestemning her på gården…

Bordet er lekkert dekket. Hvit duk, porselenservise og juledekorasjoner. Aperitiffen er velsmakende eplemost, som etterlater en smak som minner om kanel. Godt er det, med litt (alkoholfrie) bobler i glasset. Siden det er tredje søndag i advent, skåler vi for lengsel, håp og glede.

Reiseblogg, Norge, Afternoon tea, reisetips

Siden dette er min aller første Afternoon Tea, vet jeg ikke helt hva jeg skal forvente.  Annet enn rykende varm te og småkaker servert på stettefat?

Det jeg vet er at tradisjonen med Afternoon Tea, ifølge historiebøkene, ble startet av den syvende hertuginnen av Bedford på 1800-tallet. Da passer det jo utmerket av dagens vertinne er den syvende Garder-husfrua også.

En Christmas Afternoon Tea er det mer enn søte og salte fristelser på stettefatet. Servitøren ankommer med ribbe, medisterkake, tyttebærsyltetøy og surkål.

På stettefatet ligger fristende, meget fristende, små sandwicher med laks og all slags godt pålegg, på nederste hylle. Deretter er det scones med tranebær, krem og lemoncurd. Øverste hylle gir vann i munnen. Fargerike makroner og en altfor fristende kakebit med karamell og havsalt bare roper om å bli spist opp!

Reiseblogg, Norge, Afternoon tea, reisetips

Atmosfæren i lokalet er avslappet og koselig. Nesten som å være på hjemmebesøk. Juletreet er vakkert pyntet, og nissene titter frem både her og der. Til og med katten har tatt turen inn i salen. Sniker seg rundt beina på oss, maler litt og vil så gjerne ha kos. Seks hender strekkes ned under bordet for å oppfylle ønsket til den sorte og hvite pelsklumpen som belønner oss med myke mjau. Om gleden er stor for oss, er ikke vertskapet like imponert over kattens krumspring. Han blir båret ut, og er absolutt ikke redd for å si ifra om hva han mener om utkastelsen.

Afternoon Tea er en herlig tradisjon – og en utmerket unnskyldning til å kose seg litt ekstra i julen. Vi har tømt alle tre etasjene på stettefatet, drukket minst to kanner med te og virkelig funnet julestemningen.

På Østgaard varer, dessverre ikke, Christmas Afternoon Tea helt til påske. Den serveres kun to helger i desember.

Men fortvil ikke!

Vil du skjemme deg bort og hive deg på trenden med te i flott porselen og sandwicher uten skorpe? Da er det bare å bestille Afternoon Tea som serveres i Gårdsbutikken. Ja, det er veldig trivelig her også!

Reiseblogg, Norge, Afternoon tea, reisetips

Hva er Afternoon Tea?
En sjarmerende britisk selskapstradisjon som strekker seg helt tilbake til midten av 1800-tallet.

Afternoon Tea betyr at vertskapet setter frem det fineste de har av duker, porselen og glass. Det skal være blomster på bordet og stettefat i minst tre etasjer. På fatet ligger sandwicher (uten skorpe), scones, jordbær, hjemmelaget syltetøy og lekre kaker. Alt skal være i munnfull-størrelse.

Rykende varm, nytrukket te hører med!

Reiseblogg, Norge, Afternoon tea, reisetips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen