Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser

For katteelskere, som meg selv, er Kuching i Malaysia det perfekte reisemål. Overalt er det statuer av våre firbente venner, og byen har naturligvis et kattemuseum.

Kuching betyr katt på malaysisk, og det er mange historier om hvordan byen fikk sitt navn. Ifølge den mest troverdige historien skyldes det hele en misforståelse. Under kolonitiden skal den britiske soldaten James Brook ha spurt noen lokale om navnet på byen. Mens han spurte, pekte han visstnok på en katt, og de lokale svarte «kuching» og byen fikk sitt navn. Uansett om historien er sann eller ikke, er dette byen for alle som er glad i katter.

Men Kuching har også mye annet å by på. Den sjarmerende byen ligger i delstaten Sarawak på Borneo i Malaysia. Med sin beliggenhet ved elven Sarawak, har byen en av de vakreste plasseringene på øya. Ingen annen by i Malaysia utstråler så mye sjarm som Kuching. Befolkningen er gjestfri og vennlig, med en stolthet for byen sin. Her går livet sin vante gang, slik det har gjort i 160 år.

Som alle andre byer på Borneo er livet sentrert rundt elven Sarawak, som snirkler seg gjennom byen som en slange. Du bør starte besøket med å leie en sampan. Mens du lener deg tilbake, styrer kapteinen deg forbi pittoreske landsbyer (kampungs), en moské med en gullbelagt kuppel, et viktoriansk fort, kinesiske handlegater og imponerende palasser med tretak.

Sentrum er lite og kompakt og du kan komme til alle attraksjoner til fots eller med en sampan. De trange, men meget livlige, gatene er fulle av små butikker som selger alt mulig rart – fra dagligdagse varer til langt mer eksotiske. Du kan beundre utsmykkede kinesiske templer, arkitektur fra kolonitiden, en vakker promenade langs vannet samt en rekke interessante museer.

Kuching er også et mekka for matelskere, med alt fra gatemat til meget gode restauranter. Du må for all del prøve et glass (eller to) med tuak, den lokale risvinen. Sjømat er meget populært, men om det skyldes byens navn eller er en tilfeldighet, er opp til deg å avgjøre.

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Kuching er en fargerik by med en avslappet atmosfære og gjestfri befolkning.

Her er noe av hva du kan oppleve i Kuching:

Ta en spasertur langs Kuching Waterfront
Den mest ikoniske delen av Kuching er den sceniske waterfront. Denne delen av byen ble tidligere brukt som varehus i gamledager, men nå er området populært for spaserturer. Gangstien følger elven og byr på flott utsikt over byen samt palasset Astana og det majestetiske Fort Margherita.

Langs promenaden er det en rekke kafeer, men vær obs på at prisene er høyere her enn andre steder i byen. Men utsikten veier opp for den ekstra prisen!

Om kvelden kan du se unge, nyforelskede par som rusler hånd i hånd, så ønsker du en litt romantisk avslutning på dagen, er dette å anbefale.

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Utforsk Kuching til fots!
Promenaden innbyr til en rolig spasertur i vakre omgivelser.

Kattemuseet
Siden Kuching betyr katt på malaysisk, er det naturlig at våre firbente venner har fått sitt eget museum. Er du en katteelsker, er altså Cat Museum stedet du MÅ få med deg. Her vil du lære alt om kattens betydning, både historisk og kulturelt.

Museet har mer enn 2000 utstillingsgjenstander relatert til pusekattene. Noen av høydepunktene inkluderer en mumifisert katt fra Egypt, datert 5000 år tilbake i tid. Du kan også se en Bay Cat, som er en slags katt som kun lever på Borneo.

Om ikke dette er nok så er hele 11 seksjoner tildelt Hello Kitty samt Broadway showet Cats.

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Kattemuseet er purrfekt for alle som er glad i pusekatter.

Shopping på Main Bazaar og Carpenter Street
Navnet er litt misvisende siden det referer til en rekke tradisjonelle hus med butikker i hovedgaten. Dette er den eldste gaten i Kuching og ligger i hjertet av byen. Husene er flotte eksempler på kinesisk arkitektur, og mange av husene har gått i arv gjennom flere generasjoner. Familiene vedlikeholder tradisjoner, og yrker videreføres fra far til sønn.

Butikkene ligger vendt mot vannet, og egner seg for de som er på jakt etter suvenirer og tradisjonell kunst og håndverk. Blant favorittene er perler i alle farger og smykker. Tekstiler som viser de kompliserte vevteknikkene til Borneos urbefolkning, faller også i smak hos turistene.

Når handlelysten roer seg, kan du slå deg ned på en av mange kafeene, med trepanel og marmortopper på bordene.

Parallelt med Main Bazaar går Carpenter Street, som har nærmest samme utvalg av små butikker og kafeer. Du finner også en rekke vogner som selger gatemat og to kinesiske templer. Hvert år avholdes Mooncake Festival her.

Hele området oser av sjarm og har en særpreget sjarm.

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
I Main Bazaar eller Carpenter Street blomstrer det av gode tilbud og utvalg.

Besøk Tua Pek Kong Chinese Temple
I tillegg til de mange stammesamfunnene har Kuching også en stor andel kinesiske innbyggere. Det har resultert i en rekke kinesiske bygninger, derav Tua Pek Kong Chinese Temple, som er et viktig sted for tilbedelse og bønn.

Templet dateres til 1770 og er en av de eldste av sitt slag i Kuching. Templet var en av få bygninger som overlevde den store brannen i 1884.
Foruten alle sine farger og vakre utskjæringer, er templet rikt på historier om de ulike guddommene.

Hvert år feires en rekke festivaler, inkludert den berømte Wang Kang Festival, som er til ære for de døde.

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Kuchings eldste tempel er en fargerik opplevelse.
Her kan du be en bønn for at reisen blir en suksess.

Kom deg ut på elven
Kuching deles av elven Sarawak, og den beste måten er å oppleve Kuching på, er fra vannet. Du kan leie en tradisjonell båt, sampan. Kapteinen tar deg med en rolig reise på elven mens du lener deg tilbake og nyter synet.

Turene varierer i lengde, og du kan ta alt fra en ti minutter lang tur til flere timer.

Ønsker du oppleve elven i eget tempo, kan du leie kano. Du kan enten padle rundt på elven eller dra ut på mer åpent hav, hvor du kan se delfiner – om du er heldig!

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Elven Sarawak spiller en viktig rolle for befolkningen i Kuching.
Bli med en lokal kaptein på en båttur og se byen fra vannet.

Kuching er et utmerket utgangspunkt for den som ønsker å utforske mer av Borneo (og Malaysia). Du kan blant annet reise ut i jungelen og møte urbefolkningen, hilse på orangutangene eller bestige Sørøst-Asias høyeste fjell, Mount Kinabalu.

I blogginnlegget Borneos hjertebarn kan du lese om mitt møte med orangutangene

I blogginnlegget Fra fjellvandrer til pingvin kan du lese om turen opp Mount Kinabalu

Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Kuching er en sjarmerende by, hvor gamle tradisjoner vedlikeholdes.
Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Pusekatter er selve symbolet på Kuching, og byen er full av flotte statuer dedikert til våre firbente venner.
Reiseblogg, Borneo, Malaysia, Unike Reiser
Kuching er spekket med arkitektoniske bygninger.

2 hendelser på “Kuching – kattenes by”

    1. Tusen takk! Så gøy at du også elsker katter og at du fikk lyst til å reise til Kuching 🙂 En herlig by – absolutt min favoritt i Malaysia. Ikke bare på grunn av kattene, men på grunn av atmosfære, gjestfriheten og matutvalg. Det er masse å gjøre, og jeg koste meg med alle de små butikkene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen