De forheksede øyene ligger langt ute i Stillehavet. Her er det naturens krefter som hersker og briljerer. Dette er et paradis for dyrelivet, som imponerer alle besøkende.

Galapagosøyene er ikke som noe annet sted i verden – så enkelt er det! Hvor kult er det ikke å vandre i fotsporene til Charles Darwin, som la grunnlaget for sin revolusjonerende evolusjonsteori nettopp her.

Øyene er fortryllende, og ligger 972 kilometer vest for Ecuador. Denne øde skjærgården av vulkanske øyer er drømmen for som elsker dyreliv og natur. Det handler ikke bare om det utrolige biologiske mangfoldet, men også om det høye antall dyr du (mest sannsynlig) kommer til å se. Galapagosøyene er nemlig ett av få steder i verden hvor dyrene ikke er redd for mennesker!

Et besøk til Galapagosøyene koster. Det er heller ikke det enkleste stedet å komme til. MEN – det er verdt det, og en investering, så du kommer garantert ikke til å angre. Øyriket lokker et stort antall besøkende hvert år. Det er også innført strenge regler for antall besøkende.

Du kan enten booke en tur som tar deg med på et cruise til flere av øyene (mitt valg) eller ha base på Santa Cruz og begi deg ut på dagsturer herfra.

Det er så mange grunner for å reise til Galapagosøyene, som er et reisemål helt utenom det vanlig.

Etter å ha lest disse ti grunnene, har du bare lyst til å komme deg av sted!

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

1. Dyrelivet

Yeah, den største grunnen til at å besøke Galapagosøyene er naturligvis dyrelivet. Det er unikt og strålende, og disse superlativene vil få en helt annen betydning når du utforsker øyene.

Se for deg at du snorkler med skilpadder, sitter ved siden av sjøløver på stranden og ser Darwinfinker fly forbi …. Utrolig og uforglemmelig!

Galapagosøyene er ett av få steder hvor dyr og mennesker bor sammen i harmoni. Som et resultat av at øyene var isolert så lenge, har ikke dyrene utviklet frykt for mennesker. Du kan komme helt innpå dem uten at blir redde for deg.

Husk at det er strengt forbudt å ta på dyrene!
Du må også passe på hvor du går (eller setter deg) slik at du ikke tråkker på et dyr, egg eller rede.

Under besøket på Galapagosøyene kan du forvente å støte på både fugler, sjøløver, skilpadder, krabber, iguaner, havskilpadder og haier.

Haviguaner ses så og så på overalt langs kysten. Det er et herlig syn å se dem i store grupper på land, når de hopper i vannet for å spise eller bare svømmer rundt. Livlige, fargerike landiguaner varierer i farger fra guloransje til den kritisk utrydningstruede rosa og svarte varianten.

Slanger (ingen giftige), er heller ikke et uvanlig syn på øyene.

Fugleentusiaster vil være fra seg av begeistring når de oppdager nye arter. I tillegg til de 14 artene av Darwinfinker, er det også tre arter av sula, flamingo, hauk, galapagosskarv, lavamåke, tyranner, sangfugl, ugle, due, måke og hegre.

Galapagosøyene er et ekte paradis når det kommer til dyreliv!

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

2. Svøm med sjøløver

En av mine favorittdyr på Galapagosøyene er også en av de du kommer til å se ofte – og overalt. Det er ikke uvanlig å se dem sove på brygger, benker og bak på båter, mens de soler seg på stranden eller mens de klatrer over steinene.

Dyret det er snakk om er sjøløver, så herlig at de raskt vinner en plass i hjertet ditt.

I vannet er de grasiøse og lekfulle – og nysgjerrige! Jeg snorklet utenfor Espanola Island da en av minste i flokken bestemte seg for å ta en nærmere titt på meg. Han utfordret meg til å svømme om kapp (en kamp jeg hadde tapt før den begynte) og boltret seg rundt meg. Deretter svømte han opp til masken min og stirret meg rett i øynene mens han gned det vakre hodet sitt mot masken min. Han stuper under meg og gir meg en liten dytt i siden.

Plutselig er det noe annet som fanger interessen hans – og han er borte. Uten tvil en av de mest spennende opplevelsene i livet mitt!

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

3. Utforsk uberørte økosystemer

På 17.- og 18.hundretallet var Galapagosøyene et populært sted for både pirater og hvalfangere. Etter å ha plyndret spanske gallioner, var øyriket et godt skjulested. Dessverre gikk det utover skilpaddene, som de fanget på grunn av kjøttet. Det ble gjort mange forsøk på å kolonisere øyene, som alle mislykkes. Selv i dag tror flertallet av lokalbefolkningen at det hviler en forbannelse over Galapagosøyene.

De fleste av øyene (det er 19 totalt: 13 store og seks små) er ubebodd. Strenge lover og restriksjoner på antall besøkende skal bidra til å beskytte og bevare dette biologiske mangfoldet i de uberørte økosystemene. I 1978 ble Galapagosøyene satt på UNESCO sin verdensarvliste, og 97,5 prosent ble innlemmet i nasjonalparken.

For besøkende betyr dette at de kan utforske en nærmest uberørt natur, akkurat slik Charles Darwin gjorde da han ankom øyene for nesten 200 år siden.

Galapagosøyene har et variert landskap, som består av tykk skog, lavatunneler, pittoreske strender fulle av sjøløver, stier med blåfotsuler, de flotte reirene til fregattfuglene og fargerike krabber som slapper av på steinene.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

4. Fantastisk utsikt

Du kommer aldri til å klage på utsikten når du er på Galapagosøyene. Fra vakre strender til imponerende solnedganger og vulkanske steinformasjoner i all slags form og farge.

Galapagosøyene har også en rekke ikoniske steder. En av de mest populære er panoramautsikten på Bartolome, en holme utenfor østkysten av Santiago Island. Holmen er oppkalt etter Darwin sin venn, Sir Sir Bartholomew James Sullivan, som var løytnant om bord på HMS Beagle.

En av yngre øyene er også blant de minste. Besøkende lokkes hit for å nyte landskapet fra toppen av den vulkanske kjeglen som dominerer øya. Pinnacle Rock, en av de ikoniske landemerkene i øygruppen, er det mest fotograferte.

Nedturen er at det blir litt flaskehals når turistene samles på den smale trappen som fører opp til utsiktsplattformen. Tålmodigheten belønnes med en spektakulær utsikt over det utrolige landskapet og av sulene som stupbomber ned i havet for å fange fisk.

Om kvelden sitter du på dekk, gjerne med en fargerik drink i hånden, og lar deg forundre av de vakreste solnedgangene.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

5. Gå i fotsporene til Charles Darwin

Galapagosøyene ble oppdaget (ved en feiltagelse) i 1525 og ble verdensberømte takket være reisen til HMS Beagle.

Under sitt eventyrlige opphold i Galapagos, oppdaget Charles Darwin at de samme artene tilpasser seg økosystemet de bor i. Basert på dette utviklet han evolusjonsteorien.

Besøkende kan selv oppleve disse genetiske tilpasningene. Det er fascinerende å se hvordan skilpaddene på Galapagos er ulike fra øy til øy. De har ulike former på skallet, ulike lengde på halsen samt andre tilpasninger som gjør det enklere å spise den lokale vegetasjonen.

Det samme gjelder for de 14 artene fugler, kjent som Darwinfinker. Hver art har et unikt nebb, både i form og størrelse, og en helt spesiell oppførsel når de spiser.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

6. Svøm i et beskyttet marinereservat

De vulkanske øyene er som et skuespill hvor dyrene innehar hovedrollen. Livet på land er fantastisk, men du bør ikke gå glipp av muligheten til å se hva som skjer under havoverflaten.

Galapagosøyene er kjent som den perfekte snorkle- og dykkedestinasjonen. Under mitt besøk var jeg kun i vannet med snorkel, og kan skrive under på at det var en uforglemmelig opplevelse.

Vannet rundt øyriket kjernes opp av de varme California-strømmene fra nord og de avkjølende Peru-strømmene fra sør. Denne kollisjonen sørger for at næringsstoffer som stimulerer vekst i planteplankton, som er grunnlaget for matkjeden i havet.

Siden det vulkanske landskapet på Galapagosøyene er tørt og mangler skikkelige matkilder, har en rekke av dyrene tilpasset seg til å finne mat i havet.

For besøkende betyr dette et utrolig og spektakulært show, hvor du kan snorkle blant rokker, hai, havskilpadder, fargerik tropisk fisk og iguaner. En du riktig så heldig kommer du tett på en Galapagospingvin også.

Glem for all del ikke å ta med deg et undervannskamera!

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

7. Utforsk øyene til fots

Det er tilrettelagt for en rekke fotturer på Galapagosøyene. Stiene tar deg gjennom et unikt landskap og gir en bedre forståelse på hvordan øyene ble til og evolusjonsprosessen. Både dyreliv, flora og fauna vil garantert imponere deg.

De fleste av fotturene er relativt korte så du trenger ikke være i utmerket form for å delta. Besøkende har ikke lov til å gå tur alene, så du trenger en sertifisert guide til å vise deg rundt.

Vær obs på det er STRENGT FORBUDT å gå utenfor de oppmerkede stiene.

Siden de fleste av øyene er vulkanske, anbefales det gode og harde sko (fjellstøvler).

Jeg innrømmer gjerne at jeg fant disse gåturene meget forfriskende. Siden jeg lider av sjøsyke (og det tar meg ikke lang tid å bli syk), var denne aktiviteten en utmerket sjanse til å komme seg vekk fra bølgene en stund.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

8. En helårsdestinasjon

Jeg tviler på at du trenger flere grunner for å reise til Galapagosøyene, men jeg gir deg enda en grunn, for sikkerhets skyld.

Galapagosøyene kan besøkes hele året, og det er ikke et markedsføringstriks.

Det er viktig å vite at øyriket har to sesonger: Våt og tørr.

Den våte perioden, også kalt den varme perioden, er fra desember til mai. Den tørre perioden er fra juni til desember.

Den tørre perioden karakteriseres med blå himmel og regnskyll midt på dagen. Den våte (varme) perioden er mer tropisk, med daglig regnfall og overskyet himmel.

Sjøpattedyrene og landfuglene er mest aktive under den tørre perioden og mange av sjøfuglene utfører paringsritualer, som er et spektakulært syn.

Når du skal bestemme deg for når du skal reise til Galapagosøyene – tenk dyreliv. Du vil se dyr hele året, men en periode kan være bedre om du vil se babyer mens den andre kan være bedre om du vil se parring og frieri.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

9. En bærekraftig og ansvarlig reise

Miljøet på Galapagosøyene er ekstremt sårbart, og ledelsen i Galapagos Islands National Park tar strenge forhåndsregler for å beskytte og bevare dette paradiset.

Om du er på jakt etter et reisemål der bærekraft og ansvarlig turisme er mer enn bare snakk, da er Galapagosøyene stedet for deg.

Antall besøkende og øyene som kan besøkes, overholdes meget strengt. Her er mottoet kvalitet fremfor mengde.

Når du besøker en av øyene, må du dusje før du får lov til å komme om bord på båten igjen. Dette forhindrer at besøkende tar med seg sand og frø fra en øy til en annen.

Skal du bestille reise til Galapagosøyene, sørg for at du bestiller gjennom et ansett selskap, som setter miljøet i fokus. Det koster litt ekstra, men det er velinversterte penger.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

10. En-gang-i-livet-opplevelse

Jeg vet du sikkert har hørt uttrykket «en-gang-i-livet-opplevelse» mange før, men det er virkelig sant for Galapagosøyene.

Dyrelivet er noe helt spesielt, unikt og spektakulært. Det samme gjelder for flora og fauna. Det finnes ikke likt noe sted på planten.

Ja, en reise til Galapagosøyene kommer til å koste, men du får valuta for pengene i form av uforglemmelige opplevelser.

Reiseblogg, Galapagosøyene, dyr, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen