Reiseblogg, Polen

Vi befinner oss i Poznan i Polen. Ikke akkurat den byen som står øverst på reiselisten hos de fleste siden den anses som en forretningsby. Ganske trist, for mye har masse spennende å by på! Her blomstrer handels- og bylivet blant klenodier fra Polens historie, som det er mange av i denne byen.

Poznans midtpunkt er toget, hvor det vakre rådhuset fra 1500-tallet i italiensk renessansestil er en fornem kulisse. Vi har utforsket 1956 Museet og trasket opp og ned Franciszkanska som tok oss til en liten gul barokkirke. I parken Cytadela æret vi falne soldater fra andre verdenskrig og studerte tanks og andre militære kjøretøy fra krigens dager.

Nå er vi sultne!
Kvelden før hadde vi spist middag på en av byens «vanlige» restauranter så i dag ville vi oppleve noe utenom det vanlige. Bestemmelsemålet var Dark Restaurant – hvor alt skulle skje i mørket! For par som ønsker å stirre hverandre dypt inn i øynene er ikke denne restauranten rett valg. For oss passet det perfekt, siden vi alltid er på jakt noe litt utenom det vanlige.

Reiseblogg, Polen

Slitne i beina og med mager som rumlet godt fant vi inngangen og begir oss ned i kjelleretasjen. Det er en dyster og mørk stemning som omgir oss, og mobiltelefoner må skrus av eller legges bort. Ingenting skal få ødelegge den meget spesielle stemningen som hersker i lokalet.

En smilende vert tar oss imot og ber oss sette ned for en samtale med kelneren. Noen minutter senere ankommer han og spør hva vi vil spise. Det er tre menyer å velge mellom: Normal, uvanlig og helt bisarr. Er du riktig så vågal og velger det siste alternativet må du være villig til å spise alt.

Hele konseptet her er nemlig at du ikke får vite hva som ligger på tallerkenen din! Eller i glasset for den saks skyld. Siden ingen av oss er spesielt vågale (jeg er til og med vegetarianer) så går vi begge for bestilling av normal meny. Greit å være på den sikre siden her slik at morgendagen ikke blir ødelagt takket være bespisningen i dag.

Ved å ikke vite hva du spiser eller drikker, samt at måltidet inntas i fullstendig mørket, må du bruke sansene (smak, lukt og høring) på en helt annen måte. Opplevelsen blir noe utenom det vanlig siden du ikke ser maten.

Noen minutter senere etter at bestillingen er levert, blir vi hentet av kelneren, som for øvrig har på seg nattbriller. Kjekt at i alle fall han ser hvor vi skal. Men hendene på skuldrene til hverandre leder kelneren oss til bordet (jeg er overrasket over hvor mørkt det egentlig er i restauranten) og han hjelper oss med å sette oss ned. Jeg venter smellet som vil komme når jeg deiser i golvet forbi jeg bommet på stolen, men utrolig nok gikk det bra.

Settingen er magisk. Omgitt av mørket sitrer det i kroppen av spenning for hvordan maten skal spises. En myk bølge av musikk strømmer ut fra en eller annen høyttaler og gjør det hele meget romantisk. Samtalen fra et annet bord når oss så vidt. Vi er nyter det hele.

Maten ankommer (det serveres en tre-retters). Kniv og gaffel kan du bare glemme – det er mye lettere å bruke fingrene. Ingen ser deg uansett.

Vi prøver å gjette oss frem til hva vi dytter oss i, og det er en festlig gjettekonkurranse. Maten smaker utmerket, drinkene likeså og stemningen oss i mellom når taket (ikke at vi vet hvor høyt opp det er).

Etter endt måltid geleider kelneren oss ut i resepsjonen og spør om opplevelsen.

– Helt magisk, svarer vi entusiastiske!

På spørsmål om hva vi har spist blir det strykkarakter. Kun én av rettene fikk vi rett! Umulig å gjette at hovedretten bestod av stekt and med sjokoladesaus…

Mette og særdeles fornøyde går vi hånd i hånd opp fra kjelleren og ut i lyset. Fokuset under middagen var å finne mat og drikke på bordet – og vi klarte alt sammen uten at noe gikk i golvet.

Ingen tvil om at det er den mest romantiske, mørklagte (og unike) middagen vi noen gang har spist!

Opplevelser

 • Torget Stary Rynek
  Torgets midtpunkt er det vakre rådhuset fra 1500-tallet. Rundt plassen ligger utendørserveringene tett i tett, og det yrer av liv og røre på både barer og kafeer.
 • Melkebaren Apetyr
  En populær levning fra kommunisttiden, med god og billig polsk mat.
 • Stary Browar
  Stedet alle snakker om i Poznan – et gammelt bryggeri som har blitt renovert til det ugjenkjennelige. Bak fasaden fra 1844 skjuler det seg et nytt og trendy kultur- og shoppingsenter; en slags moderne by med gallerier, kino, motebutikker og restauranter.
 • Fara Poznanska-kirken
  Den prektige barokkirken stråler i rødt, hvitt og gull under tårnenes irrgrønne tak. Når du trer inn i kirkerommet, blir du grepet av ærefrykt av utsmykningen.
 • 1956-Museet
  Museet tar for seg opprøret mot kommunismen da arbeiderne på lokomotivfabrikken i Poznan unnlot å møte på jobb. Start besøket med å gå inn i en av trikken for å se svart-hvitt-filmen, og utforsk deretter resten av museet.
 • Citadellparken
  Minnepark med graver for polske, engelske og russiske soldater fra første og andre verdenskrig samt sivile ofre fra konsentrasjonsleirene og falne fra oppstanden i Poznan.
  Citadellmuseet, med kampvogner og krigsfly utenfor, og våpen, propagandaplakater, fotografier og portretter forteller kampen mot nazistene i 1945. I andre etasje ligger et lite museum viet til motstandsbevegelsen i Poznan; Muzeum Armii Poznan.
  Parken er enorm og fungerer som en grønn oase som egner seg for spaserturer.

Reiseblogg, Polen

Poznans midtpunkt er torget Stary Rynek, med det vakre rådhuset som kulisse.

Reiseblogg, Polen
1956-Museet er vel verdt et besøk og gjenforteller historien om opprøret mot det kommunistiske styret.
Reiseblogg, Polen
Citadell-museet gjenforteller historien om dem som kjempet mot nazistene i 1945.
Reiseblogg, Polen
Til minne om krigens ofre i Citadellparken.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen