Gambia er den minste nasjonen i fastlands-Afrika, men besøker du landet blir du rikt belønnet. Landet er nok aller mest kjent for sine vakre strender, hvor turister slapper av med en tropisk drink og et avkjølende bad.

Jeg tenkte det samme helt til jeg begynte å grave litt dypere i hva Gambia har å tilby. Det er langt mer enn du tror. En annen ting som fikk meg til å booke en tur hit, er at det er Afrika, et kontinent jeg er hodestups forelsket i. Jeg får aldri nok av Afrika. Tidligere har jeg vært på Øst-Afrika, og jeg gledet meg skikkelig til å oppleve den vestlige siden av dette enorme og mystiske kontinentet.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

Her kommer nok av grunner til hvorfor du bør velge Gambia som din neste destinasjon.

1. Et utmerket valg for førstegangsreisende til Afrika

Det er fortsatt helt vanlig å høre at folk er bekymret for å reise til Afrika. Vel, det skyldes at media er flinke til å skrive på problemer og uroligheter – og glemmer alle de positive historiene.

Gambia er et lite land med vennlige og gjestfrie mennesker, rolig og rimelig. Her kan du forvente vakker natur, ville dyr, kultur, tradisjoner, god mat og en interessant historie.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

2. Late dager på hvite strender

Gambia kan skryte av en 80 kilometer lang kyststripe, og frister besøkende med storslåtte gylne strender, vuggende palmetrær og sceniske laguner.

Temperaturen svinger mellom 29 og 34 grader celsius hele året, så strandelskere trenger ikke bekymre seg for dårlig vær mens de slapper av på solsengen med en paraplydrink i hånden.

Om du blir lei av å «bare» være en strandløve, kan du bli med på en rekke vannsportaktiviteter, hesteridning på stranden eller spille fotball med de lokale.
Men – vær obs på at det kan være sterke strømmer og høye bølger i havet.

Du må også være forberedt på å smøre deg med tålmodighet mens du nyter solens varme stråler. Lokalbefolkningen har ikke noen hemninger med å ta kontakt for å selge deg suvenirer, massasje, mat eller drikke. Et høflig «nei takk» er vanligvis nok til å sende dem videre til neste solseng.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

3. Dyreliv

Når du hører Afrika tenker du automatisk på ville dyr, og Gambia er intet unntak. Men du kan ikke sammenligne Gambia med for eksempel Kenya, Tanzania eller Sør-Afrika, for De fem store er ikke å finne i Gambia.

Landet har fortsatt et rikt dyreliv, som inkluderer både flodhester, aper, små antiloper, krokodiller og delfiner.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

4. Sjimpanser og flodhester

Når du besøker Gambia bør du benytte muligheten til å se etter sjimpanser og flodhester i sine naturlige omgivelser. Husk at det er ingen garanti – det er ville dyr det er snakk om.

En båttur i River Gambia nasjonalpark, etablert i 1978, gir deg mulighet til å se både sjimpanser og flodhester.

Parken var tidligere kjent som Baboon Island nasjonalpark, og består av fem frodige og vernede øyer. Den ligger ikke langt utenfor byen Janjanbureh. Øyene er hjem til flokker av rehabiliterte sjimpanser, som ofte kommer ned til skogkanten. Det er ikke tillatt å gå i land på øyene, så alle observasjoner av disse sjarmerende dyrene gjøres fra båten.

Jeg anbefaler å ta båtturen når det er lavvann siden det øker sjansen for å se flodhester.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

5. Den mektige Gambia-elven

River Gambia er en av Afrikas største vannveier, og elven ER Gambia. Elven renner gjennom landet, med ikke altfor store områder på hver side, som er en stor turistattraksjon i seg selv.

Det er fascinerende å se de fargerike fiskebåtene som duppe rytmisk med bølgene, menneskene som slapper av på dekk og kvinnene som elegant bærer bøtter med fisk på hodet.

Elven har – og fortsetter å være – en største kilden irrigasjonen for samfunnene i landlige områder, og den gir økt mulighet til matproduksjon. Naturligvis er elven også synonym med fiske, og det er helt vanlig å se mennesker med et knippe fisk som rusler langs elvebredden.

En båttur på Gambia-elven er den beste måten å komme tett på. Her får du sjansen til å oppleve naturen – og (forhåpentligvis) se det rike dyrelivet.

Ferjeturen fra Banjul til Barra er en annen utmerket løsning. Det er faktisk en opplevelse i seg selv. Når ferjen legger til, strømmer hundrevis av mennesker samt et stort antall biler, mopeder og dyr, av og på ferjen. Samtidig er det et system i galskapen. Jeg var spesielt imponert over hvordan sjåførene navigerte biler og lastebiler gjennom menneskemyldret.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

6. En spennende historie

Gambia egner seg utmerket for de som er interessert i historie. Graver du dypere i landets historie, vil du oppdage at den er både mørk og tragisk, men det er også masse håp og glede underveis.

Jeg ble sterkt påvirket av de sterke historiene om slaveriet og absolutt ikke redd for å innrømme at besøket på Kunta Kinte gjorde sterkt inntrykk.

Den amerikanske forfatteren Alex Haley gjorde verden oppmerksom på hvordan slavehandelen i dette området foregikk med boken Røtter (Roots), som ble en internasjonal bestselger. Boken ble senere til en TV-serie med samme navn. I boken skildrer han sin slekts historie, hvor stamfaren Kunta Kinte kom til Amerika som slave fra Gambia.

Om du skal velge en utflukt som er relatert til landets (og verdens) historie, må det bli en tur til Kunta Kinte.
Det er flere muligheter for å komme til øya, men jeg anbefaler å ta en privat tur med båt og guide. Det gir en helt annen opplevelse enn om du blir med en større gruppe.
Turen tar deg først til landsbyen Juffureh, som Kunta Kinte kom fra. Bruk litt tid til å reflektere ved minnesmerket og besøk deretter det lille, men intense Slavery Museum.
Deretter blir det båt til øya Kunta Kinte, siste stopp for slavene før de ble lastet om bord i skipene som tok dem vekk fra Afrika – for alltid.

I Banjul, Gambias hovedstad, bør du besøke Arch 22, National Museum, King Fahad Mosque, St. Mary’s Cathedral, Monument of the Unknown Soldier og Banjul State House. Er du i Tanji kan du ta turen til Tanji Museum og i Bakau bør du sette Kachikally Museum på listen. Befinner du deg i Gunjur, er Village Museum et godt valg. I Barra finner du Fort Bullen.

Gambia er også hjem et stort antall imponerende steinsirkler. De mest kjente finner du i Wassu.

I Janjanbureh kan du også høre mer om slavehandelen. Programmet bør inkludere Freedom Tree, Kankurang Museum og Colonial Cemetery.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

7. Fugletitting

Gambia er et paradis for fugleentusiaster og en førsteklasses destinasjon for fugletitting. Breddene langs Gambiaelven er dekket av mangroveskog og våtmarker. Innenfor er det store områder med savanne, og de tørreste områdene har sandplatåer. Kombinasjonen gir et rikt og variert fugleliv. Nyt synet av små og store fugler, som blant annet astrilder, veverfugler, rosenpelikan, hornfugler, bietere og flere arter av hegre.

Fugleentusiaster kan også glede seg over en rekke endemiske fuglearter også, i tillegg til de fuglene som emigrer fra Europa. Noen er på gjennomreise mens andre overvintrer. Du er nærmest garantert å se noen uvanlige arter.

Gambias fugleliv er mangfoldig og vil overraske mange. Rundt 560 arter får luft under vingene i dette lille landet.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

8. Menneskene

Overalt hvor du ferdes vil du møte smilende og vennlige mennesker som gjerne slår av en prat med deg. Om du har et spørsmål eller to, svarer de mer enn gjerne, og viser veien dit du skal.

Det er ikke uten grunn at Gambia er kjent som «Afrikas smilende kyst». Menneskene er gjestfrie, imøtekommende og villige til å dele kulturen sin med deg. Ikke bli overrasket om du blir invitert på lunsj eller middag.

Vær forberedt på at ungene roper etter deg – de er veldig nysgjerrige på turister – og de er ikke redd for å spørre om du har godteri.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

9. Overnatting

Gambia byr på et stort utvalg overnattingsmuligheter – fra små og store hoteller – så det skal ikke være noe problem å finne et hotell som passer ditt budsjett.

De aller fleste besøkende forhåndsbestiller hotell, men det er også mulig å det «litt på sparket». Det gir deg mer fleksibilitet. Besøker du Gambia i høysesongen (jul, nyttår og påske) er det absolutt å anbefale at du booker på forhånd. De mest populære hotellene er fullbooket i disse periodene. Det er stort sett mulig å finne et sted, men standarden er ofte lav og ligger utenfor allfarvei.

Om du er ute etter opplevelser som inkluderer fugler, natur og møter med lokalbefolkningen, da er en lodge det beste alternativet. Vær oppmerksom på at standarden ofte ikke er så høy, og kan variere fra sted til sted. Men naturen og opplevelsene veier opp for mangel på elektrisitet og varmt vann.

For backpackers og reisende på stramt budsjett er det en rekke gjestehus og vandrerhjem. Her er det enkle forhold, men har en følelse av Gambia.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

10. En utmerket kombinasjon

Til tross for at Gambia er et lite land, har det utrolig mye å by på. Det gjør at landet er en perfekt kombinasjon av strandliv og aktiviteter.

Den ene dagen kan du utforske en nasjonalpark, den neste er du på båttur på elven. Ta så en dag å stranden før du besøker en lokal landsby den neste. Utforsk markeder eller besøk en skole.

Uansett hvor du befinner deg vil du oppleve et landskap som er typisk for Vest-Afrika, hvor landsbyene ligger spredt. Jeg synes den landlige kulturen var fortryllende, og meget avslappet.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

11. Gambia er for alle

Gambia er et land som passer for alle. Hit kan du reise med partneren, venner, familie eller alene. Det kan være en avslappende ferie hvor den tøffeste oppgaven er å komme seg på stranden eller det være en eventyrlig tur fylt med aktiviteter og utflukter. Kanskje er du på jakt etter et reisemål hvor du kan være i mange måneder eller en unik og annerledes bryllupsreise?

Du kan velge mellom luksushoteller som har alt du trenger (og ønsker) av moderne fasiliteter slik at du kan skjemme deg bor, eller du kan bo på et mellomklassehotell, lavbudsjetthotell eller en lodge.

Om du ønsker å gi noe tilbake til lokalsamfunnet er frivillig arbeid en mulighet. Det er en rekke prosjekter du kan delta på – og få nye venner samtidig. Frivillig arbeid er en opplevelse som setter ting i perspektiv.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

12. Smaken av Gambia

Gambisk mat er enkel, men nydelig. Det er fire tradisjonelle hovedretter: Benachin, Domoda, Superkanja and Yassa. De serveres med en variasjon av risstuing, servert med enten fisk, kjøtt eller kylling.

Som vegetarianer var det ikke noe problem å finne retter som falt i smak. Det er et godt utvalg av restauranter, spesielt i de mest besøkte områdene. På menyen står alt fra europeisk, asiatisk og afrikanske retter til pizza.

Mitt favorittmåltid ble inntatt i bushen (og da mener jeg bushen) hvor guiden vår forberedte et tradisjonelt måltid over bålet, som ble servert på en benk under et tre.

Når du skal spise på en restaurant i Gambia, også de mer fancy, anbefales det å slappe av og ha god tid. Servicen er litt «treg», og ikke bli overrasket om servitøren skal prate med deg først. Ikke stress – du er tross alt på ferie. Len deg tilbake, nyt utsikten og ta inn den gambiske atmosfæren!

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

13. Klima og været

Gambia er kjent for å ha det beste klimaet i Vest-Afrika. Været er tropisk, med tørre og våte sesonger.

Kystområdene er tørre fra midten av oktober til midten av juni. Regnsesongen varer fra juni til oktober. I innlandet er den kjølige perioden relativt kort (mai og juni), men det er gode temperaturer på dagtid.

Det er ingen grunn til bekymring – selv under regntiden. Solen skinner stort sett og det er få dager med regn (mest om natten).

Du kan besøke Gambia hele året, og hver sesong er spesiell.

Fra november til februar, når regntiden er over og luftfuktigheten synker, er veiene kjørbare, bushen er fortsatt grønn og full av fugler.
I regntiden er det færre turister, vegetasjonen er frodig og grønn og med en overflod av fugler. Havet er på sitt varmeste og det er mangosesong.

Fra desember til juni er gjennomsnittstemperaturen på 30 grader celsius, og du kan forvente 9 til 10 timer med sol hver dag.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

14. Imponerende kunstverk

Du ser det overalt – og det er umulig å ikke komme hjem uten en form for gambisk kunst.

I tillegg til gallerier og ulike workshop er det egne markeder for kunsthåndverk i Gambia. Her kan du kjøpe skulpturer, utskjæringer, batikk, keramikk og vevde produkter – alt produsert lokalt.

Du kan også handle håndverk mens du ligger på solsengen. Det er helt vanlig at de lokale kommer opp for å tilby alt av suvenirer og egenproduserte varer.

Jeg kom hjem med en koffert full av vakre malerier og trestatuter av dyr. Samt nok fargerike armbånd til å dekke begge armene!

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

15. Utforsk et lokalt marked

Et besøk på det lokale markedet kan være en overveldende opplevelse da de lokale går ganske langt for å selge deg alt du egentlig kan forestille deg. Men det er en artig opplevelse, og du bør besøke minst ett marked mens du er i Gambia. Om du ønsker at besøket skal foregå i litt mer ordnende – og rolige – former, ta med deg en lokal guide.

Albert Market, som ligger i hjertet av Banjul, er det største. De to andre store er Serekunda og Brikama.

Markedene er fullt fra saltet fisk til klær og eksotiske frukter og leker. Om suvenirjakt står på listen, må du ta turen til et håndverksmarked hvor du kan kjøpe kunstverk i tre samt smykker. Bakau og Senegambia er to gode valg.

Et besøk på et lokalt marked er også en utmerket måte å oppleve hverdagslivet i Gambia, så ikke vær redd for å slå av en prat med de lokale.
Tålmodighet er viktig – og glem for all del ikke å prute på prisen!

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

16. Elvecruise

En av de beste opplevelsene jeg hadde i Gambia var et elvecruise i en tradisjonell piroque. Grytidlig om morgen, før solen så vidt kunne skimtes over horisonten, satt vi båten. Piroquen gled stille forbi mangrovetrærne og fiskeørnen fløy over hodene våre. Det var en så fredfull og avslappende opplevelse – og absolutt ikke noe du vil gå glipp av.

Elvecruise er en av de mest fascinerende aktivitetene i Gambia. Du får et innblikk i hvordan livet utspiller seg langs elvebredden, hvor fiskeren trekker opp dagens fangst og østersdamene padler forbi i sine uthulte kanoer.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

17. Besøk en nasjonalpark

Gambia er ikke en safaridestinasjon i samme kategori som landene i østlige og sørlige Afrika. Men det er en godtepose når det kommer til vakker natur. Landet er hjem til langstrakte områder med urørt villmark. Om du ønsker å bruke tiden ute i naturen, har Gambia en rekke nasjonalparker og reservater du kan utforske.

  • River Gambia nasjonalpark (tidligere kjent som Baboon Island nasjonalpark) består av fem frodige og beskyttede øyer. Øyene er hjem til flokker med rehabiliterte sjimpanser. Nasjonalparken er et magisk sted for et elvecruise, hvor du også kan se flodhester.
  • Abuko Nature Reserve er det første vernede området i Gambia.
  • Bao Bolon Wetland Reserve er det største vernede området – og det minst besøkte.
  • Bijilo Forest Park er et utmerket sted for å se apekatter.
  • Kiang West National Park frister med skogsområder som er hjem til bavianer, buskesvin, ulike antiloper og en rekke fuglearter.
  • Niumi National Park ligger på den nordlige kysten av Gambia og inkluderer Jinack Island. Parken er kjent for sin urørte mangroveskog.
  • Tanji River Bird Reserve er det eneste vernede fuglereservatet i Gambia. Det inkluderer Bijol Islands, et viktig hekkeområde for fugler og skilpadder.
  • Makasutu Cultural Forest består av en rekke økosystemer. Det er hjem til et stort antall fugler, tre typer apekatter og varaner. Denne parken er i privat eie.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

18. Et trygt reisemål

Gambia er et stabilt og fredfylt land, og de fleste av innbyggerne er vennlige og gjestfrie. Det anses som et meget trygt land å utforske.

Du kommer langt ved å bruke normal fornuft, som å låse inn verdisaker, ikke vifte med store seddelbunker offentlig eller ta med deg verdisaker/store pengesummer på stranden.

Om du begir deg ut på en rundreise i Gambia er det umulig å ikke legge merke til alle kontrollpostene, med enten personell fra politi eller militære.

Gambia er også et rimelig reisemål og du får valuta for pengene.

Reiseblogg, Gambia, strandferie, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen