Gudbrandsdalsvegen – Norges vakreste omvei

Hjem » Gudbrandsdalsvegen – Norges vakreste omvei

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, Unike Reiser

Nye E6 gjennom Midt-Gudbrandsdalen så dagens lys i 2017. Da åpnet den på østsiden av dalen og sparer langveifarende 15 minutters kjøring. Følger du den nye ruten, har du begått en stor tabbe! Det er nemlig ikke alltid strakeste veien er det beste alternativet. Om du velger å senke farten og tar en liten omvei, er belønningen ganske stor. Belønningen heter Gudbrandsdalsvegen, og er en kælltåkå luggum (veldig koselig) perle du rett og slett MÅ utforske.

Langs Gudbrandsdalsvegen finner du det autentiske Norge – med en lett blanding av moderne komfort og kunst. Bratte skråninger hvor gamle gårder driftes av generasjon fire eller fem. En dialekt som kan være litt vanskelig å forstå da den er ganske så tjukk for de som snakker bokmål. Sauer og kuer som skaper kø i veien – til irritasjon for de lokale og stor begeistring for oss besøkende. Maten kommer rett fra jorden (eller fjøset) og blir til velsmakende retter, laget etter bestemors oppskrifter.

Gamle tradisjoner er grunnsteinen i Gudbrandsdalen. Innbyggerne er åpne, jordnær og ikke minst gjestfrie. De byr på seg selv – og gjerne en kaffekopp eller to.

Gudbrandsdalsvegen strekker seg fra Fåvang, gjennom Ringebu, Hundorp, Harpefoss, Vinstra og Kvam. Hver og en av disse har noe eget og unikt å by på. I dalen skjer det nemlig litt av hvert. Så er det opp til deg hvor mye du vil være med på!

Bli med på en eventyrlig reise langs Gudbrandsdalsvegen – vegen til de gode opplevelsene!

Jeg innrømmer at jeg vanligvis ikke starter dagen med Napoleonskake. Men når du kommer inn i Gammelbua er det umulig å si nei. Det er jo viktig å kose seg, tenker jeg, og ferske bakevarer er det beste som finnes!

Vi åpner døren til Gudbrandsdalens eldste landhandelsbygning og duften av nytraktet kaffe og ferske bakevarer slår imot oss. Loff, eventyrbrød, skolebrød, vafler og den nevnte Napoleonskaken er lekkert utstilt i den gamle disken. Her er det vanskelig å velge!

Ryktet skal ha det til at Napoleonskaken er verdens beste, verdig en konge og vel anerkjent av matkritikere, og da blir det slik. Jammen har de rett – alle som en. Napoleonskaken er uten tvil den beste jeg har smakt!

Gammelbua er en del av Ødegaarden Bakeri & Konditori, som har fylt magene til både lokale og besøkende siden 1890. Håndverkerne kan sitt fag, og de er stolte av det. Dette er et stopp du ikke kan være foruten.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Hva skal man velge? Absolutt alt i disken i Gammelbua frister…
Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Nam nam – verdens beste Napoleonskake. Det ble jammen en god start på dagen.

Med smaken av kake i munnen og lysten på enda et stykke, fortsetter turen til Hageland Bjørke. Her ønskes vi velkommen av Gro, med nok energi til å drive et vannkraftverk alene. Hun smiler fra øre til øre og forteller entusiastisk om oasen hun og familien har skapt. Dette er mer enn et hagesenter. Ildsjelene som jobber her byr på mer enn blomster, planter, interiør og redskaper. Personlig service og det lille ekstra er det som gjelder i dette helårsåpne hagesenteret.

Mens vi står og prater med Gro, får vi besøk av maskoten Gina. Hun er en liten sjarmør på fire ben som insisterer på å være med på omvisningen. Søtere enn Napoleonskaken vi nettopp har fortært, dalter den lille hunden etter oss. Gjennom interiøravdelingen (hvor hun poserer så fint i stolen sin), ut i drivhuset og inn i Raustuggu på tunet. Huset er fra 1929, og det var her blomstereventyret startet. Med sin kreativitet og kjærlighet for tradisjoner, har Gro klart å gjenskape familiens historie på en herlig måte. Stue, kjøkken og soverom er fylt til randen med gjenstander som hver og en har sin egen historie.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Gina poserer gjerne i stolen sin i interiøravdelingen.
Hun er Hageland Bjørkes egen maskot – og ikke til salgs.

Når Gro byr på rosesaft i stuggu, kan vi ikke annet enn å takke ja. Det sies at de er landets beste på hardføre roser. Sliter du med å få rosene til å vokse eller holde seg, kommer Gro gjerne med råd og tips slik at du får en rosehage det snakkes om i hele nabolaget.

Hageland Bjørke er mer enn et gartneri, og det er lett å la seg inspirere. Gro setter også pris på høytidene, og det pyntes til både jul og påske. Trenger du innspill til hvordan du skal pynte til noen av høytidene, bør du ta turen opp hit. Jeg tør love deg at du ikke har sett maken!

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Det Gro ikke kan om blomster, interiør, sammensetninger og kundeservice er ikke verdt å vite!

Tro det eller ei, men sulten melder seg igjen. Lunsjen inntas på Sinclair Jafs Café, en vaskeekte Døla-diner som egner seg perfekt for deg som ønsker meget god fast food.

Dette er en den kuleste dineren i Norge – uten tvil! Vi glemmer at vi skal bestille mat, for lokalet er fantastisk innredet med gamle bilskilter, bensinpumper, oljekanner, motorsykler og andre kuriositeter. En Gråtass (traktor) er dandert med bord og stoler rundt, og en knallgrønn jeep fra andre verdenskrig har fått en velfortjent plass i det ene hjørnet. Alt er strategisk plassert og innredningen er nøye planlagt. Tilfeldigheten har ikke fått råde her nei.

Eier Fredrik ønsker velkommen og kommer med anbefalinger for dagens lunsj. Sinclair Jafs Café er etterkommeren til Vertshuset Sinclair, som for mange var et obligatorisk stopp da den gamle E6 gikk gjennom Gudbrandsdalen.
Da veien ble lagt om, var Fredrik nødt til å tenke nytt. Resultatet ble dermed Norges kuleste døla-diner, velsmakende fast food, milkshake (med ti forskjellige smaker) og softis – med ti ulike typer strø.

Jeg bestilte vegetarburger, som ikke hadde sjans etter at jeg tok første bit. Stekt til perfeksjon, med ost og herlig barbequesaus, kåres denne til den beste vegetarburgeren jeg noen gang har smakt.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Norges desidert kuleste (døla) diner!
Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Vegetarburgeren på Sinclair Jafs Café får terningkast 6!

Stappmette kjører vi til neste stopp, hvor duften av håndkjevlet hjemmebakst sørger for at vi glemmer hvor mette vi er etter lunsjen…

Hva er hemmeligheten til godt flatbrød, lefse, stomp, fettbrød eller ertebrød?

Du starter med to driftige søstre og bestemors oppskrifter. Legg så til to ektemenn og en datter, 46 steiketakker og stolthet for faget. Deretter blander du inn et stort ønske om å bevare den gode tradisjonsbaksten fra hjemtraktene, flott innpakning og en stor dose personlig service.

I hundrevis av år har bakstekonene i Gudbrandsdalens mange eldhus eltet frem den perfekte smaken av takkestekt brød. På Øyens hjemmebakeri kan du velge og vrake mellom godsakene – enten du vil ha flatbrød til middagen, fettbrød til kaffen eller stomp å spise på kjøreturen.

Jeg hadde aldri hørt om fettbrød, men det smakte kjempegodt! Fettbrød består av mye godt smør, smult og sukker. Deigen lages et døgn før bakstinga, og hvert enkelt fettbrød blir strukket ut for hånd.

Ta ikke meg på ordet – prøv selv! Det er bare å stikke innom utsalgsstedet i Sørdorptunet kjøpesenter på Vinstra. Jeg lover at det faller i smak!

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Du kan ikke ha vært i Gudbrandsdalen uten å ha kjøpt med minst en pakke med stomp.

Det er på tide å kaste snøret og prøve fiskelykken i Gudbrandsdalslågen (Lågen), som bukter seg 204 kilometer gjennom åtte kommuner. For fiskeentusiaster er den, merkelig nok, forholdsvis ubesøkt. Totalt er det 20 fiskearter som koser seg i elven, og du kan dra i land blant annet harr, abbor, ørret, gjedde og steinulke.

På parkeringsplassen blir vi møtt av Hans fra Værfast, som skal ta oss med på et lynkurs i fluekasting. En kort spasertur til vannet, hvor vi kan se fisken sprette. Lågen har en karakteristisk grønn farge, som skyldes brevannet fra Jotunheimen.

Hans forklarer ivrig om stang, snøre og kasteteknikker. Ingen tvil om at dette er mer enn en bare jobb for ham. Her er det lidenskap i hvert eneste kast.

Værfast ble til da en gjeng på fire spiste middag en dag i 2017. Hver av dem hadde et forslag om hva de ville starte med. Resultatet ble en butikk, kafé, bar og guiding. Nå tilbyr firkløveret både fiske-, sykkel- og brett/ski-turer.

Vi prøver så godt vi kan å kaste slik Hans forklarer oss. Fiskene spretter foran oss, og det er nesten så vi hører at de ler av oss. Mine kast er absolutt ikke vellykket, og den eneste fiskehistorien jeg kommer hjem med, er at jeg fanget min egen skjorte. Men moro var det lell.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Hans prøver å lære oss hvordan vi skal fange vår egen middag. For min del må jeg nok melde meg på et av kursene hans….

Neste stopp er Ringebu, en landsby i Midt-Gudbrandsdalen, med et herlig og lite sentrum.

Leif Juster lurte på hvor pølsemakeren har gjort av seg. Vi fant pølsemakeren i Annis Pølsemakeri, og er så heldige at vi får bli med på en tur bak kulissene og inn i produksjonsområdene. Det er her magien skjer. Anni Byskov, tidligere nordiske mester i kjøttskjæring, tryller frem prisvinnende pølser og kvalitetsprodukter i kjøtt.

Hyllene i butikken bugner over av fristelser: Ramsløkspølse, grovpølse, Toscanapølse med kalvekjøtt, spekeskinke med fennikel, oster, sjokolade, pesto og lokalt øl. Det er ikke rart folk kommer langveisfra for å handle her nei.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Noe for en hver smak i disken hos Annis Pølsemakeri.

Tro det eller ei, men sulten melder seg igjen. Det må være all den friske luften og gode stemningen som er årsaken.

Middagen er ikke langt unna, for vegg i vegg med pølsemakeriet ligger Annis Spisested. Denne koselige restauranten har en hyggelig atmosfære, god service og smakfulle retter. En smilende servitør henviser til menyen på veggen. Med en slakterbutikk rett ved siden av, frykter jeg at menyen kun består av kjøtt, men heldigvis er det vegetarretter her også.

Jeg lar meg friste av stekte søtpoteter med tilbehør og samboeren kan ikke annet enn å velge Pølsefest med diverse garnityr. Er man gjest hos en pølsemaker er man jo nødt til det?

Alt går ned på høykant, men heldigvis er det fortsatt plass til dessert. Rabarbrais skal visst være godt for fordøyelsen, og det er lov å la seg lure.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Pølsefest på menyen!
3 ulike pølsetyper, lompe, foccacia, potetsalat og aioli er nok til å mette (nesten) hvem som helst.

Mettet på både god mat, dessert og flotte opplevelser, returnerer vi til Sinclair Bobilpark i Kvam for en god natts søvn.

Bobilparken åpnet sommeren 2019 og er et godt alternativ for både de med campingvogn og bobil. Her er det strømtilkobling, WiFi og tømmestasjoner. Kiwi og Sinclair Jafs Café er nærmeste nabo, med en Circle K rett nede i gaten.

Vi våkner tidlig og hører sauene breke i skråningen på den andre siden av bobilparkeringen. Første stopp er Gudbrandsdal Krigsminnesamling, som består av et krigsmuseum og en fredspark. Dessverre er museet kun åpent fra mai til august, men parken er åpen hele året.

I april 1940 kjempet norske og engelske styrker mot fremrykkende tyske soldater i Gudbrandsdalen. I parken står en minnestein over de falne, både sivile og militære fra andre verdenskrig.

Eit folk i krig. Ei bygd i brand. 
– Dei år vår ungdom blødde. 
Dei ga sitt liv for folk og land. 
Men ved det ungdomsblod som rann
Vår fridom ny seg fødde.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Takk for innsatsen!
Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Fredparken og kirken i Kvam. Fredfylt og idyllisk tidlig en søndagsmorgen.

Vi setter kursen sørover og gjør en stopp ved middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron. Bare noen hundre meter fra veien står 21 smale figurer i bronse og speider utover landskapet. Kunstverket kalles Flokk og er skapt av kunstneren Gitte Dæhlin, som tilbrakte en stor del av livet i Mexico. Inspirasjonen til statuene kom fra urbefolkningen. Fellestrekket er langstrakte kropper og glassøyne. I utgangspunktet ser de alle like ut, men tar du en nærmere titt vil du se at de har sine egne særtrekk.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
21 statuer i bronse speider utover det vakre landskapet.

Du skal lete lenge etter en gård som har en så lang kulturhistorie som Dale-Gudbrands Gard på Hundorp. Helt siden vikingtiden har mennesker samlet seg her. I dag er det konferanser, bryllup og andre festlige anledninger som lokker besøkende, men da vikingene hersket var det de som samlet seg her.

I Olav den helliges saga i Snorres Heimskringla beskrives møtet mellom Olav den hellige og Dale-Gudbrand, en av de mektigste menn i Gudbrandsdalen på 1000-tallet. Møtet skal ha funnet sted i 1021 og ble starten på innføringen av kristendommen i Gudbrandsdalen.

Kong Olav avtalte møte med bøndene tidlig neste morgen, og da skulle også gudebildet av Tor bæres ut. Da møtet var satt spurte Dale-Gudbrand kongen hvor hans Gud var. Samtidig sto sola opp og kongen svarte: «Der kommer min Gud med stort lys».
Da bøndene snudde seg for å se mot soloppgangen, slo Kolbein sterke til gudebildet så det sprakk og ut kom mus, øgler og ormer. Da de så dette tok Dale-Gudbrand og bøndene kristendommen.

Det er ingen hedninger å se da vi ankommer, men de mange gravhaugene fra vikingtiden vitner om en viktig del av vårt lands historie. I 2021 er det 1000 års jubileum for klubbeslaget på Hundorp, og dette feires med en rekke arrangementer hvor vikingene er tema. Det skal feieres tre dager til ende, hvor blant annet et vikingskip skal seile oppover Lågen.

Siden Tor og Odin forsvant og den mektige Dale-Gudbrand ble kristen, har gården vært både sete for sorenskriveren og folkehøgskole. I dag er det storslåtte hotellet åpent for overnatting og spesielle anledninger.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
På Dale-Gudbrands Gard kan du sove på rommet til Olav den hellige.
Gårdens historie strekker seg helt tilbake til vikingtiden, som er representert med steinringen utenfor hotellet.
Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Det er fire gravhauger på Dale-Gudbrand Gard. Gravene har en diameter på 23 og 32 meter, og er utvilsomt de største i Gudbrandsdalen.

Eventyret fortsetter til Ringebu hvor vi skal være med på åpningen av Tankeplass på Høgkleiva. Prosjektet sprang ut fra ideen om å skape naturlige stoppesteder langs pilegrimsleden, og har tatt i bruk kunstneriske og arkitektoniske installasjoner.

Bak de tre verkene Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen står kunstneren Ånond Versto, som ønsker alle velkommen. Skulpturene er knyttet til sagn fra Ringebu og representerer på gåtefullt vis ulike sider av pilegrimens reise.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Kunstverket Hovudet er knyttet til retterstedet og sagn fra området.

Vi avslutter besøket i Gudbrandsdalen på Ringebu Prestegard, som ligger i naturskjønne omgivelser. Prestegarden er fredet og restaurert og drives i dag som galleri og serveringssted i sommerhalvåret. Hovedbygningen er fra 1793 og prestegarden fungerte som prestebolig helt frem til 1991. I tillegg til de faste utstillingene, presenteres nye kunstnere hvert år.

I Veslestabburet er det en egen utstilling dedikert til Lars Myttings romansuksess Søsterklokkene (2018). Fortellingen utspiller seg i et sidedalføre og en stavkirke på det oppdiktede stedet Butangen i siste halvdel av 1800-tallet.

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Sommerutstillingen 2020 er til ære for romanen Søsterklokkene.

Foran oss ruver en av Norges største stavkirker, Ringebu Stavkyrkje. Et imponerende syn, datert til 1220 og en av 28 gjenværende stavkirker i Norge. Den står fortsatt på sin opprinnelige plass, og inngangsportalen er i dragestil.

To dager i Gudbrandsdalen er ikke nok. Vi setter kursen hjemover med full mage, mettet på inntrykk og minner om ildsjeler som vedlikeholder tradisjoner og byr på seg selv.

Gudbrandsdalsvegen er virkelig vegen til de gode opplevelsene og minnene!

Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Ringebu Stavkyrkje lokker besøkende fra hele verden.

VERDT Å VITE
Gudbrandsdalsvegen strekker seg fra Fåvang i sør gjennom tettstedene Ringebu, Hundorp, Harpefoss og Vinstra, til Kvam i nord.

Våre opplevelser:

 • Gammelbua – Gudbrandsdalens eldste landhandelsbygning
 • Hageland Bjørke – en oase med tilreisende fra hele landet
 • Øyens Hjemmebakeri – smaken av Gudbrandsdalen og Norges (kanskje) beste flatbrød
 • Sinclair Jafs Café – en vaskeekte døla-diner med meget god fast food
 • Værfast – et kvalitetskonsept med hele pakka (kafé og utstyrsbutikk med guide på kjøpet)
 • Landbyen Ringebu – et yrende sentrumliv med handel og kultur
 • Annis Pølsemakeri – med lidenskap for god mat!
 • Gudbrandsdal Krigsminnesamling – de lokale heltene
 • Dale-Gudbrands Gard – moderne komfort i historiske omgivelser
 • Ringebu Prestegard – et vakkert møte med kunst, kultur og historie
 • Ringebu Stavkyrkje – en av verdens største stavkirker
 • Sinclair Bobilpark – for en behagelig reise med bobilen
Reiseblogg, Norge, Gudbrandsdalsvegen, bobilferie, Unike Reiser
Lågen bukter seg gjennom det vakre landskapet i Gudbrandsdalen.

Til informasjon
Jeg besøkte Gudbrandsdalen i forbindelse med en individuell pressetur. Overnatting, aktiviteter, mat og drikke ble dekket.
Arrangøren har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller stilt krav til innlegg på blogg eller sosiale medier. Innlegget er basert på mine tanker, meninger og oppfatninger.

2 hendelser på “Gudbrandsdalsvegen – Norges vakreste omvei”

 1. Takk for god omtale og fortelling om Gudbrandsdalen , det skjerpet nysgjerrigheten. Dette blir et stykke av vår ferietur. Flott med bobilcamp, vi har jo leid bobil av Unike reiser Bobilutleie 👌. Vi gleder oss.
  Lill og Mogens 😍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen