10 unike reisemål i Nord-Spania

Hjem » 10 unike reisemål i Nord-Spania

Erlend Rødal, som driver nettsiden Spaniareise.com er gjesteskribent. Han har skrevet et spennende innlegg om 10 unike reisemål i Nord-Spania. 

Mange nordmenn reiser til sørlige deler av Spania for sol og varme. Ingenting i veien med det, men Nord-Spania har så mye å by på at jeg tør påstå at du får en uforglemmelig reise. Ønsker du en litt annerledes ferie enn du får ved å reise til sørlige deler i Spania? I denne artikkelen kommer jeg inn på 10 unike reisemål du kan besøke nord i Spania.

Nord-Spania strekker seg fra Middelhavet til Atlanterhavet, kun avgrenset av Pyreneene på grensen til Frankrike. Du vil oppleve et mangfoldig landskap, og et særpreg du ikke finner andre steder i Spania. Dette vakre området tilbyr noe for enhver, enten du ønsker å besøke en vingård eller er opptatte av kulturelle begivenheter.

1. Cadaqués

Denne perlen av et reisemål ligger helt nord i Spania på grensen mot Andorra.

Cadaqués er en gammel fiskerlandsby med en fantastisk arkitektur. Det var her Salvador Dalì oppdaget moderne malerkunst. Dalì bodde opprinnelig bare i en bod hvor det ble oppbevart fiskeredskaper. Senere kjøpte han eiendommen som i dag huser et museum.

Jeg anbefaler et besøk til museet som ligger i Port Lligat. Leier du bil på turen, så finnes det enda et museum som er tilegnet Salvador Dalì. Dette museet ligger i Figueres, som er en 45 minutters kjøretur unna Cadaqués.

Reiseblogg, Spania
Oversikt over Cadaqués by på sommeren.

2. Llanes – En perle i det kantabriske hav

Øst for Cadaqués finner du strandperlen Llanes. Her har du flere unike strender å velge i – vennlig både for familier, vennegjengen eller enslige reisende.

Å gå rundt i gatene i Llanes er en oppvekker fordi hver bygning her i byen skriker etter oppmerksomhet. Ja, til og med turistkontoret i Llanes er vakkert utformet, beliggende langs den gamle bymuren.

Besøker du Llanes på sommertid kan du forvente mye turister, for her femdobles nemlig innbyggertallet i høysesongen.

Picos de Europa – Et unikt fjellområde
Det er mange omkringliggende severdigheter i Llanes, og du er heller ikke så langt unna Picos de Europa, som er et svært unikt fjellområde som må ses, enten fra avstand eller nært hold! Picos de Europa er såpass spennende at du bør ha med deg et skikkelig kamera, enten det er en mobiltelefon eller et speilreflekskamera. Fjellkjeden Picos de Europa strekker seg over 20 kilometer, og den høyeste toppen kan skilte med en høyde på 2650 meter over havet.

Bufones de Pría
En annen severdighet du finner i nærheten av Llanes, er Bufones de Pría. Dette er klipper hvor bølgene til tider slår hardt innover mot land.

Det mest unike med Bufones de Pría må være geysirene. De enorme geysirene spruter sjøvann høyt opp i luften rett ved siden av deg. Det kan bli svært imponerende under de riktige forholdene.
Det er litt utfordrende å komme seg til riktig plass hvor de beste geysirene finnes, men med litt undersøkelser på forhånd kan du komme deg på det best egnede utkikksstedet. Det er i utgangspunktet to sider med geysirer adskilt med sjø i mellom.

  • Den vestlige siden eller til venstre på kartet. Denne siden er best for å ta fotografier og utforskning.
  • Den østlige siden eller til høyre på kartet. Denne siden er best for å se geysirene på nært hold, nyte strandlivet og besøke en restaurant.
Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Bufones de Pría, geysirer i Llanes.

3. San Juan de Gaztelugatxe – En unik holme

En av de mest unike og beste opplevelsesreisene kan du få om du legger turen til San Juan de Gaztelugatxe. Dette er en holme som ligger på den baskiske kysten. Selve holmen er forbundet med fastlandet med en bro. På toppen av holmen finner du en kirke fra 1000-tallet. Naturen rundt holmen er svært vakker, så her har du en opplevelse for livet!

San Juan de Gaztelugatxe ligger cirka 40 minutter unna Bilbao dersom du bruker bil. Nærliggende steder er Bermeo i øst og Bakio i vest.
Fra parkeringsplassen har du full oversikt over holmen. Dersom du vil komme deg til holmen er du nødt til å gå nedover veien og klatre over 200 trinn. Det er et spektakulært syn som venter deg!

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
San Juan de Gaztelugatxe.

4. Rioja vin-regionen

Rioja har mer enn 500 vingårder, og er du en vinelsker vil du nok trives i dette området. Noen av vingårdene her i Rioja tilbyr kjøring med hest og terrengkjøretøy innenfor vingårdene. Det gjør at du kan ta deg fram mellom de mange druetrærne på de ulike vingårdene.

Flere av vingårdene tilbyr kurs i hvordan du blir en vinprodusent. I tillegg får du selvfølgelig smake på de ulike vinene som tilbys her på vingårdene hvis du er her på omvisning.

I Rioja lages verdensberømte viner, og det har de gjort i mer enn tusen år. De viktigste vinområdene er Rio Alta, Rio Alavesa og Rio Baja. Vingårdene er et vakkert syn, så husk kamera og drikk med måte!

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Vingård i La Rioja, Logroño.

5. Pamplona

Berømmelsen til Pamplona skyldes den religiøse festivalen i juli, Fiesta de San Fermín som er viet for skytshelgenen for Navarra-provinsen. Skytshelgenen gikk under navnet San Fermín. Det er også under denne festivalen at okseløp blir arrangert. Velger du å reise til Pamplona under festivalen, så må du regne med enorme folkemengder.

Uavhengig av om du reiser til Pamplona under eller etter festivalen, så er det fantastisk mye å oppleve og se i denne byen. Alt fra vin til kultur, historie og alle de utendørsaktiviteter du kan foreta deg her. Er du en matelsker, så kommer du til å trives i Pamplona. Her bugner det over av gode mattilbud, og vinen herfra er himmelsk god.

Det dyrkes mye rundt Pamplona både av grønnsaker og frukt. I tillegg produseres det kjøtt i området som du kan nyte på en av de mange restaurantene i byen. Pamplona har tre restauranter med Michelin-stjerner. Blir dette i øverste sjikt for deg prismessig, så finnes det svært mange andre restauranter å velge i, med en akseptabel pris.

Pintxos-barer eksisterer mange steder i Papmplona, og mange turister drar på en såkalt «tapeo». Dette handler om å «hoppe» fra bar til bar. Du bestiller en liten øl og får noen småbiter med mat. Her kommer du til å trives i godt selskap, og med god mat!

Citadellet og middelaldermurene er en fryd å besøke. Dette er høydepunktet med et besøk i Pamplona for de aller fleste. Middelaldermurene er gjenstand for en rekke turer blant turister, og anbefales på det sterkeste.

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Middelaldermuren i Pamplona.

6. Burgos

Burgos var en gang hovedstaden i kongedømmet Castila for omtrentlig 1000 år siden. Katedralen er en av høydepunktene når du besøker denne vakre byen som ligger sørvest for Bilbao. Byen er en innenlandsby, og du vil kunne oppleve mye sol her i sommermånedene juni, juli og august. Gjennomsnittlig antall soltimer i juli ligger på 300 timer i Burgos.

Burgos har mange restauranter og barer å by på
Burgos har rikelig med barer og restauranter, noe som passer perfekt etter en dag med oppdagelse av historiske monumenter, steder og ikke minst vingårdene. Å spise ute her er en fryd for smaksløkene, og prisen er heller ikke verst. Du får gjerne en middagsrett til rundt 20 euro her i Burgos. Det er en overkommelig pris.

Besøk en vingård
Ribera del Duero er en av Spanias mest kjente vingårder, og den ligger her i Burgos. Ribera del Duero er absolutt verdt et besøk når du er på ferie her. Det er bare en times kjøretur fra selve bykjernen til vingården. Betrakt de fine områdene med vingårder og nyt dagen! Du kan kjøpe vinflasker fra 10 euro. Det kan være lurt å ringe på forhånd før du drar til Ribera del Duero, så får du omvisning i tillegg.

Se basketball-kamp
Spania har en av de beste basketball-ligaene i verden, bare slått av NBA i USA. San Pablo Burgos heter laget her. Stemningen er til å ta og føle på når 10 000 mennesker er samlet for å se det lokale basketballaget spille kamp.

Atapuerca – Et av de mest kjente arkeologiske stedene i verden
25 minutter kjøring og du er på et av de mest kjente arkeologiske stedene i verden, Atapuerca. Her er det grotter som har vært bebodd av de tidligste menneskene i Europa, for omtrentlig én million år siden.
Atapuerca har en rekke perler, som for eksempel hulemalerier. Noen av hulemaleriene viser geometriske mønstre og andre malerier viser scener med jakt. Atapuerca er en del av verdensarven, og det koster rundt 6 euro å besøke stedet. Det er også mulig å få et guidet besøk av museet for menneskelig evolusjon i Burgos sentrum.

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Atapuerca, arkeologisk område. På UNESCO sin verdensarvliste.

7. Santiago de Compostela

På 1000- og 1100-tallet var Santiago de Compostela Europas viktigste pilegrimsmål. Her kom troende til fots langeveis fra. Reisende kom blant annet fra Portugal og Frankrike samt andre europeiske land. De aller fleste ville oppleve den hellige Catedral de Santiago.

Katedralen i Santiago de Compostela inneholder krypten til Saint James, en æreverdig grav. Krypten er det ultimate pilegrimsobjektet, og moderne pilegrimer legger fortsatt ut på denne ferden.
Gamlebyen (Casco Antiguo) må du oppleve når du besøker Santiago.

Praza do Obradoiro bør også være på listen din. Dette er hovedtorget i Santiago de Compostela, og er nydelig utformet arkitekturmessig.

Hostal de Los Reyes Católicos var en gang et sykehus her i Santiago de Compostela. En unik perle og et område som nå er på UNESCO sin verdensarvliste, så absolutt et must å se.

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Fra gamlebyen i Santiago de Compostela.

8. Tarragona

Den solfylte kystbyen Tarragona ligger ganske langt nordøst i Spania, ikke så langt fra Barcelona. Denne byen har det meste av hva du måtte ønske deg på en feriereise.

I Tarragona er det et tempert klima, og du vil oppleve varme somre. I juli og august ligger temperaturen i snitt på 25 grader. Du kan derfor trygt ta med deg badeantrekket når du drar på ferie til Tarragona. Det er flere strender du kan bade på i Tarragona, blant annet Playa La Savinosa, Platja del Miracle og Playa Gorda. Nyt strandlivet!

Tarragona har en rekke historiske monumenter og flere av byggverkene stammer fra romer-tiden. Det er ganske unikt og gjør at Tarragona havner høyt oppe på lista over unike reisemål i Nord-Spania.

Tarragona er utpekt som et verdensarvsted av UNESCO. Dette skyldes de arkitekturiske strukturene du finner i byen. Amfiteateret er kanskje det mest imponerende i Tarragona. Dette stammer fra det andre århundret, og ble bygget under keiser Augustus regjeringstid. Stadionet ble bygget for å romme et publikum på 12 000 personer.

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Amfiteateret i Tarragona.

9. Girona

Stort lengre nord kommer du ikke før du krysser grensa til Andorra. Girona ligger med andre helt nord i Spania, ikke så langt fra grensen til Andorra.

Girona er en perle av en middelalderby som ligger i Katalonia-regionen. Her som i Tarragona finner du spor etter romer-tiden. En romersk basilika er noe av det som står igjen fra da romerne hersket her en gang i tiden.

Det gotiske klosteret Sant Doménech kan jeg også anbefale deg når du reiser til Girona.

Det arabiske bad er et annet monument som er på «to-do-listen» når du besøker Girona. I tillegg til dette har også Girona et jødisk kvarter som er godt bevart. Girona har alt av kultur du måtte tenke deg!

Força Vella er en mektig festning her i Girona, bygd av romerne. Festningen var svært godt bevoktet i sin tid, men nå viser den «bare» hva som en gang hersket her i Girona. Força Vella er en mektig festning, så ikke nøl med å ta mange bilder!

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Fargerike hus i Girona, Katalonia.

10. Montserrat-klosteret

År 1025 begynner å bli lenge siden, men Montserrat-fjellene ble viet til Santa Maria allerede tilbake da. Etter at klosteret ble grunnlagt her opp i fjellene, så skal visstnok klosteret ha blitt forbundet med mirakler. Pilegrimer har reist til Montserrat-klosteret i mange århundrer.

Montserrat-klosteret fungerer fortsatt som et kloster den dag i dag. Det bor cirka 80 benediktermunker her, og disse jobber i klosteret. Montserrat-klosteret er ikke så lett tilgjengelig, så det føles litt som du er i en annen verden når du er her.

Det er overnattingsmuligheter ved klosteret, så du slipper å reise hjem samme dag. Hotel Abat Cisneros, et trestjerners hotell holder til her. I tillegg finnes det et økonomivennlig vandrerhjem her.

Montserrat-fjellet har en naturlig stillhet, så her kan du nyte ferien i fred. Lykke til på reisen!

Reiseblogg, Spania, Nord-Spania
Det vakre 10 Montserrat-klosteret er vel verdt et besøk.

Takk til gjesteskribent er Erlend Rødal, som driver nettstedet Spaniareise.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen