La oss starte med hvordan du skal uttale navnet på byen: Shtchechin.

Med det på plass, er du klar til å utforske hovedstaden i Vest-Pommeren – og Polens syvende største by.

Szczecin ligger nordvest i Polen og store deler av byen er, overraskende nok, omgitt av vann. Livsnerven er elven Oder, som deler Szczecin i to. Kajakkturer er blitt en populær aktivitet, både for lokale og besøkende.

Szczecin er full av grøntområder og flotte parker. Kombinasjonen har resultert i kallenavnet Floating Garden – som igjen åpner for en rekke muligheter for utendørsaktiviteter.

Med sine broer, kraner, skipsdokker og skipsverft har Szczecin et unikt maritimt preg. Ikke så rart med tanke på byens beliggenhet: Østersjøen er bare 90 km unna. I århundrer var Szczecin et knutepunkt for handelsveiene mellom Vest- og Øst-Europa.

Denne historiske Hansabyen, som også er blant Polens eldste, står kanskje ikke øverst på listen når du skal reise til Polen. Szczecin blir ofte oversett til fordel for Krakow og Gdansk, men fortjener så absolutt en plass på listen din.

På din vandring gjennom byen vil fortidens stemmer hviske i omtrent hver gate. Du vil se en gamle bygninger med et moderne snev og en flott og variert arkitektur.

Det er nok av aktiviteter å fylle dagene med: En rekke severdigheter, flott natur, en spennende historie og rikelig med shoppingmuligheter.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Visit Szczecin

Følg Den røde linjen

Denne prikkete røde linjen langs fortauet er nok forvirrende for mange, men det er Szczecins måte å merke turiststien på. Stien tar deg til de viktigste severdighetene i byen – og de er det mange av!

City Tourist Trail, som er 7 km, starter (og slutter) like ved Sentralbanestasjonen og leder deg til 42 landemerker. Ved hvert stopp er det en informasjonstavle. Du kan også kjøpe et kart over ruten på turistkontoret.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Havnepromenaden

Solen skinner på de store administrasjonsbygningene, museene og Admiralitet på den ene siden og reflekterer i vannet på den andre. Herfra har du flott utsikt mot høyre bredde av elven Oder, dens munning, havnen og en rekke øyer.

Chrobrys Walls er et kjennetegn på Szczecin. Denne 500 meter lange terrassen ble bygd på initiativ fra Hermann Haken, ordfører i Szczecin fra 1878 til 1907.

Ved foten av Chrobrys Walls ligger ett av byens vakreste torg, Defenders of Westerplatte Square, som kjennetegnes av en stor fontene. Til venstre står et monument til ære for Jan z Kolna (med et anker), en navigatør som visstnok skal ha nådd kysten av Amerika før Columbus. Til høyre står Jan Wyszak (med et skipsratt), en sjøfarer fra Szczecin. Han skal visstnok ha blitt reddet fra dansk fangenskap.

Chrobrys Walls er også stedet hvor den årlige sommerfestivalen Days of the Sea avholdes.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Visit Szczecin

Pomeranian Dukes’ Castle

Slottet, som en gang var hovedsetet for Griffin-dynastiet, som regjerte fra 1309 til 1630-tallet, er et must for alle besøkende.

På grunn av de alliertes bombing under Andre verdenskrig (1944) fikk slottet omfattende skader, men er bygget opp i renessansestil. Det er riktig så imponerende der det ruver på en liten høyde, med sin litt bleke hvitfarge og grønne tårn.

Slottet har fem vinger, to gårdsrom og fire staselige tårn, hvorfra du får panoramautsikt over Szczecin.

Start på den største gårdsplassen slik at du kan beundre den imponerende astronomiske klokken som har tikket uavbrutt siden 1693.

Også verdt et besøk er Witches’ Cell, som dog har en tragisk historie. Familien Ducal og Sidonia von Borcke er for alltid knyttet sammen takket være denne. Sidonia ble anklaget for hekseri og dømt til døden i 1620. Legende sier at hun kastet en forbannelse over familien Ducal, som ble ganske så skremt da de ble rammet av den ene tragedien etter den andre.

Pomeranian Dukes’ Castle er også et kulturelt knutepunkt. Her møtes også turister og lokale til både konserter og kunstutstillinger. Slottet er den perfekte kulisse til å opprettholde regionens rike historie og kulturelle arv.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Mieczysław Karłowicz Philharmonic

Fasaden, som består av metall og glass, skiller seg klart ut fra de andre arkitektoniske bygningene i området. Det moderne bygget har blitt et ikon i Szczecin og kombinerer fortid, nåtid og fremtid.

Bygget er oppkalt etter den polske komponisten Mieczysław Karłowicz, og åpnet i 2014.

For musikkelskere er dette et paradis, hvor det avholdes konserter innen blant annet klassisk musikk, kammermusikk og jazz.

Mieczysław Karłowicz Philharmonic fungerer også som et kulturelt senter og tilbyr guidede turer i sommerhalvåret.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Dialogue Centre “Upheavals”

Dette museet, som ligger under Solidaritetsplassen, er en gren av Nasjonalmuseet. Besøkende får et godt innblikk i den turbulente etterkrigshistorien i Szczecin og Vest-Pommeren – og Polens vei til selvstendighet.

Museet vektlegger spesielt årene 1970-1971, 1980-1981 og 1988-1989 da polakkene protesterte mot det kommunistiske styresettet, mangel på materielle goder og åndelig og politisk frihet.

Den første streiken, som brøt ut i 1970, resulterte i at myndighetene grep inn, og endte med at 16 mistet livet og 200 «forsvant».

Utstillingen er i hovedsak interaktiv, og inkluderer blant annet filmer, bilder og innspillinger fra vitner og deltagere.

Museets beliggenhet er heller ikke tilfeldig. Det var her, på Solidaritetsplassen, at de første skuddene ble avfyrt mot protestantene den 17.desember 1970.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Lentz Villa

Denne historiske villaen, bygd mellom 1888-1889, representerer rikdommene til Szczecins middelklasse. Mannen bak villaen er August Lentz (1830-1895), direktøren i Szczecin Chamotte Materials Factory.

Om veggene kunne snakke, hadde besøkende fått høre mange spennende og interessante historier.

Eiendommen ble overtatt av Lentz sin datter Margareta Tegeder i 1899, så av Wilhelm Doring i 1911 og av byen Szczecin på 1930-tallet.

Under Andre verdenskrig ble villaen tatt i bruk av NSDAP (Nazistpartiet) og den tyske hæren. Umiddelbart etter krigens slutt flyttet sovjetiske soldater inn. I perioden 1947-1949 var den  bebodd av administrasjonen til den katolske kirke.

Lentz Villa har blitt nøye renovert, men den autentiske atmosfæren fra 1800-tallet er nøye bevart. I dag fungerer bygget som et kulturelt senter, med alt fra konserter til teaterforestillinger.

Besøkende kan bli med på en guidet omvisning på utvalgte dager. Omvisningen må forhåndsbestilles.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Castle Boroughs

Etter de alliertes luftangrep lå mesteparten av Szczecins nedre by i ruiner. I dag er det en håndfull hus med fargete renessansefasader og et rådhus fra middelalderen som utgjør en sjarmerende kulisse. De ligger side om side med boligblokker fra kommunisttiden, fancy tapasrestauranter, vinbarer og jazzklubber.

Området kalles «The new old town” og Hay Market Square er samlingspunktet for både besøkende og lokale.

Her finner du også Baszta Panieńska, også kjent som Jomfrutårnet.

Det er ett av de gjenværende byporttårnene som en gang omkranset Szczecin. Tårnet var en del av byens festningsverk og ble bygget på 1400-tallet.

Tårnet ligger i det historiske senteret av byen, som også er ett av de eldste områdene. Den gotiske arkitekturen har stått stødig gjennom flere århundrer, inkludert bombingen av Szczecin under Andre verdenskrig, hvor 90 prosent av byen ble lagt i ruiner.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Julemarked

I desember tennes tusen julelys, duften av pepperkaker sprer seg og julesangene høres over hele byen. Det er ikke Polarstjernen som viser vei til Szczecins julemarked, men et pariserhjul pyntet med julelys.

Det er lett å la seg friste av de flotte varene som er til salgs: Et stort utvalg av juledekorasjoner, håndmalte glasskuler, keramikk, broderte duker og treskulpturer i all slags fasonger og størrelser.  En perfekt gave, litt utenom det vanlige, til de hjemme.

Her mangler det heller ikke på mat og drikke. Du må for all del benytte muligheten til å smake på polske tradisjonelle retter.

Senk skuldrene og la julesangene fylle deg med glede mens du rusler fra bod til bod.

Les mer: Julemarkedet i Szczecin

Reiseblogg, Polen, Szczecin, julemarked, storbyferie, Unike Reiser

Andre opplevelser du ikke vil gå glipp av:

  • Hør trompetisten blåse klokken 12:00 – en tradisjon siden 1964. Du kan enten gå til City Hall eller Pomeranian Dukes’ Castle.
  • Kan du finne Szczecins dverg? Han har (mest sannsynlig) reist fra byen Wroclaw (som er kjent for sine dverger) og har bosatt seg nær Pleciurga Puppet Theatre.
  • Se hoffnarren som slår på slottsklokken. Han ble etterlatt som en suvenir da svenskene forlot Szczecin.
  • Følg lukten av sjokolade. Duften kan kjennes over store deler av Szczecin, men er aller sterkest ved Royal Gate.
  • Se Szczecin i full blomst! Krokuser og magnolia som springer ut er et sikkert tegn på at våren har kommet. For å kjenne smaken av Szczecin (og våren), bør du ta turen til Fanaberia Tea House og prøve Szczecins magnoliate.
  • Stopp ved leiegården hvor Katarina den store ble født.
  • Når mørket senker seg, bør du få med deg det flotte og illuminerte The Cranesaureses.
  • Lei en kajakk slik at du kan oppleve Szczecin fra vannet.
  • Oppdrag: Szczecin er kjent for sine mange unike vannpumper, som er spredt over hele byen. Disse er kjent som «Berliners». Hvor mange får du tatt bilde av?
  • Visste du at Szczecin er griffenes by? Overalt vil du se dem – på bygninger, vannpumper, skilter, dører og fortau

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Smaken av Szczecin

Under besøket i Szczecin vekkes matlysten og det er ingen mangler på restauranter eller kafeer hvor du kan stilne sulten.

Smaksløkene kan fryde seg over både polske tradisjonelle retter og lokale retter. Det er også en rekke internasjonale spisesteder, som serverer alt fra indisk til asiatisk og europeisk.

Lokale retter som er verdt å prøve:

Szczecin pasztecik: Frityrstekt gjærdeig fylt med kjøtt eller vegetarfyll, som anses som hurtigmat. Den serveres i spesialiserte barer, hvor interiøret reflekterer 1970-tallet. Kjennetegnet på disse små restaurantene som serverer Szczecin pasztecik er røde neonlys.

Szczecin paprikash: Fiskepålegg laget av malt fisk, ris, tomatpure og vegetabilsk olje, som er krydret med løk, salt og krydder. Den har form som en rødbrun pasta med synlig riskorn, og serveres på en skive brød.

Sild: På Piast Boulevard står det en skulptur utformet som en bøtte med sild. Dette er til heder og ære om den dagn Szczecin var kjent for å selge sild. Du bør smake en sandwich med sild, som du kan få både på restauranter og de mange food-trucks.

Pepperkaker: Szczecin er kjent for sine pepperkaker – som smaker himmelsk. De kommer i en rekke former, alt fra skip til anker, nisser og bamser. Pepperkakene er ofte flott dekorert, med en tykk og fargerik melis. Det beste stedet å kjøpe pepperkaker er Filipinka, som har laget pepperkaker i flere generasjoner.

Les mer: Kafeer i Szczecin du ikke vil gå glipp av

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Overnatting i Szczecin

Det er en rekke overnattingsmuligheter i Szczecin, både hoteller og hostels.

Blant de kjente kjedene finner du Radisson Blu Hotel, Novotel Szczecin Centrum, Courtyard by Marriott, Moxy Szczecin City, Ibis Szczecin City og Ibis Styles Szczecin Stare Miasto.

Vi bodde på Ibis Styles Szczecin Stare Miasto, hvor temaet er sirkus. Hotellet har flott beliggenhet, med gangavstand til severdigheter, restauranter, butikker, barer og kafeer. Det ligger langs den populære City Tourist Trail (den røde linjen).

Interiøret er fargerikt, med et geometrisk mønster, og en hyggelig betjening ivaretar deg under oppholdet.

Frokosten inntas i en åpen spisesal, med et godt og variert utvalg.

Hotellet har også en vinbar og restaurant, som også er åpen for andre enn hotellets gjester.

Jeg kan varmt anbefale Ibis Szczecin Stare Miasto når du skal besøke byen.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser

Hvordan komme seg rundt i Szczecin?

Byen er ganske kompakt, og det er lett å komme seg rundt til fots.

Sykkel er også et godt alternativ.

Om sommeren (kun søndager) kan du oppleve Szczecin med en gammel trikk. Tourist Tram Line 0 tar deg til de mest interessante stedene og monumentene i byen. Det er totalt 19 stopp på turen, og du velger selv hvor du vil gå av og på.

Szczecin har også et godt utviklet kollektivsystem, som inkluderer busser og trikker.

Drosje eller Uber er også et alternativ.

Drosje eller Uber er også et alternativ. Drosjene har taksameter og de aller fleste tar kortbetaling. Det er alltid greit å ha litt kontanter i tilfelle.

Szczecin har gode togforbindelser til både Warszawa, Gdansk, Bialystok og Świnoujście.
Sentralstasjonen Szczecin Główny ligger 1 km fra sentrum.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Visit Szczecin

Flyplass

Szczecin-Goleniów lufthavn (SZZ) ligger rundt 40 km fra byen.

Norwegian har direktefly fra Oslo Gardermoen til Szczecin to ganger i uken (tirsdag og lørdag).
WizzAir flyr fra Torp Sandefjord til Szczecin tre ganger i uken (mandag, onsdag og fredag).

Flyplassen er liten, med noen små butikker, kafeer, taxfree, minibank og bilutleie.

Det beste alternativet til/fra flyplassen er busselskapet PKS Szczecin.
Bussene stopper flere steder i sentrum av Szczecin.
Billettene koster ca. 25 zloty og kjøpes på nettet.
Bussene er koordinert med flytidene (ankomst og avreise).

Tog er også et godt alternativ, med 9 avganger per dag.
Terminalen ligger i gangavstand fra terminalen.
Togturen til Szczecin tar rundt 40 minutter.

Reiseblogg, Polen, Szczecin, storbyferie, Unike Reiser
Foto: Rundtekvator.no

En varm takk til Visit Szczecin, Szczecin Airport og PKS Szczecin Transfer som inviterte meg til Szczecin. Jeg fikk dekket fly, overnatting, transport og aktiviteter. Meninger og oppfatninger er, som alltid, mine egne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen